Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2022 21:01 - Нацистката блокада на Ленинград - над един милион загинали от глад, студ и бомбардировки
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1134 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 26.10.2022 22:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Но и след близо 900 дни на чудовищни лишения духът на съветските граждани във вторият по големина град на СССР остава несломен

Ленинград е символ на най-голямата човешка катастрофа през Втората световна война. Нацистката блокада, започнала на 08.09.1941, изпраща на смърт почти всеки втори жител на града. Нечовешките условия обаче не ги пречупват.

image

Жесток, изтощителен, помрачаващ съзнанието глад в продължение на 2,5 години. Крайната нужда и свирепият глад кара хората да ядат всичко, за да преживеят и да не полудеят. Варят си супа от маджун и преварена кожа. Ловят птици и други животни.

image Зенитчици охраняват ленинградското небе

Съдбата на Ленинград, днешен Санкт Петербург, между 1941 и 1944 година е несравнима по своята бруталност. В началото на германската блокада населението на града край Нева наброява 2,5 милиона души, от които 400 000 са деца. По време на продължилата 871 дни блокада загиват 1,1 милиона цивилни граждани. Повечето от тях - от глад. Историците описват съдбата на Ленинград като най-голямата човешка трагедия на един град и населението му в цялата човешка история.

image Жители на Ленинград по време на обсадата, 1942г.

Обсадата трае от 8 септември 1941 до 27 януари 1944 година. Това е и
най-продължителната блокада на един град през 20-и век. През лятото на 1941 година групата армии "Север" под командването на генерал-фелдмаршал Вилхелм Ритер фон Лееб атакува града с 500 000 войници, на които е поставена задача да унищожат Червената армия в Балтика, да превземат всички военноморски бази в Балтийско море и да превземат Ленинград до 21 юли.

Последната железопътна линия, която свързва града с външния свят, пада в ръцете на нацистите на 30 август 1941 година. От 8 септември градът е изцяло обкръжен по суша.

image

Ежедневие в обсадения Ленинград, снабдяване с нещо за ядене

Но Хитлер, който първоначално иска да завладее Ленинград и да го изравни със земята, неочаквано спира своите дивизии. Вместо да рискува тежки загуби в улични битки, той заповядва блокадата на втория по големина съветски град. Твърди се, че това било предизвикало недоволство сред немските войници. По този повод министърът на пропагандата Йозеф Гьобелс пише в дневника си: "Войниците викат в хор: „Искаме да продължим напред".

Историкът от Йена Йорг Ганценмюлер твърди, че снабдяването за германските войници с хранителни продукти по онова време е било възможно, само ако цивилното население в окупираните земи бъде оставено да гладува. Известно е, че още от лятото на 1941 година Вермахтът има проблеми със снабдяването. Първоначалното намерение за разрушаване на града се променя в полза на блокада, която в крайна сметка също цели унищожаването на всички жители.

image

"Пътят на живота" - през Ладожското езеро, ограничено снабдяването от там е възможно под постоянен обстрел и риск от спукване и пропадане през леда.


Особено първата зима от блокадата заварва населението крайно неподготвено. В обсадния пръстен има само една пролука - през замръзналото Ладожско езеро. Легендарното ледено шосе официално се казва "Военно шосе № 101", но хората го наричат просто "Път на живота". Само по този маршрут, който е бил под постоянен обстрел, е можело да се евакуират хора и да се доставят хранителни продукти и боеприпаси в обсадения град. За жалост твърде недостатъчно. Още в началото на октомври 1941 година настъпва непоносим глад. Хлябът се смесва с трици и целулоза, раздават се купони за храна.

Онези, които работят, получават по 250 грама хляб дневно. Всички останали - по 125 грама. Обезсилените хора живеят в неотоплените си жилища. Първо изгарят мебелите, а накрая и книгите. Едва от януари 1943 година, когато Червената армия успява да пробие блокадата, вече има хляб без ограничения.

Независимо от нечовешките условия на живот в града по времето на блокадата, ленинградчани доказват високия си дух. През първата зима на блокадата 2 500 студенти завършват висшето си образование, театрите в Ленинград представят нови постановки, музеите са отворени. Културният живот не спира през цялото време на тази ужасна човешка трагедия..

1942 г. е премиерата на Седмата (Ленинградска) симфония на Дмитрий Шостакович, която той композира година преди това под германския обстрел на града.

Блокадата на Ленинград на Запад дълго време е минавала за едва ли не "нормална военна операция". В Западна Германия десетилетия наред е била премълчавана истината за нечовешките условия на живот на цивилното население в окупираните територии, защото извършителите на чудовищните престъпления са били бащите и дедите, воювали на Източния фронт.

По-лесно е да се помни това, че тези роднините на немските нацистки изверги и техните италиански, финландски и румънски помагачи са страдали от измръзване, че са гладували и че след войната са се намирали в съветски плен, отколкото да се говори за това, че самите те са извършвали чудовищни престъпления - подпалвали са цели села заедно с населениято им, че са плячкосвали храната и облеклото на селяните, отвличали са децата им за да източват кръвта им за ранените им воиници и избивали цивилни евреи и славяни. В съзнанието на германците престъпленията край Ленинград дълго остават в сянката на спомените за Сталинград, тъкмо защото край Сталинград са дадени много жертви от германска страна за които наследниците на нацистите плачат и до днес крокодилски сълзи.

До 80-те години на миналия век престъпленията на Вермахта остават почти изцяло неспоменати. „Това е ерата на голямото премълчаване”, казва бившият директор на германско-руския музей в Берлин-Карлсхорст Петер Ян и добавя: „Блокадата на Ленинград беше съзнателно изтласквана от колективната памет на германците, за да не са принудени да признаят още едно от най-големите престъпления на века". 

image

Червената армия успява да разчупи блокадата на града през 1943 година




Гласувай:
8



1. morskipesni - Поклон пред тая велика нация!
26.10.2022 21:26
Още не са зарастнали раните.. сега на път е НАТО да си счупи зъбите! Кой, русите ли не знаят, че всичко се постига с изключитлен дух и упорство, те ли нямат са най-силната и въоръжена армия, както и морала да крепят цял свят срещу гангстерите !
цитирай
2. iw69 - Наистина,
26.10.2022 21:37
тези железни поколения заслужават дълбок преклон пред подвига им!
цитирай
3. bojinkata - 900 дни!!! И тоз силен народ, фаш...
26.10.2022 21:48
900 дни!!! И тоз силен народ, фашагите искат да сломят!!!!
цитирай
4. missana - Ленинград е една ужасяваща трагедия, а оцелелите от нея могат да бъдат
26.10.2022 22:26
наречени светци. В голяма степен немците са били стопирани и от невероятното количество кал по пътищата на Русия. Такава кал е трудно да си представи човек. Тя може да послужи за библейско сътворяване на създания от безбройно много вселени.
цитирай
5. iw69 - Да,
26.10.2022 22:38
разпутицата в Русия и СССР е всеизвестна.
Немските танкове са затъвали до корем в калта, доколкото съветският Т-34 е бил с много широки вериги, именно с тази цел, за да не затъва толкова лесно в сняг и кал.
А съветските ватенки са вършели много добра работа през зимата на червеноармейците както и автомата Шпагин.
Просто германските нашественици не са били предвидили всичко до край, а и явно не им е били писано да победят, както и на французите, а преди това и на шведите.
Руснаците в началото на всяка война са първо малко неадекватни, но после се опомнят. И тогава тежко и горко му на врага им.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4824297
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16464
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031