Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2022 07:47 - Европейският съюз се трансформира в нещо като Четвърти (Евро)Райх
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2392 Коментари: 4 Гласове:
11

Последна промяна: 27.10.2022 08:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Пандемията и конфликтът в Украйна ускориха кризите по света и особенно в ЕС, който се превръща в нещо различно от демократично политическо и икономическо обединение на европейските държави.

image

Тези процеси протичат пред очите ни и вече е възможно да се определят основните тенденции в развитието на ситуацията. Като начало си струва да припомним, че ЕС започна да подготвя пакет от санкции срещу Русия за ситуацията в Украйна още през лятото на 2021 г. и, според различни слухове, той беше готов до ноември същата година.

След началото на СВО, евробюрократите станаха олицетворение на русофобския подход в политиката, за разлика от лидерите на водещите европейски държави, които говореха за необходимостта от преговори между Русия и Украйна.

През април 2022 г. ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, обявявайки финансова помощ за Украйна за закупуване на оръжия, каза, че „тази война трябва да бъде спечелена на бойното поле“. Така, според този служител, целта на действията на ЕС трябва да бъде военното поражение на Русия. На 10 октомври Борел изнесе основна реч на конференцията на посланиците на ЕС, където отбеляза своя прерогатив в разработването на обща външна политика и политика за сигурност на ЕС. Местните медии от тази реч цитираха изявленията на Борел, че просперитетът на Европа се основава на евтината енергия, идваща от Русия. В тази реч обаче има много по-интересни моменти.

В речта си Борел описа сегашната ситуация като "свят на радикална несигурност", с изключителна скорост и мащаб на промяна, когато малко очакваните събития - " черните лебеди " ще идват един след друг. В заглавието на речта си ръководителят на европейската дипломация предложи тезата, че европейците сега страдат от последиците от процеса, когато "отделиха източниците на просперитета от източниците на сигурността".

„Нашият просперитет се основаваше на евтината енергия, идваща от Русия. Руският газ е евтин и уж достъпен, безопасен и стабилен. (Доказано е, че това не е така.) И относно достъпа до големия пазар на Китай, за износ и внос, за трансфер на технологии, за инвестиции, за евтини стоки. Мисля, че китайските работници, с техните ниски заплати, са направили много повече за ограничаване на инфлацията от всички централни банки, взети заедно. Така че нашият просперитет се основаваше на Китай и Русия - енергия и пазар." - заключи Борел.

Според него е необходимо да се намерят нови начини за получаване на енергия в самия ЕС, за да се отървем от всякакви зависимости. Всичко това ще доведе до тежко приспособяване на икономиката на ЕС, което ще създаде политически проблеми. „Хората не знаят за това, но фактът, че Русия и Китай вече не са тези, които (те) бяха за нашето икономическо развитие, ще изисква силно преструктуриране на икономиката ни “, каза върховният представител на ЕС.

Ако същността на конфронтацията с Русия вече е съвсем ясна, то думите на Борел за Китай и по -специално, че „достъпът до Китай става все по-труден“, „Китай е нашият системен съперник“ трябва най-малкото да изненадат. Взаимните санкции , които бяха инициирани от ЕС през 2021 г., засягаха само длъжностни лица, а не веригите за доставки. Други проблеми са доста преодолими в близко бъдеще. Това може да изглежда малко очевидно или дори невероятно, но като поставя Русия и Китай наравно за себе си, без очевидна причина, Борел играе сценария, в който Русия започва СВO, а Китай започва насилствено обединение с Тайван.

Този сценарий не се осъществи, но беше подготвен като част от провокативното посещение в Тайван на третия по ранг американски висш служител Нанси Пелоси през август тази година. Позволете ми да ви напомня, че още през юли посланикът на ЕС в Китай Хорхе Толедо каза : „В случай на военна инвазия (на Китай в Тайван) дадохме да се разбере, че ЕС, заедно със Съединените щати и техните съюзници, ще въведат подобни или дори по-строги мерки, каквито сега сме приели срещу Русия.

Още от това можем да заключим, че Борел води политика в интерес на САЩ, а не на ЕС, на фона на самоубийствените действия на Европейската комисия в областта на енергетиката, това се видя много по-рано. В речта си ръководителят на европейската дипломация отбеляза, че ЕС е делегирал сигурността си на САЩ и въпреки че отношенията с настоящата администрация на Белия дом са отлични, всичко може да се промени със завръщането на Доналд Тръмп или дори по резултатите от изборите за Конгрес на 8 ноември.

Следователно ЕС трябва да поеме повече отговорност за собствената си сигурност. „САЩ се грижиха за нашата сигурност. Китай и Русия дадоха основата на нашия просперитет. Този свят вече го няма “ , обобщи Борел.

Това се вписва добре в концепцията за „стратегическа автономия “ на Европа – за увеличаване на военния потенциал на ЕС без пряка намеса на САЩ, която беше изразена от говорител на Държавния департамент през ноември 2021 г. Сега логиката на тази стратегия е съвсем очевидна : САЩ въвличат ЕС в конфликт с Русия заради Украйна, в резултат на което и двете страни понасят огромни икономически загуби, намалявайки конкурентния им потенциал по отношение на САЩ.

В същото време самите САЩ могат да направят доста пари от доставката на оръжия, които ЕС не е в състояние да произведе при съществуващия недостиг на енергия , а самите САЩ могат да се концентрират върху AUKUS, за да противодействат на Китай .

Освен това в речта си Борел описа настоящата ситуация в света като „безпорядъчна, хаотична многополярност“, където на фона на конфронтацията между Съединените щати и Китай, демокрациите и автокрациите, страни като Турция, Индия, Бразилия, Южна Африка, Мексико, Индонезия набират тежест в политиката в своите региони. Освен това светът става все по-конкурентен - енергия, инвестиции, информация, миграционни потоци и т.н. - всичко това на фона на нарастващия национализъм.

След това Борел се оплака от мудността на събралите се дипломати, като заяви, че някои важни новини няма да научи от тях, а от медиите. Той поиска повече инициативност и дори нарушаване на табутата. Тук той се позова на предложение за създаване на центрове за военно обучение на украинската армия преди началото на СВО, което европейските лидери вече приеха.

Германия ще предостави на Украйна 500 милиона евро финансова помощ, според германския външен министър Анален Бербок, като част от обучението на 15 000 украински военни в ЕС. Онзи ден ръководителите на министерствата на външните работи и на отбраната поискаха от германското министерство на финансите да утрои помощта за военна подкрепа на Украйна - до 2,2 милиарда евро.

Франция планира да обучи до 2000 украински войници, по думите на френския министър на отбраната Себастиен Лекорню. Испания е готова да обучи 400 украински военни, Дания и Швеция изпратиха свои инструктори да обучават войници от Въоръжените сили на Украйна във Великобритания. В началото на октомври първите 10 хиляди войници от въоръжените сили на Украйна завършиха обучението си във Великобритания и се върнаха в Украйна.

Само Австрия и Унгария не подкрепиха инициативата на ЕС за обучение на украинските военни в Европа.

От последните изказвания на Борел е необходимо да се отбележат думите му, че „всяка ядрена атака срещу Украйна ще предизвика отговор, не ядрен отговор, а мощен военен отговор от страна на Европейския съюз“. Характерно е, че чак журналистът на американското издание на The Wall Street Journal трябваше да потушава плама на ръководителя на европейската дипломация , който, цитирайки свои източници, посочи, че Борел няма правомощия да прави подобни изявления. От своя страна отбелязвам , че ЕС като цяло няма собствена армия, за да отправя подобни заплахи.

Шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също има особен русофобски подход. Тя вече каза , че „Путин ще се провали, а Украйна и Европа ще спечелят“, а в интервю за немския „Билд “ заяви: „Твърдо съм убедена, че Украйна ще спечели, а Путин ще загуби. Той трябва да загуби тази война." И след това добави, че „аз съм уверена във възможността Путин да бъде изправен пред правосъдието след войната в Украйна“.

Американското издание на Politico излезе със забележителна статия за фон дер Лайен, в която се описва, че шефът на Европейската комисия вече действа като американския президент, без особено да търси подкрепата на колегите, което е много различно от предишният ръководител Жан-Клод Юнкер.

Европейската комисия сега поема все повече и повече правомощия и „централизира властта.“ Описвайки авторитарния стил на управление с повишена секретност, един от анонимните източници на изданието в Европейската комисия каза, че „тя не вярва на никого , при това тя живее в кула."

Politico отбелязва, че подходът на фон дер Лайен за налагане на санкции срещу Русия е много популярен сред американските политици и сега на всички е ясно на кого в Европа трябва да се обърне внимание по този въпрос. Близките отношения с Вашингтон станаха много видими : Фон дер Лайен беше една от първите, които поздравиха президента на САЩ Джо Байдън за подписването на Закона за намаляване на инфлацията, въпреки факта, че ЕС има сериозни опасения относно редица негови разпоредби, които могат да бъдат считани за протекционистки.

Очевидният факт, че санкциите на ЕС срещу Русия са нанесли сериозни щети на европейската икономика, вече не изисква специални доказателства. По този начин фон дер Лайен допринесе и за насърчаването на политиката на САЩ за икономическо задушаване на ЕС. Съзнателно или несъзнателно , това е отделен въпрос, но дори бившият френски президент Никола Саркози вече заявява , че военната подкрепа за Украйна от шефа на европейските бюрократи е извън обхвата на нейните пълномощия.

„Европейската комисия е административна структура“, каза Саркози. „Не мога да разбера въз основа на кой член от европейските споразумения председателят на комисията Урсула фон дер Лайен се смята за компетентна по въпросите на доставките на оръжия и външната политика“.

На 21 октомври фон дер Лайен обяви , че ЕС ще отпуска 1,5 милиарда евро на Украйна всеки месец. „ Общо за следващата година тази цифра ще бъде 18 милиарда евро “, каза тя. Киев иска шест милиарда на месец, но декларираната сума също не е малка.

Трябва да осъзнаем, че герои като Борел и фон дер Лайен не са изолирани фигури в европейската политика, те са продукт на евроатлантизма, който беше култивиран от САЩ през периода след Втората световна война.

Централната страна на Европейския съюз, която получи основната печалба от това обединение и активно използва евтината енергия от Русия, Германия губи всякаква субектност и икономическа мощ на фона на деградацията на елитите. Лидерът на ГСДП Кристиан Марквард каза , че сближаването с Русия е било грешка и сега той е напълно съгласен със Зелените, които искат да изградят европейската сигурност без Русия.

Германският външен министър Аналена Бербок каза на германски външнополитически форум , че е наивно да се изискват компромиси и преговори с Русия, необходима е сигурност не с Русия, а от самата нея. Според Бърбок, Европа вече води хибридна война.

Сега в Германия "Putins Verstдndnis" - човек, който "разбира Путин" - е стигма , заради която хората се подхвърлят на обструкции. През октомври, поради обвинения за връзки с Русия , ръководителят на Германската федерална служба за сигурност в областта на информационните технологии Арне Шьонбом беше уволнен . Според телевизионния канал ZDF, Шьонбом е бил в тесен контакт с Германския съвет за киберсигурност, който може да е свързан с руските разузнавателни служби.

По мнението на ръководителя на Федералната служба за защита на германската конституция Томас Халденванг, Русия ще засили шпионажа в Германия, без да пренебрегва никакви методи, дори политическите убийства, както заяви той на изслушване в Бундестага. Халденванг описа експулсирането на 40 руски дипломати тази пролет като чувствителен удар по руските разузнавателни служби, но призна, че много повече руски агенти работят в Германия. Не само в посолството, но и във фирми, в университети, включително нелегални имигранти с внимателно обмислени легенди.

И затова на този фон изявлението на германския канцлер Олаф Шолц, че СВО в Украйна, инициирано от руския президент Владимир Путин, е кръстоносен поход срещу Запада, срещу идеите на либерализма и западния световен ред, не изглежда дивотия. Сега искането му за реформиране на ЕС и премахване на принципа на единодушието при вземането на решения има идеологическа обосновка. „Ако геополитическа Европа е нашето искане, тогава решенията с мнозинство са победа, а не загуба на суверенитет “, заяви Шолц .

Очевидно е, че ЕС при сегашния енергиен дефицит не може да се запази в предишния си вид, което твърдят и самите еврочиновници. Европейският съюз ще трябва да се трансформира , а Германия предлага на страните членки да се откажат от суверенитета си в полза на европейските бюрократи, които прокарват русофобска политика плътно следвайки Вашингтон, т.е. нещо подобно на Еврорайх.

Само че в този процес за Германия има едно голямо „НО“ - по-русофобската страна в ЕС е Полша и в този случай центърът на такова обединение, дори ако не се измести към тази страна, то ще отприщи много по-сериозна конкуренция за лидерство. Според мен неслучайно фон дер Лайен премахна забраната за отпускане на средства от ЕС за „възстановяване“ на Полша, които бяха замразени поради конфликта между Варшава и Брюксел за промени в съдебната система.

Обнадеждаващо е, че руското ръководство осъзнава, че по-нататъшното равноправно партньорство със сегашните елити в Европа е невъзможно. На 18 октомври на среща с висшисти, приети за първи път на дипломатическа служба, руският външен министър Сергей Лавров каза :

„Няма смисъл и желание да поддържаме същото присъствие в западните страни. Нашите хора работят в условия, които трудно могат да се нарекат човешки. Те създават постоянни проблеми, заплахи за физически атаки.” Той каза, че министерството извършва географско преориентиране на дейността си както в чужбина, така и в централния апарат.

Русия няма нужда да харчи ресурси за конфронтация с ЕС - този проект вече е обречен. Не ни трябва политика, насочена „срещу Запада“. Нашата политика трябва да се основава на принципа „без Запада“. Да, това прекъсва обичайните връзки и финансови потоци, но това е необходимо, за да трансформираме страната си и да укрепим суверенитета си.

/Поглед.инфо/ 



Гласувай:
11



1. zabylgarite - Марионетки на капитала, услажда им ...
27.10.2022 09:53
Марионетки на капитала, услажда им се властта и нямат спиране.
цитирай
2. iw69 - Отвратителни са!
27.10.2022 11:11
Ненаситни и демагози са!
цитирай
3. missana - Много са далеч от 3-я райх.
27.10.2022 13:25
Една немощна и тромаво-бюрократична структура. 3-ят райх е бил истинска машина!
цитирай
4. vencivaleri1951 - Не си съвсем прав Мисана
27.10.2022 19:01
Западът бабува Третия райх, като началото е унизителния мирен договор след ПСВ-вкл и за България. След това следва Мюнхен, Австрия,предателството спрямо Полша...
Франция с крупен отбранитерен вал/Мажино/ се предава без изстрел, и на практика правителството във Виши е съюзник на германците Много повече са французите на източния фронт, отколкото тези в Съпротивата. Преследват евреи, пращат ги в концентрационните лагери, ограбват ги и т н В Дружески разговори и очакване да си върне престола минават много дни на абдикиралия от престола британски крал с Рибентроп Казват че последният е бил любовник и на екс краля и съпругата муА и в самата Британия фашизмът съвсем не е чужд. И въобще голямата част от европейските държави "делят" в мислите си Съветската територия Не напразно, Кайтел при подписването на капитулацията пита иронично френския представител-Ами и вие ли ни бихте?
За четвърти райх авторът е прав, но САЩ направи четвърти райх от Украйна. Не толкова мощен като третия, но по силен военному от всяка от олемите страни в Европа. Това което изтърпява Украйна би накарало днес и французи, и германци, иангличани да хвърлят "пешкирът" на ринга Въпреки че са обречени и жертвани , украинците се бият храбро и самоотвержено-не може да им се отрече
Тяхната трагедия е , че в ключови моменти начело застават неподходящи лидери-Мазепа, Бандера, Петлюра, сега Зеленски и последствията за тях са били в повечето случаи жестоки.
Лично аз не мога да преценя САЩ кого искат да ударят повече-Русия, или Европа
Русия не им е конкурент, но Европа беше такъв определено Англия преди това излезе от ЕС, но и тя "потъва"

missana написа:
Една немощна и тромаво-бюрократична структура. 3-ят райх е бил истинска машина!

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4873502
Постинги: 2539
Коментари: 6400
Гласове: 16706
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930