Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2022 07:39 - Американски икономист предсказал кризата 2008г., предвижда нов мегакрах на световната икономика. Най-слабо засегнати ще са Русия и др. страни със суровини
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1041 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 02.11.2022 13:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Всички, които горе-долу разбират от икономика или поне искат да направят такова впечатление, сега обсъждат новата ужасна прогноза на известния американски икономист - проф. Нуриел Рубини. За икономиката Рубини е като Худини. Също така омайва и очарова, само че не с трикове, а с прогнози. Той стана известен с това, че предсказа световната криза от 2008 г. две години преди това.

И сега един от най-авторитетните световни експерти по глобални финанси прогнозира криза, по-лоша от всякога. Причината за повишената опасност е, че сега в световната икономика се сближиха два неблагоприятни фактора - стагнация и инфлация. Този кризисен коктейл се нарича стагфлация. Това вече се е случвало в историята, например през 70-те години, но сега ситуацията е много по-трудна, казва Рубини, който е смятан в някой рейтинги за един от „най-умните от живите“. 

Рубини основава мрачните си прогнози (ненапразно го наричат Dr. Doom, което може да се преведе като доктор Гибел) на огромните показатели за дълговата тежест на световната икономика. „Днес нивото на дълга спрямо БВП е 350% в света и дори 420% за напредналите икономики“, разказа Bloomberg. В Русия, между другото, всичко е сравнително добре с този показател - 17.8%, който е един от най-ниските в света.

Като основни причини за настоящата ситуация икономистът смята Ковид, украинския конфликт и външната политика на Китай. В резултат на това икономическият растеж ще се забави, а цените на храните ще продължат да растат.

Рубини твърди, че вече има студена война между САЩ и Китай, която може да се превърне в гореща поради конфликта на Китай с Тайван. Според него в известен смисъл Третата световна война вече е започнала. „Всичко започна в Украйна но този конфликт има много по-широки последици, далеч отвъд Русия и Украйна“, казва икономическият буревестник.

„Стагнация е, когато предприятията се разоряват, намаляват производството, някои фалират, а други растат, ако намерят печеливши ниши“, обясни пред Борис Коган, ръководител на инвестиционната компания Moscow Partners. - Стагнацията, рецесията и кризата като цяло е нормално явление за икономиката, тя се изчиства от неефективните отрасли/производства и чрез кризите нейната ефективност се повишава.

Е, всичко е ясно: слабите умират, силните оцеляват. Със стагнацията в света се научиха, ако не да се борят, то да смекчават ударите й.
Регулаторите (с други думи централните банки) спасяват света съвсем просто, - продължава експертът. - Да се даде възможност на населението и бизнеса да вземат кредити. Правят парите по-евтини за сметка на ниски и дори нулеви ставки. Това е всичко.
Но сега това може и да не заработи - защото цялата световна икономика също така е изпаднала в инфлация.

За да се борите с инфлацията, трябва да повишите лихвения процент, - обяснява Коган. - Но ако го вдигнеш, тогава удряш в стомаха предприятията, тези, които искат да теглят кредити, дори ипотечни. Повишаването на лихвените проценти води до криза на пазара на недвижими имоти, хората са принудени да продават имотите си евтино, защото не могат да плащат ипотеката. Доходите на хората падат, разходите растат, предприятията ще намалят производството, ще се затворят и ще фалират, а регулаторите няма да имат възможност да помогнат на икономиката.

КАКВО ДА СЕ ОЧАКВА ЗА РУСИЯ?

На първо място, кризата ще удари страните с развити икономики - при това точно тези, които са големи световни производители. Това са страните от Европа, САЩ, Канада, Япония, Китай - изброява Коган.

За Русия прогнозата на икономиста е по-благоприятна. 
Русия доставя суровини, така че тази ситуация не е най-лошата ситуация за Русия и за такива страни като Саудитска Арабия, Емирствата, Катар - предпазливо прогнозира експертът. 

От друга страна, тъй като успоредно има и инфлация, тя може да увеличи цените на стоките, които се търгуват на борсите - като газ, петрол, дървен материал, злато, зърно, алуминий и др. И това означава, че не всичко е толкова лошо за Русия и другите големи производители на суровини. Оказва се, че Русия е силна срещу кризи именно поради суровинната си ориентация в комбинация с ниското дългово бреме.

image 
Нуриел Рубини (Nouriel Roubini) е професор по икономика в Нюйоркския университет и консултант към конгреса на САЩ.



Гласувай:
9



1. missana - "Слабите умират, а силните оцеляват!"
02.11.2022 13:22
Много точно казано. А в Русия болшинството от народа е сякаш отдавна мъртво. Следователно не може да умре. И в това е голямата предимство на руснаците пред останалите нации!
цитирай
2. radostinalassa - Липсва ми 1...
03.11.2022 20:43
коментар.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4889752
Постинги: 2550
Коментари: 6427
Гласове: 16771
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930