Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2022 15:45 - Проф. Джефри Сакс: Най-вероятно Вашингтон е отговорен за взрива на „Северен поток“
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 815 Коментари: 5 Гласове:
6

Последна промяна: 04.11.2022 09:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Байдън се провали, изостри икономическите и геополитическите кризи, удавя демократите и опустошава Украйна

Експлозията в края на септември на газопровода „Северен поток“, който транспортира руския природен газ до Германия, се счита за „саботаж“ от много различни страни. Русия многократно предлага да участва в разследванията по инцидента, които се провеждат от Швеция и Дания, но ѝ беше отказано.

На „Газпром“ бе разрешено едва на 31.10.2022 да влезе на мястото за експлозията. По думите на Путин 40-метровият участък от тръбопровода на „Северен поток-1“ е взривен и изхвърлен на 40 метра в посока към „Северен поток-2“, който също е повреден от взрива. „Експлозията на газопровода очевидно е терористична атака и е извън нашия контрол“, каза руският президент.

А Джефри Сакс, професор по икономика в Колумбийския университет, заяви в интервю за Китайската медийна група, че не може да докаже, че експлозията е извършена от Съединените щати, но наличните доказателства клонят към тази хипотеза. Професорът посочи още, че е изключително недостоверно твърдението, че „Русия ще взриви собствения газопровод“.


Прокси войната между САЩ и Русия опустошава Украйна, по ирония на съдбата, в името на спасяването на Украйна

Президентът Джо Байдън подкопава перспективите на своята партия за Конгреса чрез дълбоко погрешна външна политика. Байдън вярва, че глобалната репутация на Америка е заложена на карта във войната в Украйна и последователно отхвърля всякакво дипломатическо решение. Войната в Украйна, съчетана с разрива на администрацията в икономическите отношения с Китай, влошава стагфлацията, която вероятно ще предаде едната или и двете камари на Конгреса на републиканците. Много по-лошо е, че отказът на Байдън от дипломация удължава унищожаването на Украйна и заплашва с ядрена война.

Байдън наследи икономика, обхваната от дълбоки смущения в глобалните вериги за доставки, причинени от пандемията и от непостоянната търговска политика на Тръмп. Но вместо да се опита да успокои топката и да поправи този разрив, Байдън ескалира конфликтите на САЩ както с Русия, така и с Китай.

Байдън нападна лидера на републиканското малцинство в Камарата на представителите Кевин Маккарти затова, че изрази съмнения относно отпускането на нов голям финансов пакет за Украйна, заявявайки: „Те (републиканците в Камарата на представителите) казаха, че ако спечелят, няма вероятност да финансират – да помогнат – да продължат да финансират Украйна и войната й срещу руснаците. Тези момчета не разбират. Става въпрос за нещо по-голямо от Украйна - това е Източна Европа, това е НАТО. Това са истински, сериозни, последващи резултати. Те нямат усет за американската външна политика.“

По същия начин, когато група прогресивни демократи в Конгреса призоваха за преговори за прекратяване на войната в Украйна, те бяха укорени от своите, следващи линията на Белия дом и така бяха принудени да се откажат от призива си за дипломация.

Байдън вярва, че американското доверие зависи от разширяването на НАТО в Украйна и, ако е необходимо, от поражението на Русия във войната в Украйна, за да се постигне това. Байдън многократно е отказвал да участва в дипломатически преговори с Русия по въпроса за разширяването на НАТО. Това беше сериозна грешка. И тя разпали прокси война между САЩ и Русия, в която Украйна е опустошена и то по ирония на съдбата - в името на спасяването на Украйна.

Целият въпрос за разширяването на НАТО се основава на една лъжа на САЩ, датираща от 90-те години на миналия век. САЩ и Германия обещаха на Горбачов, че НАТО няма да се премести „нито един инч на изток“, ако Горбачов разпусне съветския военен съюз на Варшавския договор и приеме обединението на Германия. Удобно – и с типичен цинизъм – САЩ се отказаха от сделката.

През 2021 г. Байдън можеше да спре войната в Украйна без да жертва нито един жизненоважен интерес на САЩ или Украйна. Сигурността на САЩ изобщо не зависи от разширяването на НАТО с Украйна и Грузия. Всъщност разширяването на НАТО по-дълбоко в региона на Черно море подкопава сигурността на САЩ, като поставя САЩ в пряка конфронтация с Русия (и в допълнително нарушение на обещанията, дадени три десетилетия по-рано). Нито пък сигурността на Украйна зависи от разширяването на НАТО- нещо, което президентът Володимир Зеленски призна многократно.

Руският президент Владимир Путин многократно предупреждаваше САЩ от 2008 г. насам да държат НАТО далеч от Украйна, регион от жизненоважен интерес за сигурността на Русия. Байдън също толкова решително настояваше за разширяване на НАТО. Путин направи последен дипломатически опит в края на 2021 г. да спре разширяването на НАТО. Байдън напълно го отблъсна. Това беше опасна външна политика.

Колкото и много американски политици да не искат да го чуят, предупреждението на Путин за разширяването на НАТО беше едновременно реално и уместно. Русия не иска тежко въоръжени войски на НАТО на границата си, точно както САЩ не биха приели подкрепяни от Китай тежко въоръжени мексикански войски на границата между САЩ и Мексико. Последното нещо, от което се нуждаят САЩ и Европа, е дълга война с Русия. И все пак точно дотам доведе настояването на Байдън за разширяване на НАТО към Украйна.

САЩ и Украйна трябва да приемат три абсолютно разумни условия за прекратяване на войната: военен неутралитет на Украйна, фактически контрол на Русия над Крим, дом на нейния Черноморски военноморски флот от 1783 г. и договорена автономия за етнически руските региони, за което се призоваваше в споразуменията от Минск, които Украйна не изпълни.

Вместо този вид разумен изход, администрацията на Байдън многократно е казвала на Украйна да продължи да се бори. Това изля студен душ върху преговорите през март, когато украинците обмисляха прекратяване на войната, но вместо това се отдръпнаха от масата за преговори. В резултат на това Украйна страда тежко, като нейните градове и инфраструктура са превърнати в развалини, а десетки хиляди украински войници загиват в последвалите битки. Освен цялото прехвалено оръжие на НАТО, Русия наскоро унищожи до половината от енергийната инфраструктура на Украйна.

Междувременно ръководените от САЩ търговски и финансови санкции срещу Русия се завърнаха като бумеранг. С прекъсването на руските енергийни потоци Европа е в дълбока икономическа криза с неблагоприятни последици за икономиката на САЩ. Разрушаването на газопровода „Северен поток“ допълнително задълбочи кризата в Европа. Според Русия това е направено от британски агенти, но почти сигурно с участието на САЩ. Да припомним, че през февруари Байдън каза:“Ние можем да го направим”

Погрешната външна политика на Байдън също доведе до това, срещу което предупреждаваха поколения външнополитически стратези от времето на Хенри Кисинджър и Збигнев Бжежински: тласкане на Русия и Китай в здрава прегръдка. Той направи това, като драматично ескалира студена война с Китай точно по същото време, когато поведе гореща война с Русия. От началото на своето президентство Байдън рязко ограничи дипломатическите контакти с Китай, разпали нови противоречия относно дългогодишната политика на Америка спрямо Китай, многократно призоваваше за по-големи продажби на оръжие на Тайван и наложи глобална забрана за износ на високи технологии за Китай. И двете партии се обединиха в тази дестабилизираща антикитайска политика, но цената е допълнителна дестабилизация на света, а също и на икономиката на САЩ.

Накратко, Байдън наследи трудна икономическа ситуация – пандемия, свръхликвидност на Федералния резерв през 2020 г., големи бюджетни дефицити и съществуващо глобално напрежение. И все пак той значително изостри икономическите и геополитически кризи, вместо да ги разреши. Имаме нужда от промяна на външната политика. След изборите ще има важен момент за преоценка. Американците и светът се нуждаят от икономическо възстановяване, дипломация и мир.


Джефри Д. Сакс е университетски професор и директор на Центъра за устойчиво развитие към Колумбийския университет, където ръководил Института за Земята от 2002 г. до 2016 г. Той също така е президент на Мрежата за решения за устойчиво развитие на ООН и комисар на Комисията за широколентов достъп на ООН за развитие. Бил е съветник на трима генерални секретари на Организацията на обединените нации и в момента служи като поддръжник на Устойчивите цели за развитие (УЦР) при генералния секретар Антонио Гутериш. Сакс е и автор на редица аналитични книги. 



Гласувай:
6



1. radostinalassa - У нас много хора умряха уж от Ковид...
02.11.2022 17:03
а всъщност от беднотия. Скъп ток - в Русия токът и газа са евтини. Имат много земя и след работа жените копаят. И ние имаме много суровини, но лакомниците от запад ги приватизират.
цитирай
2. iw69 - Taка е, Радостина!
02.11.2022 17:18
Приобщаването ни към Запада е катастрофа за народа.
цитирай
3. sorossadistfucking - Вчера и днес се питам: Що така, Патриарх Евтимий е осъден на заточение, след падането на Търново
02.11.2022 21:39
А Иван Шишман васал_ува на агите след падането на Царството му. Е, до отложеното му обезглавяване. Дали защото е полу-евреин или друго?!?
цитирай
4. missana - Байдън е един ефрейтор - като Хитлер.
02.11.2022 22:48
В политиката трябва гъвкавост, а неговата гъвкавост е 0.
цитирай
5. radostinalassa - Майдън е психично болен евреин...
03.11.2022 20:42
и педофил. Командват го отгоре, той не знае къде се намира и мисли, че е вицепрезидент.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822281
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16457
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031