Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2022 15:43 - Надявай се на доброто, нo сe готви и за най-лошото
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 4416 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 03.11.2022 17:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Обикновено пиша уводните статии в края на месеца, което ми дава възможност да обобщя "голямата картина". Тъй като от над 50 години следя световната политика, икономика, геополитика и война отдавна знам, че плановете обикновено се правят и решенията се взимат в едномесечна перспектива.

При "войната и оръжията" имам и друго предимство. В момента съм последният, все още жив, анализатор на военната и оръжейна тематика още от края на 60-те години, както на Изток, така и на Запад – на Изток, в това число в СССР/Русия, и на Запад – в това число САЩ.

Така е и с този анализ за войната и оръжията – по-точно за "мръсната ядрена бомба" в Украйна, която, когато четете тези редове вече може да е взривена или предстои да бъде взривена.

Така или иначе, темата отново е за ядрената война. И ако някой след години пише историята, ако има такава, ще напише, че с "ядрената криза от октомври 2022 г. започна Третата световна война".

Тук дължа едно обяснение. Много анализатори, които не разбират нещата, пишат, че сегашната ядрена криза е повторение на Карибската криза. Нищо подобно. Двете кризи нямат нищо общо.

По време на Карибската криза САЩ бяха в ядрено отношение много по-силни от СССР. "мечката" беше в ъгъла и принудена да се защитава. САЩ разположиха ядрени оръжия в Турция и в близост до СССР. Москва отговори с няколко ракети на територията на Куба. Последва изостряне. САЩ не издържаха и изтеглиха ракетите си от Турция. СССР изтегли своите от Куба.

Днес ситуацията е несравнима. Русия е много по-силна в ядрено отношение от САЩ. "Мечката" излезе от бърлогата и е разярена. Опитите на САЩ да разположат ядреното оръжие в Украйна бяха категорично отхвърлени от Москва: "Няма да стане, хайде обратно до границите на НАТО от 1997 г.". Русия няма да позволи и възраждането на нацизма и фашизма в Европа.

Има и други особености. В момента върви пълномащабна сухопътна война на САЩ и НАТО срещу Русия в Украйна, война, която е организирана, финансирана, въоръжавана и ръководена, на микро и макро равнище, от Вашингтон, Лондон и Тел Авив. Война, както срещу Ирак, Афганистан, Либия и т.н. Но този път противникът, т.е. Русия, не само може напълно да се защити, но и да превърне САЩ в димящи руини или напълно да ги заличи от картата.

Западът губи и придвижва към бойното поле "мръсна бомба".

САЩ правят всичко възможно да въвлекат НАТО и ЕС във войната. Единственият начин НАТО да влезе във войната е ако "Русия използва химическо, биологическо или ядрено оръжие".

Американците опитаха с химическото и биооръжието. Не стана. Остава им "мръсната бомба". Ако избухне някъде в Украйна радиозаразяването да покрие Полша, Германия, Румъния, България. Тогава НАТО ще може да задейства член 5 от своя договор.

Русия от своя страна заяви, че възприема такава бомба, независимо кой е нейният спонсор, като ядрен тероризъм. А това, според доктрината на Русия, е равносилно на пръв ядрен удар срещу Русия, която ще отговори на ядрения тероризъм с пълния си ядрен арсенал по пълната географска програма.

Бомбата може да бъде взривена в Каховското или друго водохранилище, в Запорожската или друга АЕЦ.

Никога не е имало толкова критична ситуация. Това е Карибска криза на ента-степен. Никой няма да оцелее, никой няма да оживее.

Заради това бяха и безпрецедентните и екстрени преговори на Сергей Шойгу с министрите на отбраната на САЩ, Англия, Франция и Турция. Знам какво става на такива телефонни обаждания, особено когато между Русия и САЩ от две години няма никаква алтернативни връзки – никакви червени или черни телефони на президентите, или в министрите на отбраната на двете страни.

Това не е никаква Карибска криза–2. Това е "Октомврийска ядрена криза – 2022 г."

Убеден съм, че от руска страна споменатите разговори са били водени в ултимативна форма "Опомнете се, или иначе…"

Това "иначе" е най-важно. Истинските ултиматуми не са да създават Casus Bellti, а да принудят противника към правилни действия. Това никога не се прави публично, за да не бъде заклещен онзи, към когото са адресирани, в ъгъла и да му се даде възможност да си спаси лицето. Заради това руската страна не съобщи за съдържанието на тези разговори.

С една дума Москва отново наложи на противника своя дневен ред, с предупреждение и изпреварване. Русия е длъжна да спре това безумие и да ликвидира онези, които са готови да покрият с ядрената радиация милиони хора.

През октомври се случиха и две други важни събития, отново свързани с Русия. и Китай.

Русия провъзгласи националната си идея в речта на Путин при връщането на Донецк, Луганск, Запорожието и Херсон. Русия премина точката, от която няма връщане. Страната ще определя не само собственото си бъдеще, но и бъдещото на световната общност.

По същото време на ХХ конгрес на Китайската компартия Си Цзинпин предупреди китайците за "предстоящи свирепи бури" със Запада, за изграждането на общество с китайски характеристики, т.е. китайската идея, и за стратегическия свят с Русия срещу глобалния хегемонизъм.

Това означава, че Русия и Китай променят не само правилата на играта, променят самата игра. Шахматната дъска се преобърна.

Както се казва "надявай се за доброто, готви се за лошото". В случая ви съветвам да се готвите за второто.

P.S. И още нещо, за което май само аз помня: СССР/Русия никога не е подписвала договор за края на Втората световна война. Нито с нацизма на Хитлер. нито с Япония. Нито с никого.


от Красимир Иванджийски 



Гласувай:
8



1. dobrodan - Тя и със Златната Орда не е подписвала.
03.11.2022 16:11
С Големите и Малките ногаи също.
Нито с Казан.
И сега какво?
Има една поговорка. Голяма водка пий - голяма дума не казвай.
А са пуснали урана - а Русия я няма на картата.
Едната Турция да не гърми.

https://btvnovinite.bg/svetut/turcija-ima-jadren-arsenal-na-edna-raka-razstojanie.html

Иванджийски дали я знае тая работа?
цитирай
2. sorossadistfucking - Много често - не, но от време на време си мисля, че Путин
03.11.2022 17:45
Дали, защото го иска, или защото е прекалено хуманен, но...
Меките действия, които Путин прилага в тази Операция-Война НЕ ОТРЕЗВЯВАТ И НЕ ПРИОБЩАВАТ ПРОТИВНИКА, да се съсредоточи към мирни преговори.
Протакането на Операцията чрез мека, а не ликвидираща сила види до "надървяне" на членивете на Нато и Ес.
Екзалтирани и увлечени, вместо да бъдат грубо стреснати и шокирани, неминуемо ще искат да се "съвкупят" в действието.
Така се отива към войната.
Вероятно там ще има масови иръжия за поражение.
И понеже Русия е 1000 км широка, и е колкото 3 Европи, то тя ще оцелее.
Но Европа ще умре на 100%
цитирай
3. missana - Мисля, че Русия и Китай са по-силни от САЩ,
03.11.2022 20:25
Англия и няколкото западноевропейски хамсийки. Скоро Запада ще клофне. А за екраинците не ми се и мисли. Горките - без ток и вода са направо за окайване при наблюжаващия студ.
цитирай
4. radostinalassa - Кой ли се интересува от Турция?..
03.11.2022 20:36
Напр. Путин, който хвана в мрежата си Ердоган в газовия хъб, понеже трябва да се хранят 60 млн тюрки + 20 млн нетюрки. Сега Ердоган ще скрие в джоба си картата на "Великия Туран" - посмали манго.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4863682
Постинги: 2535
Коментари: 6392
Гласове: 16668
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930