Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2022 13:58 - „Уолстрийт Джърнъл“: Войната в Украйна разкри гаснещата мощ на американските военни
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2038 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 08.11.2022 22:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Инвазията на Русия в Украйна разкри гаснещата мощ на американското военно сдържане, факт, който твърде малко от нашите лидери изглежда желаят да признаят публично. Така че е окуражаващо да чуем висш флагман да признава опасността по начин, който се надяваме да е началото на кампания за обучение на американската общественост, пише в съботния си брой The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса.

"Тази украинска криза, в която се намираме в момента, това е само загрявката“, заяви тази седмица на конференция флотски адмирал Чарлз Ричард, командир на Стратегическото командване на САЩ. "Големият (удар) идва. И няма да мине много време, преди да бъдем тествани по начини, по които не сме били тествани от "отдавна“.

Колко лошо е положението. Е, адмиралът казва: "Според моята оценка за нивото ни на сдържане срещу Китай, корабът потъва бавно. Потъва бавно, но потъва, тъй като по същество те въвеждат способности на полето по-бързо от нас.“ Бавното потъване едва ли е утеха. Тъй като "тези криви продължават“, няма да има значение "колко добри са нашите командири или колко добри са машините ни – няма да имаме достатъчно от тях. И това е много краткосрочен проблем“.

Обърнете внимание на този модификатор "краткосрочен“. Това е по-неотложна уязвимост, отколкото повечето от политическата класа искат да признаят.

Адмирал Ричард отбелязва, че Америка запазва предимството си в подводниците – "може би единственото истинско асиметрично предимство, което все още имаме“ – но дори това може да ерозира, освен ако Америка не набере темпото, "като да коригираме проблемите си с поддръжката, да започнем ново строителство“. Изграждането на три бързо атакуващи подводници от клас Вирджиния годишно би било добро начало.

Новината от миналата година, че Китай е тествал хиперзвукова ракета, която е прелетяла около света и се е приземила у дома, трябваше да предизвика повече тревоги, отколкото имаше. Това означава, че Китай може да изложи на риск всеки град или съоръжение в САЩ и може би без да бъде открит. Фактът, че тестът изненада САЩ и че надмина хиперзвуковите способности на Америка, го прави още по-лош. Как загубихме хиперзвуковата надпревара с Китай и Русия заслужава изслушване в Конгреса.

"Ние знаехме как да се движим бързо и загубихме изкуството на това“, добави адмиралът. Военните говорят "за това как ще смекчим предполагаемия си евентуален неуспех“ да поставим нови балистични подводници, бомбардировачи или оръжия с голям обсег, вместо да обърнат въпроса, за да попитат: "Какво ще е необходимо? Пари ли? Хора ли? Имате ли нужда от авторитети?“ Ето "как стигнахме до Луната до 1969 г."

Обучението на обществеността относно слабостите на армията на САЩ крие риск от насърчаване на противниците да ги експлоатират. Но по-големият риск днес е да се прегърбвате напред в сляпо самодоволство, докато Китай не нахлуе в Тайван или предприеме някакво друго действие, което накърнява интересите или съюзниците на САЩ, защото Пекин смята, че САЩ не могат да направят нищо по въпроса. 



Гласувай:
10



1. missana - Неотдавна гледах документални кадри с китайската армия и останах изумен.
08.11.2022 21:26
Това е съвършена бойна машина, в която бойците сякаш не са хора, а киборги. Чак ми прилоша от гледката. Нито САЩ, нито Русия имат такава армия. Китай става все по-силен, при това не с дни, а с часове. Един по-обвързващ съюз между Китай и Русия би пратил САЩ завинаги в ъгъла на света. Морафетите на американците няма да минат. Те са един залязващ мастодонт, който скоро ще грохне в калта.

...А на Луната през 1969г. американците не кацнаха. Това беше една колосална измама, която беше разкрита чрез изобличителни факти. Игралният филм "Полетът на Кеприкорн":

https://filmisub/filmi/14448-capricorn-one-polett-na-keprikorn-edno-1978.html

пресъздава случилото се през 1969г., но не за Луната, а за Марс.
цитирай
2. iw69 - О да,
08.11.2022 22:40
китайската армия наистина е впечатляваща.
Бях преди около 10 год., в Поднебесната, и всички военни превозни средства, които видях по улиците бяха чисто нови (камиони, джипове), и то още тогава. Вси изглеждаха лъскави все едно току що са излезли от завода.
А сега вече цялата им техника пише, че е нова - кораби (вече имат най-големият боен флот), танкове, самолети, ракети.
Янките ще видят голям зор с тях. Освен това КНР е все пак комунистическа държава, което означава, че може много по-бързо да пренасочи още повече ресурси за военните, ако е необходимо.
Единственият недостатък на армията им е, че през последните 50 год. не са воювали, докато през това време американците интервенираха къде ли не. Но ако се наложи ще се научат бързо и на това.
Ако китайците бяха подпънали Украйна от нея до сега нямаше да е останало абсолютно нищо.
цитирай
3. kvg55 - iw69,
08.11.2022 22:48
Какво ти сдържане? Путин и Си Дзинпин се вихрят па света.
цитирай
4. missana - Благодаря ти, Ив!
09.11.2022 12:35
Сподели много интересни неща.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4864014
Постинги: 2536
Коментари: 6394
Гласове: 16673
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930