Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2022 21:32 - Европа пламна от стачки и социални протести
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2225 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 11.11.2022 01:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Европейските държави са изправени пред серия от стачки и социални протести през следващите дни срещу неспиращото повишаващите се цени на енергийните източници и увеличаващите се разходи за живот.

image

Гърция

Обща 24-часова стачка, организирана от синдикатите в частния и държавния сектор, парализира Гърция вчера. Профсъюзите обявиха стачката с искане правителството да вземе мерки в подкрепа на работещите заради рязкото увеличение на цените. Гръцките синдикати настояват за по-ниски данъци и увеличение на минималната работна заплата, която в момента е малко над 700 евро на месец.

Белгия

Обща стачка, организирана от основните синдикати, блокира вчера и Белгия. Протестиращите настояват за допълнителни компенсации заради галопиращата инфлация и високите цени на енергията извън предвидените индексации, предаде БНР. Кралството е парализирано от различни протести - стачки, спиране на работа, събиране на персонала, демонстрации в почти всички области. 55 полета са отменени на летище "Завентем", като общо засегнатите са 200. Затвориха и основните вериги супермаркети в страната.

Великобритания

Над 70 000 университетски служители от 150 британски университета ще стачкуват три дни през ноември заради заплащането, условията на труд и пенсиите, съобщи профсъюзът на университетите и колежите.
Работниците в британската фирма за опаковане DS Smith, сред чиито клиенти е и гигантът за онлайн търговия Amazon, са гласували с голямо мнозинство да започнат стачка след спор с ръководството за заплащането, съобщи синдикатът GMB.
Медицинските сестри във Великобритания също стачкуваха на 5 ноември, съобщи синдикатът им. Неговите членове са се сблъскали с реални съкращения на заплатите през последното десетилетия.
Тридневната стачка на десетки хиляди британски железопътни работници, планирани за тази седмица, бяха спрени, докато се водят "интензивни преговори" в дългогодишен спор относно заплащането и условията на труд, обяви синдикатът RMT. Отделна стачка на персонала на лондонското метро е планирана за 10 ноември.
Стотици работници на лондонското летище Хийтроу ще напуснат работните си места в навечерието на Световното първенство по футбол заради искания за по-добро заплащане. 700-те работници от наземното обслужване, транспорта и каргото, както и наети от дъщерното дружество за летищни услуги на Emirates Group и Menzies, ще стачкуват три дни, считано от 18 ноември.
Най-голямата британска местна банка Lloyds предложи на служителите си в Обединеното кралство увеличение на заплатите с минимум 2000 паунда, е заявил източник, запознат с преговорите.
Британските пощи съобщиха, че членовете на най-големия профсъюз в сектора - Синдиката на работещите в комуникациите (CWU), ще проведат две 48-часови стачки в края на ноември и началото на декември, в навечерието на Коледа.
Британският съюз на работниците заяви на 1 ноември, че е осигурил споразумение за увеличаване на заплащането с 12,5% за 1000 шофьори на камиони за доставка на бира от логистичната компания GXO, отменяйки стачките, планирани за навечерието на финалите на Световното първенство по футбол.

Франция

Продължава стачката в петролната рафинерия на TotalEnergies в Северна Франция, обяви преди дни представител на енергийния синдикат CGT.
Снабдяването с горива на френските бензиностанции се връща към нормалното, заяви министърът на енергетиката Агнес Пание-Рунашер, като по-малко от 10% от обектите все още имат проблеми.

Германия

Синдикатите в най-голямата икономика в Европа настояват за по-високи заплати в контекста на нарастващата инфлация.
Германският синдикат IG Metal Kueste заяви, че е призовал няколко хиляди работници да стачкуват в 15 обекта, включително Airbus в Хамбург.
Lufthansa и профсъюзът UFO постигнаха споразумение за увеличаване на заплатите на 19 000 членове на кабинния екипаж, съобщи водещата германска авиокомпания.
Германският производител на автомобили Audi предлага на служителите си еднократни плащания без данъци, вместо постоянно увеличение на заплатите, каза директорът по човешки ресурси.

Испания

Хиляди испанци препълниха площад Plaza Mayor в Мадрид на 3 ноември, за да поискат по-високи заплати, в първия масов протест в страната от началото на кризата.
Работниците в Azul Handling, компанията за наземно обслужване, обслужваща Ryanair на 22 испански летища, засега замразиха плана си да проведат няколко 24-часови стачки между 28 октомври и 8 януари, но са в стачна готовност. Те искат по-добри условия на труд.

Австрия

Австрийските металурзи си осигуриха на 4 ноември годишно увеличение на заплатите от над 7% средно, над нивото на инфлация от 6,3% за периода на преговорите. Преговорите се разглеждат като знакови по отношение на други сектори в Австрия, която има силна традиция на колективно договаряне и годишни договорени увеличения на заплатите, които като цяло предотвратяват заплахата от стачки.

 



Гласувай:
8



1. missana - Безумието на американските подлоги от Брюксел вече дава плодове.
10.11.2022 22:32
Масовото недоволство е факт. Хората не са идиоти, за да се жертват за интересите на чичко Сам. Само в комунистически държави може да накараш хората да търпят до безкрайност. В демократичните това е невъзможно. Скоро Брюкселските чиновници ще бъдат пометени от лавината на масовото недоволство. Но се питам кога същото ще се случи и в България. Кога най-сетне ще пометем политическата измет у нас. Да ги пометем всички - до един. Те не заслужават високите си постове и заплати. Кофата и метлата и на улицата, а също да чистят кенефи, при това задължително. И една голяма част - най-злокачествената, да бъде изселена в Сахара - без храна и вода. Защото точно това заслужава!
цитирай
2. kvg55 - iw69,
10.11.2022 22:50
Е, и все по нагъсто ще стават. Тя крушката си има опашка, е казал мъдрият ни народ.
цитирай
3. karpis - Малко някак си нагласено!
11.11.2022 00:35
Що тия същите не протестираха,когато ги затваряха като стадо в обор,когато носеха намордници и ги боцкаха с куп отрови 24/7?Или обещаните им пари така и не им ги дадоха,а ги прилага само Фисъра и компания?
Поздрави!
цитирай
4. zemela - Даже и в България днес - протестно ...
11.11.2022 09:59
Даже и в България днес - протестно автошествие. Поздрави!
цитирай
5. iw69 - Да Zemela,
11.11.2022 14:00
време и българите да се посъбудят от летаргията и евроатлантическата си заслепеност. Иначе историята само ще ни подритва.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4868427
Постинги: 2536
Коментари: 6395
Гласове: 16692
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930