Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2022 16:25 - При атомна война стотици милиони ще загинат веднага, а милиарди ще умрат бавно от глад и студ през ядрената нощ (пренасищане на атмосферата с дим от взривовете)
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2031 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 18.11.2022 17:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Северното полукълбо ще стане необитаемо вследствие на ядрената зима


Когато говорим за ядрената опасност, която произлиза от войната в Украйна, обикновено разглеждаме сценария за ескалиращ военен конфликт между НАТО и Русия с използването на ядрени оръжия, до което може да се стигне много бързо. Двете страни разполагат с oбщо около 12.000 атомни заряда.

Какво ще се случи, ако бъде използвано ядрено оръжие и какви ще са пораженията - зависи най-вече от това колко на брой и с каква мощност ще са експлодиращите снаряди, както мястото и начина на детонация.

"Оръжията, които се взривяват на голяма височина, имат различен ефект от оръжията, които се взривяват на или под земята", казва Дилън Сполдинг от неправителствения Съюз на загрижените учени, базиран в Кеймбридж, Масачузетс.

"В последния случай трябва да се притеснявате от радиация, защото по този начин земята абсорбира радиоактивни вещества. Докато взривът във въздуха не води непременно до подобни рискове от радиация", поясни той, цитиран от DW.

Прилагането на ядрено оръжие в близост до повърхността на Земята може както да убие много хора, така и да се отрази тежко на околната среда и хранителните запаси за години напред.

Пример са американските бомбардировки над Хирошима и Нагасаки 1945 г., където атомните бомби са взривени високо над земята  и аварията в Чернобил през 1986 година. В Нагасаки умират между 60 и 80 хиляди души, в Хирошима - между 70 и 135 хиляди в месеците след атаката. Бомбардировките отделят около 40 пъти по-малко радиация в околната среда, сравнено с Чернобил, където реактора експлодира монтиран върху наземна площадка, но непосредствено след атомната атака в Япония загиват стотици хиляди.

Днес хората могат спокойно да живеят в Нагасаки и Хирошима, без да се страхуват от продължителна радиация, но засегнатата зона около Чернобил остава радиоактивна и негодна за живот.

Според някои проучвания дългосрочните последици от радиацията включват увеличен брой новородени с по-малки глави, забавено физическо и интелектуално развитие сред децата, които са били още в утробата на майката по време на експлозиите. Други изследвания показват, че обикновено децата, заченати след бомбардировките, не са засегнати.

Експертите правят разграничение между тактически и стратегическия ядрени оръжия. Тактическите оръжия поразяват цели на ограничено разстояние и могат да печелят отделни битки. Стратегическите оръжия са значително по-мощни и действат на огромен периметър и могат да печелят войни. Такива са бомбите, хвърлени над Хирошима и Нагасаки.

Сполдинг предупреждава, че през последните десетилетия ядрените оръжия са се развили до такава степен, че някои от днешните тактически такива могат да бъдат по-унищожителни от стратегическите, използвани в края на Втората световна война.

“Много от оръжията в съвременните ядрени арсенали са много, много по-мощни от тези, които са били използвани над Хирошима и Нагасаки. От гледна точка на мощността те са до 80 пъти по-силни”, посочва експертът.

Алан Робок, професор в университета “Рътгърс” в САЩ и един от авторите на изследването, изчислява, че при бомбардировките в Хирошима и Нагасаки са отделени около 0,5 тераграма дим. А термоядрена война между САЩ и Русия би довела до отделянето на абсолютно фаталните 150 тераграма (150000 килотона) пепел и сажди в атмосферата, което ще е толкова много, че ще скрие слънцето за дълго време. Ще се прояви феноменът на „глобалната ядрена нощ“. Температурата на планетата рязко ще се срине с около 20-30 градуса до арктически нива, поради отразяване на слънчевата енергия от най-горните силно задимени слоеве на атмосферата. Всичко ще замръзне за много години напред. Селско стопанство ще бъде немислимо в по-голямата част на планетата - със сигурност цялото северно полукълбо на Земята ще бъде абсолютно необитаемо при тези условия.

“Всяко използване на ядрено оръжие може да прерасне в пълномащабна ядрена война между НАТО и Русия и да доведе до ядрена зима", казва Робок. “Няма големи шансове ядрената война да бъде спряна, след като веднъж е започнала. Паниката, страхът, неправилното общуване и лошата информация биха довели до това командирите да използват всичките оръжията, с които разполагат.”

Според авторите на изследването директните жертви от използването на ядрените оръжия ще са 360 милиона души. След ядрена война около 60% от населението на планетата или над 5 милиарда души, ще останат без храна за период от поне две години, което ще доведе до бавна и мъчителна гладна смърт или замръзването им, поради температурния срив и излизането от строя на всички електропроизводствени и преносни мрежи. Или иначе казано - блаженни ще са тези в епицентъра на експлозиите.





Гласувай:
8



1. raders - Така е, разбира се. Но кой плаши с ...
17.11.2022 19:59
Така е, разбира се. Но кой плаши с атомните си бомби?
цитирай
2. iw69 - A
17.11.2022 20:01
кой ръга ядреното си оръжие по другите континенти, и кой въобще до сега е бил такава свиня, за да го използва?
САЩ постоянно разработват планове за атомно нападение срещу СССР/Русия, Китай, Северна Корея.
цитирай
3. radostinalassa - На атомната бомба ще се даде скоро Нобелова награда за мир...
17.11.2022 20:21
Американските генерали дават заден ход. Те имат деца и внуци, хората трябва да живеят нормално.
цитирай
4. missana - Дй боже да сме сред първата група.
17.11.2022 20:45
Ако трябва да сублимираме мигновенно, без дори да осъзнаем това.
Другото ще е адът на Земята.
цитирай
5. radostinalassa - Нас ни тренират от 30 години...
18.11.2022 17:27
пак ще оцелеем, но нежните западняци едва ли.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821221
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16453
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031