Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2022 12:09 - Тотална западна демагогия! Ако НАТО и САЩ наистина са срещу агресията, защо тогава подкрепят турското насилие срещу кюрдите толкова дълго време?
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 3477 Коментари: 5 Гласове:
9

Последна промяна: 19.11.2022 18:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Защо на Турция като член на НАТО така лесно й се разминава за десетилетните престъпления срещу кюрдите?

След руското навлизане в Украйна през февруари западният политически дискурс прелива от грандиозни декларации за твърдо противопоставяне на агресията на Путин и непоколебима подкрепа за Украйна. Западни политици, журналисти, дипломати и експерти непрестанно осъждат руското нахлуване и тези осъждания не се ограничават само до политическата класа: възмущението е повсеместно и в рамките на масовия дискурс. Това широко разпространено осъждане е оправдано – нахлуването на Русия в Украйна е брутално, незаконно и морално отблъскващо.

Все пак трябва да се каже, че това възмущение е изключително селективно. Турция, член на НАТО, в момента извършва катастрофални агресивни действия, тежки военни престъпления, анексиране и етническо прочистване с активната подкрепа на държавите от НАТО и почти пълно мълчание от страна на тези, които най-силно осъждат руската агресия. Въпреки зашеметяващите мащаби на турските зверства и значителното съучастие на Запада, народното възмущение почти не съществува. Както написа Дейвид Грейбър през 2019 г., „Кюрдските съюзници на САЩ са под угроза да бъдат унищожени – от НАТО. От тогава този риск се е увеличил драстично.

Войната на Турция срещу кюрдите

В продължение на десетилетия Турция е в конфликт с кюрдите – най-голямата етническа група без държава в света, която живее предимно в Турция, Ирак, Сирия и Иран. Първоначално кюрдското национално движение настояваше за независима кюрдска държава, но през последните няколко десетилетия то се насочи към застъпничество за граждански права, по-голяма автономия и местно самоуправление.

Турция бомбардира кюрдския регион на Ирак непрекъснато от 2015 г. насам, нарушавайки иракския суверенитет и убивайки десетки цивилни. Само от февруари до юли тази година Турция е бомбардирала Ирак близо 200 пъти. Като скорошен пример можем да посочим, че Турция обстрелва популярна туристическа дестинация в провинция Духок, в резултат на което бяха убити осем иракски цивилни граждани, включително едногодишно дете. Въпреки че Турция твърди, че тези нападения срещу Ирак са оправдани от борбата ѝ срещу ПКК – Кюрдската работническа партия, войнстваща кюрдска групировка, която иска равни права и по-голяма автономия за кюрдите, ООН, юристи и известни организации за защита на правата на човека осъждат ударите като незаконни, а иракското правителство и кюрдското регионално правителство многократно са призовавали за незабавно прекратяване на нарушенията на иракския суверенитет от страна на Турция. На заседание на Съвета за сигурност на ООН след турския обстрел в Духок ръководителят на Мисията на ООН за подпомагане на Ирак заяви, че нападението е показало „шокиращото незачитане от страна на Турция на живота на цивилното население и на общоприетите стандарти на международното хуманитарно право и правото в областта на правата на човека“. Министърът на външните работи на Ирак нарече нападението акт на „явна агресия“. И докато редовните бомбардировки на Турция в Ирак са в явно противоречие с международното право, то нападенията ѝ срещу кюрдите в Сирия са много по-лоши.

Турция редовно бомбардира кюрдския регион в Северна Сирия – област, известна на кюрдите като Рожава, като убива цивилни и атакува членове на YPG – силите, на които обикновено се приписва победата над ИДИЛ в Сирия. Непрестанните бомбардировки на Турция над Рожава са опит да се осуети установяването на автономен кюрдски регион на самоуправление в Сирия, който заплашва да послужи като модел за кюрдите в Югоизточна Турция. Кюрдската автономия и самоуправление в рамките на Турция би била катастрофа в очите на турското правителство. Кюрдите в този регион на Сирия се опитват да изградят общество, основано на равенството между половете, демокрацията на участието и екологичната устойчивост. Неотдавна Турция уби три жени по време на удар с дрон, докато те напускаха конференция за освобождението на жените в Камишли, Сирия. И трите жени бяха наградени кюрдски командири, които са се сражавали срещу ИДИЛ – една от жените дори беше похвалена от Централното командване на САЩ като „изключително важен лидер на SDF (Сирийските демократични сили), който ръководи силите в боевете … [срещу] ИДИЛ от разгара на борбата“. Общият брой на жертвите от турските бомбардировки в Сирия е зашеметяващ: при една-единствена кампания за бомбардиране на кюрдския град Африн Турция уби стотици цивилни и над 1000 кюрдски бойци.

Но зверствата не спират с въздушните удари. През 2018 г. и 2019 г. Турция нахлу в Северна Сирия и фактически анексира големи части от страната в явно нарушение на международното право. По време на тези нахлувания и окупации Турция е извършила – и продължава да извършва – мащабни и добре документирани военни престъпления. След инвазията на Турция през 2019 г. Human Rights Watch документира следното:

„Турция и Сирийската национална армия (СНА), недържавна въоръжена група, подкрепяна от Турция в Североизточна Сирия, безразборно обстрелват граждански постройки и системно разграбват частна собственост на местното кюрдско население, арестуват стотици хора и убиват безразборно кюрдски сили, политически активисти и служители на службите за спешна помощ в окупираните от тях райони в Североизточна Сирия.“

Според Amnesty International:

„Турската военна офанзива в Североизточна Сирия опустоши живота на сирийските цивилни граждани, които отново бяха принудени да напуснат домовете си и живеят в постоянен страх от безразборни бомбардировки, отвличания и убийства без съд и присъда. Турските военни сили и техните съюзници демонстрираха напълно бездушно пренебрежение към живота на цивилното население, предприемайки незаконни смъртоносни атаки в жилищни райони, при които загинаха и бяха ранени цивилни граждани.“

Хиляди кюрди са убити по време на турските инвазии.

Освен това има сериозни доказателства, че Турция е участвала в етническо прочистване на кюрдите в Северна Сирия. Турските бомбардировки и окупации са принудили стотици хиляди кюрди да напуснат домовете си; впоследствие Турция е предприела действия за повторно заселване на тези региони с арабско-сирийски бежанци, за да унищожи възможността за създаване на съседен автономен кюрдски регион. След нахлуването на Турция през 2018 г. например стотици хиляди кюрди бяха принудени да напуснат Африн и скоро Турция насели града с разселени сирийски бежанци, често използвайки брутална сила, и забрани на кюрдското население да се върне в района. Тази „активна кампания на демографско инженерство“ е намалила кюрдското население на Африн „от 97% на 35%“ и постави контролирания преди това от кюрдите град под турска администрация.

Етническото прочистване в Африн не е изолиран случай. През 2019 г. Турция и подкрепяните от нея милиции нахлуха и окупираха значителни територии в Северна Сирия, принуждавайки стотици хиляди кюрди да избягат и поставяйки завладените градове и селища под турско управление. Скоро след това турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви плана си да засели 1 милион сирийски бежанци в опразнените кюрдски райони. Когато му задават въпрос за този план, Ердоган заявява, че „най-подходящите хора за този район са арабите. Тези райони не са подходящи за начина на живот на кюрдите“. Действията на Турция носят „ясни белези на етническо прочистване“, казва професор Бриджит Конли, ръководител на Фондацията за световен мир в университета „Тъфтс“.

Въпреки че Турция вече е анексирала и окупирала значителна част от Северна Сирия и продължава редовно да извършва военни престъпления и други нарушения на правата на човека там, в момента Ердоган се подготвя за ново нахлуване още по-навътре в сирийската територия и открито обсъжда плановете си за по-нататъшно етническо прочистване.

НАТО е съучастник в агресията и военните престъпления на Турция

През цялата 2019 г. президентът Ердоган непрекъснато и открито говореше за плана на Турция да нахлуе и да окупира големи части от Северна Сирия. Въпреки че Турция вече беше нахлула, окупирала и етнически прочистила Африн предишната година, присъствието на американски войски в желания от Турция район направи по-нататъшното нахлуване невъзможно. Въпреки това, след телефонен разговор между президента Тръмп и Ердоган на 6 октомври 2019 г., Тръмп внезапно изтегли американските войници от планираната зона на нахлуване. Това на практика даде на Ердоган „зелена светлина“ за нахлуване и доведе до масовите убийства, описани подробно по-горе. Противно на общоприетото схващане, Тръмп не е „изтеглил американските войски от Сирия“. По-скоро Тръмп изтегли някои войски от някои части на Сирия, а именно частите на Сирия по пътя на завладяването от Турция. (Стотици американски войници остават в Сирия и до днес.) Въпреки че американските политици бяха наясно с редовните, публични заплахи на Ердоган да нахлуе още в Сирия и да извърши етническо прочистване, кюрдите привидно бяха изживели своята полезност с разгрома на ИДИЛ и затова бяха изоставени на напълно предвидима съдба.

И макар предателството на Тръмп да е особено възмутително, то не е в противоречие със западната подкрепа за турската агресия и военни престъпления, откакто кюрдите успешно победиха ИДИЛ.

Въпреки многократната агресия и бруталните престъпления на Турция срещу кюрдите и въпреки плановете на Ердоган за още едно целенасочено нахлуване в Сирия, администрацията на Байдън настоява за бърза и мащабна продажба на оръжия на Турция, включително флотилия от самолети F-16 (сделката все още е в процес на договаряне). Въпреки че държавният секретар Антъни Блинкен и преди е отправял слаби критики към агресията на Турция, по-рано тази година той лобира пред Конгреса да ускори продажбата на оръжие. Конгресът, от своя страна, одобри продажбата на оръжие с едно условие. Условието не изисква от Турция да прекрати окупацията, анексията и етническото прочистване в Североизточна Сирия, нито да прекрати бомбардировките на Северен Ирак. Конгресът по-скоро одобри пакета оръжия при условие, че Турция няма да прелита с F16 над Гърция, която е член на НАТО. На 11 октомври обаче Сенатът отмени това условие, като по този начин премахва основната пречка пред ускорената продажба на оръжие от страна на администрацията на Байдън.

През последните няколко десетилетия Турция се снабдява с арсенал от модерни оръжия предимно от държави от НАТО, включително от САЩ, Канада, Германия, Обединеното кралство, Франция, Италия, Дания, Испания и Нидерландия. (За отбелязване е, че вътрешното производство на оръжия в Турция, което се е увеличило през последното десетилетие, се е развило до голяма степен благодарение на Обединеното кралство, което е инвестирало над 100 милиона лири и е прехвърлило технологии, за да подпомогне разработването на турските собствени изтребители и въоръжени безпилотни самолети, а също така е продало на Турция оръжия на стойност почти 2 милиарда лири от 2013 г. насам). През последните пет години само на САЩ, Италия и Испания се падат над 70% от вноса на оръжия в Турция. Тези оръжия са използвани за извършване на военни престъпления от страна на Турция срещу кюрдите; Турция например е използвала произведени в САЩ самолети F-16 в масираните бомбардировъчни кампании в Африн и на други места в Северна Сирия. Макар че шепа държави от НАТО спряха продажбите на оръжие след турското нахлуване в Сирия през 2019 г. и последвалите жестокости, това оръжейно ембарго продължи твърде кратко.

Въпреки че НАТО отдавна се отнася с отстъпчивост към исканията на Турция и съучаства в нейните жестокости, Турция придоби още по-голямо влияние в контекста на настоящите молби на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО, което изисква единодушно гласуване от всички държави членки. За да предотвратят турско вето върху присъединяването си към НАТО, Швеция, Финландия и други ключови държави от НАТО се подчиняват на турските искания въпреки продължаващите военни престъпления на Турция. В резултат на това Швеция, Финландия, Обединеното кралство и други държави от НАТО вдигнаха оръжейното си ембарго и възобновиха изпращането на модерни оръжия в страната, като наводниха Турция с огромни количества оръжия, които несъмнено ще бъдат използвани срещу кюрдското цивилно население.

За да успокоят Турция, Финландия и Швеция според съобщенията са прекратили дългогодишната си подкрепа за YPG и други кюрдски групи и дори водят преговори за евентуално депортиране на кюрдски активисти и журналисти, живеещи като бежанци в съответните държави. Ако бъдат депортирани, тези активисти и журналисти почти сигурно ще се окажат политически затворници в Турция, която в миналото е вкарвала в затвора повече журналисти и правозащитници, отколкото почти всяка друга държава на света. (Според доклад от 2019 г. на Комитета за защита на журналистите „Турция често се е съревновавала с Китай за позорната титла на най-лошия тъмничар [на журналисти] в света“).

Съединените щати също така мълчаливо подкрепят агресията и военните престъпления на Турция чрез икономическата си политика спрямо Сирия. Американските санкции срещу Сирия сринаха сирийската икономика, драстично увеличиха бедността и изложиха милиони сирийци на риск от гладна смърт. Въпреки това, докато сирийските цивилни граждани страдат, администрацията на Байдън разреши отмяна на санкциите за части от Северна Сирия, включително окупираните от Турция зони, като направи изключение за тези незаконно анексирани райони (макар и без Африн и Идлиб). Докато обикновените сирийци не могат да внасят например строителни материали, за да възстановят своите общности, гориво, за да отопляват домовете си, или храна, за да хранят децата си, Турция може свободно да внася стоки и да изгражда окупационна инфраструктура. С други думи, Съединените щати на практика дават възможност за това, което се равнява на турска колонизация на част от Северна Сирия.

Членка на НАТО, със силната подкрепа на големите държави от НАТО, е замесена в сериозни актове на агресия и тежки военни престъпления. Забележително е, че Турция, ключов съюзник на НАТО, убива хиляди хора и участва в агресия, окупация и етническо прочистване, а това сякаш дори не влиза в общественото съзнание, още по-малко предизвиква масово възмущение. Беглото преглеждане на скорошните архиви на New York Times и Washington Post показва забележителна липса на новинарско отразяване. Публикувани са много малко редакционни статии, в които се осъждат продължаващите турски военни престъпления, и почти никоя не осъжда широкото и неоспоримо съучастие на НАТО (активисти и правозащитници обвиниха New York Times, че „изпира“ етническото прочистване на Африн). Нещо повече, почти пълно мълчание има сред много от онези, които най-ярко осъждат руската агресия; въпреки мащаба на турските зверства, грандиозни, възвишени декларации, осъждащи агресията, просто няма. Трябва да се направи и друго наблюдение: Докато Турция е авторитарна държава, Ирак е демокрация (макар и дълбоко несъвършена и крехка), а кюрдите в Сирия в момента се опитват да развият общество, което е по-пряко демократично от всяко друго място по света. И все пак, за разлика от руското нахлуване в Украйна, призивите за защита на демокрацията от нарушенията на една авторитарна държава напълно отсъстват в основните медии.

Администрацията на Байдън неведнъж е обещавала „да държи Путин и Русия отговорни за жестокостите и военните престъпления“. Разбира се, това трябва да се случи. Но кой ще потърси отговорност от нас?

от Джейкъб Батинга, „Current Affairs“ 



Гласувай:
9



1. radostinalassa - Вълкът овца не става..
19.11.2022 13:32
Та се чудя на акъла на тези, кото си позволяват да предлагат да се присъединим към Турция. Те не са ни нито на акъла, нито на религията, субстрата, хилядолетната история.
цитирай
2. iw69 - Да,
19.11.2022 13:44
така е, а и вече са ни колили 500 год., в даден момент може пак да започнат да го правят. Само пълни идиоти повтарят една и съща грешка по два пъти.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Ив!
19.11.2022 14:46
Нато е само срещу това насилие, чийто източник не е свързан с Нато!
То е лошо насилие, не носи добро!
Натовското насилие е добро, носи пролет! Такава, че лятото превръща в зима?
И прелетните птици мигрират, дори и макети на огради не ги спират!
цитирай
4. radostinalassa - Те не са идиоти, а тюрки и могат спокойно да се изнесат натам...
19.11.2022 14:52
iw69 написа:
така е, а и вече са ни колили 500 год., в даден момент може пак да започнат да го правят. Само пълни идиоти повтарят една и съща грешка по два пъти.

цитирай
5. missana - Истината е, че Запада има двоен аршин за всичко.
19.11.2022 20:09
За Русия и Турция се реагира диаметрално противоположно. Това не бива да ти учудва, защото САЩ са крале на демагогията.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4823648
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16461
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031