Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2022 20:16 - Икономическата безизходица на Германия - двойният провал на канцлера Олаф Шолц
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1486 Коментари: 3 Гласове:
9

Последна промяна: 21.11.2022 22:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Опитите на Берлин да възстанови поне сянката на бившия си икономически суверенитет се провалят

Германия, която доскоро се възприемаше като един от ключовите елементи на европейското и световно икономическо уравнение, може качествено да намали тежестта си в този статус. 2022 г. може да бъде повратна точка за германската икономика в лошия смисъл на думата. А международната реакция на инициативите на германския канцлер Олаф Шолц изглежда много симптоматична. Напоследък германският канцлер на два пъти се опита да действа като субект на международната политика и икономика. И двата пъти неуспешно. Най-лошото е, че инициативите на Шолц получиха хладен отговор както от запад, така и от изток.

Преди време бе публикувана информация, че изобразеният от ляво нацистки генерал от СС Фриц Шолц е дядото на Олаф Шолц, което обаче бе опровергано от канцлерската служба на ФРГ, въпреки приликата
image

Не-TIPP-ична реакция

На 8 ноември вестник Politico съобщи за сериозните щети, нанесени на Олаф Шолц. Канцлерът се опита да убеди европейската общност да поднови трансатлантическите търговски преговори, което, меко казано, беше посрещнато с недоумение.

През последните месеци в Европейския съюз фрагментарно се събужда това, което може да се нарече инстинкт за самосъхранение. Въпреки че все още е невъзможно да се видят признаци на системно противопоставяне в случващото се.

„Движението за съпротива“, ръководено от френския президент Еманюел Макрон, стигна до етапа на искане от Съединените щати да не накърняват толкова много икономиката на ЕС. Френският министър на икономиката Бруно льо Мер, който след началото на СВО обяви „тотална икономическа война“ на Русия, поиска от Съединените щати да намалят цените на втечнения природен газ. Френският министър смята цените, определени от американците, за твърде високи и отбелязва, че САЩ могат да ги намалят предвид енергийната криза в Европа.

В края на октомври Шолц и Макрон се споразумяха за напълно еретични неща, като казаха съвместно, че ЕС ще отвърне на удара, ако Вашингтон продължи да намалява данъците и да дава стимули на компаниите, инвестиращи в Америка. Ако Байдън не се вразуми, те ще въведат същото субсидиране на собствената си индустрия.

Вече има тенденция европейските пари и бизнес да дрейфуват към САЩ, където цените на енергията са по-ниски, което означава, че компаниите от реалния сектор могат да се чувстват по-комфортно там. За тези в ЕС, които все още се тревожат за бъдещето на алианса, този факт е много обезпокоителен. Следователно идеята на Шолц за съживяване на TTIP не можеше да не изненада.

Правителството на Шолц предложи ЕС да възобнови официалните търговски преговори с Вашингтон в опит да разреши нарастващото напрежение около т. нар. Реформи и прочутото „Купувайте американско“ на президента Джо Байдън. Последният опит за подобна сделка, т.нар. Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство, се провали след три години мъчителни преговори на фона на съпротивата от страна на Германия и накрая от Доналд Тръмп.

Преговорите между 2013 г. и 2016 г. породиха опасения, че пазарът на ЕС ще бъде наводнен с хлорирани пилета и ГМО-храни, правата на работниците ще бъдат подкопани и американските компании ще могат да навлязат на пазара на здравеопазването в ЕС.

Сега САЩ не се интересуват от TTIP - те вече получават всичко необходимо от ЕС, но не е интересно и за самия ЕС. Защото може само да изостри диспропорцията в търговските отношения. Съобщението на Германия за възобновяването на търговските преговори е иронично, тъй като липсата на политическа подкрепа от Берлин, особено от Социалдемократическата партия (SDP) на Шолц, беше ключов фактор за провала на търговските преговори за TTIP през 2016 г.

Разговор с неприятен привкус

След като претърпя морално поражение на "Западния фронт", Шолц почти едновременно получи второ на Изток. Германският канцлер отиде в Китай начело на огромна делегация от немски индустриалци, които се нуждаеха от инвестиции от Китай.

За да осъзнаем колко се е променила атмосферата в Германия, достатъчно е да си припомним, че в началото на 2019 г. Федералната асоциация на германската индустрия (BDI), организацията майка на големия немски бизнес, публикува политически документ, в който провъзгласи Китай за „системен конкурент“ и призова целия Европейски съюз да се бори срещу експанзията на китайския държавен капитализъм.

Мнозина отбелязаха, че срещата между председателя Си и Шолц беше сведена до общи разговори, като говореше основно Си, и беше изключително кратка за делегация от такъв мащаб. Най-ясният знак за нулевия резултат е, че веднага след завръщането на Шолц у дома Германия блокира китайските инвестиции в два местни производителя на полупроводници.

Германското министерство на икономиката забрани продажбата на дял от завода за полупроводници в Дортмунд (Elmos) и на друга компания от този сектор, чието име не се разкрива. Според вестник Handelsblatt това е баварската ERS Electronic.

Освен това беше повишен прагът за влизане на инвестиции на китайската компания Cosco в терминала на пристанище Хамбург, собственост на германската компания HHLA. Сделката беше подкрепена от германския канцлер Олаф Шолц, който като цяло подкрепя китайските инвестиции в страната.

В същото време сделката беше разкритикувана от Министерството на външните работи и Министерството на икономиката на Германия. В резултат на това на Cosco беше позволено да закупи дял, но този дял беше намален, така че китайската компания да не може да повлияе на управлението на терминала.

Какво означава всичко изброено по-горе? Колкото по-напред, толкова по-трудно е за Германия дори не да поддържа, а да позиционира собствената си икономическа субектност. Инициативите - добри или лоши - не намират разбиране нито в Китай, нито в САЩ, нито дори сред съседите на ЕС.

По различни причини достъпът до инвестиции става все по-труден, Китай е по-заинтересован от изкупуването на цели предприятия, отколкото от „подкрепата“ на инвестициите, а САЩ са напълно доволни от сегашното състояние на нещата. При което пари и бизнес текат през океана в американска посока. 

на заем от Поглед.инфо


Тагове:   Олаф Шолц,


Гласувай:
9



1. radostinalassa - Германия е победена страна във ВСВ и канцлерът...
21.11.2022 20:38
и се одобрява от янките. Меркел покани мигрантите от целия свят да живеят на гърба на германците. Сега този срита евтиния руски газ и купува по - скъпия американски. Слугуват на США.
цитирай
2. iw69 - Радостина,
21.11.2022 21:49
така е, ФРГ от 77 год. е окупирана от янките. Техните агентури тотално са инфилтрирали всички ключови нива на немската държава с агенти и продажници, които за шепа долари са готови на всякакво предателство.
А чрез германските си слуги направиха таран и на ЕС чрез Лайнарката и кръга около нея
цитирай
3. missana - Интересен анализ.
21.11.2022 22:43
Шолц раздразни своите европейски партньори с предоставянето на пристанище Хамбург на Китай. Но той сега гледа само да си спаси кожата.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4863384
Постинги: 2535
Коментари: 6392
Гласове: 16665
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930