Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2022 07:43 - „Хубавият“ свят на новия капитализъм 2.0 - неофашистката антиутопия на Клаус Шваб, основателят на Международния икономически форум в Давос (WEF)
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2176 Коментари: 13 Гласове:
9

Последна промяна: 25.11.2022 12:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Обратната страна на информационната ера на пазарното стопанство е екстремното нарастване на неравенство, бедност, мизерия, социално изключване в световен мащаб

Какво ни обещава Клаус Шваб? Той обещава, че цифровите иновации ще променят живота ни към по-добро. Изкуственият интелект и роботиката, квантовият облачен компютър и блокчейн вече са част от ежедневието. Използваме мобилни телефони и приложения, интелигентни технологии и интернет вещи. И в сравнение с предишните индустриални революции, твърди Шваб, „четвъртата индустриална революция“ (4ИР) се развива експоненциално, прекроявайки системите за производство и управление по безпрецедентен начин.

Всъщност проектът на Клаус Шваб е позицията на транснационалния капитал, който се стреми да използва максимално новите възможности за тотален контрол върху обществото.

Сред множеството критици на Шваб е и Нанджала Ниябола, писател и политически анализатор от Кения. В Digital Democracy, Analogue Politics Нанджала твърди, че 4ИР се използва от глобалните елити, за да отклони вниманието на хората от непрекъснато нарастващите неравенства в света. Разпространението на цифровите технологии по света беше изключително неравномерно, те се използваха не в интерес на премахването, а в интерес на разширяването на възпроизводството на социалното неравенство.

Историкът Ян Мол отива по-далеч. Той отбелязва , че преобладава хегемонистичната интерпретация на „четвъртата индустриална революция“ и трябва да се обърне внимание на това как тази идеологическа концепция прокарва интересите на глобалните елити. По мнението на Ян Мол, идеологемата на „четвъртата индустриална революция“ увековечава господството на неолиберализма в периода след краха на Вашингтонския консенсус и служи като прикритие за продължаващия упадък на световния ред.

Дори един бегъл поглед върху по-ранните индустриални революции показва, че те не са били свързани с интересите на широките работнически маси, включително дребните собственици. С всички ползи от въвеждането на машините, парата, електричеството се ползва преди всичко капитала, тези нововъведения обслужват развитието на капитализма с помощта на „големите технологии на своето време“. И в нашия случай новите технологии ще работят за поддържане на система за господство, която обаче почти се е изчерпала.

Ян Мол смята Клаус Шваб, който вдъхва вяра в съкрушителната офанзива на „четвъртата индустриална революция“, за обикновен шут: „Шваб провъзгласява безпрецедентната скорост, размер и обхват на 4ИP. Скоростта на промяната, казва той, е по-широка и по-дълбока от всякога; системното въздействие на тези промени е цялостно, обхващащо цялото общество и световната икономика... Сривът и иновациите се случват по-бързо от всякога . "

Ян Мол предлага да се вземат предвид възгледите на тези учени, които са игнорирани от Шваб. Например трудовете на испанския социолог Мануел Кастелс, който смята, че критичната роля на информационните и комуникационните технологии е „нож с две остриета“: някои страни ускоряват икономическия растеж чрез въвеждане на цифрови икономически системи, други стават все повече и повече маргинализирани, „тяхното изоставане става кумулативно“. Кастелс пише много за другата страна на информационната епоха – нарастването на неравенството, бедността, мизерията, социалното изключване.

Вторият учен, когото Шваб игнорира, е американският икономически теоретик Джереми Рифкин. До 2016 г., когато Шваб предложи концепцията си за 4ИP, Рифкин се занимава с конкретни изследвания на заетостта там, където роботиката пое управленската роля в производството. Джеръми Рифкин изобщо не вярва, че промените, свързани с дигитализацията, представляват нова индустриална революция. Той оспорва твърдението на Шваб, че сливането на физически системи, биологични процеси и цифрови технологии е качествено нов феномен.

Принципът на цифровизацията е „взаимосвързаност и работа в мрежа“, но точно това прави цифровизацията от няколко десетилетия, това са добре познатите процеси на третата индустриална революция. Проучване на технологиите, които са обявени за ключови иновации на 4ИР - изкуствен интелект, машинно обучение, роботика и Интернет вещите - показва, че те нямат свойствата на индустриалната (технологична) революция, която им се приписва.

Ян Мол заключава, че 4ИР на Шваб е мит. Връзките с обществеността в света остават същите като по време на разработването на 3ИP и не се очакват специални промени. Няма нищо като нова индустриална революция, настъпила след третата.

В крайна сметка революциите не се характеризират само с технологични промени. Това е радикална промяна в системата на управление, свързана с промяна в отношението към собствеността. И основният проблем е, че плодовете на технологичните иновации са монополизирани от световната капиталистическа класа.

Идеологемите на „четвъртата индустриална революция” не отразяват реалността, а въображаема схема, при това схема антиутопична, в която са въплътени интересите на транснационалната управляваща класа, която вижда с какво я застрашава световната икономическа криза. 

image

И защо книгите на Клаус Шваб са по-страшни от Майн Кампф на Адолф Хитлер?

„Моята Борба“ на главният нацистки гуро е за създаването на някакъв вид геополитически световен ред, но по много стар прототип. Хитлеризмът съдържаше освен античовешката, расова идеология и елементи на нео-езичество, отхвърляне на християнството, архаичен окултизъм и др. 

Между другото, швабистите официално също отричат нацизма, но имат технически средства да направят това, които Хитлер не е имал. Като цяло всички тези хора сега се опитват да си отмъстят от Русия за поражението на Третия райх, защото Райхът, който искат да създадат, е пряко продължение на нацисткия Райх, но средството е ултраглобалистка революция, нещо като нов троцкизъм.

Те създават социална система, в която нормалното функциониране включва промяна в биологичната природа на човека. Енгелс веднъж нарече работата си върху цивилизацията в противовес на варварството „Произход на семейството, частната собственост и държавата“. Тази компания се опитва да отмени всички постижения на цивилизацията като цяло. Те искат напълно да рестартират историята. Тоест цялата история, която съществува от Неолитната революция, отпреди 10-12 хиляди години.




Гласувай:
9



1. panazea - Само като погледнеш Шваб , виждаш революцията като деградация !
25.11.2022 07:57
Четвъртата Световна Деградация !
цитирай
2. iw69 - Пан,
25.11.2022 08:09
то май точно това им е и една от целите - да дискредитират и омаскарят всичко до сега, така че никой повече да не помисли нито за революция, нито за идеологиям нито за някакви ценности.
Човекът деградирал до идеалния консуматор - просто само едно дебело черво.
цитирай
3. raders - Ми да. Що не вземеш да им построиш ...
25.11.2022 11:45
Ми да. Що не вземеш да им построиш един хубав социализъм, та да цъфнат хептен. :)
цитирай
4. iw69 - Да,
25.11.2022 12:03
бе мноого лош беше соца, когато всичко струваше стотинки, имаше качествено и безплатно здравеопазване (съответно по-висока продължителност на живота и много по-ниска детска смъртност) и безплатно висше образование на ниво (а не както сега университетите и училищата да бълват некадърници).
На хората ше им светне най-късно когато почти всичко стане финансово недостъпно за нормалния човек.
цитирай
5. krumbelosvet - "Жута (жълта б.м.) маймуна, ни мъж ни жена" видяна от Ванга
25.11.2022 13:39
Знаменитата дупка в село Царичина, копана от Военното Министерство, беше стигнала според Ванга до мумия на "жута маймуна, ни мъж, не жена", някакъв прародител на Човека. "За какво ви е..." беше казала пророчицата. И дупката беше запълнена с бетон.
Често си мисля през последните години, дали духът на безполовата мумия не управлява либерастите и чрез тях света. Може би за да приемем безполово "божество", трябва да станем безполови, да забравим род, родина и истирия, и цялата си цивилизация...
цитирай
6. raders - бе мноого лош беше соца, когато в...
25.11.2022 14:32
iw69 написа:
бе мноого лош беше соца, когато всичко струваше стотинки, имаше качествено и безплатно здравеопазване (съответно по-висока продължителност на живота и много по-ниска детска смъртност) и безплатно висше образование на ниво (а не както сега университетите и училищата да бълват некадърници).
На хората ше им светне най-късно когато почти всичко стане финансово недостъпно за нормалния човек.


Какво е имало и какво е нямало знам много добре, защото съм го преживял целия отначало докрай. Много лянкате, но не обяснявяте защо цялата тази "хубост" се срути от самосебе си и самите "соц-вождове" го премахнаха. Посочете ми една държава от соца, която е просперирала и аз ще го призная. Само не започвайте с Китай, защото в Китай сега работят западни фирми и преминаха на пазарна икономика.

цитирай
7. radostinalassa - Комунизмът умря, както тук, така и в Русия...
25.11.2022 16:46
Сега на ход е неомарксизмът, който се строи в США и Западна Европа. Това са новите европейски ценности. Тази с 17 - те град,са е доста разболяваща.Значи, за да си продават янките скъпия газ в ЕС , ние трябва да не купуваме по - евтиния руски газ и да студуваме. ЕС е оглупял тотално.
цитирай
8. iw69 - Че
25.11.2022 16:54
какво му беше на соца дори у нас - почти никаква престъпност, ред, в културата имаше ниво (видни от филмите и в книгите от тогава), без наркомания и много по-чисто и подредено от сега, и всичко беше суперевтино. Хем аз хванах само края на соца като все още ученик, когато е било всъщност най-зле.
А рухна, защото върхушката предаде всичко и всички и решиха да се облагодетелстват по капиталистически.
цитирай
9. krumbelosvet - Драги raders,
25.11.2022 18:45
Mного пъти съм обяснявал ПОРАЖЕНИЕТО на СССР и & в студената война. Свръх-кратко казано, богатите САЩ изиграха без грешка картите получени от придходната история.
А вие и подобните ви постоянно забравяте, че СССР превърна царска Русия, слабото и бедно място на великите сили, в една от двете свръ сили на света. По-подробно - в постига ми "Спор няма - 7-ми ноември загуби научно-техническата надпревара с важни изключения, но изключения" .
цитирай
10. missana - Сама по себе си техническата революция, дори да бележи експоненциален ръст,
25.11.2022 19:22
не е панацея за решаване на глобалните проблеми на човечеството, защото т.нар. златен милиард е само 1/8 от броя на всички човешки същества. Бедата е още и в това, че нравственият облик на човешкия род остава непроменим. А това вещае неизбежна катастрофа.
цитирай
11. raders - Mного пъти съм обяснявал ПОРАЖЕ...
25.11.2022 20:12
krumbelosvet написа:
Mного пъти съм обяснявал ПОРАЖЕНИЕТО на СССР и & в студената война. Свръх-кратко казано, богатите САЩ изиграха без грешка картите получени от придходната история.
А вие и подобните ви постоянно забравяте, че СССР превърна царска Русия, слабото и бедно място на великите сили, в една от двете свръ сили на света. По-подробно - в постига ми "Спор няма - 7-ми ноември загуби научно-техническата надпревара с важни изключения, но изключения" .


Свръхдържава не означава само да имаш ядрено оръжие. Засега в икономически план тази "свръхдържава" е на нивото на Испания, само че с четири пъти повече население. При положение, че притежава почти половината от световния ресурс на полезни изкопаеми. Това е твоята комунистическа свръхдържава. Плашипутака на планетата...

цитирай
12. radostinalassa - Индия и Китай са около 4 млрд...
25.11.2022 20:16
След поголовното ваксиниране , като при всяка диктатура ще видим колко ще останат. В Африка също отдавна започнаха да убиват докторите от Без граници, защото забелязват, че жените им не раждат след тяхна намеса. в США май вече одобриха ковидната факсина да е част от имунизационния календар. Накрая ще останем само ние, както си е редно.
цитирай
13. kvg55 - iw69,
25.11.2022 22:37
Няма да успеят, природата, естеството са непобедими.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4823086
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16459
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031