Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2022 14:48 - Как Съединените щати ще довършат икономиката на ЕС
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1516 Коментари: 3 Гласове:
11

Последна промяна: 30.11.2022 16:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Предстои ли широкомащабна търговска война между Евросъюза и САЩ ?

image

„ЕС ще реагира силно на Закона за намаляване на инфлацията в САЩ“ (предвиждащ държавни помощи от 370 млрд. $ за американски компании) „и е готов за търговски конфликти с Вашингтон“, си позволи да заяви вчера Роберт Хабек, който е вицеканцлер и министър на икономиката на васалната на Щатите ФРГ

Единното евроатлантическо пространство, изградено върху икономическо сътрудничество, се разпада пред очите ни. И това се прави от ръцете преди всичко на САЩ. Има все повече доказателства, че Европа започва да осъзнава икономическата катастрофа, в която Вашингтон я въвлича. Какво ще направи тя в крайна сметка?

Европа и САЩ са на ръба на разцепление - и както винаги всичко се случва заради парите, по-точно заради много големите пари. „Надпревара за правителствени субсидии“ и „търговската война“ заплашва, според журналист от “Политико”, да се превърне в пакет от субсидии и данъчни облекчения на стойност 369 милиарда долара, одобрен от президента Байдън в подкрепа на зеления бизнес в Съединените щати.

Документът, подписан от Байдън още през август, всъщност създава значителни предимства за американските компании в ущърб на европейския бизнес, по-специално на автомобилната индустрия, и допринася за прехвърлянето на промишлено производство в САЩ. Очаква се да влезе в сила на 1 януари 2023 г.

Субсидиите от бюджета на САЩ се предлагат предимно на гражданите. Плащания ще получават тези, които ще използват зелени технологии - слънчеви панели или електрически автомобили. Освен това са предвидени данъчни стимули за компании, инвестиращи във възобновяема енергия.

Европейският съюз видя този закон като сериозна заплаха за своите интереси. Засега опитите за постигане на споразумение не са довели до нищо. Например, германците вече започнаха да заплашват САЩ с дело за нарушение на правилата на СТО и увеличаване на митата върху американските продукти - което ще затрудни продажбите.

Имаше и гласове с предложение за създаване на "Европейски фонд за солидарност" за подпомагане на предприятията на ниво ЕС. Или по примера на САЩ да се субсидират важни отрасли. В Германия вече сериозно обмислят тази стъпка, която от една страна ще подпомогне собствения им народ, а от друга страна ще въвлече страната в споменатата „надпревара за субсидии“.

Междувременно френският финансов министър Бруно Льо Мер вече успя да изчисли щетите конкретно за Франция от протекционистките мерки на американците. Минус 10 хиляди работни места в индустриалния сектор и минус 10 милиарда евро инвестиции и това са само най-консервативните оценки.

В статията изрично се посочва, че „тъй като вие, САЩ, спорите с Пекин за световно господство, ако искате да сме на ваша страна, трябва да се отнасяте към нас по различен начин“.

По-рано Льо Мер вече изиска САЩ да намалят цената на втечнения природен газ, който те доставят в Европа на завишени цени в замяна на евтиния руски. Разбира се, молбата му не се увенча с нищо. „В някои случаи размерът на субсидиите, които администрацията на Байдън отпуска, е четири до десет пъти над максималните подобни субсидии, разрешени от регламента на ЕС“, оплаква се Льо Мер.

Премиерът Елизабет Борн каза, че Париж няма да стои със скръстени ръце и предложи да се ускори прилагането на плана “Франция 2030”, насочен към подкрепа на зелените технологии и индустриалните иновации. 10 милиарда от планираните 54 милиарда трябва да бъдат използвани за подкрепа на индустрията възможно най-скоро, преди края на 2022 г. Защото, както пише авторът на статия в “Льо Монд”, не може да се отрече факта, че на фона на енергийната криза започва истинска търговска война.

На думи всичко звучи изключително обнадеждаващо: да подкрепят не 250 перспективни стартиращи компании годишно, а направо 500, да развиват иновации и да привличатмлади специалисти, да насърчават по-бързо значими проекти, да подкрепят инициативността в провинцията, а не само в региона около Париж. Авторите на материала обаче не могат да не признаят, че досега всички европейски инициативи отстъпват не само на американските, но и на китайските. И няма признаци, че добрите намерения на правителството на мадам Борн ще доведат до нещо по-съществено.

Ето защо е естествено, че най-големите европейски икономики решиха да действат като единен фронт срещу мерките на САЩ, насочени към укрепване на американската индустрия в ущърб на европейската. Бруно Льо Мер и неговият германски колега Роберт Хабек заявиха, че са на "едно мнение" относно американския пакет субсидии. Льо Мер вече обяви създаването на "конкретни френско-германски проекти в различни области", които засягат развитието на изкуствения интелект или например използването на водород като гориво.

Беше направено и изявление, че е необходимо да се ускори разглеждането на важни проекти от Европейската комисия, тъй като съществуващите бюрократични процедури са „твърде тромави, твърде дълги, твърде объркващи“ в сравнение с тези в САЩ и Китай. Както отбеляза Льо Мер, „не е нормално ние в Европа да чакаме две години за заключенията на комисията, докато в САЩ или Китай това отнема няколко месеца или дори седмици.“

Отделно германският министър засегна проблема със суровините. „Ако не добиваме суровини в Европа, това означава, че сме в най-добрия случай наполовина независими“, каза Хабек. Той би искал въпросът за добива в Европа на някои видове суровини и особено на редки земни метали да бъде по-задълбочено проучен на европейско ниво.

Но както всички много добре знаят, плановете са едно, а практическото изпълнение е съвсем друго ниво. Имайки предвид сериозните различия между Берлин и Париж, човек може само да се чуди дали временният им съюз ще доведе до нещо значимо.Ако Франция трябва да се изправи сама срещу САЩ, нищо добро не я очаква.Да си лидер в луксозните стоки със сигурност е очарователно, но чантите с монограм, колкото и да му се иска на някои, не може да замени нито компютрите, нито смартфоните.

На 1 декември президентът Макрон трябва да се срещне с Байдън във Вашингтон, където отново ще се обсъди накърняването на интересите на европейската и конкретно френската индустрия в полза на американската.

Засега нищо не показва, че американците ще отстъпят с каквото и да е. Вашингтон е в силна позиция и въпреки че трябва да се съобразява с партньорите си, това в никакъв случай не значи, че ще жертва икономическите си интереси. А това означава, че с голяма степен на вероятност ще станем свидетели на мащабна търговска война. Тя тепърва предстои.

/Поглед.инфо/ 



Гласувай:
11



1. missana - Европа трябва да потърси по-дълбока икономическа интеграция с Русия и Китай.
30.11.2022 15:08
Тогава САЩ ще клекнат. Но първо фон дер Лайнен и още няколко други европолитици трябва да бъдат изхвърлени през борда.
цитирай
2. radostinalassa - Русия им продаваше евтин газ...
30.11.2022 18:54
Продаваше евтин ямалски газ и на янките. Ако започне отново да продава газ на ЕС, той няма да бъде евтин.Минал през турския или азербаджанския хъб газът ще поскъпне.
Добре ще е янките да фалират Западна Европа, да не фалират самите те и да избегнем война с Русия, а те - гражданска война.
цитирай
3. kvg55 - iw69,
30.11.2022 22:25
Никаква война няма да има. Евроколхозът си е свалил гащите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822850
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16458
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031