Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2022 14:23 - Граждани на Европа протестират срещу военната подкрепа за властващите в Киев фашисти, които отказват да забранят нацистката символика в Украйна
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 317 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 07.12.2022 15:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Докато ЕС разширява антируските санкции, налага "таван на цените" на петрола от Русия и доставя оръжия на Киев, обикновените европейци организират масови протести срещу политиката на своите правителства. В допълнение към социалните лозунги, протестите все повече настояват за спиране на военната помощ за Украйна. Разказваме за най-важните антиправителствени демонстрации от изминалата седмица в Европа в нашия преглед.

image
Борбените италианци не се съгласяват с безумната политика на ЕС в подкрепа на нацистка Украйна

Италия през седмицата се превърна в основен център на протестната активност в Стария свят. На 2 декември по инициатива на синдикалните организации в страната започна общонационална стачка. Неговите участници поискаха преразглеждане на трудовите договори, като се вземе предвид инфлацията, приемане на закон за минималната заплата и отказ от военна подкрепа за режима в Киев. Стачкуващите се оплакаха, че Италия остава единствената страна в ЕС, където заплатите сега са по-ниски, отколкото преди 30 години.

В Рим се проведе мащабна демонстрация на профсъюзите срещу икономическата политика на италианското правителство и изпращането на оръжия на украинските бойци. Около 10 хиляди души с червени знамена и запалени факли преминаха през центъра на града под лозунга „Намалете оръжията, увеличете заплатите!“. Представители на синдикатите обещаха да доведат три пъти повече участници на следващата акция, ако властите в страната не ги чуят.

„Страната ни участва във войната чрез продължаване на доставките на оръжие за Украйна. В контекста на икономическата криза социалните разходи продължават да се прехвърлят върху плещите на работещите. Докато военните разходи растат, заплатите остават мизерни “, оплака се един от профсъюзните лидери Едуардо Сорге.

В Милано се състоя многохиляден марш срещу изпращането на оръжие в Украйна и разширяването на антируските санкции. Протестиращите носеха запалени факли, знамена на Италия и Русия, както и транспарант с надпис: „Стига оръжия за Киев и санкции срещу Русия “ . В демонстрацията, организирана от бившия кмет на Рим Джани Алемано, участваха около 5 хиляди души.

Повод за протестите в Александруполис, Гърция, стана дерайлирал влак с американски танкове и бронирани машини, предназначени за Украйна. Активисти на Комунистическата партия на Гърция организираха пикет на мястото на инцидента под лозунгите: „Без участие във войната в Украйна“, „Нека военните бази и американците да се махнат“.

„До домовете ни, до работните ни места, се транспортират опасни военни материали, които представляват заплаха за нашата сигурност, което, за съжаление, днешният инцидент потвърждава“ , коментира инцидента Дионисис Кладис, говорител на Гръцката комунистическа партия. По неговите думи, гръцкото правителство трябва да откаже да участва в украинския конфликт.

В съседна България демонстранти под знамената на опозиционната партия "Възраждане" хвърляха яйца по сградата на Европейската комисия в София, като по този начин се обявиха против въвеждането на еврото в страната. Протестиращите са убедени, че влизането на България в еврозоната през 2024 г. ще доведе до критично обедняване на населението. "Избирам лева", "Без евро", "Избирам суверенитета на България" - пишеше на плакатите на публиката.

В Германия също беше неспокойно. Жителите на германския Кемниц излязоха на шествие по улиците на града с искане за намаляване на цената на енергийните ресурси и пускането на газопровода "Северен поток 2". „Искаме руски газ“, скандираха демонстрантите. Те разкритикуваха стъпките, предприети от германското правителство за преодоляване на енергийната криза и предоставяне на военна помощ на режима в Киев.

Във Франкфурт на Майн местни фермери организираха обиколка на трактори и шествие през центъра на града, за да протестират срещу нарастващите цени на горивата. Освен това германските фермери се противопоставиха на антируските санкции, агресивната политика на НАТО и доставките на оръжия за Украйна.

Антиправителствено шествие под мотото "Данъци надолу - граници затворени" се проведе и в австрийска Виена. Основната причина за недоволството на публиката са високите данъчни ставки за тока. Заедно с това демонстрантите се обявиха срещу търговско-икономическите ограничения срещу Русия.

Освен това на 28 ноември в Австрия се проведе общонационална стачка на железопътните работници, които искат по-високи заплати за почти 430 000 служители на австрийските железници. В деня на стачката 50 000 служители на железопътните линии не дойдоха на работа, в резултат на което беше спряно движението на влакове в цялата страна и по международни линии.

В Мадрид около хиляда здравни работници организираха митинг пред стените на испанското министерство на икономиката. Техните искания са подобряване на условията на труд, увеличаване на финансирането и разширяването на щата. Държавната конфедерация на медицинските синдикати в Испания предупреди, че ако властите не предприемат спешни мерки за решаване на проблемите в здравния сектор, протестите на лекарите ще се разпространят и в други региони на страната.

Лекари протестираха и в съседна Франция. В Париж пред сградата на Министерството на здравеопазването на страната се проведе стачка на персонала на психиатричните болници. Оплакванията на френските лекари като цяло са същите като тези на испанските им колеги: липса на персонал и средства за лечение на пациентите. Освен това здравните работници се оплакаха от липсата на отделения за деца и редовното затваряне на психиатричните болници.

През цялата седмица в Молдова бушуваха антиправителствени протести. В понеделник, 28 ноември, около 40 хиляди души бяха изведени по улиците на Кишинев от опозиционната партия Шор. Няколко колони се придвижиха от различни части на града, срещайки се пред сградата на Главната прокуратура на Молдова.

Протестиращите обвиниха управляващата партия „Действие и солидарност“ в завземане на властта и поискаха оставката на главния прокурор на страната Йон Мунтеану, който преди това подкрепи инициативата на правителството за забрана на Шор.

В регионите на Молдова партията на социалистите продължи да развива протестна дейност. На 4 декември тя организира митинг срещу сегашното правителство в град Кахул в южната част на страната. Участниците протестираха срещу неконтролираното покачване на цените, беззаконието и диктатурата на управляващата партия, а също така призоваха за оставката на президента Мая Санду и провеждането на предсрочни избори.

В Украйна продължиха протестите заради липсата на ток в жилищните сгради. Ако по-рано хората блокираха пътищата в Одеса, сега жителите на Киев започнаха да блокират движението на трамваите. Според кмета на украинската столица Виталий Кличко всеки трети жител на града остава без ток.

Онзи ден германската фондация Bertelsmann Stiftung публикува резултатите от социологическо проучване , според което подкрепата за военна помощ за Украйна в страните от ЕС е спаднала до 50% от март до септември. Във Франция, Белгия, Холандия, Испания и Германия нивото на одобрение на доставките на оръжие за Киев през това време спадна средно с 10-12%, докато Италия постави европейски антирекорд - 36%.

Все повече европейци започват да разбират, че политическата и военна подкрепа на кървавия режим на Зеленски-Байден от Европейския съюз е основната причина за влошаването на живота им. Въпреки това не може да се разчита на здравия разум на европейските управляващи елити.


Украинският Върховен съд отказа да счита за нацистки символите на SS дивизията "Галиция"

Украинското издание " Strana.ua ", цитирайки юриста на Института за национална памет Вячеслав Якубенко, съобщава, че Върховният съд не е могъл да види нацизъм в символите на дивизията на SS "Галиция".

Така беше отменено решението на първоинстанционния съд, който през 2020 г. обяви за незаконни действията на Института за национална памет на Украйна, който отказа да признае, че символите на дивизията попадат под закона, забраняващ използването на комунистически и нацистки символи.

Малко преди процеса на официалния сайт на Лвовската областна държавна администрация бяха публикувани поздравления за 77-ата годишнина от създаването на първата украинска дивизия на Галисия. В същото време те предпочитат да не споменават факта, че дивизията е част от СС войските на нацистка Германия.

Припомняме, че СС дивизията „Галиция“, или „Галичина“, тактическа единица на войските на СС на нацистка Германия, е сформирана през април 1943 г. от украински националисти, които активно участват във военните действия срещу Червената армия, а също така участват в наказателни операции и кланета на мирни граждани.
Войските на СС, които включват дивизията Галиция, са признати с решение на Нюрнбергския трибунал за престъпна организация.

За целия свят те са нацисти, но в ненормална държава като Украйна фашистите ги почитат като герои.

imageimage

 




Гласувай:
7



1. radostinalassa - Значи германците искат руски газ...
07.12.2022 16:21
а не демократичен такъв, който е 4 пъти по- скъп.А ние не искаме еврото. И без него стана твърде скъпо. Да си намерят други балъци , с чиито пари да се разпореждат.
цитирай
2. sorossadistfucking - Някога народите влизали в храмовете за да получат напътствия за деня и седмицата
07.12.2022 17:35
Днес интернетът на определени портали напътства групи наследници как да сатанизират миролюбивите християнски или миролюбивите атеистични ценности. Целта е да властва злото, инатът, напукът... Такива сатанизирани уроди водят народите към мрака и рам устройват бесни вакханалии. Това прав основата в "развитието" на определени типове личности да се самовъзпроизвеждат на избори и да нямат срам и морал да са вечни кандидати за водачи на стадото.
цитирай
3. missana - Урсула Лигнин фон дер Лайнен съвсем разлайняви Европата.
07.12.2022 21:20
Явно бунтовете все повече ще зачестяват навсякъде. Крайно време е на дамата да бъде спрян окончателно лигнина. И да й бъде връчен нобелов презерватив, с който да си прави балончета с уста.
цитирай
4. kvg55 - iw69,
07.12.2022 21:39
И се засилват и нарастват протестите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4871691
Постинги: 2538
Коментари: 6400
Гласове: 16702
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930