Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2022 07:44 - С мигрантите в Германия се държат като с модерни трудови роби - подложени са на нечовешка, често дори животозастрашаваща експлоатация
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 3614 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 08.12.2022 11:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Погазването на елементарни трудови права от корпорациите убива гастарбайтери във ФРГ

На 14.10.22 при все още неизяснени причини задушен в басейн за отпадъчна шлака загина българският работник от турското малцинство у нас Рефат Сюлейман в стоманодобивния завод на Tюсенкруп в Дуисбург-Брюкхаузен, което е най-големият производител на стомана в Германия. Като за сега разледващите органи не си дават много-много зор да установят причините за смъртта на един чужденец в немски завод.

image
Германският стоманодобивен гигант, където нерядко се стига до трагични случаи с работници чужденци.

Трагичният инцидент фокусира като призма в центъра на вниманието тежката експлоатация на която са подложени работниците мигранти в Германия. Това е и историята на античовешката дерегулация – за това как аутсорсингът позволява на капитала безнаказано да нарушава всякакви условия на труд в името на още по-голямата печалба.

Работници и семействата им споделят за перманентно неспазване на правилата за безопасност на труда на територията на завода на „Тисенкруп” и за лишаване от основни трудови права и защита на работното място от страна на подизпълнителите, които господстват в сферата на индустриалното почистване. Всички питат защо Рефат е бил изпратен да почиства тази опасна зона едва на третия си работен ден, без нужното обучение и медицински изследвания, както повеляват условията за безопасност при труд в такава високорискова среда.

Хората, които са запознати с историята на индустриалните инциденти в региона, се страхуват, че умишлено се прикрива поредната смърт на работното място, причинена заради нарушения в безопасността. Докато продължава разследването на смъртта на Рефат, няма съмнения, че лошите условия на труд при подизпълнителите в цяла Германия, гонещи само бързата печалба, създават предразположена към инциденти и злоупотреби среда.

Рефат е бил един от милионите работници на временна заетост в Германия, съставляващи половината от сферата на почистването – най-динамичната част от сектора на услугите, генерираща оборот от около 18 мрлд. евро годишно. Използването на местни подизпълнители в почистването е вече установен механизъм, чрез който големите компании намаляват разходите си за труд, лишават работниците от преговорна сила и заобикалят споразумения, гарантиращи минимално заплащане и стандарти за безопасност.

Нишата в пазара на труда, в която са принудени да съществуват работниците мигранти, е почти изцяло заета от фирми подизпълнители, било то в бранша на почистването, доставките, строителството или производството. „Тисенкруп Стийл” е типичният пример. Безпощадното орязване на разходи от страна на компанията заради поредица от лоши инвестиции и намалено търсене я кара драстично да измени своята организация на производство и структура на работа. Огромната ѝ мрежа от филиали започва да търси нискоквалифицирани услуги, каквато е почистването, през големи външни доставчици на такива услуги. В същото време агенциите за временна заетост като „Елеман” или най-големия играч в Европа – „Рандщад”, осигуряват постоянен поток от евтини, гъвкави работници, които могат да запълнят производствената верига, когато е нужно, и да бъдат изхвърлени веднага след това.

Около 20 подизпълнители в почистването, разполагащи с хиляди работници, работят с „Тисенкруп” в Брюкхаузен. Половината от чистачите там (около 13 хиляди) са на временни договори, което ги поставя в неизгодно положение спрямо останалите от гледна точка на заплати, сигурност на работното място и безопасен труд. Повечето работници са български мигранти, следвани от румънски такива и бежанци. Мнозина описват условията на труд като „робски”.

Агенциите като „Елеман” и „Оберхаузенер Персоналсървис”, за които е работил Рефат, са добре познати сред работниците в дуисбургските квартали Маркслох и Брюкхаузен с неспазването си на здравни и обезопасителни процедури. Работниците се оплакват, че свързаните с работата им рискове не им се разясняват добре, а обученията по безопасност са редки и недостъпни, защото се провеждат само на немски език. В същото време, вместо да получат стандартно обучение, работниците са принуждавани „да се учат по време на работа”, което води до инциденти дори при изпълнение на рутинни задачи.

Салим (не е истинското му име) работи за „Елеман” по-малко от два месеца, но вече редовно изпълнява опасни задачи. Често е изпращан да чисти доменни пещи, катерейки се по деветметрови стълби без обезопасителни въжета, или да почиства метални стружки при температура от 150 градуса по Целзий без нужното защитно облекло – все задачи, за които не е получил обучение.

По повод инцидента с Рефат работниците заявяват, че годишно има между 10 и 15 такива случая, които компанията замита под килима. Сред някои от най-често срещаните наранявания по време на работа са тежки изгаряния при почистване край доменните пещи, почти фатални падания при почистване на кранове без обезопасителни въжета и загубени крайници при обслужване на турбини. Работниците казват, че повечето инциденти не се докладват на „Тисенкруп”. Често се оставят да отшумят сами и се обезсърчава търсенето на обезщетения. Отказът да се извършва необезопасена дейност пък обикновено води до заплашване с уволнение.

Наред с проблемите с безопасността на работното място, временните работници имат и други – например, твърде малкото начини да защитят правата си. Въпреки че на хартия служителите на „Елеман” печелят минимална заплата, незаконните удръжки от страна на работодателите им, като например 80 евро за защитно облекло или 1,50 евро дневно за транспорт, водят до това, че надникът им излиза по-скоро около 8 евро/час (при официална 12 евро/час). Това принуждава мнозина да поемат по-дълги или непредвидени смени. Извънредният труд е друг работодателски метод за извиване на ръце, тъй като често работодателите намаляват или отказват да плаща извънредните часове, щом работниците започнат да отстояват правата си. „Един месец работих без почивка, получих заплащане за 80 часа, а останалото бе записано като извънреден труд. Когато поисках дължимото ми, компенсациите за извънредния труд бяха орязани наполовина”, казва 41-годишен служител, който после напуска „Елеман”.

Като правило чистачите на временна заетост, като Рефат и други, подписват едногодишен договор с шестмесечен пробен период, по време на който работодателят може да ги уволни без причина. За да се избегнат постановленията за изравняване на заплатите между временните и постоянните служители, както и подписването на постоянни договори с временните служители, на всеки няколко месеца чистачите биват преназначавани или местени между две дъщерни дружества. Освен това в нарушение на трудовото право и двете дружества отказват да плащат болнични. Повечето работници казват и че отказват да си ползват и полагащия им се платен годишен отпуск.

Изгледите са мрачни за работниците на „Оберхаузенер Персоналсървис”, „Елеман” и другите подизпълнители в Дуисбург. Няма безопасна работа за мигрантите – винаги има риск. Не е безопасно нито на строежите, нито в заводите, нито като бързаш постоянно, за да направиш доставка. Само работата в офис е безопасна, но за чужденците няма достъп до нея.



След смъртта на Рафат се стигна до големи протести на трудещи се в Дуизбург. Активираха се и профсъюзите, които преди това бяха изтласкани от производствата, където са заети източноевропейски работници, каквато е сферата на индустриалното почистване, където има почти нулева синдикализация. Липсата на представителство в профсъюзните структури прави лесно работодателското отношение към тях да е като към трудови роби.

image

 



Гласувай:
6



1. morskipesni - Дори нормалните немски работници минаха на Kurzarbeit
08.12.2022 10:31
Разбира се, в същата категория (поради по-ниското заплащане) се водят повечето мургави балкано-азиатци. Бог да е на помощ на тия хорица. Животът в немско непрекъснато поскъпва. Оцеляване на ръба!
цитирай
2. iw69 - А
08.12.2022 17:04
едно време беше толкова евтино в Герумания.
цитирай
3. missana - В условията на рецесия и криза капиталистите занижават рязко мерките
08.12.2022 21:56
за безопасностт. Резултатите обикновено са трагични.
цитирай
4. kvg55 - iw69,
08.12.2022 22:10
Е, ще минат с обезщетение и толкова.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4824542
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031