Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2022 07:05 - Най-лошото за Европа тепърва предстои
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 717 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 10.12.2022 07:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Европейците в очакване на стоте най-студени дни в годината - зимата едва сега започва

image

Асоциацията на европейските оператори на електроенергийни системи (ENTSO-E) заяви: „Ситуацията тази зима ще бъде критична, но управляема“.

Явно това е опит да се представи желаемото за действително: оптимизмът едва ли ще стопли жителите на Европа и ще подкрепи производството. Американското списание Bloomberg съветва европейците да се отнасят скептично към тази прогноза, защото „най-лошото за Европа тепърва предстои“.

Все пак календарната зима започна на 1 декември, а астрономическата ще започне едва на 21.12. Предстоят 100-те най-студени дни в годината и вероятността от енергийна криза е много голяма. Освен това времето винаги е непредсказуемо.

Въпреки че цените на природния газ паднаха до около 135 евро (141,14 долара) за мегаватчас от пика от 350 евро, установен през август, а разходите за електроенергия са намалели наполовина през същия период, авторите на статията препоръчват да се отнасяме към случващото се без оптимизъм: "Но зимата едва сега започва!"

Например, днес енергийният пазар е загрижен за получената зона на високо налягане над Гренландия. Антициклонът ще задържи бурите, които ще донесат студени безветрени дни. Така за известно време работата на вятърните турбини просто ще бъде блокирана: няма вятър - няма електричество. Тези няколко безветрени дни или рязко застудяване с няколко градуса по Целзий могат доста да избият почвата изпод краката на европейските страни. Във Франция, Финландия, Ирландия, както и досега, остава високата вероятност за спиране на тока

Липсата на вятър налага да се разчита на газови централи, а в Германия на въглища. 40% от електроенергията, произведена от германците миналата седмица, идва от въглища. За каква "борба с вредните емисии" можем да говорим? Сбогом зелена енергетика!

Във Франция миналата година някои от реакторите бяха затворени за ремонт, което стегна пазара и предизвика покачване на цените. Повишаването на цените допринесе за кризата. Кризата удари потребителите и производителите. Властите трябва да пуснат спрените обекти. Кръгът е затворен.

Освен безветрието има и две по-сериозни причини за изострянето на енергийната ситуация в Европа. Първо, ЕС е похарчил около 700 милиарда евро субсидии, за да компенсира разходите на домакинствата. Според Bloomberg тези инвестиции ще бъдат оправдани, ако „помогнат за свалянето на Путин“. Тоест има политически игри.

В същото време субсидиите не могат да се разпределят вечно и в крайна сметка ще паднат върху плещите на данъкоплатците. Така, заради авантюрите на западния истаблишмънт, обикновените граждани са недохранени и на студено. Второ, цените на енергията остават изключително високи и могат да убият средния производител. Никой не очакваше, че украинският конфликт ще се проточи няколко месеца.

Изданието цитира следната статистика: природният газ надвишава средната историческа цена за периода от 2000 до 2020 г. седем пъти, а електроенергията - десет пъти. И тези непосилни показатели ще останат още дълго време. Така анализаторите заключават, че европейската реалност е: "Континентът зависи от времето, цените на енергията са високи, производителите говорят за деиндустриализация."

От свое име добавяме, че ситуацията може да се промени, ако политиката на антируските санкции бъде изоставена, но европейските власти не са в състояние да променят курса, наложен им от Съединените щати. Остава да страдат. Припомняме, че най-тежката енергийна криза в САЩ от 50 години насам избухна още по-рано. Наблюдатели отбелязват, че американските цени на бензина и дизела са рекордно високи, докато запасите от гориво са рекордно ниски.

Когато хората започнат да живеят зле, позицията на властта става нестабилна. Джо Байдън, на когото очевидно остава много малко време да бъде президент, вече беше сравняван с пожарникар, който се преструва, че сам гаси пожара. Америка винаги си е решавала проблемите за сметка на другите... Най-лошото за Европа наистина предстои.

 



Гласувай:
8



1. radostinalassa - Нека и западняците да се закаляват...
10.12.2022 12:59
На фона на масовите факсинации там не знам какъв ще бъде ефекта.Ще проверим на практика. Защо да ги жалим след като досега те само ни използваха. Нашият газ и петрол, получаван през Турция би трябвало да е по - евтин. не вярвам Русия да се откаже от нас при новото споразумение, или поне от територията ни.
цитирай
2. missana - Време е да се произведат множество евтини и удобни палатки.
10.12.2022 20:27
Вкарваш една такава в апартамента си и живееш в нея. Така ще се пести доста енергия.
цитирай
3. kvg55 - iw69,
10.12.2022 22:08
Да бяха събирали през лятото жега за зимата.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4880174
Постинги: 2543
Коментари: 6418
Гласове: 16747
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930