Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2022 08:15 - След Русия и Катар заплаши, че може да спре доставките на газ за Еврокочината
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1451 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 20.12.2022 19:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Камари от кеш, арести и тежки репутационни щети: скандалът в ЕП е невиждан по рода си. Но дали проблемът с корупцията в ЕС не е системен?

Катар, който е вторият по обем производител на газ в света след Руската федерация, осъди остро спирането на достъпа му до Европейския парламент във връзка с разследването за масивна корупция в евроинституцията и заявяви, че това може да повлияе "отрицателно" на отношенията и доставките на природен газ за ЕС. В изявление на катарски дипломат, белгийските власти бяха критикувани, че са разпространили "неточна" информация.

Гръцката евродепутатка Ева Кайли, която бе и зам-председателка на Европарламента до скандала, е сред шестима арестувани след спецакции на белгийската полиция, при които бяха открити най-малко 1,5 млн. евро в брой, натъпкани по куфари в жилищата и хотелски стаи наети от заподозрените. Твърди се, че произхода на парите е свързан с малката, но богата островна държава от Персийския залив. А в Европейският парламент бе спрян достъпа на Катар до институцията.

„Решението да се наложи такова дискриминационно ограничение, което ограничава диалога и сътрудничеството с Катар преди съдебният процес да е приключил, ще се отрази негативно на регионалното и глобалното сътрудничество в областта на сигурността, както и на продължаващите дискусии около глобалната енергийна бедност и сигурност“, заяви катарски дипломат. „Категорично отхвърляме обвиненията, свързващи нашето правителство с неправомерно поведение. Катар не беше единствената страна, посочена в разследването, но страната ни беше избирателно критикувана и атакувана. С голяма тревога наблюдавахме селективното осъждане на нашата страна“, се казва още в изявлението.

Белгийските прокурори заявиха, че са разследвали корупцията в Европейския парламент повече от година, преди да извършат обиските и арестите през последните 10 дни. „Дълбоко разочароващо е, че белгийското правителство не направи никакви усилия да се ангажира с нашето правителство за установяване на фактите, веднага щом разбра за обвиненията“, добави дипломатът. Изявлението подчертава "близките" отношения с Белгия. „Нашите нации си сътрудничиха по време на пандемията Covid-19 и Катар е важен доставчик на втечнен природен газ за Белгия“, се подчертава в него.

А въобще в ЕС наясно ли са какво ще се случи с икономиката, ако и Катар наистина спре газа за Евросбирщината!? Защото глупавите расистки евролицемери, погубващи днес Европа направиха през изминалата година всичко възможно да оплюят малката страна, само защото не е достатъчно бяла за вкусът на европейците. Бяха измислили и всевъзможни поводи да скандализират избора на Катар за домакин на световното. А сега пробутват собствената си корупционна каша на друг.

Репутацията на европейските институции покрай този скандал е напълно разрушена, а те ни бяха пробутвани за стожер на върховенството на закона и борбата с корупцията. Това не е първият скандал, свързан с незаконно присвоени средства и злоупотреби в европейските институции - но никой не си спомня за скандал с такъв огромен мащаб. И въпросът, който се налага е дали проблемът не е систематичен за структорите на евроинституциите, които са проядени от бизнесинтереси за милиарди и лобизъм, който не е нищо друго освен форма на легализирана корупция. 

image

Снимки, предоставени от белгийската полиция, показват стотици хиляди евро, открити в хотелска стая.




Тагове:   корупция в ес,


Гласувай:
8



1. blog13 - https://www.youtube.com/watch?v=eEbHP-3EcLU
20.12.2022 12:33
цитат: "стотици хиляди евро"

И дори повече - хиляди хиляди. Казват им "милиони".
цитирай
2. missana - Запада винаги е мерил с двоен аршин.
20.12.2022 18:56
Навремето французите ни проглушиха ушите с искания за привилегии на ромите у нас. Но когато същите тези роми стъпиха в Париж, Саркози на бърза ръка ги изгони от Франция. И това ако не беше расизъм, здраве му кажи.
цитирай
3. iw69 - Така е Мисана,
20.12.2022 20:03
Западът действат на принципа „не ме гледай какви ги върша, а ме слушай какви ти ги приказвам“.
цитирай
4. kvg55 - iw69,
20.12.2022 22:53
Ефектите на Специалната военна операция.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4823313
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16459
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031