Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2022 16:14 - Американски военен анализатор: Вашингтон само удължава страданията на хората в Украйна. Байдън затъва като президента Линдън Джонсън във Виетнам
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1811 Коментари: 5 Гласове:
10

Последна промяна: 24.12.2022 11:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Безусловната подкрепа на администрацията на Байдън за режима на Зеленски в Киев достига стратегическа точка на пречупване

Отказът на Вашингтон да признае легитимните интереси на Русия в областта на сигурността в Украйна и да преговаря за прекратяване на войната е пътят към продължителен конфликт и още повече човешко страдание.

По време на реч, произнесена на 29 ноември, полският заместник-министър на националната отбрана (МОН) Марчин Очиепа заяви: "Вероятността от война, в която ще участваме, е много голяма. Твърде висока, за да разглеждаме този сценарий само хипотетично." Твърди се, че полското МОН планира да повика 200 000 резервисти през 2023 г. за няколкоседмично обучение, но наблюдателите във Варшава подозират, че това действие лесно може да доведе до национална мобилизация.

Междувременно вътре в администрацията на Байдън расте загрижеността, че украинските военни усилия ще се сринат под тежестта на руската офанзива. И тъй като земята в Южна Украйна окончателно замръзва, опасенията на администрацията са оправдани. В интервю, публикувано в "Икономист", ръководителят на украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужний признава, че руската мобилизация и тактика дават резултат. Той дори намекна, че украинските сили може да не са в състояние да издържат на предстоящото руско настъпление.

Въпреки това Залужний отхвърли всякаква идея за споразумение чрез преговори и вместо това помоли за повече оборудване и подкрепа. Той настоява, че с 300 нови танка, 600-700 нови бойни машини на пехотата и 500 нови гаубици все още може да спечели войната с Русия.

В интерес на истината, генерал Залужний не моли за помощ, а за нова армия. В това се крие най-голямата опасност за Вашингтон и неговите съюзници от НАТО.

Когато нещата вървят зле за външната политика на Вашингтон, истинските вярващи във великата кауза винаги черпят дълбоко от кладенеца на идеологическата самозаблуда, за да се подсилят за последната битка. Блинкен, Клейн, Остин и останалите от партията на войната продължават да обещават вечна подкрепа за Киев, независимо от цената. Подобно на “best and the brightest” (умните и красивите, бел.ред.) от 60-те години на ХХ век те са готови да жертват реализма в полза на пожелателното мислене, за да се топнат в пръските на суетата и саморекламата при публичните си посещения в Украйна, които следват едно след друго.

Този спектакъл плашещо напомня на събитията отпреди повече от 50 години, когато марионетната война на Вашингтон във Виетнам се провали. Съмненията в администрацията на Джонсън относно разумността на сухопътна операция, за да се спаси Сайгон от сигурно унищожение, изчезнаха. През 1963 г. Вашингтон вече има 16 000 военни съветници във Виетнам. Идеята, че Вашингтон подкрепя правителство в Южен Виетнам, което може да не спечели срещу Северен Виетнам, беше отхвърлена с лека ръка. Държавният секретар Дийн Ръск заяви: "Няма да се изтеглим, докато войната не бъде спечелена."

През пролетта на 1965 г. американските военни съветници вече умират. Генерал Уестморланд, тогава командир на Командването за военна помощ във Виетнам, докладва на LBJ (Линдън Б. Джонсън): "Все по-очевидно е, че съществуващите нива на помощ от страна на Съединените щати не могат да предотвратят разпадането на Южен Виетнам... Северен Виетнам настъпва, за да убие... Действайки по искане на южновиетнамското правителство, трябва да се вземе решение за ангажиране във възможно най-кратък срок на 125 000 войници на Съединените щати, за да се предотврати комунистическото превземане."

Безусловната подкрепа на администрацията на Байдън за режима на Зеленски в Киев достига стратегическа точка на пречупване, не по-различна от тази на Линдън Джонсън през 1965 г. Точно както през 1964 г. LBJ внезапно реши, че мирът и сигурността в Югоизточна Азия са жизненоважен стратегически интерес на САЩ, сега администрацията на Байдън изтъква подобен аргумент за Украйна. Подобно на Южен Виетнам през 60-те години, Украйна губи войната си с Русия.

Украинските болници и морги са пълни с ранени и умиращи украински войници. Упълномощеното от Вашингтон лице в Киев пропиля човешкия си капитал и значителната западна помощ в поредица от самоунищожителни контраофанзиви. Украинските войници, които поддържат отбранителните линии срещу руските войници в Южна Украйна, са смели мъже, но не са и глупаци. Спартанците при Термопилите са били смели, но въпреки това са загинали.

Истинската опасност сега е, че Байдън скоро ще се появи по телевизията, за да повтори изпълнението на Линдън Б. Джонсън от 1965 г., като замени думата "Украйна" с "Южен Виетнам":

Тази вечер, скъпи американци, искам да ви говоря за свободата, демокрацията и борбата на украинския народ за победа. Никой друг въпрос не вълнува толкова нашия народ. Никоя друга мечта не поглъща така милионите хора, които живеят в Украйна и Източна Европа... Не говоря обаче за нападение на НАТО срещу Русия. По-скоро предлагам да изпратим в Украйна ръководена от САЩ коалиция на желаещите, състояща се от американски, полски и румънски въоръжени сили, които да установят сухопътен еквивалент на "зона, забранена за полети". Мисията, която предлагам, е мирна, за да се създаде безопасна зона в най-западната част на Украйна за украинските сили и бежанците, които се борят да оцелеят от опустошителните атаки на Русия...

Катастрофата, обвита в реторика, не е начинът да спасим народа на Украйна. Войната в Украйна не е фантазия от "Call of Duty". Тя е разширяване на човешката трагедия, която създаде разширяването на НАТО на изток. Жертвите не живеят в Северна Америка. Те живеят в регион, който повечето американци не могат да открият на картата. Вашингтон призова украинците да се бият. Сега Вашингтон трябва да ги призове да спрат.

Правителствата на страните от НАТО са разделени в мнението си за войната в Украйна. С изключение на Полша и вероятно Румъния, никой от членовете на НАТО не бърза да мобилизира силите си за дълга и изтощителна война с Русия в Украйна. Никой в Лондон, Париж или Берлин не иска да рискува ядрена война с Москва. Американците не подкрепят започването на война с Русия, а онези малцина, които го правят, са идеолози, повърхностни политически опортюнисти или алчни изпълнители на отбранителни поръчки.

Когато американските сили най-накрая се изтеглят от Югоизточна Азия, американците смятат, че Вашингтон ще прояви по-голяма сдържаност, ще признае ограниченията на американската мощ и ще води по-малко войнствена и по-реалистична външна политика. Тогава американците сгрешиха, но сега американците и европейците знаят, че отказът на Вашингтон да признае легитимните интереси на Русия в областта на сигурността в Украйна и да преговаря за прекратяване на тази война е пътят към продължителен конфликт и повече човешки страдания.

---

Авторът Дъглас Макгрегър, полковник (в оставка), е старши сътрудник в The American Conservative, бивш съветник на министъра на отбраната в администрацията на Тръмп, награждаван ветеран от войната и автор на 5 книги. 



Гласувай:
10



1. missana - Все още не е късно Русия и САЩ да се договорят за траен мир в Украйна
23.12.2022 20:11
и за една демилитаризирана зона около Русия, дефинирана чрез твърди гаранции.
Трябва още да бъде уреден статута на Донецка и Луганска област, но при пълни гаранции от страна на Запада.
цитирай
2. iw69 - Проблемът е,
23.12.2022 20:24
че Западът вече един път излъга Русия по отношение на Минските споразумения.
Много ще е трудно на всеки да седне да преговаря с отсрещна страна, която всъщност постоянно лъже.
Това касае и гаранциите за неразширяване на НАТО, които САЩ бяха дали на самовлюбения Горби, после обещанията които даваха на алкохолика Елцин, че няма да се стационират американски войски в новите, източни членки на пакта.
Как да се вярва на такива!?
цитирай
3. radostinalassa - Ако не водят войни...
23.12.2022 21:26
янките ще фалират.Техните войни са над 200, а ги водят за демократи. У нас не успяха да ни сбият нито с помаците, нито с циганите. Но на тях не им мърда гражданската война. Скоро ще се наложи да се изтеглят от Източна Европа.
цитирай
4. krumbelosvet - САЩ изглежда разчитат на новото оръжие
23.12.2022 21:31
САЩ изглежда разчитат на новото оръжие, което според Тръмп е струвало ТРИ ТРИЛИОНА долара. При военен бюджет от 700 милиарда, над ЧЕТИРИ пъти по-малко, явно това е гвоздеят на американската мощ.
Де да видим.
цитирай
5. missana - Абсолютно вярно, Ив.
24.12.2022 00:44
Никой няма да вярва на лъжливото овчарче! Но същото важи и за Путин. Той излъга, че няма да нападне Украйна, но я нападна. Излъга, че провежда само наказателна операция, а после публично призна, че желае да възстанови земи на Русия. Как да вярваме и на него? Просто у съвременните политици не остана и капчица чест и морал!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4882263
Постинги: 2546
Коментари: 6421
Гласове: 16753
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930