Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2022 09:31 - Дали Катар ще отвърне на удара на арогантните и глупави еврочиновници в Брюксел?
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1810 Коментари: 3 Гласове:
13

Последна промяна: 26.12.2022 19:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ще спре ли и близкоизточното емирство газа за ЕС, с което ще бъде доубита икономиката на бившите колониални метрополии?

“Катаргейт” се нарича грандиозният корупционен скандал в Европейския парламент. Мегаскандалът избухна на 9/ти декември с масови претърсвания в сградата на Европейския парламент и последвалото арестуване на шестима депутати, включително вице-председателя Ева Кайли. От тях и близките им буквално са иззети куфари с пари, които са получавали като подкупи от трети страни.

И в списъка на тези страни Катар е посочен на първо място. Твърди се, че тази страна е платила на Кайли да хвали емирството от трибуната на Европейския парламент в навечерието на Световното първенство за „историческата трансформация“ и „защитата на трудовите права на гастарбайтерите“ (Тогава бяха плъзнвали слухове за нечовешките условия в които трудовите мигранти работят по време на изграждането на съоръженията на шампионата).

Да, трябва да се отдаде заслуженото на Катар. Властите на Катар се отнасят ревностно на репутацията на страната си. Когато в навечерието на световното първенство се появиха статии, че чуждестранни работници, наети за строителството на спортни съоръжения, умират от жега и лоши условия, властите в страната веднага започнаха да търсят пропуски в системата и да ги отстраняват. Недостатъците наистина бяха коригирани, построени бяха нови жилищни сгради за работници и строители, подобрени бяха климатичните системи и най-важното, беше забранено да се работи през деня (от края на пролетта до началото на есента е много горещо в Катар и просто е невъзможно да се работи в открити пространства).

Всички обаче разбраха, че малко хора се интересуват от самата ситуация на катарските гастарбайтери. Скандалът беше раздухан по политически причини - Европа се опита да окаже натиск върху емирството, опитвайки се да договори изгодни условия при търговията с газ.

Всъщност натискът продължава и сега - например в областта на екологията. Така например в британския “Гардиън” се появи дълга статия, която разказва за огромната вреда на околната среда, причинена от увеличаването на добива на газ в Катар. Очевидно, защото този газ отива в грешните, недемократични страни в Азия. Ето защо, според някои експерти, властите на емирството са решили да инвестират в лобиране.

Скандалът “Катаргейт” няма да може да бъде потулен - самите европейски лидери не се интересуват от това. Сред тях доминира мнението, че Европа трябва предизвикателно да се бори с подкупите в редиците на депутатите, за да „възстанови доверието в европейските институции“ и да предотврати победата на изборите през 2024 г. на онези сили, които се противопоставят на европейския мейнстрийм. Онези, чийто говорител, унгарският премиер Виктор Орбан, написа, че “всички знаеха, че Брюксел е пълен с корупция, но сега се стигна до полицейски действия“ и че „дошло е времето да пресушим брюкселското блато“.

Сега, казано по-просто, Катар ще бъде бичуван публично. Всъщност вече са го бичували - на представителите на Катар официално беше забранено да влизат в сградата на Европейския парламент. Брюкселската бюрокрация поставя собствените си интереси над националните интереси на страните членки на ЕС, затова ще накаже Катар, въпреки че Европа има нужда от добри отношения с емирството. Този скандал идва в най-неподходящия момент за европейските страни с недостиг на газ, в частност Германия, пише “Политико”. След като изостави руските въглеводороди (или се опитва да го направи), Европа отчаяно търси алтернативни доставчици на синьо гориво. И единствената алтернатива днес е доставката на скъп втечнен природен газ (ВПГ), един от чиито основни доставчици е Катар.

„Според Европейската комисия тази година Катар представлява едва 5% от европейския внос на газ. Значението на Катар за европейската енергийна сигурност обаче ще нарасне поради разширяването на производствените мощности на емирството за ВПГ. През 2026 и 2027 г. той ще завърши два големи проекта в тази област“, пише “Политико”. Именно от един от тези проекти трябва да започне износът на газ за Германия.

Припомняме, че в началото на декември германците (или по-скоро американците от “Коноко Филипс” действащи в интерес на Германия) гордо подписаха дългосрочен (15 години) договор за доставка на газ с Катар. Да, говорим едва за 2 милиона тона ВПГ, или ако преизчислим в кубични метри след регазификация, 2,7 милиарда кубически метра. Това е едва 3% от общото годишно търсене на газ на Германия. Други алтернативи обаче все още няма.

Германците държат на тази алтернатива и няма да се откажат от нея дори въпреки корупционния скандал. „Търговията с други страни винаги трябва да отчита моралния аспект на отношенията, в които влизате. В същото време е необходимо да се гарантира сигурността на доставките на газ и тук Европа или Германия са заинтересовани да заменят количествата, които получихме от Русия“, казва германският министър на икономиката Роберт Хабек. Но въпросът е как ще се държи Катар за в бъдеще?

Но тук трябва да се разбере спецификата на Изтока. Емирите на Катар ценят високо собствената си репутация. Опитите на лидери на други държави по някакъв начин да обидят емира на Катар доведоха в миналото до сериозни, понякога дори фатални последици за тези лидери. Съответно европейската грубост може много сериозно да повлияе на енергийното сътрудничество на ЕС с тази островна страна, най-големият износител на втечнен газ. А едно евентуално спиране на доставките за ЕС би означавало окончателна смърт на еврпейската индустрия.



Гласувай:
13



1. missana - Така е.
25.12.2022 12:21
Ако и Катар врътне канчето, ЕС здравата ще закъса. Надявам се дотам да не се стигне. Но ще поживеем и ще видим.
цитирай
2. kvg55 - iw69,
25.12.2022 22:48
Е не може да плюеш в кладенеца, от който пиеш.
цитирай
3. radostinalassa - Ние ще получаваме газ от турския хъб...
26.12.2022 16:35
и трябва също като Турция да препродаваме газа на тези, които са на запад от нас. Но за съжаление не сме независима държава. Може да ни накарат да го продаваме и на загуба.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4874687
Постинги: 2539
Коментари: 6400
Гласове: 16710
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930