Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2022 19:26 - Заради глупавата политика на евробюрократите спрямо Русия ЕС е понесъл удар от 1000 милиарда € вследствие на по-високите разходи за енергия
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 3568 Коментари: 6 Гласове:
10

Последна промяна: 29.12.2022 07:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Енергийната криза в Европа ще продължи да се задълбочава

Европа е понесла удар от около 1 трилион долара от растящите енергийни разходи, но това е само началото - най-голямата криза от десетилетия насам едва сега започва. Приблизителните разходи за 1 трлн. долара се дължат на по-скъпа енергия за потребители и компании, въпреки че част от разходите бяха компенсирани с пакети от мерки за подкрепа, пише "Блумбърг".

Въпреки усилията за повече действащи инсталации за внос на втечнен природен газ пазарът ще е затегнат поне до 2026 г., когато може да бъде наличен допълнителен производствен капацитет от места като САЩ и Катар. Това означава, че високите цени ще се запазят.

Фискалните възможности на правителствата обаче вече са ограничени. Близо половината от страните членки на ЕС имат дълг, надхвърлящ значително лимита на блока от 60% от БВП.

Планът за запълване на хранилищата това лято, въпреки близо рекордните цени, засега смекчава натиска върху предлагането, но с настъпване на по-студеното време енергийната система на Европа ще бъда поставена на първото си изпитание тази зима.

В Германия компаниите и потребителите бяха помолени да намалят потреблението. ЕС успя да ограничи търсенето на газ с 50 млрд. куб. м тази година, но регионът все още е изправен пред потенциален недостиг от 27 млрд. куб. м през 2023 г., коментира Международната агенция за енергия (МАЕ). Това ще се случи при сценарий, в който доставките на руски газ за 27-те страни членки спрат, а китайският внос на втечнен природен газ се върне на нива от 2021 г.

Основният източник на газ от Русия за Западна Европа беше "Северен поток". Регионът продължава да получава малки количества руски доставки през Украйна, но повредената енергийна инфраструктура излага маршрута на опасност. За да предотврати недостиг, Европейската комисия въведе минимални цели за наличности. До 1 февруари хранилищата трябва да са пълни най-малко на 45%, за да се избегне изчерпване на количествата преди края на отоплителния сезон. 

Вносът на втечнен природен газ в Европа е на рекордни нива. Вносът на газ от Китай вероятно ще бъде със 7% по-висок през 2023 г. спрямо тази година, сочат данни на Института за енергийна икономика към China National Offshore Oil Corp., която започва да си осигурява доставки на LNG за следващата година. Което я поставя в пряка конкуренция с Европа. Но Китай не е единственият проблем на Европа. Япония обмисля да създаде стратегически резерв, а правителството вероятно ще субсидира покупки.

За страни като Германия, която разчита на достъпна енергия за производство на множество стоки, високите разходи означават загуба на конкурентоспособност за сметка на САЩ и Китай.

А какво ще се случи през 2023 г.? Прогнозите не са розови, тъй като очакванията са, че енергийната криза ще продължи да тегне над Европа. Според някои анализатори най-дълбоката криза от последните десетилетия дори е едва в началото си. Според някои изчисления разходите на страните от ЕС за енергия дори ще нараснат. Всичко предвещава, че идната година енергийната криза на Стария континент ще е още по-дълбока, пише италианското издание "Мъни".




Гласувай:
10



1. missana - Печална равносметка,
28.12.2022 19:57
вещаеща мрачни перспективи за Европа. Но една поговорка гласи:

"Когато Господ реши да погуби някого, първо му взема акъла!"
цитирай
2. radostinalassa - Катар май им отказа доставката на газ...
28.12.2022 19:58
А американският втечнен газ е много скъп. Явно са зависими от янките, които ги командват в своя полза. Както командват и нас, и Киро тъпото спря евтиния руски газ. А президентът позволи иизнос на оръжия и жива сила за Украйна. Трябва някой да го отзове веднага.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Ив!
28.12.2022 20:58
Хитрата сврака от ЕС- с двата крака!
Радостина, президентът реалноняма власт! Той си го каза- гласували са депутатите, затова го пропуска
Иначе го правят за посмещшище и той иска да избегне това
Добре, ще получи решението вето от него
То ще се върне отново в НС и този път депутатите ще гласуват с кеф , отново за негор Окончателно!
Да му покажат ,че са над него- президента и не го бръснат за слива!!
Така ,че не го обвинявай, безгласна буква е, ако е на страната на малц;инството ?Затова трябва да има президентска република Или , ако остане министър-председателя, да е подчинен на президента Да може да го уволнява! И ветото му да е окончателно!


Хубави празници!
цитирай
4. kvg55 - iw69,
28.12.2022 22:20
Да пуснат печатницата и да удрят кепенците.
цитирай
5. sorossadistfucking - Когато човек иска да прогресира, търси средата за изява. Столичанинът отива в оо-голяма столица...
28.12.2022 23:17
Селянинът заема свободното място в столицата. Времето за двамата е различно. След време столичанинът се връща, но местото му се експлоатира от някогашният му следовник. Вкопан здраво в мястото, създал задруга от себеподобни, те са ковачите на нужните закони през погледа на задругата. Картината схематична, но жива в разнообразието на модела ЕС, Нато, Саш. Не случайно такива типове виждаме в Англия цял батальон, Германия потоп след Меркел, Франция потоп след Митеран, та дори и той, двуженецът бе разкрит на погребението му, изпратен и от тайното семейство, Испания с бивш крал мошеник, Италия, Чехия, Полша... Нашите у нас са само с помия и яйца да обливаш...
цитирай
6. radostinalassa - Да, евреите са плъзнали отдавна по света...
29.12.2022 18:01
Те са легион. Купуват си продажни политици. Когато Ж. Виденов им се опъна, те ни спряха парите от ЕС и съсипаха банките и бюджета ни.
Но скоро ще загубят май властта. Според проф. Савелъев изкуствен интелект не може да бъде създаден, освен в щатите. Заради особеността на мозъците там.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4824776
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16466
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031