Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2022 09:03 - Унгария може и да излезе от ЕС след спирането на еврофондове и вследствие на глупавата и самовредяща конфронтационна политика на съюза срещу Русия
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2447 Коментари: 11 Гласове:
11

Последна промяна: 31.12.2022 20:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Орбан: Газта от Русия за нас е много по-важна от членството ни в ЕС!

Фон дер Лайен всячески се опитва да извива ръцете на Унгария, ЕС дори спря 22 млрд. евро от фондовете за страната, настоява за незабавни европедераски ЛГБТ реформи и повече подкрепа за бежанците от Будапеща

Наскоро Виктор Орбан заяви пред унгарските медии, че членството на Унгария в ЕС не е толкова важно за него. Той би се отказал от него ако от това зависи разваляне на отношенията с Русия.
“Честно да ви кажа членството ни в Европейския съюз не ни носи кой знае какви дивиденти. Газта от Русия ни е в много по-голяма помощ. Ако трябва ще се откажем от ЕС”, каза унгарският премиер.

image Евроатлантическата изнудвачка и национално отговорният политик

Будапеща остро разкритикува западните партньори. Премиерът Виктор Орбан посочи ключовата роля на САЩ в руско-украинския конфликт и се оплака от Европейския съюз. Унгария отдавна дразни колективния Запад. Но до какво може да доведе това?

Наскоро правителственият ръководител даде интервю за вестник “Мадяр Немзет”. Ставаше дума основно за външна политика. Отиващата си година заплаши страната с “плъзгане във война”, призна Орбан. Но благодарение на парламентарните избори през април това беше избегнато.

Въпреки това покачването на цените на енергията доведе Унгария до „опасна ситуация“. Преди налагането на антируските санкции вносът на енергия, от който зависи икономиката на страната, струваше около седем милиарда евро годишно. Сега вече са 17 милиарда – и Будапеща трябва да търси допълнителни средства. „Ако коледният ангел реши да премахне енергийните санкции точно сега, цените на енергията ще паднат мигновено“, каза премиерът.

Коментирайки конфронтацията между Запада и Русия, той подчерта, че Будапеща се фокусира преди всичко върху собствените си интереси, тоест стои „от унгарската страна на историята“.

Орбан е правил подобни изявления и преди, обяснявайки, че Унгария изхожда от прагматични съображения. Именно тя забави за дълго време санкциите на ЕС срещу руската енергетика. Ситуацията се утежнява от факта, че Будапеща е лишена от достъп до част от средствата от общоевропейските фондове и не може да компенсира напълно загубите от санкциите.

Но този път премиерът говори не само за защита на икономическите интереси на страната си. Той отправи директни обвинения срещу Вашингтон, което беше изненада за мнозина. “Украйна може да воюва само докато САЩ я подкрепят с пари и оръжия. Ако американците искат мир, ще има мир”, заключи Орбан.

Чакане на пари

Унгария се присъедини към НАТО през 1999 г., а пет години по-късно към ЕС. Освен това северноатлантическата интеграция на страната се случи по време на първия мандат на Орбан като министър-председател.

След завръщането си на власт през 2010 г. обаче премиерът все повече се противопоставя на партньорите. Причината са вътрешните реформи, срещу които Брюксел се противопоставя.

През 2021 г. Унгария беше подложена на критики заради закон, забраняващ пропагандата на хомосексуалността сред непълнолетни. Тогава експертите отбелязаха сходството на политиката на Будапеща с действията на Москва. Но проблемът дори не беше в “проруския” унгарски курс, а във факта, че самите законодателни норми, според Брюксел, противоречат на демократичните ценности на ЕС.

В момента ЕС държи около 8 милиарда долара, предназначени за възстановяване на Унгария от пандемията от коронавирус. Орбан признава, че траншовете от ЕС са критично важни, защото общо надхвърлят БВП на страната.

Руската специална операция в този смисъл беше много полезна на Будапеща. Ключовите решения в ЕС изискват консенсус на всички участници. Затова Орбан редовно използва правото си на вето и се опитва да договори изгодни условия. Планът му за парите на ЕС е очевидно: “Имаме ясен план за действие. До края на 2023 г. инфлацията в страната ще спадне до едноцифрено число”, увери той в интервю през декември.

Но и европейските партньори имат с какво да притиснат непокорната Унгария.

Принудително излизане

Отдавна се чуват гласове в полза на изключването на унгарците от ЕС. Будапеща в този смисъл е съчетана с Варшава. Полската политика също често предизвиква недоволство в ЕС – отново заради вътрешни законодателни решения като забраната на абортите.

Но ако Полша може да представи поне масивния прием на мигранти от Украйна като коз, то Унгария има много по-малко предимства.

В същото време няма механизъм за изключване на държава от ЕС. Можете да напуснете съюза само на собствена воля – като Великобритания по време на Брекзит. Подобен конфликт вече е бил предмет на дискусия в “общата европейска къща”, където явно им е омръзнало от поляците и унгарците. Но за да се легитимира “изгнанието”, е необходимо съгласието на всички активни членове на сдружението. В резултат всичко отново опира до “добрата воля” на неугодната държава.

Това не означава, че Унгария ще остане пълноправен член на ЕС. Член 7 от Договора за съюза позволява на Европейския съвет (най-висшият политически орган на ЕС от държавни и правителствени ръководители) да гласува за замразяване на всякакви права на членство. Държавата може да бъде лишена от представителство в структурите на Европейския съюз, да бъде отрязана от субсидирани програми. Член 7 вече се опита да бъде приложен – срещу същата Унгария: през 2015 г. (заради дискриминацията срещу мигрантите), през 2018 г. и 2021 г. Но процедурата за спиране на членство е толкова бюрократична, че досега всички опити на Брюксел да накаже неугодните лица не завършват с резултат.

Възможно е други фактори да повлияят на позицията на Унгария. Но те са извън юрисдикцията на ЕС.

Търговия за Закарпатието

„Проруският” курс на Орбан, за който често го упрекват на Запад, не трябва да се бърка с последователната антиукраинска политика на Унгария.

Още през пролетта властите издадоха указ, забраняващ доставките на оръжие за Украйна от територията на Унгария.

Корените на това решение са дълбоко в историята на отношенията между Будапеща и Киев.

До 2014 г. в Закарпатската област на Украйна живеят около 200 000 етнически унгарци. След така наречената революция на достойнството мнозина бяха принудени да напуснат домовете си и да се върнат в Унгария. Останаха само 140 хиляди души.

Но и киевският режим не им е подготвил нищо добро. През есента на 2017 г. Върховната Рада одобри нов закон „За образованието“, който, наред с други неща, предвижда преход на всички средни училища към преподаване на държавния (тоест украински) език.

Тогава унгарските власти се застъпиха за жителите на Закарпатието, но без резултат. Идването на власт на президента Володимир Зеленски не подобри ситуацията. Страните се споразумяха само влизането в сила на закона да бъде изместено за 2023 г. Тоест през следващата година закарпатските унгарци ще трябва да се адаптират към обучението на украински.

За Орбан този въпрос е един от ключовите. Темата за защита на етническите унгарци в чужбина неизменно фигурира в предизборната му програма. А „предаването“ на Закарпатието чрез оказване на помощ на Украйна – военна или декларативна – за него автоматично означава загуба на електорални точки.

В резултат на това досега има някакъв паритет между Брюксел и Будапеща. Унгарският премиер продължава недвусмислено да намеква, че страната му има нужда от европейски средства и отстъпки от Украйна. А Европейският съюз оказва финансов натиск, за да придвижи общия западен дневен ред. Както отбеляза Орбан, „коренът на проблема е, че и западняците, и унгарците имат представа за своето бъдеще. И това са два различни модела на бъдещето“. Привеждането на тези позиции към общ знаменател очевидно се превръща в едно от основните предизвикателства пред ЕС в контекста на антируската борба.

 



Гласувай:
11



1. samarinof - Ще излезе бе, ще излезе!
31.12.2022 09:05
И ще я приемат пак в Съвецкия Съюз, успокой се.
цитирай
2. iw69 - Аз
31.12.2022 09:08
съм спокоен Самоваров.

Всяка страна е длъжна да направи това, което най-доброто за нея и населението й.
цитирай
3. bojo12345 - А ние още се надяваме?
31.12.2022 09:10
Да се омитаме, преди да ни издухат!
цитирай
4. iw69 - Да Божо,
31.12.2022 09:59
негативите от ЕС вече са повече от позитивите, особенно за малките страни.
цитирай
5. morskipesni - Интересите на страните в ЕС са абсолютно противоположни и несъвместими
31.12.2022 14:23
ЕС ще изчезне от самосебе си много скоро.Големите страни се ширят в производството и пазарната си експанзия, малките страдат от липса на пазари и ресурси. Дават им унизителни квоти за износ в уж "общия пазар". Убиват промишлеността им изнасяйки на техен терен цели заводи. Изкупуват земите, окъпняват ги и започват индустриализирано (неекологично) земеделие, убиват Природата. Колонизират ги военно и натискът за послушание се затяга. ЕС е извънредно вреден за България, както и членството в НАТО, благодарение на което бе унищожена (без бой) българската армия. Но както казах в началото- всичкото това СВЪРШВА!
цитирай
6. iw69 - Дай боже
31.12.2022 14:37
да видим скоро краят на това мъчение за страната и народът ни, Морски.
цитирай
7. missana - За Унгария може и да е изгодно да не е в ЕС.
31.12.2022 17:50
Но същото не важи и за България. Ако ние излезем от ЕС, спукан ни е гьонът!

Весело прекарване на Новогодишната нощ, Ив! Желая ти здраве и успехи през Новата година и да продължаваш да ни радваш с много интересните си и задълбочени материали!
цитирай
8. iw69 - Благодаря Мисана за пожеланията!
31.12.2022 18:34
И на теб и близките ти всичко най-хубаво през Новата година!

А относно нашето члеснтво или не в ЕС - то парите от фондовете от там в по-голямата си част нашите ганьовци-политици ги крадат. Така че не е сигурно кое ще е по- на сметка за нас, добри отношения с Русия и Китай и евтини суровини и стоки от там, или киснене до последно в ЕС, скъпи суровини и присвоени еврофондове от днешните ни престъпни антиелити.
цитирай
9. kvg55 - iw69,
31.12.2022 23:34
И фон дер Лайнен и Борел са us–американски мекерета.
цитирай
10. taralezh - дрън дрън глупаци ЕС е еврейски съюз и скоро ще се разрадне
01.01.2023 08:23
До година две разпада на ЕС е в кърпа вързан, а богаташчетата ще реват кански.
цитирай
11. planinitenabulgaria - Преди ЕС ще се разпадне Америка и то много скоро, до 5 - 10 минути.
02.01.2023 02:37
taralezh написа:
До година две разпада на ЕС е в кърпа вързан, а богаташчетата ще реват кански.


Така е написала политоведката от Хамбург Ева Брюнстих.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822989
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16459
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031