Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2023 19:56 - Проф.от САЩ и нобелов лауреат го каза директно,за да го разберат всички: Източна Европа щеше да е поне двойно по-богата,отколкото е сега,ако не беше влязла в ЕС
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 3198 Коментари: 14 Гласове:
14

Последна промяна: 03.01.2023 13:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Или защо принадлежността към Евросъюза ни прави още по-бедни?

Същинска „ядрена бомба“ детонира сред догматиците на неолибералния капитализъм и на „невидимата ръка на свободния пазар“ носителят на Нобелова награда за икономика, професорът от Колумбийския университет в САЩ - Джоузеф Стиглиц. Той обяви, че Източна Европа днес е поне двойно по-бедна, отколкото би могла да бъде, ако не беше влязла в ЕС.

image

Проф. Джоузеф Стиглитц - носител на нобелова награда от 2001 г. и бивш старши вицепрезидент и главен икономист на Световната банка.


С това жестоко се удря най-големия успех на глобализма и неолиберализма – създаването на най-голямата единна икономика в света, състояща се от 28 държави, част от които с обща валута.

„Източна Европа“ е големият губещ от началото на 21 век. В момента тя плаща 300-400 милиарда долара всяка година на Западна, и основно на Германия“ – обясни проф. Стиглиц.

Според учения, който освен наградата, е известен и, че предвиди срива на „дотком балона“, както и кризата през 2008 г., та според него, Източна Европа е в типична „хватка на доминионите“, известна още от Римската империя.

Това е моделът една държава да се колонизира като се подкупи елитът и. „Римляните не са завладявали само с легиони. Много повече земи са присъединили мирно. Отиват, подкупват местните вождове и те от вождове стават управители на Римски провинции.

Империята ти е зад гърба, и с нея заедно можеш да събереш много повече данъци от преди. Т.е. това е съюз на елита с империята, за да се издоят поданиците. Системата е работела с векове. Прилагана е и от Англия в Индия например – там провъзгласявали махараджи от името на кралицата. И после заедно изсмуквали обикновения народ“ – обясни Стиглиц.

„В момента ЕС е точно това. Западът, но основно Германия, подкупва местния елит чрез еврофондовете. Елитът вкарва държавата в ЕС, и превръща членството в абсолютна религия, включително с репресии срещу който е против.

Излизането се превръща в ерес. А вкараната страна се изсмуква чрез други механизми – изкупуват местни монополи, търговски вериги, сключват се неизгодни договори с дълъг период, които не могат да се сменят при смяна на властта и пр.“ – поясни професорът.

Още преди време писахме за анализ на ЦРУ, според който Източна Европа бива брутално изсмуквана, докато ръкопляска, „благодарна“ за еврофондовете.

Сега ученият потвърждава тази информация. Еврофондовете и високо платените служби в ЕС за шепа чиновници, са „подкупът“, платен на елита. В замяна се завзема пазарът на съответната страна и той се дои в полза на западните корпорации.

Това става чрез електроснабдяване, водоснабдяване, топлофикация, чрез западните стоки монополно налагани в търговските вериги, чрез далеч по-големи и недостижими за местния бизнес бюджети за реклама, маркетинг, чрез изкупуване на медии и пр. Съотношението между фондове и източени пазари е по-лошо от 1:10.

„Ако Източна Европа излезе от ЕС и спре тази огромна субсидия, която плаща на Западна, тя може да е двойно по-богата. Минимум.
Това би успокоило обществото и доста би намалило и натиска за емиграция, който е друг начин за изсмукване. Чрез по-високи заплати, Западът прибира най-добрите специалисти на Изтока, и така разширява изоставането“ – завърши Нобеловият лауреат.

А нашата примитивна и васална политическа дреб не се спира да венцехвали вредния евросъюз и да се кълне във верността си и принадлежността ни към тези грабители и неоколонизатори.



Гласувай:
14



1. raders - :) Помня го - 45 години неспирен в...
02.01.2023 20:01
:) Помня го - 45 години неспирен възход. Направо пращяхме от богатства при соца. Чудя се какво не му харесаха комунистите, че го премахнаха.
цитирай
2. iw69 - Такива
02.01.2023 20:10
като теб участваха в премахването му.

Просто явно решихте, че корупцията от Запада ще ви се отблагодари щедро и ще ви направи мноого богати, както и впрочем стана с повечето от продажниците.
цитирай
3. radostinalassa - Сега сме най - бедната държава в ЕС...
02.01.2023 20:33
а поетът не го разбира. Чавки са му изпили акъла. Тука се виждат главно старци, деца и държавни служители, ИТ специалисти. Другите ги глътна добрият Запад.
цитирай
4. missana - Това мнение може би е вярно за някои страни от Източна Европа. Например
02.01.2023 21:45
за Чехия и Унгария. Но не мисля, че българите щяха да са по-добре вън от ЕС. И без това ние никога не сме били самостоятелна държава освен в приказките от Хиляда и една нощ за времената на Хан Крум и Тервел. Но тези исторически локуми са друга бира. По време на соца се издържахме от реекспорт на съветски нефт, от търговия с оръжие и от търговия с наркотици. След разпада на СССР останахме като домат без подпорно колче и ЕС ни се отрази донякъде благотворно.
цитирай
5. iw69 - Мисана,
02.01.2023 22:01
аз обаче подкрепям тезите на професора.
Дори в страни от Латинска Америка, Африка и Азия, които не са в ЕС, повече се усеща някакъв напредък отколкото у нас. Включително и в Белград го има това възприемане на по-силно изразена нормалност от колкото е тук.
Ние с влизането си в ЕС загубихме всякаква собствена икономика - всички банки са чужди, респ. печалбите и капиталите оттичат през тях на Запад, не произвеждаме вече почти никакви храни, принудиха ни да затворим близо половината си атомна централа, а днес в тази криза липсата на 4-те реактора в даден момент крещящо ще я усетим. Снабдителните дружества - електро, вода, телекоми всичко е чуждо, а те само вдигат цените и изнасят печалбите, без да подобряват предлаганите услуги.
Същото важи и за експлоатацията на суровини - преотстъпени са на западни компании срещу абсолютно минимални концесионни такси.
И още много други примери могът да бъдат приведени.
Вече почти няма сфера, която да генерира някакви средства за държавата, които после да се преразпределят за хората в тази страна.
Разчита се само на данъчни постъпления, като по-големите фирми (които са най-често западни) все намират начини да намалят драстично или дори да занулират данъците си.
Фондовете от ЕС в по-голямата си част се крадват.
А европрокуратурата само каканиже приказки.
цитирай
6. lieutenantbenz12345 - Това беше и главната идея за унищожение на Изтока...
02.01.2023 22:02
... за да може Запада да ни превърне в роби на антируската пропаганда и да ни използва като пушечно месо при една евентуална трета световна война срещу Русия. Сега сме една умираща нация благодарение на Великите сили, които винаги са били срещу нас.
цитирай
7. kvg55 - iw69,
02.01.2023 22:38
Хе–хе–хе!
Тоя ни може да не познава Ричард Ран и Роналд Ът.
цитирай
8. leonleonovpom2 - Интересно, Миссана!
03.01.2023 08:57
"И без това ние никога не сме били самостоятелна държава освен в приказките от Хиляда и една нощ за времената на Хан Крум и Тервел. Но тези исторически локуми са друга бира."- цитат от твоя коментар

Досега не бях чувал да се прави бира от локум, но щом твърдиш, вероятно в някое мазе я правят?
След като си специалист по историческия локум-Ханска България/ да ти кажа, вече наистина е хан за някои, така ,че употребеното от тебе-ханска е вярно/, ял ли си гръцки исторически локум или немски или френски, произволно?
Гръцкия не може да си пропуснал, има го в изобилие във всяка ,не само наша, история, но в нашата е най- много!
Та, как ги намираш в сравнение с Българския? По- пресни и вкусни ли са? Даже гръцкия, не е ли с етикет " Милион и една нощ"?
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, Ив!
03.01.2023 09:11
Напълно прав е!
И на мен направи лошо впечатление още в началото, че сложиха ръка на проспериращи производства, с външни пазари и ги спряха? Овладяха пазарите им, даром? Кадърни специалисти останаха навън!
Насреща- нищо? Каква икономика, измислена имаме ?Ние дори една гума за автомобил не произвеждаме, камо ли цял автомобил?
Икономически роби сме, а икономическото робство е по-лошо от политическото, защото то е без никакъв ангажимент от страна на поробителя!
И имаме една продажна управляваща клика, живуркаша си доволно като елитна проститутка, от юессирове и йес/ми/сирки, повтаряща непрекъснато ,колко е задоволена и колко добре са другите от това!В НС има група, която вече е натрупала стаж за пенсия -депутатски? Мамма миа, от нищо правене?
Правеща се, че не вижда изобилието от просяци по улиците и спящите пред моловете?
Такова чудо и при лошия Соц нямаше, където основната липса се концентрираше върху удоволствието на маймуните- банана!
Е, получихме го, барабар с кората!Обелена!
цитирай
10. radostinalassa - За положението ни е виновна Русия...
03.01.2023 17:31
която загуби Студената война , заради предателите руски евреи и ни предаде на Запада, който ни превърна в колония. У нас ест. има и политическо робство, което продаде Македония и езика ни.
цитирай
11. raders - като теб участваха в премахването ...
03.01.2023 22:19
iw69 написа:
като теб участваха в премахването му.

Просто явно решихте, че корупцията от Запада ще ви се отблагодари щедро и ще ви направи мноого богати, както и впрочем стана с повечето от продажниците.


:) Роден съм 44 г - два месеца преди 9ти. Значи имам 45 години стаж при соца. На 6 години ме обявиха за "враг на народа", защото в забавачката се издъних, че Георги Димитров е "айдук". /Изгребва хамбарите на хората/ . Имам черно досие в държавна сигурност и все се каня да го поразгледам. Сигурно е доста интересно. Така че не аз съм свалял Тодор Живков, а неговите лакеи. Разбира се, като усетиха какво лайно са изсрали с този соц, та решиха, че е по-изгодно сега да си поделят плячката. Анадънму?
цитирай
12. raders - която загуби Студената война, з...
03.01.2023 22:22
radostinalassa написа:
която загуби Студената война , заради предателите руски евреи и ни предаде на Запада, който ни превърна в колония. У нас ест. има и политическо робство, което продаде Македония и езика ни.


За примитивномислещите, всички, които не са съгласни с тях, са предатели. Не се виждате какви жалки картинки бяхте и все още сте.
цитирай
13. iw69 - Въпреки всичко
03.01.2023 22:33
има нещо дълбокo фашизоидно в светоразбирането ти, Raders.
цитирай
14. raders - всичко има нещо дълбокo фашизоидно ...
04.01.2023 19:16
iw69 написа:
всичко има нещо дълбокo фашизоидно в светоразбирането ти, Raders.


:) Ами да - цели два месеца съм живял през "фашистко".

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4889674
Постинги: 2550
Коментари: 6427
Гласове: 16771
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930