Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2023 07:15 - Германски експерт ни предупреждава за катастрофалните рискове от приемане на Еврото, които са висок прагов скок на цените и свръхзадлъжнялостта в €врозоната
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1227 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 07.01.2023 08:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Влезе ли България в Еврозоната ще катастрофира!

Авторът на статията Ралф Якш е изтъкнат германски икономисти и бивш директор (от 2004 до 2008 г) на българския офис на консервативната немска фондация „Конрад Аденауер“. Отстранен е от поста, заради несъгласието му фондацията да бъде използвана от САЩ като спонсор за създаването на евро-атлантическия политически проект ПП „ГЕРБ“, който пъклен план на неоколонизаторите на България в последствие се реализира. Вследствие на това зловредно политическо инженерство на Запада и продажния си генесис ГЕРБ днес е и един от основните застъпници за високорисковото за България влизане в еврозоната, но не е и единствения.
А че рисковете са съвсем реални показаха събитията от последните дни в Хърватска, където след въвеждането на Еврото стоките и услугите скочиха с до 80% само за един ден.

image
С присъединяването си към еврозоната България ще стане част от съюз на силно задлъжняли страни. Това означава, че независимо дали ѝ харесва или не, страната ни става солидарно съотговорна за високите дългове на другите.


Това е послание, което да накара хората да обърнат внимание и да се вслушат. Хърватия тъкмо въведе еврото, а вече се появяват все повече съобщения, че цените са се повишили навсякъде, така да се каже, за една нощ. Това не е изненада – това явление се наблюдава и в други страни при въвеждането на еврото. То се дължи на факта, че доставчиците на стоки и особено на услуги (особено в хранителния бранш) често закръгляват цените си нагоре при преизчисляването им, така че на потребителя след това му се налага да плаща понякога значително по-висока сума. Досега това не е било проблем за повечето страни, тъй като преминаването към еврото се случваше в периоди на висока ценова стабилност. В случая с България обаче ситуацията е съвсем различна. Българите и без това вече страдат от почти галопираща инфлация, която безмилостно поглъща стойността на спестяванията им. Така че последното нещо, от което се нуждаят българските потребители, е допълнителен тласък на инфлационната спирала.

Краткосрочният и еднократен инфлационен тласък при преминаване към еврото обаче е само най-малкият риск за България, ако тя действително поеме по този изпълнен с неравности път. Всъщност един поглед върху (сравнително кратката) история на тази валута показва колко крехка и нестабилна е тя. Всеки би трябвало да се замисли, че криза като тази в Гърция би довела почти до срив на цялата евроструктура, въпреки че самата Гърция представлява само 3% от икономическото производство в еврозоната.

Слабостите и недостатъците в устройството на еврото са сериозни и продължават да съществуват и до днес.

Първата и най-сериозна слабост в структурата на еврото е разделянето на паричната и фискалната политика. Това означава, че фискалната, както и икономическата и социалната политика остават в ръцете на националните държави, докато в същото време паричната политика – т.е. определянето на основните лихвени проценти – се осъществява на европейско равнище, по-специално чрез Европейската централна банка. Но това не може да завърши добре. Дори икономическите лаици бързо разбират, че едва ли е здравословно толкова фундаментално различни икономики като гръцката и холандската да имат един и същ основен лихвен процент. Резултатът е, че силата на икономиките в еврозоната не се е изравнила, както се очакваше, а само е задълбочила разминаването между тях. Италия, Гърция, Испания и други държави използваха изкуствено занижените лихвени проценти, за да натрупат още повече дългове чрез евтини заеми. Но не за да модернизират икономиките си чрез инвестиции, а за да успокоят гражданите си чрез разширяване на социалните помощи, за да могат да бъдат преизбрани. Резултатът е опустошителен и подкопава стабилността на еврото в дългосрочен план. Фактически дългът се е увеличил в редица държави, в някои случаи драстично. В резултат на това днес почти никоя държава в еврозоната не отговаря на критериите за стабилност, които някога бяха необходими за присъединяване към еврото.

Всъщност правилото за стабилност, което се прилагаше (поне официално), беше, че равнището на държавния дълг на държавата членка на еврозоната не бива да надвишава 60% от брутния вътрешен продукт. Междувременно еврозоната напълно изостави тези критерии за стабилност. Държавният дълг на Испания възлиза на 114% от брутния вътрешен продукт (БВП), на Франция – на 117%, на Италия – на 144%, а на Гърция – дори на 171%. Дори нивото на дълга на новата членка Хърватия от 79,8% значително надвишава критериите. Нищо не показва по-ясно, че предишното обещание, че еврото ще бъде толкова стабилно, колкото някогашната германска марка, вече не струва нищо.

И така, какво би означавало за българите присъединяването към еврото? Нищо добро.

Не беше случайно, че Европейската централна банка (ЕЦБ) беше толкова нерешителна в борбата си с инфлацията и много бавно повишаваше лихвените проценти, за да спре обезценяването, докато в същото време Федералният резерв на САЩ повишаваше лихвените проценти значително по-енергично. Колебанието на ЕЦБ имаше проста причина, а именно, че финансовите министри на най-задлъжнелите държави от еврозоната сметнаха, че високата инфлация е точно това, от което се нуждаят. В крайна сметка инфлацията поглъща не само активите, но и дълговете. Ако се приеме, че инфлацията е 10%, държавният дълг на дадена страна се намалява с 10% годишно, без да се налага държавата да предприема непопулярни мерки за икономии. Ето защо може да се предвиди, че страни като Гърция, Италия, но и Франция нямат никакъв интерес от твърда и стабилна валута. Същевременно държавите от Юга, които открай време се отличават с високи нива на задлъжнялост, имат мнозинство в Управителния съвет на ЕЦБ, който взема решения относно паричната политика. Накратко, съотношението на мнозинството в Управителния съвет на ЕЦБ не създава предпоставки да очакваме, че паричната стабилност изведнъж ще придобие приоритетно значение за ЕЦБ.

Какво означава това за българския гражданин?

За България и нейните граждани подобен курс би бил чисто и просто катастрофален. България, която днес има много умерен държавен дълг от около 20% от БВП, автоматично би станала част от една свръхзадлъжняла валутна зона. Позоваването от страна на привържениците на присъединяването към еврозоната на това, че подобно развитие може да бъде предотвратено, тъй като тогава и България ще бъде представена в Управителния съвет на ЕЦБ, е най-обикновена карнавална шега. Южните страни, начело с Франция, наричани с насмешка „Клуб Мед“ в банковите среди, в обозримо бъдеще са бетонирали съотношения на мнозинството в своя полза. Дори страни, ориентирани към стабилност, като Холандия и дори голямата Германия, редовно получават по-малко гласове. Идеята, че България може да спре това развитие в Управителния съвет на ЕЦБ, изглежда направо комична.

Друго е реалистичното развитие: с присъединяването си към еврозоната България ще стане част от съюз на задълженията.

Това означава, че независимо дали ѝ харесва или не, България ще бъде солидарно отговорна за дълговете на другите. Това вече ясно личи в споменатото колебливо отношение към борбата с инфлацията. Инфлацията винаги е в полза на длъжника и в ущърб на спестителя, тъй като тя поглъща както дълга, така и спестяванията. Така че в момента, в който задлъжнелите страни от „Клуб Мед“ се измъкнат от дълга чрез инфлация, спестяванията в други страни на практика постъпателно се отчуждават. За България това би означавало социална катастрофа. Днес България има извънредно неблагоприятна демографска ситуация, в дадения случай – бързо застаряващо общество, а застаряващите общества трябва да обръщат особено внимание на стабилността на спестяванията си – обезценяването на спестяванията и свързаното с това обезценяване на пенсиите би имало катастрофални социални и икономически последици за едно застаряващо общество като българското. При това положение България има само две възможности – и двете са лоши. Или българската държава ще трябва да увеличи пенсиите, за да компенсира загубата на покупателна способност. Това обаче означава, че българската държава няма да разполага с тези пари на друго място или че ще трябва да увеличи данъците, което ще доведе до безпаричие сред гражданите. Или пък държавата трябва да остави пенсионерите на произвола на съдбата, което би означавало обедняване на голяма част от населението. Възможността за избягване на отговорност за други лица няма да съществува за България след присъединяването към еврото. България би се отказала от определянето на собствената си парична политика чрез националната си банка и би станала играчка на чужди интереси. Никой, който мисли добро за България и българите, не може да препоръча този път.

Ралф Якш: Еврото ще бъде катастрофално за България
image








Гласувай:
5



1. cefulesteven - В Хърватия си беше доста по-скъпо ...
07.01.2023 08:16
В Хърватия си беше доста по-скъпо отколкото у нас. Направи ми впечатление скъпотията и когато идвах от Италия и би трябвало да съм се адаптирал към по-високи цени, но въпреки това бяха впечатляващи. Разбрах, че сега (след приемането на еврото) пак драстично е поскъпнало. Две неща не искам да си представям: как живеят обикновените хървати и какъв ще е скока на цените у нас, като се приеме еврото.
цитирай
2. iw69 - Благодаря за коментара!
07.01.2023 08:30
То и у нас вече стана много скъпо. Преди като отидех в Италия ми се струваше много по-скъпо от у нас, но нашите цени и без присъединяване към еврото вече догониха и дори частично надминаха тези в Италия.
Не ми се иска да си представям какви ще са след влизането в еврозоната, защото долнопробните търгаши няма да пропуснат да ударят по още една 50-100% тесла отгоре.
Така беше и в другите страни, където въвеждаха еврото - навсякъде цените експлодираха. Само заплатите бяха превалутирани по официалния курс.
А на всички стоки и услуги частниците стовариха по една яка около 50%-ва балтия.
Преживял съм го лично.
Всичките приказки, че нямало да се вдигнат цените са демагогия и лъжа.
цитирай
3. raders - Да, бе. Гледам, че хората от Евро...
07.01.2023 10:30
Да, бе. Гледам, че хората от Еврозоната вече приритват от глад. Добре че никой не ви обръща внимание! :)
цитирай
4. iw69 - Raders,
07.01.2023 13:23
отиди днес някъде на запад на средна заплатка около да речем 2000-2500 Е, плати от тях около 35-40% данъци и застраховки, плати за наем около 800 Е за малък 2стаен апартамент, плати за ток, вода, парно и телефон около 400 Е и виж тогава колко ще ти останат да живееш с тях (почти нищо), и тогава плямпай глуппостите си.
Защото най-лесно е да си люлей-чене без никакво покритие и факти в казаното.
цитирай
5. kvg55 - iw69,
07.01.2023 22:37
Еврозоната я наричат "Клуб на богатите в Европа".
Така че, ние къде се навираме сиромасите?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4820759
Постинги: 2499
Коментари: 6276
Гласове: 16450
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031