Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2023 20:54 - Хиляди убити и ранени цивилни граждани и безброй разрушени сгради от бомбардировките на англо-саксонските варвари на град София през 1944 г.
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2382 Коментари: 8 Гласове:
11

Последна промяна: 11.01.2023 09:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
НИЕ  НИКОГА  НЯМА  ДА  ЗАБРАВИМ  ТЕЗИ  ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ  НАРОДЪТ НИ !

На 10 януари 1944 г. София е ударена от две разрушителни въздушни нападения. Тогава съюзническите сили на САЩ и Великобритания започват първите комбинирани дневно-нощни атаки срещу България и нейната столица, като преобладаващо се атакуват цивилни обекти, което си е чисто военнопрестъпление и без никакво значение за изхода на ВСВ. Бомбардировките на градове представляват просто терор срещу цивилни, който после прилагат и в Корея, и във Виетнам, и в Югославия, и в Ирак и къде ли още не с милиони узбити цивилни.

image

Булевард “Витоша” и разрушените жилищни сгради след англо-американските бомбардировки над София, 9 януари 1944 г.

Ето какво разказват бюлетините на БТА за тези събития от Втората световна война. В тях е запазен преглед на чуждия печат, в който се споменават и бомбардировките над българската столица. Отпечатани са и свидетелски разкази. 

В статия от 15 януари 1944 г., озаглавена "Бомби над България", швейцарският "Деръ Бундъ" пише: "През последните дни над България се изсипаха бомби в двоен смисъл: едни истински бомби, които причиниха разрушения в столицата София, каквито разрушения могат да се видят само в бомбардираните германски градове, и една политическа бомба, която падна над София от Москва. За тази втора бомба лондонският ветник "Дейли Мейлъ" пише: "Съветският съюз иска да получи от България коридор за Егейско море и по такъв начин да разреши въпроса за проливите по един благоприятен за Турция и неблагоприятен за България начин".

image

Булевард “Патриарх Евтимий” с разрушени жилищни сгради след англо-американските бомбардировки над София, 9 януари 1944 г.

"Ла Репюбликъ" помества статия от 18 януари със заглавие "Какво ще решат българите?". В нея пише: "Бомбардировките, извършени през последните два месеца над София от страна на съюзниците, бяха достатъчни за българите, за да вкусят от горчевините на войната и да принудят българското правителство да евакуира населението от доста пострадалата столица. Изданието посочва, че, използвайки случая, англичаните предават съобщения, които имат за цел още повече да изплашат българите - че освен София, ще бъдат бомбардирани и други български градове, тъй като в България се намират неприятелски въздушни бази. "Прочее, съюзниците подканват войската да дезертира и да се присъедини към югославските патриоти, или да свали днешното българско правителство", се казва още в статията.

image

Поглед към ул. “Граф Игнатиев” през разрушена стена на жилищна сграда след англо-американските бомбардировки над София, 9 януари 1944 г.

Турският "Сонъ Телеграфъ" от 24 януари предава разговор с двама пътници, пристигнали от София след последните две бомбардировки над столицата. Според свидетелските им разкази населението било изпаднало в неописуем страх. "Перото не е достатъчно, за да опише картината на гарата. Влаковете почти непрекъснато заминаваха, за да отведат населението на столицата в някое друго място във вътрешността. Нападението над София бе извършено един ден след нашето пристигане там. Градът напълно бе изменил вида си. Цели квартали бяха превърнати в развалини. Ние можахме да потърсим подслон в една софийска джамия", спомнят си двамата пътници.

В турския печат ("Танъ") предлага изявления на друг чужденец, в които се казва, че в България германците развиват голяма дейност, окупирали са Варна и Бургас, като са изпратили населението на тия два града във вътрешността. Освен това по продължение на Черноморското крайбрежие германците строят непрекъснато укрепления. Те са "турили ръка върху корабите, намиращи се на котва във Варна, и ги ползуват за войската. Много летища по черноморския бряг се подобряват. София е в развалини. Тук влаковете, които преди бомбардировките се движеха нормално, се движат без разписание. Сред населението се чувства голямо недоволство и, за да запази реда, правителството прибягва до извънредно строги мерки. Но навсякъде в България германците са господари на положението". 

image

Разрушенията в София след бомбардировките на съюзническата авиация на 10 януари 1944 г. - сградата на кино-театър “Одеон”, намирал се на улица “Цар Симеон”, днес не съществува

Вестник "Джумхуриетъ" (24 януари) помества статия във връзка с мерките на българските власти от последните дни. В нея пише: "Тия наредби, наистина, заслужават внимание. Ако действително всички ония, които още не са евакуирани от София, трябва да се движат след 18:00 часа по средата на улицата и не трябва да поставят ръцете си в джобовете, когато полицаите им заповядат да спрат".  

В статия от 26 януари "Сонъ Телеграфъ" посочва: "София бе нападната още веднъж. Изглежда, че са необходими още две или три нападения, за да се унищожи София напълно, защото 35% от сградите се вече унищожени, и около 15% са претърпели тежки повреди". "Съюзническите самолети, обаче, не се задоволиха само със София, те започнаха да нападат и други големи български градове", посочва изданието.

 

image

Разрушенията в София след бомбардировките на съюзническата авиация на 10 януари 1944 г.: Руската църква отвътре

Както БТА вече писа, на 14 ноември 1943 г. започва най-мащабната въздушна настъпателна операция срещу България и в продължение на пет месеца периодично София бива бомбардирана, а на 4 и 24 януари 1944 г. поради падналата гъста мъгла над столицата съюзническата авиация бомбардира Дупница и Враца.

До 17 април 1944 г. общо 2000 самолета на англо-американската авиация нанасят седем дневни и пет нощни удара с 8800 фугасни и няколко хиляди запалителни бомби, разказа главен експерт Лилия Криворова от Националния военноисторически музей. Пуснати над предимно граждански обекти, тези бомби убиват около 900 и раняват над 1000 столичани. Частично или напълно разрушени и опожарени са 12 567 жилищни, промишлени и обществени сгради, сред които Столичната библиотека, в която изгарят 40 хил. книги. Засегнати са сградите на Министерския съветНародното събраниеБългарската академия на наукитеСветия СинодАрхеологическия музейДържавната печатницакатолическата катедрала „Свети Йосиф“Народния театър и др.

 

image

Разрушенията в София след бомбардировките на съюзническата авиация на 10 януари 1944 г.: къщата на Иван Вазов на улица “Иван Вазов” и улица “Г.С.Раковски”, построена почти наново след това.





Гласувай:
11



1. vencivaleri1951 - По думите на Чърчил,
10.01.2023 22:06
София е трябвало да се превърне в картофено поле И щеше наистина да бъде превърната в такава, ако Сталин не беше се намесил заради протекцията на Димитров
София щеше да я постигне съдбата на Дрезден
бомбардировките са по Коледа /коледа тогава е на 6ти януари/ и Великден. Абсолютно безсмислени и не променящи по никакъв начин войната Просто на това племе в кръвта му е да убива
цитирай
2. iw69 - Така е Венци,
10.01.2023 22:15
вашингтонските касапи не се спирад пред нищо.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Ив!
11.01.2023 08:59
На 24-ти януари тези самолети извършват най- голямото престъпление Бомбардират Враца, която няма никаква противовъздушна отбрана Все пак, с картечница свалят един от самолетите! Пилотът казва, че заради мъглата в София се объркали? Как са се объркали, пикирали над улиците и хвърляли празни варели за гориво? Настанала паника и тогава започнали да разстрелват бягащите в ужас като зайци? От високите етажи се виждали хилещите се лица на пилотите Избити са цели семейства Постъпката е отвратителна Срещу жени и деца, беззащитни
Нашето посолство в Москва се е обърнало към Сталин, с молба на този ужас с избиване на цивилно население , да бъде сложен край! Ние с Англия никъде не воюваме! Рузвелт се обръща към Чърчил и директно му нарежда, след тази излагация, бомбарзддировките да бъдат спрени! Чърчил отговаря, че , все пак, ще превърне София в картофена нива! Но бомбардировките временно са спрени, до изясняване на станалото!
цитирай
4. iw69 - Леон,
11.01.2023 09:13
тези изроди винаги са хвърляли празните варели от гориво върху населени места.
цитирай
5. cefulesteven - И като вземат да се правят на хума...
11.01.2023 10:54
И като вземат да се правят на хуманни. Да осъждат тази или онази агресия върху цивилното население, а сами си нямат проблеми с бомбардирането. :-(
цитирай
6. krumbelosvet - Не са безсмислени бомбардировките.
12.01.2023 21:56
Тогава вече е известно на англосаксите, че след войната България ще е Съветски съюзник. Така че бомбите над Сафия са бомби в аванс срещу СССР, да му се подарят развалини за след войната.
цитирай
7. iw69 - Прав си Круме, така е!
12.01.2023 21:59
Както и тежките бомбардировки на Дрезден в началото на 1945г., когато англосаксите избиват 35.000 цивилни.
Тогава се е знаело вече, че градът ще е част от съветската зона.
цитирай
8. krumbelosvet - Доколкото знам
13.01.2023 03:30
По искане на злодея Сталин, Рузвелт е спрял бомбардировките. Чърчил е държал да продължат. Той си позволява да ирэнизира Сталин, че иска да накаже България като любим син...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4885858
Постинги: 2549
Коментари: 6425
Гласове: 16762
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930