Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2023 13:28 - Newsweek: „Украйна вече загуби войната с Русия"
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 898 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 11.01.2023 13:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Aмериканското издание прави паралел и с Гражданската война в САЩ

В пресата в Щатите все по-често започва да звучи непопулярното мнение, че Украйна вече е загубила от Русия.

Колумнистите Дейвид Ръндел и Майкъл Гфьолер в статия за седмичника Newsweek казват, че след преразглеждането на подхода на Русия към "специалната операция" в Украйна практически няма шанс да спечели конфликта.

Статията е озаглавена „Уроците от Гражданската война в САЩ показват защо Украйна не може да победи“ и благоразумно е поставена в раздела „Мнение“, тъй като преобладаващият тон на публикациите за "спецоперацията" в американските медии все пак е различен.

„През първите години на Гражданската война в САЩ президентът Ейбрахам Линкълн влезе в това, което самият той тогава вярваше, че е ограничен конфликт срещу онези, които смяташе за свои сънародници и с които търсеше помирение.

И само след три години безизходни военни действия той се обърна към генерал Грант с искане да постигне безусловно предаване на врага. Грант от своя страна дава картбланш на генерал Уилям Шърман да „накара Джорджия да вие” и да помогне войната да бъде доведена до решителен кървав край” - началото и паралелите вече са интересни.

„Президентът Путин изчака само шест месеца, преди да премине от "специалната военна операция" към пълномащабна война. С първоначална офанзива от 150 000 войници той очакваше бърза победа, последвана от преговори по ключови за него въпроси: руски контрол над Крим, украински неутралитет и автономия за руското население в Донбас.

Но той сгреши. Той не очакваше нито упоритата съпротива на Украйна, нито масираната военна и икономическа намеса на Запада.

Изправен пред реалността, Путин промени стратегията. Сега той ще „освободи своя генерал Шърман“ и ще „накара Украйна да вие“.

Не толкова отдавна Путин предаде на генерал Сергей Суровикин общото командване на "военната специална операция" в Украйна. Суровикин идва от технологично напредналите въздушно-космически сили, но той също се е сражавал „на земята“ в Афганистан, Чечня и Сирия, където му се приписва спасяването на режима на Асад.

Генералът открито заяви, че повече няма да има полумерки във военните действия и започна методично да унищожава инфраструктурата на Украйна с високоточни управляеми ракетни удари.

Армиите се нуждаят от железопътни линии и точно както Шърман систематично прекъсваше снабдителните линии на Атланта, така Суровикин разкъсва украинската електропреносна мрежа, която захранва железопътните линии. Украинските градове са потънали в мрак и студ, но Суровикин изглежда е съгласен с генерал Шърман, че „войната е жестокост и не може да бъде поправена“.

Русия преведе икономиката си на бойна основа, мобилизира и събра стотици хиляди военни, резервисти и доброволци. Всички те ще се бият с модерни руски оръжия и въпреки всичко, което пише западната преса, не са никак деморализирани, твърдят агенциите.

Но Украйна напълно изчерпа арсеналите си и без военна помощ от Запада, тя просто не може да продължи да се бие.

Както каза миналата седмица председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили: „Украйна направи всичко, което можеше“.

Веднага след като украинския чернозем замръзне, руснаците ще започнат масирана офанзива. Те всъщност вече я започнаха, ако погледнете важния транспортен възел - град Бахмут, който стана нещо като Вердюн в тази война.

Смятаме, че Бахмут скоро ще падне и ако Украйна не бъде допълнително снабдявана от Запада, предвиждаме връщането на Харков, Херсон и останалата част от Донбас от Русия до следващото лято.", отбелязват в заключение анализаторите в Newsweek. 



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4884975
Постинги: 2548
Коментари: 6425
Гласове: 16761
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930