Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2023 09:42 - Потуленият от правителството доклад на БНБ за рисковете от въвеждане на €врото е предсказал и проблемите на Хърватска с влизането й в €врозоната
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1469 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 11.01.2023 09:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Приемането на еврото крие много рискове и само хипотетични ползи 

Анализът на Българска народна банка, който предупреди, че приемането на еврото крие много повече рискове и чисто хипотетични ползи за България на този етап от развитието ни като икономика, предсказа случилото със скока на цените в Хърватска.

Апологетите на еврото включиха набор от повърхностни аргументи, че не еврото е причината, а алчността, че това е ефект, който ще отмре за дни и статистиката няма да го улови, че пазарът се саморегулира и ще принуди спекулантите да върнат цените си към нормалните.

Експертът по всичко Юлиян Попов, който за кратко дори беше служебен министър през 2013 г., но като цяло се изживява като мъдрец и ни поучава от някъде в Англия, също заобяснява колко смешен бил плачът, защото ние, видиш ли, вече сме в еврозоната и не може да се очква проблем при превалутирането. Дали обаче е така?

Според Българска народна банка първите дни след въвеждането на еврото са рискови за покачване на цените по три причини.

Първата, напълно естествена е търговците да прехвърлят върху клиентите си разходите за превалутиране на цените. Ако трябва да променят менютата в ресторантите, табелките с цените си, а това ще се случи, защото в месеците реди приемането на еврото се публикуват цени и в евро и в националната валута, става дума за разход. Разход е пренастройването на мобилните приложения и необходимите IT услуги, поддържането на касови наличности във две валути, промяната на дизайна на седмичните каталози, временното усложняване на счетоводното отчитане и т.н. и т.н.

При втората, закръглянето на цените към х.99 означава шоколад за 3.8 лв. да се превалутира на 1.94 евро, но по някое време да стане 1.99 евро – например в първите дни след като отпадне задължението цените да се публикуват и в лева и в евро.

Третата причина се обяснява с т. нар. ефект на „рационално невнимание“. При него хората внимават, но до един момент. След това, например, веднага, след като отпадне задължението цените да се представят и в левове и в евро, търговци може да умножат старите цени, не по 1.96, какъвто е курсът ни на лева към еврото, а по 2. Това ще оскъпи стоките и услугите с два процента, което никак не е малко.

След всичко това остава и чисто присъщия стремеж на всеки търговец да печели повече. Ако човек е бакалин, фризьор или поправяте автомобили с повече от 10 години стаж, няма как да не е забелязал, че първо се замогват тези, които продават на международните пазари - суровини, IT, имоти и конкурентоспособна продукция, и чак след това техните доставчици на материали, стоки и услуги. Това между другото е описано в теорията като ефекта „Балаша – Самуелсън“ и предполага последни от развитието да се замогнат хората, чиято икономическа дейност е изцяло свързана с местния пазар.
Но бакалинът осъзнава това и усеща, че настъпва времеви прозорец. Ако нацията е на път да се замогне заради приемането на еврото, или напротив, да затъне, той е длъжен да опита да извлече моментна печалба. Това е психологията на пазара и се потвърждава от срещите на Хърватския икономически министър с представители на търговските вериги, които го разочароваха с новината, че си имат политика, която не смятат да адаптират съгласно правителствени призиви.

Поскъпването, съпровождащо превалутирането на цените, е само първият конник на икономическия апокалипсис.

Далеч по-притеснителен е риска от раздуването на инвестиционни балони – било то на капиталовия пазар, или на пазара на недвижими имоти. Преди влизането в еврозоната банките оценяват всеки строител по способността му да продаде имотите, които строи. След като Европейската централна банка започне да рефинансира банките, те ще са склонни да намалят предпазливостта си, знаейки, че дори и да загубят от някой заем, ще имат достъп до ресурс за следващи заеми и с тях да покрият загуба та от предишния заем.

Това, което във финансовата наука се нарича ливъридж (leverage), или „лостов ефект“ предполага, че ако дадена дейност, или инвестиция носи очаквана възвращаемост от х%, то вкарването на двойно повече ресурс (заемен) ще осигури двойно по х% доходност. Ако се вложат три пъти повече пари, пак взети назаем, доходността ще бъде три път по х% и т.н., колкото повече заем, толкова повече възвращаемост на базовия капитал, след като предприемачът разплати заема си.

Никой обаче не обяснява, че това си има край, а този модел от ден едно след влизането ни в еврозонта са се подготвили класа от олигарси. За обикновения българин това ще означава пред балкона му да изникнат още няколко блока и максимума, на който може да се надява е, да си купи апартамент с лихва от 2.5% вместо за 4%. Това си е чисто класово противопоставяне на финансовия елит, който разполага с навременната информация и е подготвен да заеме стартови позиции, за да се възползва от присъединяването към валутния съюз.

Обратно, за работническата класа ще остане отговорността, един ден да плати с данъцит си, когато шоуто свърши.

България носи специфичния риск това да се случи в дори по-големи размери, както и инфлацията да се ускори още повече заради 13-те милиарда лева, които в момента банките държат в БНБ под формата на минимални задължителни резерви. Когато влезем в еврозоната изискването (сегашното) за резерви в размер на 10% от активите ще падне на 1% и това ударно ще влее 13 млрд. лв. в икономиката. А без да се намерят веднага нови инвестиционни възможности и стоки за придобиване, няма как да не стигнем до покачване на цените.

Изследователите на БНБ предупредиха за всичко това, но ръководството на Българска народна банка и правителството не желаят да знаете за тези рискове. Кой знае, можи би Хърватска ще ни даде възможност да се поучим от нейните грешки, когато не желаем да се вслушаме в експертността на централната ни банка, защото ръководството й е заето да слугува на политическата класа.  



Гласувай:
7



1. panazea - Ако нашите управници искат да ни прекипи , нека продължават !
11.01.2023 10:09
Това е капката , която ще прелее чашата на нашто недоволство!
Може да има умни хора в управлението , които не искат да изпробват границите на НАШЕТО ТЪРПЕНИЕ !
Е , хайде да видим, има ли капка акъл у наште политичари!
цитирай
2. iw69 - Те
11.01.2023 10:22
първо, че получават много пари за безобразиата си, освен това знаят, че винаги могат да пратят силовите структури (полиция, ако трябва и армия) да пребиват хората, когато са сигурни че зад гърба им е Запада.
цитирай
3. panazea - Помниш ли 2013г. когато хората тръгнаха по Аспаруховия мост!
11.01.2023 11:18
Мисля , че на управниците ни , такова развитие не ги устройва!
За да ни доят , не трябва да пренавиват пружината!
Сега се пробват със Софийското метро , да плащаме двойно!
Нали идеята беше хората да пътуват с него и да се разтовари трафика от безумното им управление!
Когато работехме , ни дадоха апартаменти на 30 км от работата , за да пътуваме всеки ден като щури!
Кой забърка лайната? Техните умни кадри , които се разпореждаха с човешките съдби , като феодали. Сега защо се чудите , че всяка сутрин София се изнася и тези от Люлин пътуват да 7км , а тези от Младост , пътуват да военна рампа!
Ами ще пътуват ! Така ги насадиха любовниците на големците!
С такава умисъл се раздаваха апартаменти!
Що беше необходимо всичките дейности да се извършват в София и да се оголи провинцията?
Имаше идея министерствата да се разпръснат из градовете на България , но на новодошлите софиянци идеята не им хареса! Искаха у Софето на всяка цена !
И София се пука по шевовете!
цитирай
4. zabylgarite - ИЗЕДНИЦИ 33 години контрол...
11.01.2023 11:27
ИЗЕДНИЦИ

33 години контролираният глобализиран пазар НЕ СЕ саморегулира

и в следващите 33 няма да се саморегулира
защото задкулисната игра не го предвижда
цитирай
5. iw69 - Капитализмът
11.01.2023 12:01
е мегаотврат, в която се чувстват добре и комфортно само мошениците.
цитирай
6. bojo12345 - Нали от вчера е подадена подписката за допитване?
11.01.2023 13:59
Да се популяризира, та да има не 400х., а 600 х.подписа!
Не бива се техните желания да се сбъдват.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4823264
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16459
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031