Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2023 11:59 - Свърхбогатите само 1% от световното население са си присвоили 2/3 от цялото новосъздадено глобално богатство за последните 2 кризисни години
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2274 Коментари: 6 Гласове:
9

Последна промяна: 17.01.2023 19:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
През последните 2 години най-богатият 1% от хората е натрупал близо две трети от цялото ново богатство, създадено в света, показва нов доклад на неправителствената организация Oxfam за глобалното неравенство

image
Съсипващ околната среда ненужен супер лукс на свръхбогатото световно малцинство

От 2020 г. насам е създадено ново състояние в размер на 42 трлн. долара, като 26 трлн. долара, или 63% от него, се падат на 1% от свръхбогатите. На останалите 99% от световното население се полагат едва 16 трлн. долара ново богатство, разкрива още докладът.

„Един милиардер е генерирал близо 1,7 млн. долара за всеки 1 долар ново световно богатство, спечелено от човек в долните 90%“, разкрива текстът, публикуван със започването на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Докладът предполага, че темпът, с който се създава богатство, се е ускорил, тъй като най-богатият 1% в света е натрупал около половината от цялото ново състояние през последните 10 години.

Докладът на Oxfam анализира данни от Credit Suisse, както и такива от списъка на милиардерите, изготвян от Forbes, включително данни за състоянието им в реално време, за да оцени промените в средствата на свръхбогатите.

Проучването контрастрира на данните от докладите на Световната банка, която през октомври 2022 г. заяви, че вероятно няма да постигне целта си за прекратяване на крайната бедност до 2030 г., тъй като пандемията е забавила усилията за справяне с този проблем.

Изпълнителният директор на Oxfam International Габриела Бухер призова за увеличаване на данъците на най-богатите в света, като каза, че това е „стратегическа предпоставка за намаляване на неравенството и съживяване на демокрацията“.

В прессъобщението за доклада тя също така посочва, че промените в данъчните политики ще помогнат за справяне с продължаващите кризи по света.

Съвпадащите кризи по света, които се подхранват взаимно и създават по-големи несгоди заедно, отколкото биха поотделно, се наричат още „поликриза“. В последните седмици изследователи, икономисти и политици предположиха, че светът в момента е изправен пред такава криза, тъй като натискът от проблемите с разходите за живот, изменението на климата и други предизвикателства се комбинират.

 



Гласувай:
9



1. raders - Мисля си, че публикации от този род ...
17.01.2023 12:12
Мисля си, че публикации от този род издават само завистта и злобата на некадърника. Защото онзи, дето е натрупал богатства по някакъв начин /стига да не е криминален/ той няма да успее да ги изплюска за мезе. Лесно не се изплюскват милиарди. Той ще ги инвестира. Точно тези богатства са предпоставката за бъдещ технологичен растеж, а не "изплюскването", за което си мечтае некадърника. Мечтата на сиромащията предполага още по-голяма сиромащия. Разбира се, не е хубаво и да си гладен...
цитирай
2. iw69 - Raders
17.01.2023 12:27
коментарът ти е пълна глупост, на човек с промит мозък, който без да мисли преповтаря опорките и догмите на неолибералите.

Материалът е на основа годишните доклади на престижната международна неправителствена организация Оксфам за планетарната сегрегация. Но явно какво ги вълнуват хора като теб такива фундаментални въпроси!? Карай си колата и си свиркай, нали така е по-лесно.
цитирай
3. raders - коментарът ти е пълна глупост, на ...
17.01.2023 13:41
iw69 написа:
коментарът ти е пълна глупост, на човек с промит мозък, който без да мисли преповтаря опорките и догмите на неолибералите.

Материалът е на основа годишните доклади на престижната международна неправителствена организация Оксфам за планетарната сегрегация. Но явно какво ги вълнуват хора като теб такива фундаментални въпроси!? Карай си колата и си свиркай, нали така е по-лесно.


Не подкрепям забогатяването за чужда сметка по никакъв начин. Но за съжаление, точно това е средството да се реализират инвестиции. Другото е просто консумация. Ако тези средства попаднат в ръцете на държавата във вид на данъци, тя също ще ги похарчи за глупости, а алчността на държавата е неудържима. Следователно, колкото и да не ги обичаме и да се взираме в чуждото канче, има известна полза от тези богаташи. Най-малкото заради работните места, която биха предложили на сиромащията. Защото изплюскването на парите е най-лесната работа и всеки го може.
цитирай
4. radostinalassa - Поетът защитава глобалистите сатанисти?..
17.01.2023 14:11
А те искат да ни вкарат в информационен концлагер и да ни бройкат както си искат. Да нямаме собственост, а те да си имат, те да ни определят кога ще ни спрат виртуалните пари. Добре е , че са малко на брой, а хората са милиарди и ще им видят лесно сметката.
цитирай
5. iw69 - Неравенството
17.01.2023 14:20
в света вече е достигнало абсолютно непоносими размери.
цитирай
6. panazea - Като се знае , че свръх богарите не плащат данъци
17.01.2023 14:29
е смешно да се заявява , как щели да им ги увеличат!
Преливане от пусто в празно , но
Свръхбогатите ги е яд , че има други богати и са се хванали за гушата !
От тази мъртва схватка изходът е един !
Смърт и на едните и на другите !
Картонените кули вече падат !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4869992
Постинги: 2536
Коментари: 6395
Гласове: 16697
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930