Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2023 18:35 - Световният икономически форум в Давос (Швейцария) - фестивалът на разврата на заграбващите всичко по света алчни свръхбогаташи
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1476 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 20.01.2023 09:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Супербогатите са засмукали две трети от новосъздаденото богатство в света, същевременно глобалното неравенство и бедността нарастват експропорционално

image
Елитни курви следват т.нар. „световен елит“ на всяка крачка дори и в барикадирания от швейцарската армия Давос, разчитайки на тлъсти хонорари задоволявайки първичното у световните грабители

На фона на започналият в швейцарския ски курорт Давос годишен Световен икономически форум, благотворителната организация Oxfam публикува данни, че за първи път от 25 години насам крайното богатство и крайната бедност са се увеличили едновременно, и призовава за по-справедливо данъчно облагане в отговор на нарастващото неравенство.

Стотици милиардери, десетки правителствени министри и управители на централни банки ще присъстват на форума, който се възприема като среща на световните супербогаташи. В доклада си „Оцеляване на най-богатите„, публикуван в понеделник, Oxfam изтъква, че милиардерите в света стават все по-богати.

„Фестивалът на богатството в Давос се завръща през януари. И ние ви представяме нови тревожни данни, които показват, че единият процент, най-богатият процент в света, е заграбил почти две трети от цялото ново богатство, създадено от 2020 г. насам“, коментира пред VOA Набил Ахмед, директор по въпросите на икономическата справедливост в Oxfam America.

Според доклада от 2020 г. насам е създадено ново богатство на обща стойност 42 трлн. долара, като 26 трлн. долара, или 63%, от него са натрупани от 1-ят процент ултрабогати. Останалите 99% от световното население са получили само 16 трилиона долара от новото богатство.

„Един милиардер е спечелил приблизително 1,7 млн. долара за всеки 1 долар от новото световно богатство, спечелено от човек от долните 90%“, се казва в доклада.

В него се посочва още, че темпото, с което се създава богатство, се е ускорило, тъй като през последните 10 години най-богатият 1% в света е натрупвал около половината от цялото ново богатство.

В доклада на Oxfam са анализирани данни за създаването на богатство в световен мащаб от Credit Suisse, както и данни от Списъка на милиардерите на Forbes.

Oxfam твърди, че източникът на това богатство са отчасти правителствени пари. Политиките, въведени за борба с икономическото въздействие на Covid 19 – като намаляване на лихвените проценти и процес на създаване на пари, известен като количествено облекчаване – повишиха стойността на имотите и акциите, които обикновено са собственост на по-богати хора.

„Тези политики бяха от съществено значение. Но в същото време свръхбогатите успяха наистина да се възползват от този бум на активите, който се получи, от бума на фондовия пазар. И при липсата на предпазни огради под формата на прогресивно данъчно облагане в икономиката, ултрабогатите наистина успяха да напълнят джобовете си“, казва Ахмед.

Според изчисленията на Oxfam поне 1,7 милиарда работници живеят в страни, в които инфлацията изпреварва заплатите, което означава, че хората стават все по-бедни. Същевременно богатството на милиардерите нараства, тъй като инфлацията повишава цените на храните и енергията.

„Настоящата криза на издръжката на живота със спираловидното нарастване на цените на храните и енергията също създава драматични печалби за много хора на върха. Хранителните и енергийните корпорации отчитат рекордни печалби и изплащат рекордни суми на своите богати акционери и собственици милиардери. Корпоративните печалби от цените са причина за поне 50 % от инфлацията в Австралия, САЩ и Европа, което е колкото криза на “разходите за печалба”, толкова и криза на разходите за живот“, се казва в доклада на Oxfam.

Докладът включва данни за 95 хранителни и енергийни корпорации, които са удвоили печалбите си през 2022 г. Тези компании са изплатили 257 милиарда долара на богатите си акционери, докато в същото време над 800 милиона души в света са били принудени да гладуват.

„Грандиозното нарастване на богатството и доходите на най-богатите съвпадна с намаляване на данъците за най-богатия 1%. Въпреки че има различия между отделните страни, общата тенденция към намаляване на данъците за богатите е забележително сходна във всички региони на света“, се казва в доклада.

„Крайното неравенство не е неизбежно“, казва Ахмед пред VOA. „Тук не става въпрос за медицинските сестри, учителите, средната класа. Тук става въпрос за тези на върха, които трябва да започнат да плащат далеч по-справедливи данъци“.

Авторите на доклада призовава правителствата незабавно да въведат еднократни данъци върху богатството на най-богатите 1%, както и извънредни данъци, за да се ограничи извличането на печалби по време на световната криза на разходите за живот. Впоследствие данъците за богатите трябва да се увеличават постоянно, като се въведат по-високи ставки за мултимилионерите и милиардерите.

В момента само 4 цента от всеки долар данъчни приходи идват от данъци върху богатството, а половината от милиардерите в света живеят в страни, в които няма данък върху наследството на парите, които те предават на децата си. Според Oxfam 5-процентен данък върху мултимилионерите и милиардерите в света би могъл да събере 1,7 трилиона долара годишно, което е достатъчно, за да се измъкнат 2 милиарда души от бедността.

Според Oxfam крайната концентрация на богатство води до по-слаб растеж, корумпира политиката и медиите, подкопава демокрацията и води до политическа поляризация. Благотворителната организация допълва, че свръхбогатите имат основен принос за климатичната криза, тъй като един милиардер отделя милион пъти повече въглеродни емисии от средния човек. Освен това е два пъти по-вероятно те да инвестират в замърсяващи околната среда отрасли в сравнение със средния инвеститор.

„Данъчното облагане на свръхбогатите и големите корпорации е изходът от днешните припокриващи се кризи. Време е да разрушим удобния мит, че намаляването на данъците за най-богатите води до това, че богатството им по някакъв начин“се “просмуква“ към всички останали“, коментира пред CNBC Габриела Бюхер, изпълнителен директор на Oxfam International.

Навсякъде в Давос тежковъоръжени пазят богаташите 
image



Гласувай:
7



1. iw69 - Проститутки и „световен елит“ – ръка за ръка в Давос
19.01.2023 20:07
„Глобалният елит“, който всяка година се събира в Давос, уж за да решава най-наболелите проблеми на планетата, включително и половото неравенство, има сериозен принос за ръста на бизнеса със сексуални услуги в луксозния швейцарски курорт. Търсенето на проститукти през седмицата на ежегодните съвещания на Световния икономически форум скача чувствително, свидетелстват участничките и официални представители на полицията. “Придружителки се резервират” в същите хотели, в които са настанени маститите босове и техните служители по време на петдневната им сбирка (16-20 януари).

Една от проститутките – Лиана – твърди, че се облича в бизнес-премяна, за да не се откроява от висшите мениджъри, въпреки че проституцията е легална в Швейцария. Тя е коментирала за “Билд”, че редовно се вижда с американци, които посещават алпийския оазис по няколко пъти годишно и са сред присъстващите на конференцията 2700 делегати. Лиана взема за услугите си по около 700 евро на час и 2300 евро за цяла нощ плюс пътните разноски.

Мениджърът на една от въпросните “обслужващи” в Ааргау – на около 160 км от Давос – твърди, че вече е получила 11 “резервации” и 25 запитвания и очаква да последват още до края на събитието. Тя е споделила, че някои от участниците ангажират проститутки за себе си и за служителите си за партита в хотелските апартаменти.

Саломе Балтхус – елитна проститутка и писател – споделя в профила си в “Туитър”: “Срещите в Швейцария по време на Световния икономически форум означават да гледаш дулата на въоръжената охрана в коридора на хотела в 2 ч. през нощта и след това да споделяш подарените бонбони и сладкиши от ресторанта с тях и да клюкарстващ за богатите”. 36-годишната Балтхус пребивава в хотел близо до ски курорта по време на конференцията и не разкрива имената на влиятелните си клиенти. Просто защото “не иска да води съдебни битки с тях”.

През 2020-а разследване на “Таймс” установява, че най-малко 100 протитутки пътуват до Давос по време на форума.
цитирай
2. kvg55 - iw69,
19.01.2023 22:54
Пир по време на война.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4871810
Постинги: 2538
Коментари: 6400
Гласове: 16702
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930