Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2023 20:01 - Ако се наложи Русия може да унищожи САЩ и целия обединен Запад за по-малко от 30 минути
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2333 Коментари: 5 Гласове:
6

Последна промяна: 22.01.2023 20:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Този анализ изисква повишено внимание заради няколко причини:

темата е най-важна за актуалната и бъдеща глобална стабилност;
той предрешава капитулацията на САЩ и Запада в сегашната глобална война;
или предрешава неизбежността от тотална ядрена война.
Да започнем с двете най-важни събития през последните месеци, които не бяха забелязани, въпреки че бяха пред очите на цялото човечество.

На 29 ноември в Кайро трябваше да започнат заседанията на Консултативната комисия по прилагането на Договора за съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения – СНВ-3 /START/. Но в последния момент Москва отряза Вашингтон: "В момента нямаме време да преговаряме, ще говорим евентуално по-късно".

Причината беше обяснена от руското външно министерство – няма смисъл да се срещаме сега в условията на предстоящата "зима" /имаха предвид не само календарната зима и войната в Украйна, но въобще "зимата" в двустранните отношения Русия – САЩ, която обещава да бъде "много дълга". "Не е възможно да седнем на масата на преговорите със САЩ, които доставят все повече оръжия в района на конфликта в Украйна, в който Русия участва пряко. Вашингтон подтиква киевския режим към още повече кръвопролития и престъпления."

Вашингтон вероятно си беше съчинил именно такава версия – те ще започнат войната в Украйна срещу Русия, като ще принудят Москва да поднови преговорите за съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения на неблагоприятни за Русия условия.

Но Москва отговори /поне засега/ "няма да стане" – светът е в качествено нова ситуация не само в ядрената област, в която през последните години Русия постигна превъзходство над САЩ, но и при хиперзвуковите оръжия, които не са предмет на СНВ-3. В тези условия САЩ се опитват да блъфират на преговорите с Русия, за което ще стане дума по-долу.

На 9 декември последва друго важно изявление на Путин, който изрази опасенията си, че САЩ може да планират ядрен удар срещу Русия. Изложи го по типичен за материята начин: "САЩ имат теория за превантивен удар… Сега те разработват система за обезоръжаващ удар. Какво означава това? Това означава нанасяне на удари по контролните центрове с модерни високотехнологични оръжия, за да се унищожи способността на противника да контактува".

Това означава, че Путин е разтревожен от идеите за "превантивна атака" или "обезоръжаващ удар" на Вашингтон, тъй като САЩ продължават да разполагат оръжия за първи удар в Европа. И, тъй като САЩ имат записано в ядрената си доктрина изпреварващия удар, т.е., ако САЩ се чувстват достатъчно застрашени, си присвояват правото да изстрелват ядрени ракети срещу врага, независимо дали този връг е нападнал САЩ или не, и независимо каква област – военната, икономическата, информационната, киберпространството и т.н.

Всъщност новата "Стратегия за национална сигурност" на САЩ е на крачка от ракетно-ядрен конфликт и може да доведе до две войни едновременно - и срещу КНР, и срещу Русия.

Този документ от 48 страници, подписан от сегашния американски президент, зададе общия тон и определи бъдещото военнополитическо съдържание на останалите пет основни стратегии, които може да се появят по-късно. Това е стратегията за национална отбрана, ядрената космическата, противоракетната, както и кибер-стратегията.

Що се отнася до стратегията, публикувана на 12 октомври, в нея САЩ се определят като глобална сила с глобални интереси, която ще продължи да води "със сила и целенасоченост". Освен това, като суперсила, САЩ ще се стремят да разширят своето военно и политическо присъствие във всеки един регион на света. "Ако един регион потъне в хаос или е под контрола на враждебна сила, това ще се отрази неблагоприятно на нашите интереси в други", се подчертава в документа. Смисълът на казаното е извън съмнение: те ще бъдат готови да противодействат, в това число с изпреварващ ядрен и с обезоръжаващ удар.

От своя страна ядрената доктрина на Русия изрично забранява първо използване на ядрени оръжия /същото се отнася и за Китай/, т.е. Русия няма да нанесе първи удар. Русия ще използва ядрени оръжия само като отговор на нападения и само в случай, че страната е изправена пред екзистенционална заплаха.

С други думи, Русия ще използва ядрени оръжия смо в краен случай, а не като САЩ, при които се появи и терминът "обезоръжаващ удар". Какво означава това? Това означава, че САЩ могат да нанесат изпреварващ и обезоръжаващ удар на контролните центрове на противника – Русия, с модерни високотехнологични оръжия, за да унищожат способността на Русия да контраатакува според нейната ядрена доктрина.

По-просто – САЩ имат концепция за превантивен, а сега и за изпреварващ удар. Русия няма. Руската стратегия говори за ответен удар, което означава, че ако САЩ предприемат ядрена атака срещу Русия, тогава способността на Русия да отмъсти може да бъде значително компрометирана. Ето защо Путин добави следното: "Може би, ако трябва да помислим за използването на техните идеи за това как да гарантират собствената сигурност - тогава, и ако защитата на нашата собствена сигурност изисква да се ангажираме с безразсъдно дестабилизиращо поведение, тогава може би това е което трябва да направим".

С други думи, ако превантивните обезоръжаващи удари са единственият начин за защита на националната сигурност, тогава Русия може би ще последва примера на Вашингтон, т.е. ще въведе доктрината за превантивния /изпреварващ/ или унищожителен удар.

Разбира се, Путин не подкрепя превантивните ядрени атаки, но в същото време осъзнава, че ако не действа превантивно, може да не е в състояние да отговори на тези атаки в бъдеще. Това е ядреният ребус пред Путин.

Отговорът е много прост. Въвеждането на изпреварващ или унищожителен удар и от страна на Русия. Теорията за взаимното гарантирано унищожение, вече не е актуална.

А ако Русия въведе правото да нанесе изпреварващ удар, това ще е присъда за САЩ, защото Русия ще го нанесе с нейните най-нови хиперзвукови оръжия – на сушата, водата, въздуха и космоса.

Тези бележки на Путин не оставят съмнения, че Русия гледа на войната САЩ – НАТО срещу Русия в Украйна, като на нова ексистенционална заплаха. Заради това последваха и предупреждения от Кремъл, че конфликтът в Украйна вече е пряк конфликт на САЩ с Русия. Заради това Путин предупреди, че могат да извършат промени в ядрената си доктрина.

Съчетанието на тези два фактора не вещаят нищо добро за САЩ. Реално те са пред две опции – или да капитулират, или да приемат ултиматума на Путин отпреди Специалната операция и да се върнат към договореностите САЩ – СССР/Русия, че НАТО няма да се разширява на Изток, или да продължат по пътя към ядрената война, която ще загубят още преди да са я започнали. Това е същността.

В момента с ядрената доктрина на САЩ светът се носи с бясна скорост към ядрен конфликт.

Всъщност няма възпиращ стимул да не се използват ядрени оръжия, тъй като Западът води война на унищожение срещу Русия. Русия трябва да отговори със същото. Въпросът не е "дали", а "кога".

Последните тестове на Русия с най-тежките нови междуконтинентални ракети "Сармат" и "Ярс" /виж. стр. 18-19/ предупреждават САЩ – "опомнете се". Но САЩ не могат да спрат.

Това е и отговорът на въпроса – мир, примирие или война.

Отговорът е мирът няма шанс или по-точно пътят към мира минава през войната.

Неумолимата логика на процеса засега е такава. Войната в Украйна е само част от нея.

Ще припомня, че взривът на една бойна глава на "Сармат" оставя кратер с дълбочина 60 метра и диаметър 400 метра. В тази площ идеално се побира зданието на Пентагона, заедно с неговите подземни бункери. Но това е нищо.

Над 3000 ядрени удари ще бъдат нанесени в течение на 1 час. Всички крупни градове в Европа и САЩ ще изгорят напълно. Мащабните ядрени пожари ще обхванат милиони квадратни километри. В резултат ще са образуват 150 милиарда тона дим и сажди. Създадената димна завеса ще блокира в 70 процента слънчевата светлина в Северното полукълбо и в 35 – южното. Слънчевата топлина няма да стига до Земята. Тази завеса ще се задържи около 10 години.

Онова, което е сигурно в момента е, че е завършен процесът на съкращаване на ядрените оръжия, който продължи от края на Студената война. Глупостта, недалновидността и пълното деградиране на западния елит докара съвременното човечество до ръба на ядреното изтребление.

На Запад сега се създава версията, че Русия е скъсала единственият оцелял договор за ядрена сигурност – СНВ-3. Не е така. Но Русия наистина може да е принудена да излезе от този договор.

Тъй като съм един от последните, а може би и последният анализатор (от 70-те години до днес) на отношенията на САЩ/НАТО – СССР/Русия, като в края на 70-те и началото на 80-те години отразявах и преговорите за съкращаване на въоръженията и въоръжените сили в Централна Европа, доста отдавна предупреждавам, че Русия може да доведе САЩ до най-мощната истерия в историята като играе изпреварващо и се оттегли от Договора за стратегическите ядрени въоръжения – СНВ-3, не само заради споменатите вече фактори, но и заради колосалния блъф на Белия дом и Пентагона, а именно, че САЩ не разполагат със стратегически ядрени оръжия, а от друга страна, предлагат на Русия самостоятелно да се разоръжи.

Договорът за съкращение на стратегическите ядрени въоръжения – СНВ-3, беше подписан през 2001 г. между Обама и Медведев, през 2011 г. беше ратифициран, и през 2021 г. Путин и Байдън продължиха ратификацията му до 2026 г., като в случая беше създадена споменатата в началото Двустранна консултативна комисия, чието заседание не се състоя в Кайро.

Удължаването на СНВ-3 беше и първият международен акт на Джо Байдън, който се съгласи да направи това, без никакви условия, за разлика от Доналд Тръмп, който поставяше различни условия пред Русия /и Китай/ за удължаването на СНВ-3.

Какво предвижда удължаването на СНВ-3.

1. Договорът СНВ-3 беше удължен с 5 години – до 2026 г., след което страните ще имат възможност в същия ключ да го продължат за още 5 години

2. Договорът беше удължен при предишните условия без никакви промени.

3. Всички оставащи взаимни претенции ще се обсъждат на фона на действащия договор и няма да влияят върху него.

Като цяло може да се каже, че двете страни демонстрираха нежелание да преминат към неконтролируема надпревара в ракетно-ядрените въоръжения и се задоволяват със сегашния им формат, който дава възможност да се развиват онези видове въоръжения, които не попадат под СНВ-3 – на първо място хиперзвуковите оръжия и безпилотниците.

Договорът за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения на Русия и САЩ /СНВ-3/ влезе в сила на 5 февруари 2011 г.

Ще припомним формулата на СНВ-3.

В договора бяха фиксирани следните паритетни и пределни равнища на ядрените сили на Русия и САЩ:

1550 разгънати бойни заряди за всяка от страните, което е приблизително с една трета по-ниско от равнището на зарядите, предвидени от договора от 2002 г. /СНВ/;
700 разгънати междуконтинентални балистични ракети, разгънати балистични ракети на подводниците и разгънати тежки бомбардировачи, което е над два пъти по-ниско равнище от предвиденото в СНВ-1;
800 разгънати и неразгънати пускови установки на междуконтиненталните балистични ракети, разгънати и неразгънати пускови установки на балистични ракети на подводниците и разгънати и неразгънати тежки бомбардировачи.
Всяка от страните имаше право самостоятелно да определя състава и структурата на своите стратегически настъпателни въоръжения.

Срокът на договора беше до края на 2020 г.

Следователно, формулата е 1550 заряда на 700 балистични ракети, изстрелвани от 800 разгънати и неразгънати установки. Просто и ясно.

Но дали е така?

Според СНВ-3 страните се задължаваха да съкратят своите бойни заряди до 1500 бройки. Но благодарение на специфичния подход към споменатия по-горе възвратен потенциал, договорът позволява да бъде измамена другата страна и обществеността.

СНВ-3 не казваше нищо и за американските крилати ракети с далечно действие. По отношение на Русия тези крилати ракети са стратегическо оръжие. С ПРО на САЩ в Европа разстоянията до Москва се съкратиха още повече. Долетното време на ракетата SM-3 е още по-малко, отколкото на прехващачите GBI. Противоракетата SM-3 е мини "Пършинг-2", до самите граници на Русия. Ако преди години "Пършинг" от тогавашната Западна Германия трябваше да прелети над 1800 км, сега разстоянието от Москва до Черно море е 1000 км. Балтийско море е още по-близо – 700-800 км, т.е. три пъти по-малко отколкото от Германия.

От предните си позиции до руските граници американските противоракети могат да изпълняват стратегически задачи по-добре от междуконтиненталните ракети. Минималното долетно време на американските ракети е 5-6 минути и прави руския ответно-насрещен удар практически невъзможен. Времето за взимане на решение за ответен удар е по-малко от 4 минути. Според руски източници "група американци е подготвила доклад, че не е необходимо да се бомбардира цяла Русия, а само 12 основни цели, по които е нужно да се нанесе удар и държавата ще бъде повредена".

След разполагането на ПРО до границата на Русия светът навлезе в третата ракетна криза без да осъзнава това. Защото ПРО не е отбранителна, а настъпателна, предназначена за първия съкрушителен удар.

В отговор Русия съобщи, че пуска два крупни завода за производство на хиперзвукови ракети 77H6-H1 за най-новите противоракетни комплекси C-400 "Триумф" и C-500 "Прометей". С тези ракети С-400 и С-500 ще могат да свалят всякакви цели, летящи със скорост до 7 км/сек., в това число ядрени бойни блокове за балистични ракети.

77H6-H и 77H6-H1 са първите руски ракети с инертни бойни глави, т.е. ще унищожават ядрените снаряди на врага по кинетичен начин, с точно попадение и сблъсък в корпуса на огромна скорост. При това, взривно вещество не е необходимо. Стълкновение със скорост 7 км/сек. ще унищожи всеки летящ обект.

Едновременно Русия подготви и връщането на така наречените "ракетни влакове".

Новата руска междуконтинентална ракета "Сармат", която заменя "Сатана", е въоръжена и с хиперзвукови бойни глави. Бойната глава може да извършва по-дълъг хиперзвуков полет в атмосферата, маневрирайки във вертикална и хоризонтални плоскости.

При такава точност не е нужен нито ядрен, нито даже обикновен заряд. Бойният блок може да бъде чисто кинетичен с проста бойна глава, без никакво взривно вещество вътре в нея. При тегло на тази глава, например от 1 килотон (а "Сармат" ще може да носи до 10 килотона полезен товар) и при тази колосална скорост, с която тази глава ще удари в земята, ефектът ще е равен на взрив от стотици тона тротил и гарантирано ще унищожи всяка цел на повърхността или под нея, защитена от многометров слой железобетон.

Само няколко дни преди продължаването на СНВ-3 – на 22 януари 2021 г., влезе в сила и Договорът за забрана на ядреното оръжие /ДЗЯО/, който забранява използването на ядрено оръжие и го поставя извън закона. Ще припомним неговата история.

Ако САЩ и Русия не бяха продължили СНВ-3, оставаше тактическа и стратегическа безизходица, водеща към глобална ядрена война.

Тръмп предлагаше да подпише СНВ-3 "дори утре", при условие, че в него бъде включен и Китай. Инициативата на Путин беше да се удължи договорът без никакви условия, а Пекин нарече позицията на САЩ за тристранни преговори "уловка", за да бъде обусловено излизането на САЩ от СНВ-3.

Позициите бяха диаметрално противоположни.

Същността на схватката е много сложна. В навечерието на изборите Тръмп обяви голяма "актуализация на стратегическите ядрени сили на САЩ". За тези цели отпусна 1,5 трилиона долара. В рамките на 30 години с тези средства трябва да бъдат изцяло заменени ядрените подводници от типа "Охайо" с ядрените подводници "Колумбия".

ВВС на САЩ ще получат нов стратегически бомбардировач B-21 Raider. Освен това всичките 400 остарели ракети Minuteman-3 ще бъдат заменени с нов перспективен носител. Ще влезе на въоръжение и нова стратегическа крилата ракета с ядрен заряд на американската авиация.

Ясно беше, че основният спонсор на президентските кампании в САЩ – военно-промишленият комплекс – няма да позволи и на Байдън да провалят използването на тези трилиони долари.

В опит да демонстрира своето глобално военно-дипломатическо превъзходство, Вашингтон искаше да присъедини и Пекин към СНВ-3, като Москва трябваше да го доведе до масата за преговорите. Не се получи. В същото време Белият дом категорично отказва включването в договора на неговите ядрени съюзници от НАТО – Великобритания и Франция.

Тогава измислиха още един трик – да се включат в новия СНВ и тактическите ядрени оръжия. Е, кой ще се хване на тази глупост?

По-лесно е със стратегическите оръжия – Русия и САЩ могат да разполагат с не повече от 1550 ядрени блокове, разположени на 700 ракети-носители.

Що се отнася до тактическите – свободно планиращи авиационни бомби, бойни глави на крилати ракети, торпеда, артилерийски снаряди и др. – няма никаква информация. В арсенала на двете страни може да има по над 20 000 такива изделия, въпреки че според някои източници Русия вероятно има не повече от 1500 – 2000 такива бойни глави. За САЩ не се знае нищо.

Но дори и според тези цифри тактическият арсенал е повече от впечатляващ в сравнение със стратегическия, като в САЩ отдавна са убедени, че могат да го използват в локални военни конфликти. Например – въздушните бомби B61-12 с варианти с мощност от 0.3, 1.5, 10 kt, техните носители са изтребителите F-16 Eurofighter и чисто новите F-35 Lightning. Същите, които сега купуват Полша и Финландия. Това е сериозен проблем за Москва.

Полетът от територията на европейските съюзници на Вашингтон до Калининград или Санкт Петербург за F-35 е само няколко десетки минути. Ясно е, че руската система за ПВО ще ги открие, но дали всички ще бъдат свалени е въпрос. Нека припомним, че ядреният заряд, хвърлен върху Хирошима и Нагазаки имаше мощност от 20 kt и унищожи всичко в радиус от повече от 10 км. Може да се предположи, че B61-12 ще порази по-малка площ, вписвайки се в концепцията за "неприемливи щети".

Заради това Москва не иска да намали своите тактически ядрени оръжия. Всички съвременни крилати оперативно-тактически ракети имат специална бойна глава. Сега те се съхраняват в складове, но при необходимост с тях ще бъдат оборудвани комплексите "Искандер", разположени в Калининградска област, военноморските "Калибри" и авиационните "Кинжали".

Дори "чудовищата от Студената война" бяха върнати на въоръжение – свръхмощните атомни 240-мм минохвъргачки 2C4 "Тюлпан" и 203-мм гаубици 2С7 "Пион". Последните две системи принадлежат към резерва на Върховното главно командване. В случая на конфликт с НАТО те ще спрат настъплението на врага с помощта на ядрени фугаси. За това, че тези оръжия ще бъдат използвани в случай на най-малка опасност, свидетелства и указът, подписан от Путин, одобряващ "Основите на държавната политика в областта на ядреното възпиране".

Какво щеше да се случи, ако СНВ-3 не беше удължен на 3 февруари 2021 г.? Възможни бяха поне два сценария.

Първият – при липса на официални ограничения, страните нямаше да се стремят към забележимо увеличаване на броя на бойните глави и на транспортните им средства. И ще се съсредоточат основно върху подобряването на отделните образци и разработването на нови видове. Приблизителният баланс на ядрения потенциал ще бъде запазен.

Вторият вариант е, че САЩ започват да увеличават своите стратегически нападателни оръжия. Те ще започнат например от количеството на бойните глави на сухопътните ракети Minuteman-3 – от 1 на 3 бройки и на морските ракети Trident-2 – от 4 на 8 или 12 бройки. Тогава балансът на стратегическите нападателни оръжия ще бъде нарушен в полза на САЩ.

В същото време, според експертите, Русия се нуждае само от 300-400 ядрени бойни глави, за да унищожи напълно САЩ, независимо от каквато и да е система за ПРО или само от 10 тежки ракети "Сармат". Така че при всички случаи САЩ няма да останат извън руския удар.

Всичко това беше преди създаването на руските хиперзвукови ракети. САЩ губеха за по-малко от 34 минути всичко.

Сега ще бъдат унищожени напълно за по-малко от 10 минути.

Ситуацията е направо трагична за САЩ и Запада, които всъщност обявиха война на Русия. Де юре това все още не е изразено, но де факто - е истина.

А това означава неконтролирана ескалация до ядрена война.

Да предположим, че това се е случило. Каква е прогнозата?

Русия има население от около 140 милиона, а САЩ и Европа имат 600 млн. Русия има и повече територия. Ще си върне и част от Украйна. Казахстан и Централна Азия остават в сферата на Русия.

Да предположим, че има размяна на ядрени удари. Даже ако силите са равни, загубите ще бъдат несравними. Западът може да загуби 75% от населението. Тоест, 400 милиона души и повече. Това се дължи на високата гъстота на населението.

Русия може да загуби половината, около 70 млн. Територията й е повече.

Ако се случи ядрена война Русия има повече шансове да се възстанови по-бързо - огромна територия и отново огромни природни ресурси.

Европа буквално ще е убита от радиоактивното замърсяване. Европейската индустрия ще бъде унищожена завинаги, с какво ще се възстановяват?

Как ще нахранят оцелелите?

Европейски страни, в които има ядрени оръжия на САЩ сами си затегнаха примката.

Същото е валидно и за Япония. Имайки предвид нейната тектоника, тази страна може въобще да изчезне. Сеизмичната устойчивост на Русия е много стабилна. Което не може да се каже за САЩ -"Посейдон" или Йелоустоун. САЩ ще изчезнат.

Направихме уговорката за равнопоставеността на ядрените оръжия на САЩ с Русия. Но въпросът е дали САЩ наистина са равностоен противник и дали въобще имат ядрено оръжие. Защо?

В началото на април 2022 г. САЩ отново отложиха пробен пуск на своята основна балистична ракета Minutemen III. В края на февруари направихме същото. И в двата случая се оправдаха, че не искат да усложняват ситуацията около Украйна.

Но причините може да са различни:

несигурност на Пентагона в успеха на пуска -дали ракетата ще излети и, ако излети, накъде ще полети, и няма ли това да доведе до ответен удар от Русия;
и дали САЩ не са в ядрена несъстоятелност, т.е. дали въобще разполагат със стратегически ядрени сили.
Ако е така, това надлъгване може да завърши за САЩ плачевно и трагично.

Неслучайно се връщаме няколко пъти към този много важен въпрос, който със сигурност ще изненада и най-големите експерти - дали САЩ въобще имат стратегическо ядрено оръжие и, ако го имат, дали е в тези бройки, които официално съобщават или блъфират заради стратегическата несъстоятелност, т.е. че нямат вече "големи" стратегически ракети, което носи огромен риск за САЩ и техните съюзници и марионетки.

Защо?

Става дума за това, което или не се знае, или е забравено и вероятно трябва да припомним на всички "експерти" в областта на ядреното оръжие.

От 1991 г., т.е. след разпадането на СССР, САЩ промениха своята военна доктрина. И престанаха въобще да произвеждат ядрени бойни глави. А те, както е известно, имат нормативен срок на служба до 30 години, т.е. до 2021-2022 г. Даже обикновеният патрон не се съхранява толкова дълго, всеки трети дава засечка, а какво да кажем за ядреното оръжие.

С тази стратегия САЩ гарантирано трябваше да се разоръжат в ядрен аспект към края на 20-те години на XXI век, т.е. сега тези процеси имат чудовищна инерция и не могат да бъдат спрени или бързо възстановени.

Каквито и да бяха мотивите на САЩ за спиране на производството на ядрени бойни глави, факт е, че днес го нямат.

Именно заради това Байдън набързо подписа удължаването на СНВ-3 без никакви условия.

Това означава, че състоянието на американската ядрена триада може да се различава много от официално подаваните данни в рамките на СНВ-3, за да се прикрива опасно слабата позиция не само на САЩ, но вероятно на Англия и Франция.

Така например командващият стратегическото командване на САЩ адмирал Чарлз Ричард заяви, че няма смисъл да се удължава животът на Minuteman III - основните стратегически ракети на САЩ, по икономически причини и поради липсата на техническа документация. Освен това, според него, си струва да се спре финансирането на програмата за наземно стратегическо възпиране /GBSH/, т.е. на наземните ракети, която струва 264 милиарда долара. По негово мнение е по-добре САЩ да се съсредоточат върху междуконтиненталните ракети с морско базиране 133A Trident II /D5/ и да компенсират загубата на наземния арсенал чрез развитието на стратегическите бомбардировачи.

Но тук пък идва лошият въпрос - В-1В не са носители на ядрено оръжие, В-52Н от войната във Виетнам, и са силно уязвими, от В-2 са само 20 броя.

Затова всички надежди са в очакваното въвеждане на "Стелт" - невидимите бомбардировачи В-21, които трябва да се появят до 2030 г.

Всичко това предполага важният извод, че САЩ ще могат да воюват с Русия с ядрени оръжия само ограничено и няма да представляват сериозен ядрен противник даже за КНДР.

И така, 450 бройки междуконтинентални балистични ракети LGM-30 Minuteman III ще бъдат нарязани на метал.

336 единици Trident II на застаряващите ядрени подводници от клас Охайо /последната беше въведена в експлоатация през 1997 г./ трябваше да се преработят в Trident II /D5/ за новите подводници от клас "Колумбия", които въобще още ги няма и може да се появят чак към 2031 г., но за тях може да няма пък оръжеен плутоний. САЩ няма да могат да противопоставят на Русия нищо, което руската ПРО и ПВО няма да може да свали.

САЩ и техните съюзници се намират в изключително опасен момент на ядреното противостоене с реална опасност от пълното им унищожение в хаоса, който преднамерено създават.

Въпросът за състоянието или въобще за наличността на американските стратегически ядрени сили се поставя все по-често. Въз основа на състоянието им за последните 20 години може да се направи извод за тяхното дълбоко деградиране, което има необратим и неуправляем характер. Под неуправляемост на процеса се разбира, че той вече не се контролира от военно-политическото ръководство на САЩ и не може да бъде спрян.

Така например, както споменахме, последният ядрен боен заряд беше изготвен в САЩ през 1991 г. Средната възраст на американската ядрена бойна глава е над 30 години. Къде е сигурността на тези бойни глави и дали въобще ще са в състояние да се взривят?

Става дума за това, че в ядрения заряд постоянно върви разпадане на ядрените материали, в резултат на което съдържанието на активния материал се снижава. Още по-лошо - радиацията от този процес оказва негативно влияние върху останалите компоненти на системата - от взривателите до електрониката.

Върви и друга деградация. Американските ядрени специалисти остаряват и излизат в пенсия с тревожна скорост. Още през 2008 г. повече от половината ядрени специалисти в ядрените национални лаборатории на САЩ бяха над 50-годишни, като немного от тях имаха съответните знания. И откъде да ги вземат щом като ядрени заряди не са създавани от над 20 години, а нови не се проектират.

Сега безстопанствеността в националните лаборатории на САЩ е достигнала такова равнище, че правителството беше принудено да извади от лабораторията в Лос Аламос всички ядрени материали, тъй като там ги крадяха и продаваха неизвестно на кого.

Да погледнем отново какво става с ядрените сили.

Да се върнем към междуконтиненталните балистични ракети с наземно базиране.

САЩ имат само от един тип: Това е Minuteman-З на въоръжение от 1962 г. Той е остарял технически и морално. Опитите на САЩ да създадат ракета от тип Peace Keeper се провалиха. Ракетният комплекс, за който бяха похарчени над 1 трилион долара просъществува по-малко от 20 години и беше свален от бойно дежурство без замяна.

С пълен провал завърши и кампанията за създаване на 5000 леки междуконтинентални балистични ракети Minuteman, аналог на руския "Топол". Бяха извършени само два изпитателни пуска. Първата ракета беше унищожена със сигнал от центъра заради излизането й извън контрол. Вторият пуск беше частично успешен. След това всички работи по този проект бяха замразени и прекратени.

В резултат, на въоръжение в стратегическите ядрени сили на САЩ в техния наземен компонент остават 450 напълно остарели ракети, които нямат никакви средства за преодоляване на противоракетната отбрана на Русия и не се знае дали ще се взривят въобще.

Сега разбирате ли защо Путин може да си позволи да говори със САЩ от позиция на силата и за какво всъщност става дума на стратегическо равнище Русия - САЩ.

И разбирате ли защо Русия не се яви в Кайро на споменатата в началото комисия за СНВ-3.

И защо Путин предупреди, че Русия може да въведе в доктрината си изпреварващия удар, който може да бъде нанесен и с хиперзвукови оръжия, които са извън СНВ-3.

И защо затъването на САЩ и НАТО в Украйна вече е най-голямата екзистенциална заплаха и за тях.

И защо Москва представи на САЩ още преди 24 февруари своите условия и за преговорите за СНВ-3:

да престанат да поддържат престъпния киевски режим;
да върнат НАТО от Източна Европа до позициите му от 1997 г.;
да гарантират писмено неразполагане на ядрени сили на НАТО до границите с Русия.

от Красимир Иванджийски, 28.12.2022, в. Строго Секеретно 

image image


 

 



Гласувай:
6



1. krumbelosvet - Ядреното оръжие е "едно на ум"
22.01.2023 20:41
И САЩ и Русия имат цял клас ЕЛЕКТРОМАГНИТНИ оръжия. Русия мълчи по въпроса, но Тръмп обяви на два пъти:
- 1. САЩ разполагат с "красиво оръжие струващо ТРИ ТРИЛИОНА долара", над 4 пъти повече от военния им бюджет, и значи ТОВА е основата на тяхната мощ и НЕ МОЖЕ да е друга.
- 2. Пред ООН Тръмп обяви, че имат оръжие толкова страшно, че дано не се наложи да го употребят.
Русия мълчи за електромагнитните оръжия, но пред нахлуването в Украина Путин каза кратко и ясно, че Русия знае съотношението на силите с НАТО. И знаейки, започна СВО в Украина.
Дали двете страни или поне едната знаят за възможностите на другата?
цитирай
2. iw69 - Круме,
22.01.2023 20:59
ефектът на електромагнитно оръжие би имал и взрив на ядрена бомба много високо в атмосферата, да речем на 300 км над земята. Радиацията ще е пренебрежимо минимална, защото там горе няма почти никакви частици, които да започнат да се разпадат вследствие на взрива, няма да има ударна вълна, защото тя ще се неутрализира докато стигне повърхността на Земята, няма да има и никакви директо загинали от взрива.
Но на много голяма територия под експлозията всичко, което работи на ток ще престане да функционира, от компютри, през хладилници, осветление, та до всякакъв вид модерна военна техника.
Ще останат да работят само ситеми, които са изцяло механични - от оръжията само пистолети, пушки, автомати, картечници и оръдия. Всичко друго престава да функционира.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Йв!
23.01.2023 08:58
Обвиняват Русия в агресия,но тя не е ли предизвикана?
Нато непрекъснато се разширява в нейна посока?
Защо?
Редно е да се даде публично обяснение
за причините за това разширение, от какво е продиктувано то?
С бази на 700 километра от Москва, в Донбас!?
Ако е за защита от извънземни, редно е и Русия да бъде поканена в ОТАН! Дипломацията го изисква! Едва, след като откаже и предпрчиеме агресивни действия, може да бъде обвинявана
Иначе, сега,замерят мечката с камъни и тя естествено, реагира! И е обвинена в агресивни действия?
Двоен стандарт!
цитирай
4. iw69 - Така е Леон,
23.01.2023 10:30
абсолютно съм съгласен с теб.
Не може на една исторически доказала се велика сила да й се буташ десетилетиа наред в гагата и да си мислиш, че тя няма да отвърне.
цитирай
5. radostinalassa - Защо трябва да унищожават целия запад?
23.01.2023 15:49
Това е непрактично. Ще се закрие Слънцето за 10 години.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821109
Постинги: 2499
Коментари: 6277
Гласове: 16453
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031