Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2023 15:58 - Предизборно, отявлени родни неофашисти пак активизираха деструктивните си амбиции да рушат - в случая паметника на Червената армия в София
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2647 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 12.03.2023 21:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Въпреки протестните митинги преди няколко дни ГЕРБ-СДС и ДБ гласуваха в СОС решение за преместване на Паметника на Червената армия в музей, т.е. за неговия демонтаж. Това решение на фашизоидни общинари обаче не може да има задължителен характер, защото монументът е държавна собственост и окончателната дума има областният управител, а не някаква си там кметица и антуражът й. Освен това ПЧА е защитен правно по редица законови разпоредби.
Същевременно независимото сдружение „Екогласност” посочи с какви аргументи ще оспорва в съда едно евентуално крайно решение за махане на паметника. Освен това активисти-антифашисти са готови и да бранят монумента, издигнат в чест на войните-червеноармейци, героично победили хитлеро-фашизма 1945 г.


image

По призив на Българския антифашистки съюз жива верига опаса паметника на Червената армия в знак на протест срещу решението на СОС за „премахването“ му. Страстите са силно нажежени и при евентуални следващи реални действия по отстраняването му може да се стигне и до физически сблъсъци, защото на хората им е писнало управниците да изопачават историята и да рушат паметници. 
 

Нажежаваните предизборно страсти около паметника на Съветската армия (ПСА) в София днес ескалираха покрай гласуваното от мнозинството в СОС решение за „премахване” на монумента от сегашното му място и прехвърляне на скулптурните композиции в Музея на социалистическото изкуство. Решението бе прието с 41 гласа „за”, дошли от ГЕРБ-СДС, „Демократична България” (ДБ), „Патриоти за София” и независими общински съветници. 14 представители на БСП са гласували „против”, има и един глас „въздържал се”. След гласуването съветниците от соцпартията са напуснали протестно заседанието на СОС.

Темата за демонтирането на паметника, която периодично се възпалява особено около избори, този път доби по-силен драматизъм от всякога, защото преди няколко дни Бойко Борисов, лидерът на ГЕРБ, най-добре представената в СОС политическа сила, внезапно се обяви в подкрепа на „премахването” на ПСА. И така внесен още преди три години доклад на ДБ по въпроса изненадващо бе придвижен за разглеждане и успя да събере мнозинство в СОС. Досега от ГЕРБ се разсейваха и по доклада нямаше никакво движение. Едва ли някой може да се съмнява в предизборните мотиви на Борисов, очевидно устремен да съживява и собствената си роля в политиката, възползвайки се от обществената и геополитическата поляризация покрай войната в Украйна.

Председателят на СОС Георги Георгиев, който е от ГЕРБ, коментира пред медиите по повод гласуваното днес решение: „Ние имаме ясна позиция, днешният акт е преди всичко политически. Ние подкрепяме предложението на ДБ, за преместването на паметника на Съветската армия. Той е държавна собственост и от 30 години СОС има позиция по този въпрос. Новото, което предлагаме, е да има информационна табела, която да отразява историческата истина така, както тя ще бъде представена от специалисти, историци, преподаватели в БАН и в Софийския университет. Очакваме от държавата да предприеме нужните действия, за да изпълни решението на СОС, тъй като паметникът е държавна собственост, затова и много внимателно сме формулирали предложения доклад днес, който е различен от този на ДБ. Това е политически акт преди всичко и зад него стои ясно мнозинство.“

На свой ред водачът на социалистите в СОС и лидер на софийската организация на БСП Иван Таков заяви: „Няма да позволим Паметникът на Съветската армия да бъде събарян или по какъвто и да е начин оскверняван. Мнозинството в този общински съвет има толкова права върху този паметник, колкото и върху този във Виена. Това решение няма никаква правна стойност, паметникът е собственост на държавата. Отстраняването му бе наредено от лидера на ГЕРБ, а общинските съветници от управляващата коалиция на ГЕРБ-СДС в София изпълниха задачата като истински машини“.

В приетото днес решение СОС посочва наред с другото, че областният управител на София област трябва „да предприеме всички необходими фактически и правни действия по изпълнението“ му. В момента областен управител на София е Радослав Стойчев, който е бивш депутат от БСП и е назначен на поста от предишното служебно правителство на премиера Гълъб Донев.

Самият премиер Донев също бе попитан от медиите за мнение по казуса с ПСА и отговори: „В този момент, в разгара на предизборната кампания, политиците не трябва да противопоставят хората едни на други, а да търсят съвместни решения, така че по най-добрия начин историята да бъде предмет, който изучаваме, който помни нашето минало, нашите събития и герои, от които да се учим”.

Гласуването в СОС днес премина на фона на два протеста срещу плановете за демонтиране на паметника на Съветската армия. Единият бе обявен от Българския антифашистки съюз, който призова около монумента да се изгради жива верига в негова защита. Пред събралото се там множество говориха дейци на БСП, а след провеждането на символичната жива верига участниците в проявата поеха на шествие към Столична община, към което се присъедини и председателката на БСП Корнелия Нинова. Стигайки до сградата на общината, шествието се вля в другия провеждан там още от по-рано сутринта протест, свикан от други политически партии – „Левицата”, „Възраждане”, МИР и др., като техни водачи също бяха на място. По фасадата на СОС вече имаше следи от хвърляни по нея яйца и червена боя.

Високоволтовите улични страсти и дискусии в СОС в момента несъмнено сгорещяват и предизборната кампания. Същевременно се надигат и гласове с юридическа аргументация, оборваща днешното решение на СОС. Още преди няколко дни бе разгласена позиция на адвокат Иво Лулчев от Независимо сдружение „Екогласност”, който оповести, че организацията се ангажира да оспори решението по съдебен път. Подчертавайки, че „паметникът на Съветската армия е защитен с редица световни, европейски и международни актове и представлява историческо, военно и архитектурно наследство”, адв. Лулчев пише още във Фейсбук:

„Да се имат предвид:

Резолюциите на ООН от 2008 и 2009 година за защита на паметниците по повод Втората световна война.

Европейска културна конвенция от 19.12.1954 г., приета в Париж.

Европейска харта за архитектурното наследство, приета от Комитета на министрите на Съвета на Европа от 26.09.1975 г.

Препоръка № 880/1979 г. на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за съхранение на европейското културно наследство.

Конвенция за запазване на архитектурното наследство на Европа от 03.10.1985 г., приета в Гренада.

Договор за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската Федерация от 04.08.1992 г., подписан от президентите на двете държави Ж. Желев и Б. Елцин.

Съвместна декларация на президентите на Република България и Руската Федерация Г. Първанов и В. Путин за по-нататъшното задълбочаване на дружеските отношения и партньорство между Република България и Руската Федерация от 02.03.2002 г.

Закон за българското авторско право и смесените права.

Акт за държавна собственост на недвижим имот № 3418/18.09.1947г. – Паметник на Съветската армия, намиращ се в парка на бул. Руски, бул. Толбухин, бул. Евлоги Георгиев и ул. Гурко /сега бул. Цар Освободител, бул. Левски, бул. България и ул. Гурко/, както и последващи актове № 958/02.07.1953г., № 2634/26.01.1954г., № 2636/26.01.1954г и акт № 42/18.03.1997г. на министъра на финансите.

Меморандум за управление и ползване на парка и Паметника на Съветската армия от 03.02.2006 г., подписан от управителя на областна администрация – област София – град Т. Модев и кмета на София Б. Борисов.” 



Гласувай:
8



1. panazea - След 80 години пак разделиха народа ми на фашисти и комунисти ! Докога !
12.03.2023 20:21
Аз работех със синове на комунисти и на фашисти .
Всички бяхме инженери и приятели .
Аз не правех разлика между хората !
Тази риторика след 80 години е много остаряла.
цитирай
2. iw69 - Pan,
12.03.2023 20:33
неофашизмът напредва не само у нас.
Капитализмът, когато започне да се проваля както е било през 30-те години, а това се случва сега отново с пълна сила, прибягва до различни форми на фашизъм.
Това е последният му спасителен рубеж.
цитирай
3. panazea - Прав си ! Сега в учебниците пишат колко са лоши комунистите. Същата риторика с обратен знак !
12.03.2023 20:47
iw69 написа:
неофашизмът напредва не само у нас.
Капитализмът, когато започне да се проваля както е било през 30-те години, а това се случва сега отново с пълна сила, прибягва до различни форми на фашизъм.
Това е последният му спасителен рубеж.

цитирай
4. panazea - По-опасна е поправката в Закона за Отбрана , която гласуват в момента , за да дадат управлението в страната на нато.
12.03.2023 20:59
А сега с поправката "вързаха" двата члена и предадоха войските на нато.
И никой не се замисли:
1. Каква изобщо работа имат чужди войски тук че и закон да правим? Ние да не сме украйна..или?!
2. Ако бъдем нападнати, НС/Върховния глвк може да извика на помощ чужди войски, защо е нужна поправка?
Поправка е нужна именно за това : БГ армията да е подчинена на нато.
цитирай
5. iw69 - Да
12.03.2023 21:07
не се чудят после, ако някой от военните обърнат оръжието си срещу командирите си.

Ако на мен ми връчат повиквателно, аз категорично няма да се подчиня.
цитирай
6. panazea - Трябва както се защитава паметника , за да не се караме с Русия ,
12.03.2023 21:21
така да ги накараме при прегласуването на Закона за Отбраната ,да кажат НЕ !
цитирай
7. kvg55 - iw69,
12.03.2023 23:12
Когато буржоазията не знае, какво да прави, а обстоятелствата я прискат, тя се обръща за помощ към социалистическото ни минало.
цитирай
8. radostinalassa - Ако забраним пак църквите и избием свещениците...
13.03.2023 18:41
както правеше Ленин и сега Зеленски, ще докараме чумата у нас. Атеистите не се боят от Бога и продават родината си.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4870704
Постинги: 2537
Коментари: 6398
Гласове: 16699
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930