Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2023 00:05 - „Файненшъл таймс”: Американският капитализъм се срива пред очите ни
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 765 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 15.03.2023 09:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Сътресенията на капиталовите пазари вече са налице

Въпросът е дали ще има нова световна финансова криза както през 2008 г. или дори нова Велика депресия като 1929 г. и до какво би довело това ако се случи?

Тези дни сме свидетели на срив на акциите на банките в целия западен свят заради фалита на американската Си Ви Би, което е третият най-голям банков срив в историята на САЩ. Това се случва въпреки уверенията на президента Джо Байдън, че финансовата система на Съединените щати е в безопасност.

За сега рискът от световна финансова криза като тази от 2008 г. бил неоснователен, смятат някои експерти. Причината според тях е, че фалиралите банки до сега не са чак толкова големи и са концентрирани в специфични, рискови сектори, като финансиране на стартъп компании и търговия с криптовалути. Но въпросър е дали тези анализатори умишлено или не знаейки не омаловажават случващото се.

Защото вече са факт трусовете на капиталовите пазари. Показателят за кредитния риск в банковата система на еврозоната скочи до най-високата си стойност от средата на юли, а финансовире институции в САШ и ЕС понасят тежки удари по котировките им на борсите.

Засилиха се и опасенията на инвеститорите за възможни тежки последици от повишаващите се лихвени проценти. Европейските борси приключиха деня рязко надолу. Така понеделник се превърна в най-лошия ден за тях от повече от година насам.

Противно на очакванията за сега като че ли малко американци се страхуват за депозитите си след третия най-голям фалит в банковата история на Щатите.
„Идвам, за да видя дали трябва да си закрия сметката, или не. Надявам се банката да бъде купена от друга и да си задържа депозита”, каза вложителят Алин Ехрилч.

Въпреки опита на американския президент да успокои хората и пазарите, търговията с акции беше спирана няколко пъти поради силни пропадания на курсовете.

„Политиката на Федералния резерв е отговорна за банковия проблем. Това агресивно, много агресивно повишаване на лихвените проценти през последните 14 месеца има тенденция да доведе до спад на притежаваните от банките облигации”, смята инвестиционният директор на „Мейн Стрийт Рисърч” Джеймс Деммерт.

Спасяването на вложителите в „Банката на Силициевата долина” (SVB) от финансовите регулатори в САЩ, е доказателство, че американският капитализъм се срива пред очите ни, предупреди Кен Грифин - основателят на „Цитадел”, който тази година стана най-успешният хедж фонд в историята, в интервю за „Файненшъл таймс”.

„САЩ технически са капиталистическа икономика, която обаче се разпада пред очите ни”, коментира Грифин. Милиардерър смята, че силата на американската икономика се крие в свободната инициатива и поемането на рискове. „Правителството спаси изцяло вложителите, а това е сериозно нарушение на финансовата дисциплина”, счита финансистът. 



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4872113
Постинги: 2538
Коментари: 6400
Гласове: 16704
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930