Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2023 13:33 - Огънят на бунта във Франция срещу политиката на местния отдел на евро-атлантическите идиоти продължава да гори
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 939 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 21.03.2023 13:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Нови масови протести в Париж и след вота на недоверие срещу правителството на невменяемия Макрон


image
До късно снощи продължиха протестите в Париж и други френски градове, след като правителството на президента Еманюел Макрон оцеля след вот на недоверие в парламента. Гласуването беше заради крайно непопулярната пенсионна реформа. Недоволните запалиха купища боклуци в центъра на френската столица, които не са събирани от дни заради стачките срещу повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

Депутатите в Националното събрание гласуваха против двата вота на недоверие - единият, внесен от крайнодясната партия "Национален сбор", а другият, потенциално по-опасен за правителството - от малка центристка група, която събра подкрепата на левицата.

Първият вот на недоверие, внесен от центристите, събра 278 гласа "за", при необходими 287 гласа за сваляне на правителството.

По-късно бе отхвърлен и вторият вот на недоверие, поискан от депутатите на Марин Льо Пен и нейната формация "Национален сбор". Вотът на крайната десница събра едва 94 гласа "за". Опозиционните групи във френския сенат разполагаха общо с 298 гласа.

С отхвърлянето и на двата вота на недоверие законът за пенсионната реформа може да се смята за приет, отбелязва АП.

Процедурата бе обявена, след като в края на миналата седмица правителството заобиколи законодателния орган, за да прокара спорната си пенсионна реформа.

Франция беше обхваната от безредици заради повишаването на пенсионната възраст.

Според проучванията близо 70% от французите не подкрепят пенсионната реформа и настояват за оставката на кабинета на премиера Елизабет Борн, която обаче запази поста си.

Веднага щом стана ясно за провала на вота на недоверие, депутатите от крайнолявата партия "Непокорна Франция" започнаха да скандират "Оставка!" към премиерката Елизабет Борн и издигнаха плакати с надпис: "Ще се видим на улиците!".

"Нищо не е решено, ще продължим да правим всичко по силите си тази реформа да бъде оттеглена", каза пред журналисти ръководителят на парламентарната група на "Непокорна Франция" Матилд Пано, цитирана от Ройтерс.

Спорната реформа на пенсионната система във Франция бе прокарана без вот и с механизъм, заложен във френската конституция, в долната камара на френския парламент - Националното събрание, в четвъртък и това незабавно породи две искания за вот на недоверие на френското правителство.

До вота се стигна след почти двумесечна сага в парламента, свързана с дебатирането на спорния законопроект за пенсионната реформа.

Паралелно с това Франция бе обхваната от вълна от протести и стачки. Досега имаше и осем дни на всеобща мобилизация срещу реформата. А откакто тя бе прокарана без вот в долната парламентарна камара, вечерните демонстрации в Париж и на други места в страната, прерастващи в насилие, не секват.

Най-противоречивата мярка в новия законопроект е вдигането на пенсионната възраст от 62 на 64 години, с която французите не са съгласни.

Стачкуват работещите във въздушния и железопътния транспорт, спряха работа и големите рафинерии. Блокирани пътища, затруднен транспорт, окупирани летищни зали и кампуси, мобилизационни действия в гимназиите ... Демонстрации на пътни възли или околовръстни пътища в няколко френски града доведоха до забавяне на движението или блокиране.

Генералната дирекция за гражданска авиация (DGAC) поиска от авиокомпаниите да отменят във вторник и в сряда 20% от полетите си до летища "Париж-Орли" и "Марсилия-Прованс".

Париж продължава да е заринат в отпадъци заради протеста на сметопочистващите фирми. А французите отново са по улиците и след неуспешния вот на недоверие.

След огласяване на резултатите от вота на протест в центъра на Париж имаше освирквания и призиви за "стачки" и "блокади". Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи преди ситуацията да се успокои.

Въпреки двата неуспешни вота на недоверие срещу правителството, протестите в цялата страна срещу спорния закон едва ли скоро ще стихнат, посочва Франс прес.

За четвъртък е насрочен девети общонационален ден на стачки и протести.

"Нищо няма да спъне мобилизацията на работниците", каза синдикатът "Обща конфедерация на труда" след вота, призовавайки работниците към стачка и "масово участие в стачни действия и демонстрации".

Опозиционни партии ще сезират за спорния закон Конституционния съвет, който може да реши да обяви за нищожни части от него или целият му текст, ако прецени, че нарушава конституцията, посочва Ройтерс. 

image
  •  



Гласувай:
10



1. radostinalassa - Макрон е финансиран от клана Ротшилд...
21.03.2023 16:50
А те търпят загуби от акциите си в Газпром. Лесно е да се спретне Майдан с агресивните французи, които вече в голямата си част са негри.
цитирай
2. missana - Дай Боже французите да успеят в протестните си действия. Това ще доведе до
21.03.2023 20:56
катарзис в политическата прослойка на ЕС.
цитирай
3. kvg55 - iw69,
21.03.2023 21:26
Бившият шеф на френското ЦРУ Пиер Брошан предупреди, че Франция е на ръба на гражданска война.
цитирай
4. iw69 - Сегашното
21.03.2023 21:58
правителство на Франция е изключително вредно.
Аз мисля, че те вече дори са в начална фаза на гражданска война.
На 1 от видета от сблъсъците там демонстрант стреляше по полицията с нещо като къса пушка, която исхвърляше огнено кълбо, което се удряше в щитовете на полицаите и отскачаше.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4884745
Постинги: 2548
Коментари: 6425
Гласове: 16761
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930