Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2023 02:35 - Банките в САЩ имат т.нар. нереализирани загуби от 1,7 трилиона долара, което представлява тикаща бомба, която в даден момент ще взриви финансовата им система
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 903 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 27.03.2023 08:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Банките в Съединените щати седят върху мина от 1,7 трилиона долара нереализирани загуби, която всеки момент може да избухне. Това не е проблем само до тогава, докато обаче изведнъж не стане проблем при активизиранео им. Т.е. тези реалности не могат до безкрай да бъдат туширани без в определен момент да не окажат силно негативно въздействие върху целия финансов сектор на страната.

След бързия фалит на Silicon Valley Bank и Signature Bank по-рано този месец, както и на Credit Suisse миналата седмица, регулаторните органи и бизнес лидерите се постараха да уверят публично потребителите, че банките са сигурни.

Потенциалът за „разпространение на заразата“ в цялата финансова система вече е малък, след като Федералната корпорация за застраховане на депозитите (ФКЗД), Федералният резерв и Министерство на финансите се обединиха, за да подкрепят всички вложители, както застраховани, така и незастраховани в SVB и Signature, казват те.

Миналата седмица, например, след втория и третия по големина банкови фалити в историята, министърът на финансите Джанет Йелън заяви пред законодателите от финансовата комисия на Сената, че „американците могат да се чувстват спокойни“ за сигурността на своите депозити. А главният изпълнителен директор на Ситигруп Джейн Фрейзър заяви в сряда пред Икономическия клуб на Вашингтон, че банковата система е „стабилна“ и както големите, така и регионалните банки са „добре капитализирани“, като добави, че „това не е кредитна криза“, предаде Ройтерс.

Когато малко по-късно фалира и Credit Suisse, анализаторите обявиха, че това е скандална институция, която е натрупала милиарди загуби от значими проблеми – включително имплозията на хедж фонда Archegos през 2021 г. и че клиентите и вложителите ѝ просто са загубили доверие. Те отбелязаха още, че Silicon Valley Bank е допуснала фатални и лесно предотвратими грешки в управлението на риска, които не са показателни за състоянието на цялата банкова система.

Но SVB страда и от големи нереализирани загуби, причинени от повишаването на лихвените проценти, които спомагат за масовото изтегляне на средства от банката от страна на голямата ѝ база незастраховани вложители. Нов документ на изследователи от Нюйоркския университет от 13 март установява, че те не са единствените с тези проблеми – в края на 2022 г. банките в САЩ са имали нереализирани загуби в размер на 1,7 трилиона долара. Загубите са почти равни на общия капитал на банките от 2,1 трилиона долара, обясняват професорите Филип Шнабел и Алекси Савов, както и Итамар Дехслер от университета Пенсилвания.

Нарастващите лихвени проценти намалиха стойността на американските държавни ценни книжа и ценните книжа, обезпечени с ипотеки, които съставляват голяма част от активите на много банки. В друг документ, също от 13 март, университетски изследователи установяват, че само през последната година активите на американските банки са загубили 10% от стойността си.

Освен това, според същия документ, от общо 17 трилиона долара банкови депозити в САЩ, бизо 7 трилиона долара понастоящем не са застраховани от ФКЗД. Авторите на проучването, сред които Ерика Сювей Джианг от университета на Южна Калифорния, Грегор Матвос от Северозападния университет, Томаш Пискорски от Колумбийския университет и Амит Серу от Станфорд, обясняват, че ако половината от тези незастраховани вложители решат да изтеглят средствата си след неотдавнашната банкова нестабилност, това може да застраши депозити за стотици милиарди долари.

„Ако тегленията на незастраховани депозити предизвикат дори и малки разпродажби на активи, рискът ще засегне значително повече банки“, пишат те. „Като цяло тези изчисления сочат, че неотдавнашните спадове в стойността на банковите активи много значително са увеличили нестабилността на банковата система на САЩ“

Няма огън без искра

Нереализираните загуби не се отразяват в балансите на банките, поради счетоводна практика, при която активите се водят в счетоводните книги на банките по стойността, на която са закупени, а не по текущата им пазарна стойност. Стефан Вайлер, професор по икономика в Държавния университет на Колорадо и съдиректор на Института за регионално икономическо развитие обяснава, че тези загуби ще бъдат реализирани от банките, само ако те бъдат принудени да продадат своите активи в условията на масово теглене на пари от вложителите. Точно това се случи със SVB – вложителите масово поискаха да си върнат парите, което принуди банката да продаде притежаваните от нея ценни книжа, обезпечени с ипотеки, със загуба от 2,4 милиарда долара преди данъчно облагане.

„Всичко е наред, докато не дойдат едновременно всички хора, за да поискат да си върнат депозитите“, каза Вайлер пред Fortune в четвъртък.

Проблемът, отбелязаха тази седмица анализаторите на JP Morgan, ръководени от Николаос Панигирцоглу е, че след фалита на SVB от „най-уязвимите“ американски банки бяха изтеглени депозити за 1 трилион долара.

„Така че, шансовете да се сблъскаме с тези нереализирани загуби се увеличават“, предупреди Вайлер, а това може да доведе до още банкови фалити.

В резултат на този потенциален проблем за банките в САЩ редица политици, сред които и сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън и депутатът от Калифорния Ро Ханна твърдят, че Фед трябва да подкрепи всички видове вложители във всички банки, за да предотврати по-нататъшно масово изтегляне на средства от банките. Призиви се засилиха тази седмица, след като министърът на финансите Джанет Йелън заяви пред сенатската комисия по бюджетните кредити в сряда, че не обмисля „общо застраховане“ на всички банкови депозити в САЩ, освен ако „системният риск“ не стане проблем, предаде Ройтерс.
Дори милиардерът и управител на хедж фонд Бил Акман заяви тази седмица, че ФКЗД „трябва да спре изтичането на кръв“ и „изрично да гарантира всички депозити сега“.

„От имплицитна подкрепа на вложителите, стигнахме до изричното изявление на секретаря Йелън днес, че не се обмисля никаква гаранция“, написа в Туитър Акман, който е основател на Pershing Square Capital Management и добави, че „ще бъде изненадан, ако изтичането на депозити не се ускори, при това незабавно“.


Източник: finance.yahoo.com/news 



Гласувай:
5



1. kvg55 - iw69,
27.03.2023 23:31
Балонът се надува,
надувайте, момчета,
да стане на парчета,
Бум!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821145
Постинги: 2499
Коментари: 6278
Гласове: 16453
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031