Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2023 21:34 - Франция отново се тресе от антисистемни бунтове
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1264 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 28.03.2023 21:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Новата Френска революция 2.0

Пак пожари, стълкновения с тежковъоръжената полиция, газови гранати, водни оръдия и гумени куршуми в цяла Франция

image

Близо две седмици след като френският президент Еманюел Макрон прокара непопулярна пенсионна реформа в парламента, стотици хиляди излязоха на протести по улиците в цяла Франция. Това е десетата подобна вълна от протести, свикана от профсъюзите, откакто в средата на януари избухнаха протести срещу реформата, която включва увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Общественият транспорт беше нарушен, а доставките бяха спрени в цяла Франция, тъй като работниците не излязоха на работа.

Министър-председателят Елизабет Борн използва член 49, параграф 3, известен като “ядрена опция”, за да прокара решенията на правителството в парламента без гласуване на 16 март. Няколко дни по-късно правителството едва оцеля при два вота на недоверие.

Макрон настоява, че предложените промени са необходими, за да се реформира една затъваща система – но някои от експертите на самото правителство заявиха, че пенсионната система е в сравнително добро състояние и вероятно ще се върне към балансиран бюджет дори без реформи.

По данни на Министерството на вътрешните работи предишната общонационална мобилизация миналия четвъртък е събрала над един милион демонстранти. Синдикатите оценяват участието на дори над 3 млн. души. Стотици хора бяха арестувани същия ден при най-тежките протести досега.

Около 450 000 души демонстрираха към 16:00 часа в Париж, съобщи АФП, като се позова на местен профсъюз. Това е почти два пъти по-малко от протестите в четвъртък, когато CGT преброи 800 000 демонстранти в столицата.

Днес огромна тълпа се събра на площада на Републиката във френската столица, протестът започна мирно, но малко по-късно бе съобщено и за безредици. Айфеловата кула е затворена заради стачката, съобщават властите. Нарушен е общественият транспорт във френската столица.

Нарушено е и движението по крайградските линии. Линиите на метрото изглежда са с по-малко смущения – засега. Сметосъбирачите в Париж стачкуват от седмици, в резултат на което по улиците в няколко района са натрупани над 8000 тона боклук. Хиляди тонове боклук се натрупаха и по улиците на други градове, след като събирачите на боклук започнаха стачка срещу плановете за пенсионна реформа.

В момента сметосъбирачите и шофьорите могат да се пенсионират на 57-годишна възраст, но според плановете за реформа на Макрон те ще трябва да работят още две години. Ранното пенсиониране е възможност за тези професии, които са изправени пред тежки условия на труд.

Но сметосъбирачите казват, че принуждаването им да работят по-дълго би било несправедливо, тъй като според профсъюза CGT тяхната продължителност на живота е с 12-17 години по-ниска от средната за Франция.

Първите сблъсъци между протестиращите срещу пенсионната реформа и полицията бяха регистрирани в ранния следобед в Нант, където според АФП е била подпалена банка и е бил атакуван местен административен съд. След мирното начало на протестите млади облечени в черно протестиращи хвърляха предмети по полицията, която отговори със сълзотворен газ.

Според France24 за реда по време на протестите в цяла Франция са ангажирани над 13 000 полицаи.

Сблъсъци между полицията и някои демонстранти започнаха и в Бордо. След няколко сблъсъка в района на Капуцините в Бордо, където бяха запалени няколко пожара, конфронтацията между някои демонстранти и полицията продължи на същото място, както и миналия четвъртък с размяна на хвърлени предмети и сълзотворен газ.

Шествието в Страсбург започна сравнително спокойно, ескортирано от полицията.

Малко след това обаче и там се стигна до сблъсъци. “Това насилие не ме изненадва”, отбеляза Бернар Клауц, участник в шествието. “От самото начало правителството демонстрира насилие, то само жъне това, което сее”.

За първи сблъсъци съобщиха и от Тулуза. Около 16:00 ч., когато шествието се насочваше към центъра на града, полицията се намеси и го разцепи на две. Начело на втората колона са били около 500 облечени в черно протестиращи, като срещу тях бяха хвърлени водно оръдие и десетки полицаи. Сутринта регионалният префект Пиер-Андре Дюран е обявил мобилизацията на още 450 служители на реда.

В Лион също е имало сериозни инциденти, полицията там също е отговорила със сълзотворен газ и водно оръдие.

 










Гласувай:
8



1. missana - Евала на французите.
28.03.2023 22:07
Борят се до дупка за правата си. А българите мълчат и гласуват за олигофрени,
които ще им засадят поредния бор в задния двор!
цитирай
2. kvg55 - iw69,
28.03.2023 22:25
И нашите увеличават възрастта за пенсиониране. Ама хитро – с месец–два всяка година.
То не че, ако го направят наведнъж, ще се разбунтуваме като французите, де.
цитирай
3. radostinalassa - Надяват се да измрем...
29.03.2023 19:35
преди пенсия, но ние не сме факсинирани. А колко пенсионери работят и заемат местата на младите?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822138
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16457
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031