Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2023 20:28 - Как западната преса години наред криеше неонацистката война на Украйна в Донбас
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1295 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На 24 февруари Русия започна специална операция в Донбас, насочена към защита на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), които бяха признати за независими от Москва на 21 февруари. Западните медии нарекоха операцията “инвазия”, за която отдавна предупреждават.

Разказът за „руската инвазия“ не е „пророчеството“ на Запада, а по-скоро прикритие за нов опит за връщане на отцепилите се републики Донецк и Луганск със сила на Украйна, според Джордж Елиасън, американски разследващ журналист, който живее и работи в Донбас. Връщането на Донбас щеше да отвори пътя за членството на Украйна в НАТО: в съответствие с правилата на алианса,

„Първо, Зеленски нареди атаката по време на реч преди няколко седмици“, казва Елиасън. „Той даде да се разбере много ясно, че натрупването на Украйна е с тази цел.“

До декември 2021 г. правителството в Киев е струпало до 125 000 войници по линията на контакт с републиките в Донбас. В същото време ОССЕ съобщи за зачестило използване на тежки оръжия, забранени съгласно Минските споразумения, от украинските въоръжени сили срещу отцепническите региони.

Западната медийна кампания за дим и огледала, спекулираща с „предстоящата инвазия“ на Русия, започна през пролетта на 2021 г., според разследващия журналист. Основната преса твърди, че Русия се кани да нахлуе в Украйна.

„Това е огромно нарушение в това, което представлява факт в медиите. Публикуваните сателитни изображения на позиции на руската армия, придружаващи тези новинарски доклади, показаха руската армия в бази на един ден разстояние. В реално изражение това се изрази на 160 мили до 460 мили от границата“, казва Елиасън, като подчертава, че руската армия трудно би могла да предприеме изненадваща сухопътна атака от тези позиции.

Украински военнослужещи се виждат на фронтовата линия близо до село Зайцеве в Донецка област, Украйна, 19 февруари 2022 г.
През ноември 2021 г. „разказът за руското нахлуване“ пое втория си дъх с мейнстрийм пресата и видни влиятелни лица в социалните медии, публикуващи карти и сценарии за „фалшив флаг“ на предполагаемото нападение.

Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол предизвика буря от туитове , твърдейки, че украинските цивилни ще се бият до края срещу руските „окупатори“. От своя страна холивудската звезда Шон Пен пристигна в Украйна, за да заснеме документален филм за „руската агресия“.

Невидима война в Донбас

В същото време основните западни медии пазят мълчание от години относно обстрела на Донецката и Луганската република от украинските правителствени сили и неонацистките батальони. Само ограничен брой независими американски и европейски журналисти и журналисти на свободна практика фотографи работят в района на Донбас, хроникирайки невидимата война на украинското правителство срещу собствения му народ. Според ООН над 13 000 са били убити в региона след преврата на Майдана през февруари 2014 г.

„Баражът е постоянна характеристика и в двете републики през последните осем години“, казва Елиасън. „Основните цели винаги са били цивилни жилища и инфраструктура.“

През последните няколко седмици украинските военни засилиха бомбардировките на района на Донбас, което накара ръководството на ДНР и ЛНР да започне евакуация на деца и възрастни хора в Русия. Въпреки това, “украинските специални групи са насочвали евакуираните към Русия с мини и снаряди”, казва Елиасън.

САЩ открито отхвърлиха предупрежденията на Русия за продължаващия геноцид на рускоезичните и престъпления срещу човечеството в Източна Украйна. От своя страна германският канцлер Олаф Шолц заяви на годишната Мюнхенска конференция по сигурността на 19 февруари, че е “наистина нелепо” да се твърди, че “има нещо като геноцид” в Донбас.

Това от германския канцлер е „скандално, но очаквано“, казва Елиасън. Затваряйки си очите за престъпленията, извършени от украински военни и неонацистки милиции в Източна Украйна, водената от Шолц коалиция косвено подкрепя „това, което се равнява на второ поколение политическа нацистка мисъл от 30-те и 40-те години“ в Украйна, според разследващия журналист.

Денацификация

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в четвъртък, че Русия е започнала военна операция за защита на Донбас , за да прочисти страната от нацистите. „В идеалния случай е необходимо да освободим Украйна, да я изчистим от нацистите, както и от пронацистки хора и идеология“, каза Песков пред репортери.

След преврата на Майдана през 2014 г. редица корпоративни медийни източници поставиха под съмнение ролята на украинските неонацистки групи в политическия живот на нацията, но точно тогава тя беше до голяма степен издраскана от западния мейнстрийм наратив.

През май 2018 г. Стивън Ф. Коен, влиятелен американски историк за Русия, предупреди в статията си за The Nation , че“неофашистите играят важна официална или толерирана роля в подкрепяната от САЩ Украйна.” Той оплака факта, че много американци не знаят за „погрома“ на 2 май 2014 г. в Одеса, където около 50 души бяха изгорени живи в Дома на профсъюзите от украински радикални националисти и неонацисти.

Професорът продължи, че мейнстрийм медиите също пренебрегнаха факта, че батальонът Азов, който е официален компонент на въоръжените сили на Киев, има пронацистка идеология. Още през 2017 г. The Hill цитира командира на Азов, Андрий Билецки, който казва, че мисията на Украйна е „да поведе белите раси по света в последен кръстоносен поход за тяхното оцеляване… срещу водените от семитите Untermenschen“.

Нещо повече , реабилитацията на неонацизма в Украйна беше толерирана от последователните американски администрации от времето на „Оранжевата революция“ от 2005 г. и продължи да процъфтява при Джордж Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп, според Коен.

Администрацията на Джоузеф Байдън, който беше назначен от Обама в Украйна, отиде дори по-далеч, като предостави тонове оръжия и обучение на украинските военни, тъй като последните се концентрираха по линията на съприкосновение с Донбас. На 16 декември 2021 г. Общото събрание на ООН обсъди резолюция, която призовава за борба с прославянето на нацизма, неонацизма и други практики, подклаждащи расизъм и ксенофобия. Единствените две страни, които гласуваха против, бяха САЩ и Украйна.

Източник: Informiran.net 



Гласувай:
6



1. missana - Навремето Горбачов допусна фатална грешка,
31.03.2023 21:05
допускайки обединението на двете Германии. Германците са подли и неблагодарни копелета. Те трябва да бъдат държани винаги в партер като стадо свине. Или казано на техния език - швайни. Като гледам Шолц ми се повдига от тъпата му бюргерска физиономия.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4874665
Постинги: 2539
Коментари: 6400
Гласове: 16710
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930