Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2023 07:08 - САЩ: От банкова криза към дефолт (фалит)
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 3366 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 24.04.2023 12:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Рекордният приток във фондовете на паричния пазар, регистриран от началото на март, тази седмица се превърна в също толкова мощен отлив. Страховете за банките бяха заменени от риска от технически фалит на САЩ, който пазарът в никакъв случай не смята за нулев.

От първите дни на банковата криза фондовете на паричния пазар в САЩ регистрираха колосален нетен приток на пари - именно към тях идваше значителна част от средствата, изтеглени от американските банки. Само за 5 седмици, според Refinitiv Lipper, фондовете са получили 346 милиарда долара.


Първоначално седмичният приток надхвърляше 100 милиарда долара, но след това започна постепенно да намалява, като въпреки това остана значителен - десетки милиарди.

Въпреки че властите не успяха напълно да разсеят страховете за положението на банките, безпокойството намаля. Но дори пълното спокойствие на вложителите не може да отмени факта, че фондовете на паричния пазар носят повече депозити.

Тази седмица обаче ситуацията се обърна почти на 180 градуса. Доклад на BofA Global Research, публикуван вчера, позовавайки се на данни на EPFR, казва, че изтичането на средства от фондовете на паричния пазар през седмицата, приключила на 19 април, възлиза на $65,3 млрд.

Ройтерс, позовавайки се на Refinitiv Lipper, казва, че в Съединените щати този период е отнел $71,66 млрд., а в света - 89,35 млрд. долара.

Сега фондовете на паричния пазар не изглеждат достатъчно сигурно убежище. Известно е, че те инвестират в най-късите облигации, което им позволява да получават все по-високи и по-високи текущи доходности по време на покачващи се лихви, без да се притесняват от спадове на цените. Но дебатът около повишаването на тавана на националния дълг на САЩ на фона на сложните отношения между демократи и републиканци промени тази ситуация.

Съкровищните бонове, които са в портфейлите на такива фондове, не изглеждат толкова надеждни, колкото бяха доскоро. Популярно е схващането, че Съединените щати няма да допуснат фалит, тъй като преди това са вдигали тавана на държавния дълг многократно след спорове в Конгреса.

Но, първо, за сериозни пазарни последици е достатъчно просто да се спори по-дълго, и второ, винаги има първи път за всичко.

През 2011 г., когато проточилото се безпокойство относно повишаването на тавана за първи път накара Standard & Poor"s да понижи рейтинга на САЩ, сътресенията на пазарите бяха сериозни.

Онзи ден стратезите на Goldman Sachs напомниха на обществеността, че индексът S&P 500 е паднал с 15% по време на кризата от 2011 г., а акциите на компании, чийто обем на продажби е особено зависим от федералните разходи - с 25%.

Стратезите на JPMorgan също предупредиха клиентите тази седмица за „нетривиалния риск“ от технически фалит на съкровищните облигации.

Други анализатори също говорят за това, така че реакцията на инвеститорите е разбираема: перспективите за съкровищните бонове за следващите месеци са неясни - така че защо да рискувате отново?

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза още през януари, че правителството може да плаща сметките си само до началото на юни, без да увеличава лимита на дълга. Някои анализатори прогнозираха, че ще остане без пари и кредит през третото или четвъртото тримесечие.

Въпреки това, по-ниските от очакваните данъчни събирания могат да изместят тези дати. Goldman Sachs е изчислил, че ако данъчните приходи през април спаднат с 35% или повече на годишна база, крайният срок ще бъде началото на юни. Но ако паднат с по-малко от 30%, тогава краят на юли е по-вероятен. JPMorgan очаква Министерството на финансите на САЩ да изчерпи наличните ресурси до средата на август.

„Като се има предвид, че някога се смяташе, че Министерството на финансите разполага с достатъчно финансиране, за да стигне до август или дори септември...... фокусът сега е изместен към юни или дори към края на май“, анализаторите на BMO Capital Markets са цитирани от Ройтерс.

Но във всеки случай признаците на стрес трябва да се появят на пазара на съкровищни бонове 2-3 месеца преди „часа X“. Причината са същите фондове на паричния пазар.

Обемите на техните инвестиции са колосални, а закупените ценни книжа са краткосрочни. И в сегашната несигурност за тях е много трудно да изградят портфейл по такъв начин, че да избягват рисковете и да не нарушават инвестиционната декларация.

Но те просто ще трябва да направят някои опити. И нещо на пазара вече се вижда. Така тази седмица доходността на тримесечните съкровищни бонове достигна нов 22-годишен връх.

„Съкровищните бонове ни казват, че фондовете на паричния пазар и други избягват сметки, които биха могли да бъдат засегнати от затварянето на правителството“, каза Стив Сосник, главен стратег в Interactive Brokers, пред Reuters.

Източник: Поглед.инфо 



Гласувай:
10



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4887185
Постинги: 2550
Коментари: 6425
Гласове: 16766
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930