Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2023 12:15 - Русия и САЩ стигнаха до точката на невъзврата
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1126 Коментари: 3 Гласове:
13

Последна промяна: 02.05.2023 12:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На прага на III световна война

На 21 февруари Русия спря участието си в най-важния договор за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения – ДНСВ-3, /на Запад START-3/ между Русия и САЩ...

По-важна тема няма и едва ли ще има в обозримо бъдеще, т.е. в следващите 20-30 години.

Онова което от 25 години постепенно предлагахме,като хипотеза, вече е реалност. В няколко насоки:

на 21 февруари 2023 г. Русия материализира най-лошия сценарий за САЩ при стратегическите ядрени оръжия;
Русия за първи път в историята спечели технологичната надпревара във въоръженитяа спрямо целия Запад и вече няма да изпусне водачеството;
суспендирането на участието на Русия в ДНСВ-3 ще доведе на коренна промяна в съотношението на силите и в ядрената надпревара;
в балансите ще трябва да се включат и ядрените арсенали на Англия, Франция и Израел, и на нови играчи като Китай, КНДР, Пакистан, Иран. Балансът ще се промени рязко;
на САЩ жизнено е необходим нов договор ДНСВ-4, като опит за неутрализиране на предимството на Русия и предотвратяване на излизането на нов мощен участник – Китай;
САЩ губят окончателно ядрената надпревара, което трябва да доведе до тяхна капитулация или до самоубийствени стъпки в тази област, особено в Украйна;
развитието на ситуацията ще доведе в близко време и до прекратяване и на Договора за забрана на ядрените опити;
отношенията между Русия и САЩ стигнаха до точката до невъзврата, развръзката предстои;
възможният изход е политически ултиматум на Русия към САЩ и НАТО с повторение на исканията от февруари 2022 г. или с нови прибавени към тях;
НАТО е фарс, т.е. "устата му пишат чек, който тялото му не може да осребри".
Може да се каже, че на 21 февруари 2023 г. Третата световна война в нейния ядрен вариант започна, или че Третата световна война в нейния ядрен вариант …завърши.

Да разгледаме горните точки в тяхната последователност и взаимна обвързаност.

Да започнем от най-важното, което определя всичко друго, а именно, че за първи път в историята Русия спечели надпреварата в технологичното въоръжаване срещу западните страни.

На 21 февруари 2023 г. Путин обяви спиране на участието в Договора между Русия и САЩ за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия /ДНСВ-3/.

Формално причината за спирането беше отказът на САЩ да допуснат руските експерти до своите ядрени съоръжения, което нарушава условията на ДНСВ-3, както и развитието на потенциала за ядрен удар от Франция и Великобритания – членки на НАТО, които не са обявените от договора, но които все по-често изпращат ядрени заплахи срещу Русия.

Освен това Русия преустанови участието си в договора, защото с успешното развитие на нейните хиперзвукови военни технологии договорът СНВ-3, подписан на 8 април 2010 г. от лидерите на САЩ и Русия, вече не отговаря на нейните интереси.

Ще припомним, че ДНСВ-3 беше изготвен така, че да отговаря на интересите на САЩ, оставяйки интересите на Русия на заден план.

Преди това, на 13 декември 2012 г., САЩ се изтеглиха едностранно от Договора за ограничаване на противоракетните системи, поставяйки Русия и ООН пред свършен факт.

Глобалната система за противоракетна отбрана беше нарушена. САЩ започнаха масово разполагане на многопластова противоракетна система около Русия, като оръжие на първия удар.

Руските опасения относно разполагането на американска ПРО около руските държавни граници бяха игнорирани. Според експерти през 2015 г. глобалната система за противоракетна отбрана на САЩ би могла да ликвидира до 30% от целия ядрен потенциал на Русия и всяка година този процент само се увеличава. Целият свят разбра, че глобалното господство на САЩ в областта на системите за противоракетна отбрана ще доведе до безусловна капитулация на всяка държава, включително на ядрените сили.

Русия отговори с модернизиране на нейния ядрен потенциал с ускорени темпове, довеждайки нивото на съвременните оръжия в стратегическите си ядрени сили до 81,3%. През цялото това време се работеше за създаване и тестване на ядрени хиперзвукови оръжейни системи.

Това беше отговорът на Русия на плановете на САЩ до началото на 2035 г. системата за противоракетна отбрана на САЩ гарантирано да прихваща балистичните ядрени блокове на междуконтинентални ракети на Русия.

Ясно беше, че разгърнатата система за противоракетна отбрана на САЩ и НАТО може да бъде неутрализирана или чрез изграждане на нов ядрен арсенал, или чрез създаване на принципно нови оръжия.

Натрупването на нов ядрен потенциал обаче води до огромни разходи за въвеждане на нови комплекси и за тяхната поддръжка. Русия се отказа от тази идея и концентрира силите в модернизацията на ядрената си триада.

Беше решено да се неутрализира американската система за противоракетна отбрана с нови хиперзвукови технологии, някои от които не влизат в обсега на ДНСВ-3.

Ще припомним, че СССР и САЩ, особено през 80-те години на миналия век, се занимаваха интензивно с разработването на хиперзвукови системи.

Получени бяха междинни резултати, които обаче на практика не можеха да бъдат приложени в оръжейните системи.

Основната разлика между ядрените балистични бойни глави, които също летят с хиперзвукова скорост, и хиперзвуковите ядрени бойни глави е следната – след отделяне от ракетата-носител ядрените бойни глави летят по балистична траектория без възможност за маневриране, докато хиперзвуковите бойни глави маневрират през целия етап на полета, включително крайната траектория в атмосферата.

В СССР се доближиха най-много до създаването на хиперзвукови ядрени оръжия, някои разработки бяха внедрени под формата на самонасочващи се маневриращи бойни глави. Но разпадането на СССР спря хиперзвуковата работа както в Русия, така и в САЩ.

в САЩ работата по хиперзвуковото ядрено оръжие се възобнови през 2003 г., след като станаха известни плановете на Русия за пълномащабни тестове на планер, създаден според техническите разработки още на СССР.

През февруари 2004 г. Русия за първи път тества в открития космос прототип на хиперзвуков планер, който беше изстрелян от космодрума Плесецк.

Именно това изстрелване предопредели развитието на хиперзвукови ударни технологии в Русия.

Тогава за първи път бяха тествани експериментални средства за маневриране в атмосферните условия на полета, когато бойната глава се нагрява до хиляда градуса, създавайки плазмен облак.

Цялата трудност при създаването на маневриращи хиперзвукови бойни глави се състои в това, че е изключително трудно да се направи това в условия на атмосферен полет, когато устройството лети със скорост 28 пъти по-висока от скоростта на звука (28 Маха). Да не говорим за материалите, които не само трябва да издържат на такива натоварвания и температури, но и да останат функционални и управляеми по време на целия полет.

Пускането на прототипа през 2004 г. предопредели развитието на хиперзвуково оръжие в Русия. Тогава се достигна скорост, която беше 9 пъти по-висока от скоростта на звука и това е хиперзвукова скорост, при която е много по-трудно да се контролира полета, отколкото при скорости от 4-6 Маха. Но при контролирания полет това беше частично постигнато.

През 2010 г. и 2011 г. и САЩ тестваха своя прототип на хиперзвукова бойна управляема единица – Falcon HTV-2, но и двата теста приключиха "преждевременно" поради повреда на системите за управление.

Третият тест беше отменен, тъй като американските учени смятаха, че няма да доведе до нови резултати и няма да реши проблемите.

Проектът Falcon HTV-2 беше спрян. Причината за отмяната е, че американските специалисти не са успели да решат техническите проблеми на контролирания хиперзвуков полет със скорости от 20 Маха или повече.

От 2011 г. САЩ започнаха работа по по-малко рисков проект – Advanced Hypersonic Weapon /AHW/ "Усъвършенствано хиперзвуково оръжие", разработено за сухопътните и военноморските сили на САЩ. Системата трябва да може да поразява цели с конвенционални бойни глави (в бъдеще и с ядрени ) на разстояние до 6000 км, при хиперзвукова скорост до 8 Маха.

Като част от тази програма в САЩ беше обявена системата LRHW (Long Range Hypersonic Weapon), чиито тестове започнаха през 2017 г. и продължават и до днес. Но и до 2022 г. САЩ не успяха да реализират концепцията за контролиран полет по цялата траектория при високи числа на Мах.

съдейки по тестове от 2020-2022 г., контролираният полет на блока C-HGB е възможен само при скорости до 5 Маха (според други оценки, до 8 Маха, точните цифри са класифицирани) и на разстояния от не повече от 2800 км.

Въпреки че САЩ тестват само отделни компоненти на системата, те искат да пуснат системата в експлоатация тази или следващата година, което изглежда странно, като се има предвид липсата на самата ракета, тъй като хиперзвуковият блок е тестван на редовен носител, чиито бойни изпитания трябва да започнат едва през 2023 г.

Междувременно в Русия вече 12 години се работи по създаването на управляем боен блок със стратегическо назначение, който да замени стандартните ядрени бойни глави на междуконтиненталните балистични ракети.

Програмата са казваше "Авангард". През 2016 г. беше успешно тестван хиперзвуков планер, който точно уцели целта. Планерът се управляваше по цялата траектория на полета, развивайки скорост от 28 Маха. Последният полет на "Авангард" се проведе на 26 декември 2018 г. Тогава хиперзвуковият блок потвърди неуязвимостта срещу системите за ПВО и на ПРО.

Още тогава беше ясно, че руските учени са направили истински пробив при хиперзвуковите технологии.

На 1 март 2018 г. Путин представи този комплекс в посланието си до Федералното събрание, но малко хора на запад повярваха в това.

Но когато, според договореностите на СНВ-3, през 2019 г. първите хиперзвукови системи "Авангард" бяха поставени на бойно дежурство и до тях бяха допуснати американски специалисти, те изпаднаха в нокаут от видяното.

Оттогава САЩ започнаха истински лов за тайните на руските хиперзвукови оръжия.

Ето само публичен списък на арестуваните лица в Русия, които са свързани с хиперзвука вероятно по обвинения в шпионаж за САЩ:

на 15 февруари 2020 г. беше арестуван Алексей Воробьов, доцент от катедрата по ракетни двигатели на Московския авиационен институт;
13 август 2020 г. беше арестуван Сергей Лихмуса;
14 октомври 2020 г. Алексей Валуев беше арестуван, делото му е с гриф "Строго секретно!";
на 7 юли 2020 г. беше арестуван съветникът на генералния директор на "Роскосмос" Иван Сафронов;
на 3 декември 2020 г. беше арестуван ученият Анатолий Губанов, който, според западни медии, е предал секретна информация на Франция за разработването на руски хиперзвуков граждански самолет;
на 13 април 2021 г. беше арестуван професорът Валерий Голубкин, занимаващ се с проблемите на хиперзвуковите технологии и автор на повече от 120 научни статии;
на 28 април 2021 г. беше арестуван Сергей Кабанов, който е предал секретни данни за военно-промишления комплекс на разузнавателната служба на една от страните от НАТО.
И така Русия прекратява стратегическото споразумение със САЩ ДНСВ-3, защото получи неоспоримо преимущество при хиперзвуковите технологии. От 2018 г. нито една страна не се доближи до нивото на новия ударен потенциал на Русия.

Ако преди повече от 20 години само САЩ можеха да се оттеглят от всякакви стратегически споразумения по всяко време, днес Русия пое това право.

Такава стъпка от Русия силно развълнува ръководството на САЩ, тъй като там разбират всичко прекрасно. Оттук и думите на помощник-държавния секретар на САЩ по въпросите на контрола върху въоръженията, че САЩ остават ангажирани да работят конструктивно с Русия за пълно прилагане на новия СНВ-4 и че Русия може лесно да провери претенциите си по СНВ-3, като изпрати инспектори в ядрените американски обекти.

О, чудо! САЩ "внезапно" решиха да допуснат руски експерти до своите стратегически ядрени обекти.

Защо?

Основата на ядрената триада на САЩ са стратегическите атомни подводници, като новото поколение ракетоносци от клас Columbia ще бъдат въоръжени с ракети Trident D5LE. Те ще носят бойно дежурство до 2084 г. Тоест в САЩ новото поколение стратегически подводни ракетоносци ще бъдат въоръжени с ракетна система, приета на въоръжение през… 1990 г.

При балистичните ракети вместо да разработват нова ракетна система, САЩ вече приеха програми за удължаване на живота на подводната ракета Trident D5. Единственият начин за модернизиране на комплекса е разработването на нова ядрена бойна глава W93, която трябва да замени съществуващите бойни глави от типа W76 и W88 на подводниците на ВМС на САЩ от 2034 г. Няма да има хиперзвуков модул и целият дизайн на W93 ще бъде базиран на W88, но с подобрена функция за безопасност.

Но как така? Как ракета, приета на въоръжение през 1990 г. може да бъде на въоръжени до 2084 г., тоест почти век? Проблемът е, че всички съвременни ракетни системи са във финален етап на развитие и качествен пробив е възможен само с използването на хиперзвукова версия. А за това е необходимо да се свали зоната на разделяне и активното насочване на бойните глави от близкия космос в стратосферата, където съвременните противоракети вече не могат да прихващат такива цели по принцип.

Например, според изчисленията на военни експерти, за прехващане на един планер "Авангард" или Falcon HTV-2 ще са необходими най-малко 50 ракети SM-3 от глобалната противоракетна отбрана на САЩ, изстреляни от различни райони на океана.

Но "Авангард" е съществуващ комплекс, а Falcon HTV-2 е фантазия.

Руският ракетен комплекс от ново поколение РС-28 "Сармат" може да носи или 10 маневриращи бойни глави с индивидуална насочена мощност от 750 Кт всяка, или 3 планера "Авангард" в ядрен вариант с мощност от 0,8 до 2 Мт, или в кинетичен вариант.

На 6 август 2022 г. беше подписан държавният договор за масово производство и доставка на стратегическия ракетен комплекс "Сармат".

Предвижда се поставянето на бойно дежурство на 50 такива комплекса.

Днес е очевидно, че САЩ не са в състояние да създадат стратегическа междуконтинентален хиперзвуков ракетен комплекс в разумни срокове, а старата глобална система за противоракетна отбрана на САЩ не може да се справи с хиперзвуковите системи от локален и стратегически характер. В САЩ разбират това добре.

След като американски специалисти инспектираха комплекса "Авангард" през 2019 г., САЩ и Великобритания поискаха от ООН пълна забрана на използването на хиперзвукови оръжия, а Русия да постави под контрола на ООН хиперзвуковите комплекси "Авангард", "Кинжал" и "Циркон". Нищо не се получи.

За първи път в историята Русия печели надпреварата в технологичното въоръжаване срещу западните страни.

През 2003 г. САЩ безкомпромисно се оттеглиха от договора за ПРО, тъй като той престана да отговаря на техните интереси.

Днес Русия прави същото със СНВ-3. Но Русия не може да бъде толкова пренебрежително към стратегическите споразумения, затова само преустановява участието си в СНВ-3 и ще продължи диалога, но само при нейни условия.

От 2019 г. до 2022 г. на бойно дежурство влязоха 6 стратегически системи "Авангард", които включват и междуконтинентална балистична ракета УР-100Н УТТХ с обсег 10 000 километра и хиперзвукова управляема бойна глава 15Ю71.

Що се отнася до спирането на участието на Русия в СНВ-3 това е най-силният ход на Кремъл. Малко хора разбират какво наистина се е случило, защото не са започнати с подробностите. Ще припомним обаче, че първото нещо, което Джо Байдън направи на 21 януари 2021 г., едва прекрачил прага на Овалния кабинет, беше да уведоми Кремъл за намерението на неговата администрация да удължи Договора СНВ-3, който изтичаше през февруари 2021 г., за още 5 години, т.е. до 2026 г., без предварителни условия. Което беше направено шест дни по-късно, на 27 януари 2021 г. На този ден Държавната дума на Русия и Съветът на федерацията ратифицираха споразумението между Русия и САЩ за удължаване на СНВ-3 до 5 февруари 2026 г.

Защо бързаше Вашингтон?

Защо новоизбраният президент на САЩ подписа удължаването на СНВ-3 веднага след встъпването в длъжност?

Отговорът на този въпрос беше даден от руския министър на отбраната Шойгу точно месец преди тази дата – Русия в края на 2021 г. беше обновила ядрената си триада в 92%. Шойгу заяви това на 21 декември 2021 г.

В САЩ тази цифра по това време беше едва 31%. Две години по-късно не е много по-висока – 32%.

Сега разбирате ли защо Байдън беше объркан и се втурна да пренапише спешно своята предварително подготвена реч неотдавна в Полша? Путин приключи изказването си на 21 февруари пред Федералното събрание в 13:55 ч. московско време. речта на Байдън във Варшава беше насрочена за 17:30 ч. Придворните автори на речите на Белия дом имаха много работа през тези три часа.

Какво се случи? Ще обясним по прост начин – "злодеят Путин" преобърна цялата шахматна дъска с едно леко движение и го направи в края на речта си, без да промени изражението на лицето си и без да повишава тон. Путин, по своя традиционен маниер, асиметрично обърна ситуацията на 180 градуса с един ход, разбърквайки всички фигури на дъската и деликатно обяви оттеглянето на Русия от СНВ-3 и началото на надпреварата в ядрените оръжия, превръщайки горещата война в Украйна в студена, със САЩ, където в момента Русия има трикратно предимство. И въпреки че Путин нарече това "спиране на участието на Русия в СТАРТ-3", цялата работа е, че самият договор не предвижда такива неща. От правна гледна точка той е изготвен по такъв начин, че всяка от страните да може да се оттегли от него, като даде на другата страна поне тримесечно предизвестие. Друг вариант за неговото разваляне (а още повече за спиране) в договора няма.

Изводът е, че Вашингтон има точно три месеца, за да постигне споразумение с Москва, т.е. до 21 май.

В същия ден руското външно министерство публикува разяснение на руската позиция. От него следва, че Москва ще продължи да спазва количествените ограничения на стратегическите настъпателни оръжия и подчерта, че решението за спиране "може да бъде обратимо" и за това Вашингтон трябва "да покаже политическа воля, да положи добросъвестни усилия за обща деескалация". Дотогава всякакви ходове на Москва към САЩ са "абсолютно изключени". Топката е на страна на САЩ.

Освен това не са много ясни и конкретните условия за евентуално връщане на Москва към договора. В посланието си Путин посочи само причините, поради които Руската федерация спира участието си в него: става дума за ядрените арсенали на Великобритания и Франция, съответно 463 и 288 ядрени глави, които не са взети предвид в споразумението, за атаката на украински дронове срещу руски летища на стратегическата авиация с голям обсег, както и за новите комплекси на стратегическите ракетни сили на Руската федерация, доставени на бойно дежурство, които САЩ искат да инспектират, което в условията н военни действия, според Москва, е неприемливо.

Обръщаме внимание – това е абсолютно политическо решение, така че точно такова политическо решение може да бъде взето и за връщането на Руската федерация към изпълнението на договора. Очевидно за това са необходими и кардинални промени в отношенията между Русия и САЩ, което Вашингтон не е готов да направи.

Точно три месеца. Малко вероятно е през това време ситуацията в Украйна да се промени радикално в полза на въоръжените сили на Украйна, така че Вашингтон няма да има козове в отговор.

Ако през това време не бъде взето политическо решение и Вашингтон не смекчи прекомерните си апетити в Украйна, тогава, добре дошли в нова спирала на надпреварата във въоръжаването – ядрено, където Русия в момента е няколко обиколки преди САЩ.

САЩ, разбира се, могат да се опитат да догонят Русия при ядрения компонент, но това ще струва пари. Не само пари, а много големи пари, толкова големи, че просто няма да останат за всички други позиции на американския бюджет. И най-важното, това ще струва време, което САЩ вече нямат. Дотогава, значи до 50-те години на този век, Русия ще може да разговаря със САЩ от позицията на силата.

Русия вече има casus belli, за да започне война със САЩ. Имаме предвид взривяването на международните газопроводи "Северен поток", атаката на летищата на далечна стратегическа авиация и т.н. Но Путин не бърза да я обяви. В замяна той обявява надпревара при ядрените оръжия.

Някога Рейгън съсипа СССР, като му наложи "звездните войни" (по-известни като "Инициативата за стратегическа отбрана") и срина цените на петрола чрез саудитците. Сега Русия може да съсипе САЩ, като им наложи надпревара в новото ядрено въоръжаване и се договори със същите саудитци за намаляване на добива на петрол, като по този начин играе за увеличаване на цената му. В същото време Русия за първи път не трябва да догонва никого, нейната ядрена триада вече е обновена с 92% с минимални разходи. Това е положението със СНВ-3 в момента.

Въпреки че врата за подновяване на договора е оставена, предвид пълната неадекватност на САЩ и при временно спиране, работи поговорката "Няма нищо по-трайно от временното".

Следователно СНВ-3 фактически отива в историята, а бъдещият договор за стратегическа стабилност и ядрени оръжия ще бъде сключен след войната в Украйна или в нейния край, вече при нови условия, отразяващи сегашните реалности на новия световен ред с нови участници, като евентуално се вземат предвид някои елементи от стария договор. Но в никой случай няма да е както преди.

Нещата за САЩ и НАТО са още по-лоши, ако бъдат преведени на чист военен език. Защото Путин, съобщавайки за спиране на участието на Русия в СНВ-3 и за готовност за възобновяване на ядрените опити, ако САЩ направят това, даде заповед за подготовка на стратегическите ядрени сили на Русия за пълно унищожение на САЩ и техните съюзници в НАТО /в т.ч. Англия и Франция/ и техните сателити.

Размишлявайки върху думите на Путин за евентуално подновяване на ядрените опити. Първо, Русия ще ги използва като инструмент за принудителна дипломация. Тестовете ще бъдат насрочени така, че да съвпаднат със събития от политическо или военно значение. Тези ядрени опити биха сигнализирали, че Русия е готова да използва своя арсенал в случай на операция на САЩ или НАТО срещу Русия.

Втората цел на евентуално възобновяване на ядрените опити е подновяването на руския ядрен арсенал. В момента Русия изпълнява голяма програма за ядрена модернизация. Тези подозрения засягат и трите компонента на руската ядрена триада и включват както подобрения на съществуващи активи, като разработването на междуконтинентални балистични ракети "Сармат" или "Булава", и новите системи, като "Авангард".

Възможните ядрени опити на Русия ще бъдат последвани от нарастване на потенциала за нова ера на руските ядрени оръжия.

Разбира се, разиграването на "ядрената карта" не означава непременно използването на оръжия за масово унищожение, а е набор от мерки, предназначени да убедят врага в неизбежността на използването им при определени условия, ясно дефинирани на най-високо политическо ниво.

Какъв може да бъде алгоритъмът на тези действия?

Първо, както писахме по-горе, в близко бъдеще Русия може официално да се оттегли от Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити.

И второ – веднага след това може да извърши мащабни ядрени опити. Мащабни – това означава сравними с тези на Хрушчов на Нова Земя от 1961 г.

Трето, ще се провеждат учения (вече започнаха) и с тактическо ядрено оръжие. Освен това, то трябва да бъде предадено на разположение на руските войски в Калининградска област, Крим и Беларус, както и да се оборудват с него корабите на руския флот.

След като тези стъпки бъдат предприети, ще дойде време за политическия ултиматум, който ясно ще каже, че ако доставките на оръжия за Украйна от САЩ и НАТО продължат, Русия ще нанесе ограничени удари с конвенционални точни оръжия срещу логистични центрове в страните от НАТО.

Ако пактът отговори с удари срещу руските войски в Украйна или атака на руска територия, ще последват ограничени ядрени удари срещу военната инфраструктура на НАТО в Европа.

Освен това този ултиматум трябва да бъде с конкретен характер – с указание за времето и целите.

Задачата на такава политика е да създаде критични рискове за съществуването на стратите от Европа и Северна Америка, ако те продължат да оказват военна подкрепа на Украйна. Като междинен етап на ескалация може да се използва и демонстративното унищожаване на част от спътниковата група на противника, която снабдява въоръжените сили с информация.

Не в Европа, а в Лондон и САЩ се намират центровете за вземане на решения. И там, по-точно оттам, идва финансирането.

Какъв е смисълът да удряш Париж или Берлин? (Там нещастниците живеят под пълна американска окупация от НАТО и не само..) И в правителствата, и комисиите седят американски проститутки, Урсули, Шолцове, Бърбокове и Макронове, Борели и т.н.

Германия падна на дъното, по-точно нейните партньори (САЩ и Великобритания) я набутаха там. Укронацистите постепенно се изчерпват, за тяхна замяна готвят поляците. И тогава - Литва, Латвия, Естония, Румъния, Молдова, България…

Междувременно часовникът на "Страшния съд", настроен от базираното в САЩ списание Bulletin of the Atomic Scientists, беше преместен на 26 януари на 90 секунди до полунощ, т.е. до ядрения Апокалипсис.

Това е най-близкото разстояние на стрелките до ядрена глобална катастрофа. По-близо до самоунищожението не сме били никога след 1947 г.

Как се движеше часовникът?

1953 г.: 2 минути преди 12 часа. САЩ и СССР за 9 месеца извършиха ядрени опити.

1963 г.: 12 минути преди 12. САЩ и СССР подписаха договор за частична забрана на ядрените опити.

1968 г.: 7 минути преди 12. Франция и Китай разработиха свое ядрено оръжие, войната в Близкия Изток, войната във Виетнам, началото на световната надпревара във въоръжаването.

1969 г.: 10 минути преди 12. САЩ ратифицираха договора за неразпространение на ядреното оръжие.

1972 г.: 12 минути преди 12. САЩ и СССР подписаха договор за ограничаване на стратегическите оръжия СНВ-1.

1974 г.: 9 минути преди 12. Застой в СНВ-2.

1981 г.: 4 минути преди 12. Основните държави продължиха да се въоръжават, вълната на тероризма, конфликтът в Афганистан, военното положение в Полша, войната в юга на Африка.

1988 г.: 6 минути преди 12. САЩ и СССР подписаха договор за унищожаване на ракетите със среден и малък радиус на действие.

1990 г.: 10 минути преди 12. Краят на Студената война.

1991 г.: 17 минути преди 12. САЩ и СССР подписаха договора за ограничаване на стратегически нападателни оръжия СНВ-2.

1995 г.: 14 минути преди 12. Ескалиране на въоръжаването.

1998 г.: 14 минути преди 12. Ескалиране на въоръжаването.

2002 г.: 7 минути преди 12. Застой в ядрените преговори, САЩ се изтеглиха от Договора за ПРО.

2020 г.: 2 минути преди 12 часа.

Войната на Русия срещу Украйна (в тяхната терминология) беше основна причина. Но не си направиха труда да обяснят, че САЩ са единствената нация, която приема "първи удар" в ядрена конфронтация и факта, че това е непряка война на САЩ срещу Русия с Украйна, използвана като пушечно месо.

Бюлетинът приписва и "злонамерени планове на Китай, Иран и КНДР, като същевременно споменава, само мимоходом, че "последният останал договор за ядрени оръжия между Русия и САЩ – СНВ-3, е в опасност". Ясно е, че в сегашния си вид перспективите за преговори между САЩ и Русия за нов СНВ-4 са по-малко и от нула. Лавров, заяви ясно, че войната срещу Русия вече не е хибридна, тя е "почти" реална.

Това "почти" всъщност означава тези "90 секунди".

Колективният Запад ангажира цялата тежест на своите финансови ресурси, за да смаже Русия по всеки възможен начин – чрез финансова, културна и психологическа война и с истинска военна война, като последващо действие. Въпреки това Русия устоя.

Сега базираните на реалността разработки преобладават над измислиците. Глобалният юг се отделя в отделен икономически модел, вече независим от долара за своите търговски нужди.

Формално Украйна е първият в света де факто член на НАТО, без да е действителен член, наслаждавайки се на по-малко от нулев национален суверенитет, заедно с натовски нацистки щурмови войски, въоръжени с американски и немски танкове в името на "демокрацията".

Последната среща на Контактната група по отбраната на Украйна – изцяло контролирана от САЩ, в базата на военновъздушните сили на САЩ в Рамщайн, утвърди нещо като повторение на операция "Барбароса" на Хитлер срещу СССР. Ето ги отново, с германски танкове, изпратени в Украйна, за да се бият с Русия.

Комбинацията ЕС – НАТО извежда нещата на съвсем ново ниво. ЕС по същество е сведен до статута на военен придатък на НАТО.

Няма план Б.

Или има? 90 секунди до полунощ?

Ако трябва да съм откровен, тъй като се занимавам с ракетно-ядрената тематика над 45 години, по-голяма глупост отдавна не съм чел. Светът отдавна е в условията на Трета световна война. Ядрена.

А стрелките на този часовник отдавна са преминали "12", т.е. в зоната на ядрения Апокалипсис.

Източник: Строго Секретно

 

image image  



Гласувай:
13



1. radostinalassa - Защо янките не могат да си създадат
02.05.2023 17:12
хиперзвукови ракети, а се опитват да ги крадат? А Русия вече е оставила два Посейдона около Америка и даже не знаем точно къде са, защото сателитите не ги откриват. Така, че ядрена война няма да има .
цитирай
2. radostinalassa - Затова Бог не дава...
02.05.2023 17:13
граната на маймуна, защото само те са използвали атомни бомби в Япония. Нямат съвест.
цитирай
3. kvg55 - iw69,
04.05.2023 21:37
Колкото по–зле, толкова по–добре, е казал другарят Ленин.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4867654
Постинги: 2536
Коментари: 6395
Гласове: 16690
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930