Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2023 01:08 - Нова порция US банки са пред колапс
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2511 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 05.05.2023 15:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тежката криза в американската финансова система се задълбочава

Поредна банка в САЩ опря до фалит и сега обмисля в т.нар. икономически положителноговор "стратегически варианти" след мощен срив на акциите, а и още няколко други загубиха доверието на инвеститорите и вложители им

От PacWest обявиха, че преговарят с потенциални партньори и инвеститори, след като загубиха 52% от пазарната си стойност само в рамките на ден, съобщават световните агенции.

Подобно е положението и с Western Alliance, чиито акции са с 23% надолу. Всичко това се случва е на фона на опитите на Федералния резерв да успокои пазара, след като JPMorgan Chase купиха фалиралата First Republic Bank. Очевидно не се получава.

Малките и средни регионални банки в САЩ са в тежко положение от месец март насам, когато паника в социалните мрежи "събори" свързаната с технологичния сектор Silicon Valley Bank.

Вложителите започнаха масово местене на депозитите си към по-големите играчи, като това в крайна сметка направи неплатежоспособна и First Republic - калифорнийска банка, насочена към по-заможните.

Нейните вложители бяха спасени с продажбата, но пък инвеститорите загубиха парите си. Посланията на централната банка бяха в посока на това, че цялата операция е скъпа и болезнена, но е предотвратила разрастване на епидемията.

Големите банки и инвестиционни компании нямат голям ентусиазъм да спасяват регионалните играчи без правителствена подкрепа, а някои експерти виждат и по-голям проблем - именно във Фед.

Рязкото антиинфлационно вдигане на лихвите сериозно ще затрудни всички, които са теглили кредити на ниски лихви и са ги обезпечили с активи като офисна и производствена площ, чиято цена пък се очаква сериозно да се понижи.

Според някои оценки, около половината американски банки в момента са с отрицателен капитал и при паника не биха могли да издържат.

Какво се случи: От PacWest обявиха късно в сряда, че "по план" върви продажбата на кредитното им портфолио за 2,7 млрд. долара, което ще осигури допълнителна ликвидност след "инжекцията" от 1,4 млрд. долара от инвеститора Atlas SP Partners в края на март.

"Наскоро с компанията се свързаха няколко потенциални партньори и инвеститори - обсъжданията продължават. Ще продължи разглеждането на всички варианти за повишаване на стойността за вложителите", става ясно от официалното съобщение.

Според информация на "Ройтерс" продажбата е сред вариантите, които се разглеждат. От банката твърдят, че няма рязък отлив на вложители от продажбата на First Republic насам.

Детайли: PacWest, която е сред 100-те най-големи американски банки, загуби около 90% от пазарната си стойност от март насам и сега проактивно търси решения - преди да се е наложило да се намесят регулаторите.

Western Alliance също се разклати през последните дни, а спад в цената на акциите има и при Zion, First Horizon и Comerica.

"Доверието в една финансова институция се гради за десетилетия и се разрушава за дни. Когато плочките домино започват да падат, следващата най-слаба банка започва да се клати.

Докато инвеститорите не получават награда за това, че са заложили на разклатена банка, няма да има залози, а най-добрата сделка ще е на последната цена", написа в Twitter милиардерът инвеститор Бил Акман. 



Гласувай:
7



1. raders - :) Завалиите американци! Живи да ги ...
05.05.2023 09:35
:) Завалиите американци! Живи да ги оплачеш.
цитирай
2. iw69 - Завалии
05.05.2023 09:37
са и тези българи, които им се кланят до земята...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4880477
Постинги: 2544
Коментари: 6418
Гласове: 16748
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930