Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2023 14:52 - САЩ започнаха вече да се замислят сериозно относно дедоларизацията в Русия и други страни по света
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2423 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Съединените щати започнаха все по-често да обръщат внимание на дедоларизацията, започната от Русия и Китай. Този извод е на американската журналистка Ан Джонсън от The Epoch Times

image


Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп наскоро предупреди, че американската валута се срива и вече няма да бъде световен стандарт. Според Ан Джонсън американските политици са започнали да подозират нещо, тъй като напоследък все повече страни се присъединяват към Русия и Китай в тяхната дедоларизация. Това съобщава изданието The Epoch Times.

„Щатският долар е валутата по подразбиране в международната търговия. Но процесът на дедоларизация вече е започнал“, твърди авторът на американското издание.

Русия и Китай работят заедно за намаляване на зависимостта си от долара и постигнаха значителен напредък през последната година. Броят на двустранните транзакции, извършени с помощта на рублата и юана, се е увеличил осемдесет пъти. Освен това Москва и нейните партньори работят върху създаването на нова валута, която трябва да стане алтернатива на щатския долар и ще бъде обезпечена със злато.

Един от мотивите за дедоларизацията е желанието на незападните страни да се предпазят от евентуални финансови санкции от страна на САЩ. Държави като Русия и Иран вече са под санкции и те са по-заинтересовани от всеки друг в създаването на нови финансови системи, независими от Съединените щати.

„Дедоларизацията снижава ефективността на американските санкции“, твърди авторът на The Epoch Times.

Последствията от дедоларизацията за САЩ също ще бъдат много значителни. Спадът в световното търсене на долари ще доведе до висока инфлация и по-високи данъци за американските граждани. Освен това за Вашингтон ще стане по-скъпо да обслужва държавния си дълг, тъй като лихвите по американските облигации ще се повишат.

Щатският долар все още доминира в световните валутни резерви, но делът му постепенно намалява. Към четвъртото тримесечие на 2022 г. щатският долар представлява 58% от глобалните валутни резерви спрямо 70% през 1999 г.

„Дедоларизацията вече е част от международния ландшафт и този факт трябва да се наблюдава. Възможно е да няма пълен отказ от долара, но на арената може да се появи нов играч”, счита анализаторът на Epoch Times. 



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4889510
Постинги: 2550
Коментари: 6427
Гласове: 16771
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930