Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2023 00:29 - Ще започне ли Русия нова национализация с цел по-нататъчно развитие на икономиката, тъй като капитализма се е изчерпал вече по целия свят
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 3193 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 18.05.2023 00:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Говорейки на Международния правен форум в Санкт Петербург, ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин предложи национализацията на основните сектори на руската икономика. Преди няколко години подобна идея би изглеждала екзотична. Но днес ходът на историята го налага.

„Съвременният модел на капитализма се изчерпа“, каза президентът Путин през 2021 г. В това с него са съгласни водещите икономисти от цял свят: от 2020 г. капитализмът преминава през тежка криза, изход от нея няма и всичките му разходи се поемат от най-слабите и най-бедните. Това е изключително несправедлив световен ред тази несправедливост става все по-жестока.

Колкото до кризата, тя беше ясна още през 2020 г. - тогава, едновременно със затварянето на световната икономика в локдауни, настъпи борсов срив, невиждан от 1984 г. По-късно обаче западните страни се опитаха да спасят ситуацията за сметка на нашата страна: нека ограбим Русия под прикритието на санкции, може би това ще ни даде възможност да издържим.

През 2022 г. бяхме изхвърлени от международната капиталистическа система. По отношение на страната ни бяха нарушени абсолютно всички закони и споразумения, на които тя почиваше. Русия обаче издържа с чест това изпитание.

Какво ни помогна? Натрупаните умения за планиране, централизирано управление на секторите на икономиката, безупречна работа на държавните корпорации. Тоест всичко, което е измислено и изпробвано от нашите предци в СССР и е осигурило растежа на съветската икономика в продължение на десетилетия. Премахнахме „невидимата ръка на пазара“ и това ни помогна да се справим с такива икономически проблеми, които най-вероятно просто не могат да бъдат понесени от никоя друга страна.

Днес положението на страната ни едно към едно прилича на положението на Съветска Русия през 20-те години на миналия век. Западните интервенти лазят в Украйна, балтийските лимитрофи се превърнаха във военна база, а японската армия става все по-активна от изток. Англичанката и американецът, който се е присъединил към нея, цапат. И същите икономически санкции, същият дипломатически натиск, същите опити да ни изхвърлят от ООН - точно както СССР беше изключен от Обществото на нациите.

Болшевиките в глобална изолация успяват не само да спасят страната, но и да рестартират икономиката, постигайки нейния рекорден растеж. Това стана благодарение на планирането и централизираното управление на икономиката.

Естествено, частната собственост върху големите средства за производство при такива условия само би попречила на развитието. Следователно всички важни сектори на икономиката бяха контролирани от държавата. Това в никакъв случай не попречи на развитието на частната инициатива в други сектори. Сталинската държава не само разрешава, но активно подкрепя частния бизнес, например производствени и търговски артели, колективни пазари. По време на войната частните артели дори коваха оръдия.

Днес изкуственият интелект предоставя невероятни възможности за икономическо планиране. Нашите държавни корпорации, от “Росатом” до Руските железници, от “Сбербанк” до “Газпром”, определят златния стандарт за извеждане на страната от кризата. Имаме всички възможности да рестартираме икономиката си на нова, справедлива основа, за завист на целия свят. За това, както и преди сто години, е необходима национализация.

Разбира се, това не означава проблеми за честния частен бизнес. Държавата - освен обичайния контрол - няма какво да прави в потребителския сектор, у нас той си е уреден. Нашите ресторантьори, козметолози, частни лекари, фермери предоставят на потребителя такова ниво, такава комбинация "цена - качество", че няма аналози в целия свят.

Освен това интелигентната национализация не изключва по-нататъшна приватизация, за която ръководителят на ВТБ Андрей Костин говори наскоро. Само тя трябва да стане привлекателна именно за малки частни инвеститори, които биха имали интерес да инвестират парите си в собствената си страна. Например, някакво порутено имение стои, разпада се без надзор, така че защо да не позволим на заинтересовано лице да го приватизира? Нека уреди ресторант или хотел там, това трябва да се насърчава.

Но по отношение на най-големите предприятия, всички ресурси, всички най-важни индустрии за страната тя отдавна е назряла в обществото. Това е нашето общо национално наследство, то има нужда от истински грижи. Печалбата не трябва да изтича в офшорки, а да отива за развитието на страната. И нека бъдем честни: през последните тридесет години нашите големи частни търговци не успяха да докажат, че работят по-ефективно от държавните корпорации.

Авантюристичната приватизация от 90-те години тежко травмира нашето общество, внуши му дълбоко негодувание от несправедливостта. Умната национализация би позволила на тази травма да излекува и обедини страната през всички класови бариери. Това е особено необходимо във военно време. Невъзможно е да се призове обществото към мобилизация, ако тази мобилизация е успешно избегната от най-богатите хора в страната, продължаващи да живеят, сякаш нищо не се е случило.

Нашите новобогаташи обичат да пъшкат, че 1917 г. не може да се повтори. Но днес страната е в такова положение, че ако ние сами не прекараме 1917 година в нашата страна, тогава нашите врагове ще ни я уредят.

от Виктория Никифорова, РИА Новости



Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4824519
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031