Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2023 16:16 - Mногo неприятното за САЩ пророчество на Бжежински вече се сбъдва в най-лошия му вариант
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 3113 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 22.05.2023 22:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Американският политолог и съветник по националната сигурност на 39-ия президент на САЩ Джими Картър Збигнев Бжежински преди 26 години предупреди за нещо неприятно за Вашингтон. През 1997 г. Бжежински публикува книгата «Великата шахматна дъска: господството на Америка и нейните геостратегически императиви».

В това издание той даде да се разбере, че най-голямата потенциална опасност за САЩ е Китай, Русия и Иран да формират голям съюз.

„Въпреки че вероятността от такава неочаквана ситуация е минимална, за да предотвратят това, САЩ трябва умело да използват геостратегически средства едновременно в западните, източните и южните граници на Евразия“, цитират китайски експерти Бжежински.

Американският политолог счита, че съюзът на Русия, Китай и Иран може да се нарече велик алианс, а тези страни могат да се обединят не на базата на обща идеология, а поради недоволството от американската политика. Този съюз наистина може да се нарече антихегемонистичен, но в същото време, според Бжежински, създаването му е малко вероятно. Политологът счита, че такава асоциация може да възникне само ако Щатите водят недалновидна враждебна политика към всички тези държави едновременно.

26 години по-късно се случва всичко това.

Вашингтон отприщи търговска война с Китай и продължава да изостря отношенията с тази страна, САЩ също наложиха санкции срещу Иран и го принудиха да се оттегли от Договора за неразпространение на ядреното оръжие и да възобнови ядрената си програма. А да не говорим за конфликта между Америка и Русия, по време на който Съединените щати прибягнаха до безпрецедентен натиск върху Москва.

„Съединените щати днес изглеждат по-агресивни от когато и да било, но всичко говори за това, че прогнозите на Бжежински изглежда се превръщат в реалност“, пише изданието в статията си.

Русия и Китай изграждат много тесни политически, икономически и военни връзки. Китай и Иран подписаха 25-годишно всеобхватно споразумение за сътрудничество. Русия и Иран изпълняват различни съвместни проекти. В същото време военноморските сили на Китай, Русия и Иран проведоха съвместни учения.

Стратегическото пространство на САЩ неизбежно се свива.

Както пишат авторите на китайското издание, проблемът на Съединените щати е, че те по-рано са имали грамотни експерти, които са можели да изградят добре обмислена международна стратегия.

Същият Бжежински беше, разбира се, циник и се отличаваше с арогантността, присъща на американците, но не беше глупав и предупреди правителството на своята страна за съществуващите опасности. Сега обаче цинизмът и арогантността на американските лидери отново са налице, но не им достига експертност.

„По отношение на предотвратяването на съюза между Китай, Русия и Иран, те очевидно нямаха дългосрочни стратегически съображения“, твърдят китайски експерти за американците.

В резултат на това се стигна до факта, че пророчеството на Бжежински, което беше много неприятно за Съединените щати, започна да се сбъдва, въпреки че самият Бжежински считаше подобен изход от събитията за малко вероятен. Но глупостта на американските политици играе против самите тях. 



Гласувай:
8



1. leonleonovpom2 - Здравей, Ив!
22.05.2023 17:53
Въпреки ,че беше ястреб, не може да се отрече прозорливостта на Бжежински!
Ето, познал е, че при не достатъчно интелигентни ръководители САЩ могат да забъркат отровна за себе си каша, както се получава днес!
цитирай
2. iw69 - Така е Леон!
22.05.2023 17:58
Светът върви яко на ебем страна.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4824497
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031