Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2023 10:32 - Spiked, UK: Натрапчивите фиксидеи на Евросъюза ще го потопят в тъмнина и нищета
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2138 Коментари: 1 Гласове:
10

Последна промяна: 26.05.2023 13:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ЕС прави всичко, за да обезпечи на европейците мрачно и студено бъдеще - Енергийната криза на Стария континент ще се задълбочава

Стремежът на ЕС да постигне екологични цели изостря енергийната криза, пише Spiked. Вместо да подобри производството на енергия, той се опитва да намали нейното потребление. Това ще доведе до деиндустриализация и намаляване на качеството на живот в Европа, убеден е авторът на статията.

image

Манията на Брюксел за „нулеви емисии“ ще направи Европа по-бедна, по-студена и по-мрачна.

В началото на месеца главата на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза «удивителния напредък», постигнат в рамките на Зелената сделка на ЕС.

Това е някакъв странен напредък.

Комисията прокарва безброй регулации в опита си да „декарбонизира“ Европа и да доведе държавите-членки до „нулеви емисии“ до 2050 г. Мащабът на държавната намеса е такъв, че лидерът на Европейската асоциация на промишлените работодатели в Европа го нарече „законодателно цунами“.

Според него това сериозно е подкопало конкурентоспособността на членовете на асоциацията на световните пазари.

Манията на ЕС по отношение на екологичните цели не само вреди на бизнеса, но и изостря енергийната криза.

Основният проблем е, че вместо да подобри производството на енергия (субсидиите и стимулите за възобновяеми енергийни източници не са взети под внимание), ЕС изразходва почти целия си политически капитал в опити за намаляване на потреблението на енергия — както индустриална, така и тази за лични цели.

Твърди се, че всички тези съкращения са необходими за борба с така наречената климатична катастрофа. Брюксел не говори как да оптимизира производството на въглища или газ и не иска да строи нови ядрени реактори. Но всичко това е изключително необходимо, за да не угасне светлината на континента.

Енергийната политика е изцяло подчинена на климатичната, но никой не отчита последствията.

Нищо чудно, че държавите-членки вече изразиха недоволството си.

Френският президент Еманюел Макрон е разтревожен от въздействието на екологичните правила на ЕС върху енергийните доставки за Франция. В настоящата си форма Зелената сделка на ЕС подкрепя само възобновяемите енергийни източници.

Най-големият източник на енергия във Франция, ядрената енергия, не влиза в сметките, въпреки че е напълно декарбонизиран, макар и невъзобновяем. Макрон мъдро призова Брюксел да постави зелен етикет на френската ядрена енергия.

Но по някаква необяснима причина фон дер Лайен и Европейската комисия не виждат специалната роля на ядрената енергия в стратегията за декарбонизация на ЕС.

Не само Франция е в разкол с ЕС по енергийните въпроси.

Други държави-членки с много различни ресурси и национални интереси са все повече в противоречие с ЕС или действат без неговото съгласие.

Например, когато конфликтът в Украйна принуди ЕС да намали зависимостта си от руските суровини, Берлин, Варшава и Рим обиколиха света в търсене на втечнен природен газ, всеки независимо от Брюксел.

Никаква координация на енергийните ресурси в рамките на ЕС не беше дори близка до реализация. Всеки за себе си.

Опасността от енергийната политика на ЕС вече е очевидна.

Например манията на ЕС за намаляване на потреблението на енергия, съчетана с високата цена на електроенергията, вече накара някои германски фабрики да затворят и да се преместят в чужбина.

Един икономист от Deutsche Bank дори се оплака:

«Поглеждайки назад към настоящата енергийна криза, след около десет години ще кажем, че това беше началото на деиндустриализацията в Германия.»

Може би е прав.

Настояването на ЕС за намаляване на потреблението на енергия със сигурност ще подкопае индустриалното производство и ще намали стандарта на живот на европейската работническа класа.

ЕС обещава светло зелено бъдеще с термопомпи, електрически автомобили, възобновяема енергия и най-фантастичното „водородна икономика“. Но всъщност качеството на живот в Европа ще падне значително.

Миналата година имахме нещо като своеобразна прелюдия.

Европейците бяха открито призовани да разпределят личната си консумация на енергия, за да победят Кремъл и да спасят планетата.

Германия спря нощното осветление на обществените сгради. Холандците бяха призовани да вземат душ за не повече от пет минути. Испания намали парното до 19 градуса. А Франция поде цяла кампания за «енергийно отрезвяване».

Невероятно, но нещата можеха да бъдат и по-лоши.

Всъщност само меката зима спаси Европа от спиране на топлината и светлината.

Но поради манията на ЕС за „нулеви емисии“, заплахата от постоянни прекъсвания на електрозахранването със сигурност ще надвисва още много зими.

Европейците заслужават светло бъдеще.

А предложенията на ЕС не обещават нищо друго освен студ и мрак.

Източник: https://www.spiked-online.com/2023/05/24/the-eu-is-deepening-the-energy-crisis/

Превод от Spiked - британско интернет списание, фокусирано върху политиката, културата и обществото. Списанието е основано през 2001 г. като наследник на Living Marxism



Гласувай:
10



1. kvg55 - iw69,
26.05.2023 22:24
Съединените щати харесват това.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4824571
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031