Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2023 20:49 - Бетон с министерски подпис: Явор Гечев затри гората над Велико Търново
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1209 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image ДнесНовини Бетон с министерски подпис: Явор Гечев затри гората над Велико Търново

imageот admin на 28.05.2023    

Служебният земеделски министър Явор Гечев е дал зелена светлина за бетонирането на част от местността „Картала” във Велико Търново. С неговия подпис се променя статутът на 38 декара живописен горски парк и те стават, казано на чиновнически език, територия с особен режим на застрояване. На мястото на дърветата, които ще бъдат отсечени, ще цъфнат 30 еднофамилни къщи с басейни пред тях.

Не може да има и капка съмнение, че услугата е направена на фирма, зад която стоят неслучайни персони. Кои са те, е трудно да се каже, понеже през годините се появяват едни имена, други изчезват и кой точно дърпа конците, остава загадка. Факт е, че държавата им съдейства с пълна сила, а служебният земеделски министър разписва исканите документи, като в общината във Велико Търново научават с изненада и изумление за това! При това със закъснение от няколко дни, твърдят източниците ни.

Иначе имотът се води на „Риъл естейт ентърпрайсис“, която е основана в София през 2006 г., а три години по-късно купува въпросните 38 декара. В онези години съсобственик в нея е някой си Иван Георгиев. Наглед банално име, той обаче се оказва управител на фирмите, в които неизменно присъства като собственик Лъчезар Мирчов Спасов. Да, това е синът на онзи Мирчо Спасов, който организирал лагерите, избили цвета на българската интелигенция. Покойният брат на господина пък е Румен Спасов, който беше част от кръга „Орион”.

През 2014 г. основателите на компанията изчезват. На тяхно място се появяват две офшорки от щата Делауер. Зад тях стоят Иван Братанов и покойният Валери Тарандов, който беше зам.-министър на правосъдието в служебния кабинет на Огнян Герджиков. През 2017 г. и те изчезват от регистрацията на фирмата и новите имена са някои си Валентин Йорданов и Маргарита Йонкова.

Госпожата се оказва, че е бивша данъчна в Плевен. Името й присъства в още няколко фирми, като част от тях са основани от руснаци. Компаниите обаче нямат кой знае каква дейност. Според експерти е трудно с този бизнес профил да бъде обяснен произходът на средствата, с които предстои да се вдигат луксозните 30 къщи с басейни. Ако въобще някой си направи труда да търси откъде идват парите за градежа. Източниците ни допълват, че съпругът на Йонкова бил ангажиран с местната структура на „Има такъв народ”. Вероятно като локален патриот.

Докато фирмата се бори да съсипе „Картала”, в активите й се трупат и други имоти. Обогатява се с 50 декара земя в Арбанаси, има и земи в близкото до Велико Търново село Шереметя.

Откакто „Риъл естейт ентърпрайсис” е сложила ръка върху земята в горския парк над старата столица, не спират опитите да започне бетонирането. Във Велико Търново обаче да се посегне на този район, е нечувано нахалство. От „Картала” започват туристически пътеки, мястото е любимо за разходки и пикници. Наблизо се събират и последователи на Бялото братство на Петър Дънов. В непосредствено съседство са и защитените зони „Търновски височини” и „Янтра”, не че и на тях не се посегна!

Целият този горски район от години е със забрана за строителство. Въпреки това „Риъл естейт ентърпрайсис” напира да вдига къщи.

 

През изминалите години общинските съветници във Велико Търново са непреклонни. Не се съгласяват да превърнат горския парк в строителна площадка. Те са наясно, че в противен случай срещу тях ще скочи целият град. Тази местност е превърната в гора преди години с доброволния труд на гражданите. Те са залесили района не само, за да имат място за излети, но и за да спрат ерозията.

Като виждат, че не става с „добро”, от „Риъл естейт ентърпрайсис” започват и поредица от съдебни дела, с които да сложат точка на горския парк. Версията им е, че станала техническа грешка и техните 38 декара не били в самата паркова територия, а на границата с нея. 

Сега, след като служебният министър Явор Гечев врътна подпис, въпросът е решен – Велико Търново и неговият общински съвет са пратени на кино. Още утре фирмата може да развърти секирата, да затрие гората и на нейно място да вдигне 30 къщи. Гора може и да няма, но ще има баровски квартал. 

Общинари от Велико Търново обясняват, че смяната на предназначението струва над 300 хил. лева. Това са законни такси, за други неофициални плащания няма информация. Засега.

Чалгарката Галена първа посегна на защитения парк

Чалга-певицата Галена и нейният съпруг Галин Анастасов-Вафлата са едни от първите, които не зачитат общественото мнение и вдигат одиозен палат в парковата зона над Велико Търново. Една част от техния градеж попада в уж защитената „Натура 2000”, а друга – в Националния дендрариум „Втора Българска държава”. Еколози са категорични, че за строежа на сградата и прокарания път към нея певицата и мъжът й не са имали необходимите разрешителни и други документи.

В миналото по тези места Стефан Стамболов е създал първото ловно сдружение в България. През последните години обаче позамогнали се бизнесмени вече следват примера на Галена и Галин ударно леят бетон в защитената територия. При това част от хубавите имоти в „Търновски височини” са придобити след заменки с пущинаци от Хаинбоаз.

Покрай битката за защита на гората, еколози, след дълго ровене в архивите, преди време намериха документ от времето на Тодор Живков, който се оказва, че е още в сила. Това е заповед от 1981 г., с която е създаден Национален дендрариум „Втора Българска държава”, като част от грандиозните мероприятия за отбелязване на 1300-годишнината от създаването на България. В неговите граници не може нито да се строи, нито да се правят заменки. Кой обаче зачита закона у нас?
https://narod.bg/2




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19698740
Постинги: 44661
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031