Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2023 18:06 - За кого е изгодна катастрофата в Днепър и как ще повлияе тя на Специалната операция: отговори на най-важните въпроси за разрушаването на ВЕЦ Каховка
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1447 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За кого е изгодна катастрофата в Днепър и как ще повлияе тя на Специалната операция: отговори на най-важните въпроси за разрушаването на ВЕЦ Каховка

image
  • Автор: Дмитрий Стешин, "Комсомолская правда"
  • 07 Юни 2023
 

Във ВЕЦ Каховка има общо 28 сектора, като към момента на написване на статията (по обяд на 6 юни) около половината от тях са разрушени, унищожена е сградата с турбинната зала. Снимка: Ройтерс

Военният кореспондент на "Комсомолская правда" Дмитрий Стешин отговори на осем главни въпроса за разрушаването на ВЕЦ-а в Херсонска област.

 

Кой удари язовирната стена?

Още в първите седмици на СВО нашите войски много бързо, почти без да срещнат съпротива, заеха сухопътния коридор по протежение крайбрежието на Азовско море и Левия браг на Днепър заедно с Херсон. След това започнаха тежки позиционни боеве за мостовете на Десния бряг на Днепър. Към средата на лятото Въоръжените сили на Украйна разбраха, че няма да успеят да очистят този плацдарм, няма да им бъде позволено. И тогава беше взето решение, не без помощта на западните съветници, да се отреже нашата групировка от основните сили. Заедно с Херсон. Към този момент на Украйна бяха доставени високоточните ракети „Hymers“, които целят много точно на разстояние под 100 километра. ВСУ имаше и свои разработки на високоточни ракети „Ольха“, като далекобойността на някои модификации е сравнима с „Hymers“. Точно с тях те започнаха да рушат мостовете над Днепър и най-вече язовирната стена на ВЕЦ Каховка. С целия осколочно-фугасен заряд на „Hymers“ – 91 килограма и на „Ольха“ – 250 килограма. Това не беше достатъчно за разрушаването на мостовете над Днепър.

Бандеровците избраха тактика – „удряме в една точка и рано или късно я чупим“. Към момента на изтегляне на нашите войски Антоновския и Дариевския автомобилни мостове бяха на практика разрушени от ракетите, след като бяха получили стотици попадения. Но стената на ВЕЦа при Нова Каховка още се държеше. Както ми разказаха жителите на този град и черноморските пехотинци, сражаващи се в Приднепровието, през октомври миналата година за един час са се пускали средно до 20 ракети. Пускани са в съотношение 10 ракети „Ольха“ и 2 „Hymers“. Украинските ракети претоварват и „пробиват“ ПВО, а неприхванатите „Hymers“ правят попаденията. Попадаха и в града. В един от дните Нова Каховка получи рейд от стотици ракети – освен стената на ВЕЦа те попаднаха и на пазара, и в жилищни квартали. Всяка вечер в Нова Каховка се включваха сирени за въздушна тревога и се започваше... Всички стъклопакети в жилището, в което бях аз, се държаха на скоч лепенки. И аз измах късмет, в съседните блокове до където поглед стигаше нямаше здрави стъкла. Разбира се, при такава плътност на огъня, язовирът постоянно се увреждаше. Постоянно извършваха поправки, доколкото това беше възможно под обстрел. Но водата отнася камъка, особено ако на водата „помогнат“ стотици ракети.

 

 

Кореспондентът на Комсомолская правда Дмитри Стешин е заснел обстрела на ВЕЦ Каховка от ВСУ

2. Напълно ли е разрушена ВЕЦ Каховка?

Във ВЕЦ Каховка има общо 28 сектора, като към момента на написване на статията (по обяд на 6 юни) около половината от тях са разрушени, унищожена е сградата с турбинната зала. Една от турбините все още е била в експлоатация до този ден и е осигурявала енергия на ВЕЦа и на Нова Каховка. Според експертите в момента „горното тяло“ на язовира е разрушено, долното все още се държи и има „преливане“ през него. Изхождайки от опита в строителството на такива съоръжения – който в СССР беше колосален – основата на язовира отдавна се е превърнала в монолит, поради давлението на огромната водна маса. Процесът донякъде е подобен на създаването на диаманти.

Но в този момент ремонтът на ВЕЦ Каховка е невъзможен, заяви кметът на Нова Каховка Владимир Леонтиев.

 

Водата залива ВЕЦ Каховка след разрушаването

3. Каква е заплахата за населението по течението на Днепър?

Днесният бряг на Днепър, на който са разположени ВСУ е много по-висок от „нашия“ ляв бряг. Всички селища под Каховската водноелектрическа централа са застрашени от наводнение. Това са Казшки лагери, Нова Маячка, Альошки, Карадашинка, Голая Пристан и Збуриевка. Така над 10 000 жители се оказват в наводнения район.

Херсон, който сега е под контрола на ВСУ, също е сериозно наводнен – по улиците му са се появили бобри. Специалистите смятат, че максималното покачване на нивото на водата – до 12 метра – ще настъпи, ако язовирната стена на ВЕЦ бъде напълно разрушена. Засега водата на язовира не намалява толкова бързо. Височината на наводнението може да стигне 5 метра. Властите се подготвят за евакуация при необходимост.

4. Как ще повлияе това на разположението на военните сили?

Съществуват две напълно противоположни мнения – обективно и пропагандно. Нека започнем с второто. Твърди се, че всички наши отбранителни съоръжения под Нова Каховка по брега на Днепър ще бъдат отмити, а минните полета ще бъдат наводнени. Възможно е Кингбургската коса да се превърне в остров и ВСУ да се опита да го превземе, за да деблокира пристанището в Очаково (Великобритания е успяла да построи там база на НАТО) при устието на Днепър.

А с падането на нивото на водата ВСУ може да се опита да форсира Днепър. Обърнете внимание, че всичко е на ниво предположения: „може би“ и „ще се опита“.

Съществува и друго мнение. ВСУ в момента бяга от островите в делтата на Днепър, които бяха завзети със старата украинска тактика „жабешки скок“. Нашата артилерия им „помага“ да се евакуират възможно най-бързо.

Отделно от това съществува перспективата на украинските военни сили за форсиране на язовир Каховка, който сега рязко става по-плитък. Слоят тиня на дъното на язовира достига 10 метра. Такива заблатени участъци без вода бързо се превръщат в непроходими тресавища. Горната кора от тиня изсъхва и става като камък, а под нея има утайка, която не може да се използва както от колесни, така и от гъсенични превозни средства. Дали тя може да издържи теглото на един човек е под голям въпрос.

Ако направим средно аритметично от тези две версии, ситуацията остава непроменена. Признавам, че получихме както наводнени позиции, така и дъното на язовир Каховка, което е напълно непроходимо за противника, а значителна част от позициите на ВСУ беше ликвидирана от самата природа.

image

Всички населени места под ВЕЦ Каховка са застрашени от наводняване. Снимка: Аварийните служби на Херсонска област.

5. Какво ще стане с водата за Крим?

Водохващането за Северно-Кримския канал се намира пред разрушения язовир на Каховската ВЕЦ и вероятно ще работи до последния човек. Ако тялото на язовира издържи, а поне засега няма признаци за неговото разрушаване. Кримските власти са напълнили язовирите до краен предел, веднага след като водата дойде на полуострова. По думите на ръководителя на Крим Серегей Аксенов, в момента в Северно-Кримския канал има 40 милиона кубични метра питейна вода. Кримчани не са особено уплашени, хората живеят без вода от канала от 2015 г. насам и са имали рекордни курортни сезони. Те ремонтираха протеклия „украински“ (или по-скоро съветски – Украйна не е инвестирала много в Крим) водопровод, научиха се да как пестят вода и изкопаха кладенци. Няма паника.

6. Опасно ли е това за Запорожката АЕЦ?

Разбира се, в западните медии и в интернет веднага настъпи паника с обещания дори за експлозии на ядрените реактори, останали без водно охлаждане от плиткия язовир Каховка. Експертите реагираха бързо на тези слухове. Съветникът на Росатом Ренат Карчаа каза:

„Басейните за охлаждане на отработеното ядрено гориво имат затворен цикъл, който няма пряка връзка с водохранилището Каховка.“

Директорът на Запорожкия АЕЦ Юрий Черничук също се включи в разобличаването на фалшивите новини, като написа в телеграм-канала си:

„Пет блока са в състояние на „студено спиране“, един е в състояние на „горещо спиране“. Нивото на водата в охлаждащото езеро не се е променило.“

7. Продължителни ли ще бъдат последствията?

Засега в техногенната и ръкотворна катастрофа във ВЕЦ Каховка имаме важен и напълно неизчислим фактор – не познаваме състоянието на тялото на язовира. Украинските въоръжени сили продължават да обстрелват района на около ВЕЦа с артилерия, като вероятно задачата им е да попречат на нашите специалисти да огледат язовира.

В мирно време водолазите вече пети час щяха да работят под вода, да инспектират тялото на язовира, може би вече щяха да са предприети някакви спешни мерки. Сега това е невъзможно да се направи.

Засега можем само да гадаем. Ако дебитът на водата от Каховския язовир в момента е 12 см/час, а дълбочината е от 30 до 8 метра, то ще са необходими няколко дни за пълното изпразване на този изкуствен водоем. А ремонтът на водноелектрическата централа и нейната язовирна стена може да отнеме години.

8. Кой ще бъде обвинен?

Русия, разбира се. Германският Bild, който все още се преструва, че не знае кой взриви Северен поток 2, вече побърза да обвини Русия, че е разрушила язовира. Вярно, след това се поправи, като премахна ключовата дума „руснаци“ от израза „Руснаци взривиха огромен язовир в Украйна“. Просто е станала катастрофа, „то само“.

Междувременно американски специалисти от НАСА изчислиха вероятността за еднократно изпускане на вода от язовир Кахова още миналото лято. Проучването съвпадна с началото на бомбардировките на ВЕЦ Каховка с американските „Hymers”. Странно съвпадение, нали?

Но е виновна Русия?

 

Визуализация от НАСА на скъсването на язовирната стена

 Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

Източник: kp.ru




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19708171
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031