Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2021 12:52 - Кой изгори Старата Българска книжнина?
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 1307 Коментари: 5 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Най-много е бесняло гръцко свещенство над българи в 1764 лято, във време славеноумразца фанариотина патриарха Самуила, кой тържествено гореше старобългарски книги и явно с насилием уведе гръцки език на сичка България не само в черкови им, но еще изпроводи по сички знаменити градове и села нехранимайковци Атонски гърци иноци да пазят да се български нигде не чете и не предава, но гръцки само! От него време се откриват сега по някои си места старобългарски книги, зазиждани в зидове и засечени в хралупи по гори! Види се благоразумни българи са ги съкрили да отбегнат свещени огън гръцки! 

В него време е уничтожена в Печа (Ипек) сръбска патриаршия, коя гърци пишат архиепископия, а после три години и Охридска българска патриаршия! 

Георги Раковски

http://panazea.blog.bg/technology/2009/06/19/georgi-rakovski-za-nezavisimata-bylgarska-cyrkva.351143
Изгорената старобългарска библиотека в Търново

Неофит Бозвели, Петко Славейков, Георги Раковски, Христо Даскалов и Васил Берон съобщават по разкази на търновчани, че някъде към 1825-1831 г. Иларион разпоредил да се пробие стената в олтара на митрополитската църква за врата към двора. На това място се отворила малка зазидана стаичка, пълна със стара църковна книжнина. (По-късно Константин Иречек и Марин Дриновизказват предположение, че владиката се натъкнал на част от библиотеката на търновските патриарси.) След като Иларион прегледал книгите, по негова заповед част от тях били хвърлени в разпалената владишка пещ за хляб. Поради това, че повечето били писани напергамент, а други били с кожена подвързия, се вдигнала голяма смрад из цялата околност. Останалата неизгорена книжнина била заровена в митрополитската градина.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%BD_%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8

Къде са старите български книги ?

По-късно през турското робство от България са изнесени над 3000 ценни ръкописа, голяма част от които сега се намират в Русия, Украйна, Молдова и Румъния, както и във Ватикана. По времето на гръцките фанариоти започва и едно систематично унищожение на български книги (главно исторически). Известни са стотици такива сведения, но тук ще споменем само някои от тях

1. В 1825 г. в манастира "Зограф" (в Атон) са изгорени български ръкописи в пещта за печене на хляб (изпечена бил цяла фурна хляб с тези "подпалки"); 

2. В Атон отново става масово горене на български древни книги (пергаменти); 

3. В манастира "Св.Наум" на Охридското езеро гръцкият игумен Дионисий (анадолски грък) изгорил всички български книги; 

4. В 1840 г. шуменският епископ (грък), освещавайки църквата в с.Въча, заповядал да хвърлят ръкописните български книги в една яма на гробищата; 

5. В 1825 г.по заповед на гръцкия митрополит Иларион Критски, фанариотско аутодафе изгаря скритите книги на Търновската патриаршеска библиотека; 

С подобни действия се унищожават целенасочено най-ценните книги и библиотеки. Това по-късно дава предпоставки за поголовно фалшифициране на най-ранната българска история от гърците, които злобно подхвърляли - "Ха, вие българите не си знаете историята и не знаете, че сте най-древните на Балканите. Сега не можете и да го докажете..."
http://veso1985.log.bg/article.php?article_id=24507

Георги Раковски

http://panazea.blog.bg/technology/2009/06/19/georgi-rakovski-za-nezavisimata-bylgarska-cyrkva.351143

 https://panazea.blog.bg/drugi/2011/07/05/koi-izgori-starata-bylgarska-knijnina.777189

 






Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - ...
23.04.2021 23:09
Най-важните старобългарски съчинения са запазени... Едва ли нещо скъпоценно и уникално е унищожено, няма доказателства за това... Древни български книги няма, защото не сме имали писмен език до 9-ти век...
Всъщност оригиналите на повечето стари съчинения /не само на старобългарски, но и на старогръцки и на латински/ не са се съхранили, а са достигнали до нас чрез по-късни преписи, направени през средновековието...
цитирай
2. mt46 - https://liternet.bg/publish17/iu_trifonov/izbrani/predanieto.htm
23.04.2021 23:11
Едно, обаче, остава несъмнено, - то е, че книгите, останали от по-ученолюбивите митрополити, не са запазени досега. Дали те са били разграбени по времето на Панарета, както казва Селимински, или по времето на Илариона, както твърди дописката в № 802 на "Цариградски вестник" от 1856 г. - не може да се каже поне засега. Но че, при наличността на такова разпиляване, не бива да се повтаря легендата за изгаряне на някаква си патриаршеска библиотека, и то по заповед на Илариона, - след казаното, вярвам, е достатъчно установено, макар да не може да се отрича напълно, че на други места и от други хора изгаряне на книги е могло да има.

Четено в Историко-филологичния клон на 16 април 1915 г.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Панацея!
24.04.2021 00:26
Неоспоримо е, че запазените книги на старобългарски се намират изключително извън България-Именника, Симеоновият сборник, О писменехь!
Защо ли ?
Явно тук, в нашите земи са подложени на унищожение!Това ,за Търновската библиотека е описано, мисля, че епископа беше Дионисий? Като му показали книгите, той набързо ги прегледал, отделил десетина на гръцка, а Българските наредил да натоварят на две коли и да ги изгорят!Не били ценни?
Едва ли всички книги на Български са изнесени навън?
Това ,че има запазени книги, едва ли е доказателство ,че са всичките написани!? Аз знам десетина заглавия В Преславската школа се е работело усилено ,под наблюдението на цар Симеон Те не са преписвачи, а творци, най- високата категория ,занимаващи се с писмеността! С преписите са се занимавали тези, които са били само грамотни Те са на по- ниско ниво, обикновени монаси!
Според мен, запазени са максимум 10 % от заглавията? Не може за един период от усилена творческа дейност от близо век,да се създадат само десет-20 заглавия? Това е смешно!
Марине, в твоята област е, направи каталог на известните заглавия, които можеш да дадеш! За книги от двете Български царства и най-вече от Първото Да не говорим от позиция на вероятностите
Палели са печките гръцките монаси в Атон с Български книги ? Изобщо са се отнасяли с пренебрежение към тях!
Лорд Кързън , е описал отношението към тези книги! И това- в манастирите на Атон!?А другаде?
А за качеството? Факт е ,че той е отбрал Българска книга, станала световно известна! Какво ли не е правено, Лондонското Четвероевангелие да се върне в България ,отговорът е-Не се продава и не се разменя! Винаги!

Лека нощ!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей отново ,Тони!
24.04.2021 08:59
Това ,че не са запазени оригиналите на книгите е разбираемо! Средностатистически хартиен носител на книга издържа до 500 години, при положение ,че не е подложен постоянно на екстремни условия- влага ,температура, слънчева светлина! Затова първият екземпляр на "Дон Кихот", писана на съвременен испански език- това е първата книга на този език,подчертавам го, се съхранява при такива условия - не се пипа от никой, и доколкото знам, е под вакуум-без кислород!
Пергаментът издържа до хиляда години Толкова е оптимумът му на стареене Първите ни книги са писани преди повече от хиляда години, на пергамент! Няма как оригиналите да са запазени Така ,че имат и друг враг освен горенето Естественото стареене В Атон са на тъмно, но при влага и въздух!
Това ,че нямаме книги на наш език, не е за оплакнаве- преди девети век!
Кой от Западна Европа има книги преди девети век на езика си!? Никой!
За сведение, във Франция се пише на латински до 16- ти век !Трудовете на Нострадамус са на - латински! На италиански се пише от 13- ти или четиринадесети век Същото е положението в Германия
А братята румънци пишат на...Бълтарски до 19- ти век
Затова Ботев е в Румъния и печата вестниците си там! Не е проблем да намери печатни машини и букви- на Български!

Хубав ден!
цитирай
5. panazea - Благодаря приятели , че сте тук!
24.04.2021 16:03
Докото търсех материали за отговор , попаднах на интересни извори , които ще се появат в постинги. Аз черпя от чистия извор .
Привет ! Пан
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6842413
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56403
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031