Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2022 15:01 - © Руската империя никога не е била метрополия
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2525 Коментари: 17 Гласове:
10

Последна промяна: 07.10.2022 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
07.10.2022г.

     Младият американски русофоб Пол Масаро публикувал в Twitter карта на Русия с наложена върху нея карта на Московското княжество от 1471 година и пише : "Чудя се как се е случило това. Може би е било колониализъм?" 
image

Тука непременно ще изтъкна, че мъдрецът е казал : "Учудването е мъдростта на глупака".
Неговите най–благодарни (тоест украински) читатели предлагат : Да, Русия изобщо не е Русия, тя е откраднала името си от Киевска Рус и до 18 век се е наричала Московия. Разбира се, Масаро със сигурност може и да не знае, че "Киевска Рус" е кодово наименование, което никога не е било самоназвание на никоя държава и е измислено от историците за удобство много по–късно, че "Московия" е термин, с който страната ни е обозначена на определен период в Европа и само в Европа, и че Иван III, който току–що управлява през 1471 година, се титулува "суверен на цяла Русия".
Но дори и да знаеше това, пак щеше да излъже. Нищо не можеш да направиш, такава му е  работата. Той служи като старши политически съветник в Комисията на САЩ за сигурност и сътрудничество в Европа, същата, която наскоро организира изслушвания относно деколонизацията на Русия. И както виждаме, никой няма да изостави тази тема, тя ще бъде безкрайно изсмуквана, предъвквана и преобръщана към обществото по различни начини.
Разбира се, тук има користни интереси. Първо, огромната руска територия винаги е предизвиквала завист у конкурентите и това чувство е особено изострено сега, когато светът откри изобилие от необезпечени зелени хартийки и в същото време недостиг на реални, жизненоважни ресурси, значителна част от които се намират точно на руска земя и в руските недра. Точно както нацистите мечтаеха за мазна черна почва, върху която би било хубаво да се заселят арийските земеделци, така и сегашните им наследници нямат нищо против да получават руски нефт и газ на безценица и още повече безплатно.
Второ, Западът бързо губи морален авторитет. Собственото му колониално минало го преследва, възходът на движението BLM не остана без последствия, а страните от "третия свят" не забравиха и не простиха униженията и престъпленията както от ерата на класическия колониализъм, така и от пост–колониалния период. Русия успешно се опитва да играе на това и не всички го харесват. Неотдавнашното пътуване из Африка на руския министър на външните работи Сергей Лавров например предизвика яростни реакции. Wall Street Journal
image
публикува статия, подписана от Кейси Мишел, която гласи : "Престъпленията на колониализма на Русия". И единствената разлика, казва тя, е, че европейските страни са колонизирали по море, а Русия – по суша, завладявайки съседни територии.

Според авторката "колониалните кампании на Русия завладяха безброй нации – унищожавайки местните култури, унищожавайки или ограничавайки местния суверенитет и участвайки в геноцидни практики".
image

Това според вестника представлява руският колониализъм, видно от костюма и вратовръзката, в съвременните му прояви

Трудно е да се отрече, че историята често е била брутална и кървава. Сблъсъкът на нациите почти никога не е бил под формата на чай и кифли, каквото и да казват американците за техния ден на благодарността. Но колониализмът е специална форма на експанзия и не всяко увеличение на територията може да се нарече колониално.
За първи път срещаме колонии в древната история. Древните гърци живеели в градове–държави, които се размножавали като рояци пчели. От време на време част от населението на полиса отплава с кораби и основава ново селище, колония, някъде в Сицилия или в района на Черно море. С течение на времето колонията се засилва, разраства се и започва да влияе на населението на съседните територии. Понякога това влияние се е изразявало в отношения на господство. Но не е имало сливане на народите : гърците си останали гърци, а варварите – варвари.
Приблизително в същия дух започва колониалната история на Запада. Европейците основават военно–търговски селища на брега на Африка, Индия или Китай, постепенно забогатяват, разменяйки прословутите стъклени мъниста за злато, слонова кост или роби, които са били улавяни за тях от местните вождове, и подчинени територии в дълбините на континента. Отделни колонии, като португалските Гоа и Макао, британският Хонконг, остават по същество крайбрежни градове, а в някои големи колониални владения се поддържа разграничение между самата колония и останалата част от зависимата територия (например в официалното име "Колония и протекторат Нигерия").
Най–важната характеристика на колонията е, че метрополията не се стреми да я включи в състава си, въпреки че се разпорежда с нея като със своя собственост. Колонията не е част от държавата, а нейна "собственост". Оттук следва неравенството между колонизатори и колонизирани. Жителят на колонията няма никакви права на територията на метрополията и просто не смее да се появи там без специално разрешение. Напротив, гражданин на метрополията е човек от най–високата класа в колонията, "сахиб", бял господар. Южноафриканските расисти бяха честни по своему, когато след като получиха независимост, въведоха в страната принципа на "апартейда", тоест разделното съществуване на расите, защото точно такъв ред съществуваше в колониите. Това неравенство лежеше в основата на всички онези престъпления на колониализма, от които Западът сега иска да се измие, като опетни Руската империя и съответно днешната Руска федерация.
Ясно е, че този колониализъм беше обречен. Британия не искаше и не можеше да стане една държава с Индия, а Конго, територия с размерите на Красноярския край, не можеше да бъде част от малка Белгия. Следователно деколонизацията беше въпрос на време.
Би било абсурдно обаче да се включва Русия в тази история. Руснаците не са водили такава колониална политика. Те дойдоха в нови земи с намерението да ги присъединят към Русия. Те гледали на жителите на тези земи като на бъдещи поданици на своя монарх. Руската съдба често не беше лесна (войни, размирици, крепостничество), но всички народи, които станаха част от Русия, споделиха съдбата си с руснаците, ползваха се със същите (а понякога и по–широки) права и възможности, които животът предоставяше в голяма и мощна държава. Примери – от епохата на Иван Грозни до съветската епоха – могат да се цитират безкрайно. Както през 17 век синът на мордовски селянин става руски патриарх, така и сега украинските нацисти наричат руснаците "мокша", без изобщо да смятат, че това напълно преобръща западните изчисления по темата за "деколонизацията на Русия".
Би било възможно да се говори за деколонизация по отношение на руската страна, ако поне в един регион на Русия населението е лишено от пълни граждански права. Между другото, Съединените щати имат владение – остров Пуерто Рико, чиито жители не са пълноправни граждани на САЩ, не са защитени от американската конституция и не могат да гласуват на президентски избори. Тук наистина възниква въпросът за деколонизацията. В Русия нищо подобно не се наблюдава. Следователно всеки "деколониален дискурс" по отношение на Русия е банално насърчаване на сепаратизъм. Русия не трябва и няма да споделя със западните страни моралното бреме на колониалното им минало. Те сами ще поемат това бреме.
Игор Караулов

https://vz.ru/opinions/2022/8/19/1173074.html
https://www.wsj.com/articles/russias-crimes-of-colonialism-putin-ukraine-war-empire-eurasia-lavrov-africa-soviet-union-11660076835




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. missana - Краси, СССР дефакто колонизира целия Източен блок по време на втората световна война.
07.10.2022 16:47
Няма лошо - имаше възможност, направи го. Мисълта ми е, че и руснаците не са херувимчета.
цитирай
2. kvg55 - До 1. missana
07.10.2022 18:37
Увличаш се. Съветският съюз икономически не е ограбвал страните от соцблока. Най–малко България. Какво колониално има, когато Брежнев ни даваше танкерите с нефт.
цитирай
3. morskipesni - Или СССР деколонизира, дезинтоксикира (източния блок)?
07.10.2022 19:38
Само на Мисанчо не бива да се задават подобни въпроси- ще вземе да отговори, ужас!
цитирай
4. dobrodan - Кога Русия не е била метрополия?
07.10.2022 19:55
Отговор: преди XV век.
Оттогава насам си е точно империя с колонии.
Два основни града: Москва и Петербург. И двата са били столици.
Другите кучета ги яли.
цитирай
5. mt46 - ...
07.10.2022 20:48
Завладяването на територии е историческа закономерност...
Интересен е въпросът с наименованията на държавите... Има разни промени, колебания в имената: Елада – ИРИ /Византия/ – Гърция, Османска империя – Турция, Холандия – Нидерландия ...
цитирай
6. kvg55 - До 3. morskipesni
07.10.2022 21:14
На път е да го повтори.
цитирай
7. kvg55 - До 4. dobrodan
07.10.2022 21:24
Да си ходил в Киев, Тбилиси, Ереван, Самарканд, Бухара, Севастопол, Владивосток, Одеса, Хабаровск, Волгоград, Новосибирск, Ташкент, Душанбе и прочие "кучета ги яли" съветски градове при социализма?
Да си чул за Байкало–амурската магистрала, за космодрума "Байконур" в Казахстан, откъдето излетя Юрий Гагарин?
Преди да се говори, трябва да се мисли.
цитирай
8. kvg55 - До 5. mt46
07.10.2022 21:25
Само България е вечна.
цитирай
9. kvg55 - До 7. sorossadistfucking
07.10.2022 21:26
Печал, печал и мъка нечовешка.
цитирай
10. missana - Краси, Брежнев наистина ни даваше нефт и ние го реекспортирахме, но още преди Брежнев
07.10.2022 22:24
от БГ се изнасяше уран и редки метали. Да не говорим, че за СССР пътуваха влакови композиции с пилета, сирене и какво ли не още. Затова имаше дори виц:

"Слънцето залязва на Запад, а сиренето на Изток!"
цитирай
11. dobrodan - Представяш ли си, ходил съм в Киев, Одеса и Севастопол. В последните два за много кратко, за дни.
07.10.2022 22:26
kvg55 написа:
Да си ходил в Киев, Тбилиси, Ереван, Самарканд, Бухара, Севастопол, Владивосток, Одеса, Хабаровск, Волгоград, Новосибирск, Ташкент, Душанбе и прочие "кучета ги яли" съветски градове при социализма?
Да си чул за Байкало–амурската магистрала, за космодрума "Байконур" в Казахстан, откъдето излетя Юрий Гагарин?
Преди да се говори, трябва да се мисли.


Ще ги сравняваш с Питер и Москва?
Моля те :):):):):).

За какво следва да завиждам, че нещо ми убягна тоя момент?
Бил съм в Минск, Вилнюс, Кишинев, имаше един град до Минск, Несвиж комай се казва. Град е силно казано. Вилнюс беше абсолютно европейски град (но не е руски).
Повечето от градовете, които си изброил, са градове отпреди Москва да стане село.
Знам какво говоря. Москва беше над девет милиона население тогава. Петербург тъкмо вече не се казваше Ленинград :):):).
Мисълта ми е, не сравнявай коня с понито. И двете са от един вид, но има разлика :).
цитирай
12. kvg55 - До 11. missana
07.10.2022 22:59
Абе, изнасял се уран? Ами ще се изнася, разбира се. Ние могли ли сме да го преработваме – не сме могли. И редките метали също. Това да не би да е било безвъзмездно, а? Натам биеш.
А това, че сме изхранвали Съветския съюз, наистина е анекдот.
цитирай
13. kvg55 - До 12. dobrodan
07.10.2022 23:12
Ти сравняваш, аз не сравнявам.
Може и да си посетил съветски градове, но нищо не си разбрал. Да си чул за "духът на Одеса", за така наречените "одесити"? Атмосферата дава облик на населеното място, а не къщята. Пил ли си вино от рог с грузинци?
И какво разбираш под "европейски град"?
И има ли град в света, не само в САЩ, който да се сравнява с Ню Йорк?
Руската империя не е колониална империя. Това е уникална цивилизация.
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
08.10.2022 01:02
Първо, направи ми впечатление ,че ИРИ е посочена като предшественик на Гърция По същага аналогия може да се счита и наш предшественик !Нейн създател е Константин Велики, който не е грък и синовете му също! Следва поредица от тракийски царе от Лъв до Юстиниан Велики Дори Василий Втори не е грък
От Аспарухово време основен език в нея става гръцкия и на тази база език я считат за гръцка? Дори последният имеперато КонстантинДрагош е ...Българин!
Русия не е империя в смисъла който се влага в нея Населението си е запазило етноснит отличия ,например башкири ,но са руски поданици! Разгеле ,питах башкири, Българи са Съвещаваха се и казаха ,че не! Руснаци са ,живеят в Русия, затова! Но не са и Българи Има там, в Башкири, стари Българи, те са Българи!
Формално и Рим престава да бъде империя,след като мъжете придобиват римско гражданство през 212г!
Толемите империи не правят това, не дават гражданство на подчинените народи
Правят го едва сега, в общностите на народите си-Франция и Англия Затова пакистанец е кмет на Лондон , а министър предсезател за малко не стана индиец!
Това е империята властващ народ и подчинени нему Но щом станат граждани на властващия, край с империята!
Такава е и държавата -има различни етноси в нея, но гражданството е едно Няма ли го-чужденец е!
цитирай
15. kvg55 - До 15. leonleonovpom2
08.10.2022 08:34
Точно така е, както си го обяснил. Всички жители на Руската империя са били поданици на императора.
цитирай
16. dobrodan - Вино не пия, грузинският коняк, да ме прощават, отстъпва на нашия "Преслав"
08.10.2022 10:55
с пъти ;):):).
Случайно да знаеш как наричаха Адеса град по съветско време?
Второто Чикаго, брат, не беше случайно :):):). Така че одеският дух :):):), хе-хе-хе! - е на практика еврейско-гръцки, ерго - бандитски.
Европейски град означава град с архитектура и устройство, близки до тези в Европа :). Не като Масквата примерно, където всичко е на пръстени, а сградите й са на практика изцяло в соц-стил.
Помня булеварди, парк, мостове, заведения, Вилнюс беше адски приятен.
Беше времето на мутрите, там тъкмо прохождаха...
Нашите позакъсняха с 3 - 4 години.
цитирай
17. kvg55 - До 17. dobrodan
08.10.2022 14:35
Абе dobrodan–е, какво общо има "Второто Чикаго" с темата на постинга за не колониалната Руска империя?
Както си тръгнал да ми разправяш, всичко каквото знаеш, скоро ще стигнеш и до розовите ватени гащи на баба си.
Скоро социализмът ще настъпи и в Евроколхоза.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5754878
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34177
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031