Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2021 09:10 - Постоянно покачващите се цени и все по-осезаемия дефицит на стоки убиват Америка
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 996 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 16.11.2021 21:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
САЩ са конфронтирани с необичайни за тях икономически проблеми - ширеща се инфлация, както и недостиг на храни и други стоки

"Хората виждат, че цените се покачват, не могат да намерят това, което винаги са си купували в магазините." Този цитат изобщо не е описание на съветската стокова криза. С това изявление президентът на САЩ Джо Байдън призна големите проблеми, които разкъсват американската икономика в момента. А това включва и личните му политически проблеми.

image
Продоволствената криза в САЩ, но и във Великобритания и дори в Германия става все по-осезаема и видима

Навремето в “Ютюб” стана много популярен видеоклип, който според слуховете е бил излъчван в КНДР и разказа на местните жители за съвременна Америка. Съдейки по видеото, САЩ изглеждат като истински просяци, където "американският Червен кръст доставя строителни материали от Северна Корея". Следва стрелба по заснежени дървета, а гласът зад кадър казва: „На тези дървета все още има птици, но ще бъдат изядени във вторник. Птиците са вкусни. Хората също могат да ядат сняг, който е в изобилие в САЩ."

Публиката – измежду адекватните, разбира се – се присмя на съдържанието му. Сега обаче в тази шега изведнъж се появява, макар и малко, но зрънце истина. В крайна сметка сегашното поколение американски граждани научава нова за себе си дума – „инфлация“. И дори "дефицит".

Стълб на патриотизма

„Днес наблюдаваме увеличение на заплатите (с 5% на година) и броят на работните места, данните за акциите са на рекордно високо равнище (ръст на S&P 500 с 39% от идването на Байдън на власт), а населението е доволно от работници и финансови перспективи. Рейтингите на Байдън обаче чупят дъното, а демократите наскоро загубиха от щат, в който имаха силна позиция - Вирджиния. И това отчасти се дължи на необичаен икономически проблем - инфлацията, както и ежедневния недостиг на храна, причинен от коронавируса епидемия “, пише “Уолстрийт Джърнъл”.

Да, проблемът не е от днес. Цените се покачваха през цялата година, но администрацията на Байдън уверяваше обществеността, че това е временен проблем, че е свързан с логистични проблеми поради ефектите от коронавируса.

През октомври обаче тези извинения престанаха да работят - в края на краищата индексът на потребителските цени нарасна с 0,9% само за един месец. Като цяло, от октомври 2020 г. до октомври 2021 г. индексът на потребителските цени се е повишил с 6,2%, счупвайки рекорда за последните над 30 години - и няма причина да се смята, че ситуацията ще се подобри радикално през ноември или декември.

Може би тези показатели изглеждат малки на руснаците - доскоро инфлацията у нас обикновено се изчисляваше в двуцифрени числа. Тук обаче трябва да разберете психологията на американците. И дори не става дума, че жителите на САЩ не са виждали подобни цифри от 30 години, а че културата на потребление е една от основите на американския социален живот. И най-важното – стълбът, на който се крепи американският патриотизъм, както и общественият договор между населението и правителството. И да не говорим, че не просто обикновената консумация, но и предколедната е застрашена.

„Хората разбират много добре какво се случва, когато видят опашки от стотици камиони, които не могат да бъдат разтоварени по никакъв начин. Неспособността на транспортната система да се справи с потока от стоки, доставяни от производителите, застрашава не само сегашното ниво на продажби на потребителски стоки, но и поставя под въпрос сезона на продажбите, очакван в края на годината, пише “Ню Йорк Пост”. „Забавянето на доставките може отново да доведе до криза на вече разтърсената икономика, която току-що започна да се възстановява от пандемията.

Инвестиции в инфлация

По отношение на храните яйцата и рибата са се увеличили с 11% в САЩ, докато беконът и говеждото месо са скочили с 20%. „Всичко поскъпна: плодове, зеленчуци. Господи, дори ябълките поскъпнаха - а сега е сезонът на ябълките”, възмущават се купувачите. С първокласното месо като цяло има проблем. Цената на говеждата пържола се е удвоила за две години. Най-бедните 25% от домакинствата едва ли ще ядат пържоли - но така или иначе вече харчат 36% от доходите си за храна.

В резултат на това общественият договор е поставен под въпрос. Проучванията показват, че 62% от американците обвиняват администрацията на Байдън за нарастването на инфлацията. 75% от гражданите на САЩ смятат, че икономическата ситуация в страната е "горе-долу" или "лоша", а 68% от анкетираните са сигурни, че се влошава.

И вината на Байдън наистина е значителна. И не само защото е пренебрегнал инфраструктурните проблеми, защото инфлацията се е появила не само поради липса на пристанищна инфраструктура и лошата логистика. Експертите смятат, че инфлацията се ускорява и от рязкото покачване на цените на енергията (и това дори преди настъпването на истински студеното време), както и на горивата. Сега средната цена на бензина е 3,41 долара за галон - а в Калифорния вече гони пет.

И с всичко това САЩ сега произвеждат два милиона барела петрол по-малко от 2019 г., което според редица коментатори е по вина на Байдън. „Той направи всичко, за да попречи на американските петролни производители да се изправят на крака. Той затвори проекти за тръбопроводи, заплаши компаниите за нефт и газ с по-високи данъци, отстрани обещаващи територии от разработка, забави процеса на получаване на разрешителни за сондажи - и най-важното, въведе нови правила за ограничаване на емисиите на метан, което направи сондирането е по-скъпо “, напомня вестник “Хил”.

Освен това на Белия дом му липсва макроикономическа гъвкавост. „Икономическата стратегия на Байдън не е насочена към решаване на проблема с инфлацията, а понякога дори я влошава“, пише “Уолстрийт Джърнъл”. Последното се отнася до плана на Байдън да изпомпва трилиони долари в икономиката, за да увеличи, наред с други неща, потребителското търсене, който Белият дом все още не е изоставил.

Спряха да игнорират болката

Първоначално американският президент се опита да игнорира проблема. А медиите увериха, че американците просто трябва да „харчат по-малко пари“ и „да не купуват ненужен боклук“.

Това обаче предизвика бурно възмущение. „Левицата вече очерта визията си за бъдещето на света, в което е необходимо да се пожертват пътуванията по въздух и консумацията на месо, за да се „спаси планетата“. И сега ни искат да изоставим традицията да разменяме подаръци за празниците - като наказание за това, че искаме Америка да бъде просперираща нация, където децата могат да получат нови играчки, а не използвани и ремонтирани”, пише “Ню Йорк Пост”. „Вместо да обвиняват американците, че искат да имат функционираща икономика в страната, време е бъбривата класа да спре да изисква ограничаване на потребителската култура и вместо това да изисква Байдън да си свърши работата”, допълва изданието.

Освен това републиканците, които запазват традиционните американски ценности, също така си спомнят, че след по-малко от година в САЩ ще се проведат междинни избори за Конгрес срещу Байдън. „Със сигурност не казвам, че президентът Байдън е луд, но понякога се съмнявам, че той и аз живеем в една и съща реалност“, казва конгресменът от Тексас Майкъл Бърджис.

Недоволни са и демократите, които също помнят изборите и наистина не искат да стигнат до електоралното дъно заедно с Байдън. „Вашингтон вече не може да игнорира икономическата болка, която американците изпитват всеки ден“, казва сенаторът от Западна Вирджиния Джо Манчин.

Затова Байдън беше принуден да промени реториката си и да спре да игнорира болката. „Всичко от галон бензин до един хляб е поскъпнало и това е много тревожно. Хората виждат растящи цени, не могат да намерят в магазините или в уебсайтовете това, което искат да купят и когато искат да купят “, казва президентът на САЩ. И уверява, че решава проблема. Например, чрез намерението да инвестират 17 милиарда долара в пристанищна инфраструктура. „Благодарение на мерките, които предприемаме, ефективността на веригата за доставки ще се доближи до нивото на търсенето. И ще видим не само рекорден ръст на работните места, но и по-ниски цени и по-бързи срокове за доставка “, казва Байдън. В същото време обаче се признава, че американците ще видят подобрение на ситуацията не по-рано от два до три месеца след приемането на закона. Тоест не само след празниците, а към края на зимата, която все пак трябва да се изкара.

Някои граждани на САЩ ще имат възможността да пробват колко вкусни са птиците.

/Поглед.инфо/ 



Гласувай:
11



1. blagovesteliseev - хахаха
14.11.2021 10:34
Късният СССР
цитирай
2. iw69 - Като
14.11.2021 10:39
зациклят нещата икономически, няма значение как се казва страната, признаците стават сходни.
цитирай
3. hristiqnskaprosveta - Капитализъм батка...
14.11.2021 13:26
или както би се изразил големият курифей на завидната философска мисъл другаря Марешки: "Капитализъм батка, те това е, кво да се праи". За едни пари, за други - мизерия. :)
цитирай
4. iw69 - И точно в това
14.11.2021 17:22
е фубдаменталният проблем на тази система, че води до брутална сегрегация на обществото.
цитирай
5. kvg55 - iw69,
15.11.2021 10:42
В Книгата си на страница 53 съм казал : Реалният социализъм загина от липса на зрелища. Капитализмът ще загине от липса на хляб.
цитирай
6. iw69 - Цял
15.11.2021 13:21
свят им робува и им произвежда на безценица нещата, които те консумират. Китай вече се усети, и редуцира значително износа си. И сега им липсват продукти по магазините.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4907560
Постинги: 2553
Коментари: 6436
Гласове: 16790
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930