Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2022 13:27 - Съпругът на главната евромошеничка е замесен в съмнителни фармацевтични сделки
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2026 Коментари: 8 Гласове:
9

Последна промяна: 09.11.2022 18:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Изпечени мошеници ли са начело на Евросюза?

Бизнесът на Хайко фон дер Лайен е от интерес на разследващите на фона на проверките на многомилиардните сделки за ваксини срещу Covid в ЕС.

Дейностите на съпруга на разследваната от Европрокуратурата за покупката на т.нар. Ковид-ваксини председателка на Комисията Урсула фон дер Лайен са в центъра на вниманието на европарламента в момента. Основният проблем е съмнителното отпускане на огромни субсидии за фармацевтични компании, в което Хайко фон дер Лайен играе ръководна роля.

Вероятно не е случайно, че именно безпартийната италианска евродепутатка Франческа Донато повдигна въпроса за бизнес дейностите на съпруга на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (на 64 год.). Както информира вестник Welt, в изпълнено с възмущение писмо от 26 октомври до председателката на специалната комисия "Корона" на ЕП Катлин ван Бремпт, Донато съобщава за "неморални действия" и "смущаващи новини", които се разпространяват за Хайко фон дер Лайен, който е на 67 год.

Като италианка тя трябва да знае, че само преди десет месеца в Удине, Италия е създадена компанията Orgenesis Italia, дъщерно дружество на едноименната американска компания Orgenesis, която е специализирана в генната и клетъчната терапия и в която Хайко фон дер Лайен като специалист по клинични изпитвания е медицински директор от 2020 г. насам.

Евродепутатът Франческа Донато е поразена от факта, че компанията Orgenesis Italia е успяла да осъществи преврат малко след създаването си. Тя придобива дял във Фондацията за генна терапия и разработване на лекарства с помощта на РНК технология на университета в Падуа, която е масово субсидирана със средства на ЕС. По-конкретно, 320 млн. евро от Фонда за възстановяване на ЕС са постъпили в Падуа, като част от тях - 383 000 евро - са били предоставени директно на Orgenesis Italia. А кой е в надзорния съвет на гореспоменатата фондация? Някой си Хайко фон дер Лайен. Нещо повече, фон дер Лайен подава оставка оттам в същия 26 октомври, когато Франческа Донато изпраща писмото до председателя на специалния комитет "Корона". Вероятно всичко това е съвпадение.

Обвиненията срещу Хайко фон дер Лайен: действията му са били не само "неразумни", но и "неетични"

Оливие Худеман от неправителствената организация Corporate Europe Observatory, която се застъпва за прозрачност при влиянието върху политиките на ЕС, критикува съпруга на председателя на Европейската комисия пред вестник Die Welt. "Позицията на Хайко фон дер Лайен във фондацията на университета в Падуа по време на отпускането на безвъзмездните средства носи риск от конфликт на интереси."

Като съпруг на председателят на ЕК, за Хайко фон дер Лайен е било "неразумно да поеме официална ръководна роля в проект с такова значително финансиране от ЕС". Самият депутат от ЕС Франческа Донато пише в писмото си до председателя на комисията за "Ковид" : "Явно е неетично съпругът на председателят на ЕК да участва в управлението на част от тези средства за финансиране на научни изследвания на група добре познати мултинационални фармацевтични компании, включително и на самата Orgenesis."

Но това не е всичко - Хайко фон дер Лайен е свързан и с друго съмнително финансиране. След назначаването на фон дер Лайен за медицински директор на Orgenesis, в ЕС са създадени поне четири дъщерни дружества, някои от които са получили милиони субсидии. През ноември 2021 г. например гръцкото правителство е инжектирало "до 32 млн. евро" в съвместно предприятие, което Orgenesis е сключила с биотехнологичната компания Theracell, съобщава Bloomberg.

Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен също дължи обяснения за сделката на ЕС за ваксината Covid 19

Но това не е всичко. Orgenesis получи голяма помощ също и в Нидерландия. При финансирането на консорциум от биотехнологични компании и университети 1,2 млн. евро бяха предоставени на Mida Biontech, дъщерно дружество, изцяло притежавано от Orgenesis. А в Германия, родината на фон дер Лайен, Orgenesis вече има клон, основан през март 2021 г. Главен изпълнителен директор е Хайко фон дер Лайен. Седалището на компанията се намира на последния етаж на пететажна жилищна сграда в Мюнхен-Швабинг.

Във всеки случай в писмото си евродепутатът Донато повдига въпроса дали отпускането на субсидии на Orgenesis е било извършено правомерно. Но по-важното е дали дейностите на Хайко фон дер Лайен във фармацевтичната индустрия са съвместими с позицията на съпругата му?

Дискусията за бизнес дейностите на Хайко фон дер Лайен е взривоопасна, не на последно място на фона на разследванията на Европейската прокуратура (EPPO) на многомилиардните сделки на ЕС за ваксини срещу Covid-19. Става дума за съмнителна размяна на текстови съобщения между ръководителя на Европейската комисия фон дер Лайен и шефа на Pfizer Алберт Бурла. Председателят на ЕК категорично отказва да разкрие съдържанието на SMS-ите. 



Гласувай:
9



1. missana - Едно време хората на висши позиции на Запад имаха чест и достайнство
09.11.2022 14:07
и си подаваха оставката. Спомням си случая с Хелмут Кол. Сега сякаш се научиха от българите да не подават оставка. Тъжна гледка. Как да повярваме, че фон дер Лайнен не е замесена.
цитирай
2. iw69 - До
09.11.2022 14:40
сега наистина всички улики говорят срещу нея. За момента все още не е осъдена, ако не потулят нещата това може и да се случи.
цитирай
3. radostinalassa - Тя е закупила по...
09.11.2022 18:03
10 дози ваксина на човек в ЕС. Има и за децата, и за всички. Но българите не и се довериха, защото лъже много.
цитирай
4. iw69 - Taя
09.11.2022 18:19
е рядък мошеник.
цитирай
5. morskipesni - Във фармата са най-големите мафиоти,
09.11.2022 18:32
няма начин евробулята да не е топнала гагата. Ще се чуе и още.
цитирай
6. zaw12929 - КОГА ЩЕ СЕ ОТЪРВЕМ ОТ НАГЛИ КРАДЦИ ??
09.11.2022 18:36
Хайко фон дер Лайен: действията му са били не само "неразумни", но и "неетични"
цитирай
7. iw69 - ZAW
09.11.2022 19:00
Няма отърване от мошеници при капитализма. Просто системата е такава, че те при нея се най-добре виреят. Няма значение дали в София или Брюксел.
цитирай
8. kvg55 - iw69,
09.11.2022 22:19
Всички се борим за кокала и за сливата.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4892878
Постинги: 2552
Коментари: 6430
Гласове: 16782
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930