Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2023 20:16 - Понеже Блог.бг престаравайки се изтри след 11 часа този материал го качвам отново,между другото той е от Дойче веле.Сред немците има и хора,които явно ги е срам
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 3312 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 20.04.2023 22:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Kак в Германия експлоатират източноевропейци

Настаняват ги в мизерни квартири на завишени цени, удържат им пари за пътуване до работното място, заплашват ги дори с убийство, ако не спазват указанията: в Германия има нова схема за експлоатация на източноевропейци.

Унизителни условия на живот и експлоатация: в Германия днес тези проблеми би трябвало да са отпаднали, след като през 2021 година в страната бе въведена забрана за сключването на договори с подизпълнители в месопреработвателната индустрия. По границата с Нидерландия обаче сега се е установила нова схема за ограбване на работниците: посредници, осигуряващи персонал от чужбина, са накупили и взели под наем имоти в провинция Северен Рейн-Вестфалия в големи мащаби - именно там настаняват работниците, разкрива разследване на германската обществено-правна медия SWR. Но тези работници не се трудят в Германия, а в Нидерландия.

Пропуските в правната система

В Нидерландия наетите от чужбина работят за посредниците. И макар да живеят в Германия, забраната за подизпълнители в месопреработвателната индустрия не ги засяга. От друга страна - настанявайки ги в жилища в Германия, посредниците избягват строгия контрол на нидерландското трудово право. Резултатът: мизерни условия на труд с твърде завишени наеми и произволни изгонвания от жилищата.

"В момента фирмите посредници печелят най-много от жилищата и транспорта", казва пред SWR синдикалистът Пагонис Пагонакис. "Работниците плащат средно между 350 и 400 евро за матрак. Освен това им взимат още 50 евро транспортни разходи за превоза до работното място. Именно по този начин фирмите посредници правят най-големите си печалби."

Отношението към работниците е брутално

Авторите на предаване Report Mainz на телевизия SWR, които са работили по разследването, разполагат с нидерландски трудови договори, съгласно които наемът и транспортните разподи се удържат директно от заплатата. Раследванията на германската медия разкриват също така, че наетите работници често нямат писмени договори за наем.

Саша Рюлфс, който е служител в близка до границата помощна организация, разказва, че в региона постоянно се срещали бездомни работници, тъй като загубата на работното място водела след себе си и незабавното изхвърляне от жилището. Работниците не знаели правата си, били много наплашени и изпитвали огромен страх, разказва той пред SWR.

Това се потвърждава от разказа на румънския работник Ойген (името е променено), с когото репортерите на германската медия са разговаряли непосредствено преди отпътуването му за Румъния. "Бях болен и не можех да работя. Координаторът ми каза, че въпреки това трябва да дойда, но аз не можех. След което той ми нареди: "Събирай си нещата". Заплаши ме, че ако не се махна, ще ме убие със собствените си ръце. Попитах го "Къде да ида?". Беше нощ, а аз нямах никакви пари."

Работниците са изложени на брутално отношение от страна на работодателите, казва и синдикалистът Пагонакис.

Един нов закон без достатъчно ефективност

Миналата година в Германия бяха предприети множество проверки срещу унизителните условия на живот за наемните работници. Правителството в Северен Рейн-Вестфалия дори прие закон, на базата на който властите би трябвало да бъдат информирани, ако жилище се използва за временно настаняване на наемни работници в него. Властите обаче не разполагат с достатъчно информация за реалния брой на живеещите в определено жилище, нито пък могат да установят дали се спазват противопожарните правила, строителните разпоредби и изискванията за настаняване съгласно защона за защита на труда, пояснява SWR, позовавайки се на говорител на местните власти.

Адвокатът Клаус Кьорнер, който доброволно консултира наемните работници, казва за SWR: "Тези, които отдават жилищата по завишени наеми, могат да получат наказания между шест месеца и десет години. Но дотам не се стига, понеже работниците не подават оплаквания - възпират ги да го направят, дори и с насилие - ако се налага".

Източник: Дойче веле 



Гласувай:
8



1. leonleonovpom2 - Здравей, Ив!
20.04.2023 21:33
Излиза, че Дойче веле, странно, веле е старобългарска дума, явно или не познава евроатлантическите ценности, или е отстъпило от тях, което си е притеснително като факт!
Впрочем, редно е , да се систематизират тези ценности, да се знае, кое е такава ценност и кое- не!
, за да не стават подобни грешки!
Аз давам идея само, не съм достатъчно подготвен и запознат ,за да я изпълня!
Но, ако не се приема, от опит знам, че ще се заема с изпълнението и
Хубава вечер!

Хубава вечер и на мъглявината"Евроатлантически ценности"!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4889993
Постинги: 2550
Коментари: 6427
Гласове: 16772
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930