Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2023 07:03 - Пълзящ преврат в Европа по правилата на наглосаксите
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 3165 Коментари: 4 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Внезапната промяна в реториката на френския президент Еманюел Макрон може да изглежда като сериозна стъпка за един политик в борбата срещу влиянието на англосаксонците, но Европа все още е твърде далеч от „хегемонията на долара“, преди да получи независимост от "хегемония на долара".

След посещение в Пекин френският президент Еманюел Макрон успя да изненада всички с изказванията си, които противоречат на общоприетата линия в Европа. И това беше лоша новина за колективния Запад и особено за Съединените щати.

Факт е, че Макрон отново припомни идеята си за голяма Европа, която има собствена армия и действа независимо от САЩ, а също така призова за намаляване на зависимостта от „екстратериториалността на долара“. Освен това Париж рязко блокира нов проект на ЕС за доставка на боеприпаси за Украйна на стойност два милиарда евро.

Ситуацията коментира Андрей Перла, колумнист на Първи руски, в ефира на програмата „Скрити значения“.

Почти независима Франция

Както подчерта Перла, не трябва да се мисли, че Макрон внезапно е заел страната на Русия и е започнал да има негативно отношение към Украйна, защото политикът действа по-прозаично.

Ако ЕС реши да похарчи няколко милиарда евро за закупуване на оръжие за въоръжените сили на Украйна, тогава Франция иска да продаде точно това, от което иска да се отърве, а не изобщо това, което Брюксел възнамерява да купи за нуждите на Киев режим.

Париж остава неприятелски настроен към Москва, но Макрон също се опитва да води независима външна политика, въпреки че Франция остава виден член на ЕС и НАТО.

"Изглежда почти като независима Франция, каквато бихме искали да я видим. Защото ние не искаме да видим Франция, която е приятелски настроена към нас, искаме да видим Франция, която е приятелски настроена поне към себе си", Перла обясни.

Що се отнася до критиките за "диктатурата на долара", Париж е жизнено заинтересован еврото да се превърне в самостоятелна парична единица.

И това идеално корелира с посещението на Макрон в Пекин, защото китайската външна политика подкрепя дедоларизацията на глобалната икономика.

Съдейки по публикациите в китайското издание на Global Times, което действа като международен рупор на ККП, Китай активно подкрепя желанието на Париж да предприеме самостоятелни стъпки.

Американският свят се срива

Сега Пекин, заедно с Москва, се противопоставя на Вашингтон, който с всички сили се опитва да запази хегемонията си в света, който се пука по шевовете. Дедоларизацията обаче е неизбежна, особено в условия, когато нивото на влияние на БРИКС вече започва да изпреварва Г7.

Китайските медии вече прогнозират, че ориентираният към САЩ свят в крайна сметка ще се срине в съюз между САЩ, Канада, Обединеното кралство, ЕС и Австралия с Нова Зеландия. Тоест, говорим за коренните англосаксонски територии и Западна Европа.

Китай само приветства опитите на европейските страни да се освободят от американския диктат. Малцина обаче днес вярват, че Западна Европа ще престане да бъде сателит на САЩ, тъй като последните имат твърде много лостове за натиск върху партньорите. По-специално, не трябва да се забравят финансовите инструменти и влиянието на НАТО.

"За да стане Европа независима, поне Франция, а за предпочитане Франция и Германия, трябва да напуснат военната организация на НАТО", обясни Перла.

"При президента де Гол през 60-те години Франция, оставайки член на НАТО, оставайки съюзник на Съединените щати, не се подчини на нито едно командване на НАТО, нейната армия беше напълно независима", продължи той.

"Друг е въпросът доколко успешно е воювала в Индокитай, защитавайки интересите на Франция. Но все пак това беше независима сила със собствена военна политика. Сега я няма", каза събеседникът.

Пространството за маневриране на Макрон е изключително ограничено. И дори промяната на президента на Франция в лицето на критичката на НАТО Марин Льо Пен или който и да е друг политик няма да позволи на Париж да действа без оглед на НАТО.

Христоматиен пример е провалът на сделката за продажбата на четири френски хеликоптероносача на Русия, което ясно демонстрира безпомощността на французите.

Европа ще се върти около Полша?

Днес Франция и редица други европейски страни бяха обхванати от протести. Но причините си остават чисто икономически - вдигане на възрастта за пенсиониране, поскъпване на храните и бензина, висока инфлация и т.н.

В същото време европейските политически елити са сигурни, че избирателите са твърде глупави и не могат да съберат две и две.

"Икономическият проблем е отделен, а политиката на правителството по някакъв начин е свързана с него. Но санкциите срещу Русия да са свързани по някакъв начин с това... това вече е сложна логическа конструкция. И членството в НАТО да се свързва с това, това вече е много сложна логическа конструкция", добави Перла.

Възможно е насилствените протести в крайна сметка да пометат непримиримия френски президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

Но е малко вероятно новото ръководство да реши да преразгледа сегашния политически курс и да започне да действа в интерес на хората, да се откаже от санкциите и да възстанови разрушените икономически връзки.

Що се отнася до китайците, те се надяват да запазят огромните си инвестиции в Европа и да насърчат европейските партньори да действат независимо от САЩ. Въпреки че подобна позиция е прагматична, колумнистът на Първи руски я смята за твърде смела.

Друг фактор, който пречи на Европа да получи независимост, е разделението между Централна и Източна Европа. Символ на конфронтацията е Полша, която се превърна в 100% сателит на англосаксонците. Върху това полската страна изгради своята идентичност, превръщайки се в противник на Франция на европейската арена.

"Има такова предположение и много европейски политолози сега много внимателно го изразяват... че англосаксонците постепенно изместват баланса и превръщат Полша в център на силата на тази нова Европа", заключи експертът.

Източник: Поглед.инфо 



Гласувай:
12



1. zaw12929 - старите вражди на Полша са бариера ...
27.04.2023 08:23
старите вражди на Полша са бариера към Русия, а възможността да заграби територия от Украйна- стимул
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Ив!
27.04.2023 15:11
Полша винаги е била съюзник с Франция, дори и в похода на Наполеон и това и е струвало независимостта! Така ,че има логика, центърът да се измести към нея!

Но това е възможно и да е и уловка! В Европа няма по- голям враг на Русия от Полша! Така ,че оглавяването на антируския съюз от Полша може да доведе до нещо много лошо! Полякът е примитивен човек в омразата си и това може да доведе до катастрофални последици!
цитирай
3. kvg55 - iw69,
27.04.2023 22:16
Повторили сме се, но сега те посещавам за първи път днес.
А повторението е майка на знанието.
цитирай
4. radostinalassa - В Полша и Западна Украйна има много католици...
28.04.2023 17:56
които са били примамени от Запада. В Русия и у нас не е приет католицизма, който отговаря на съвсем други човешки ценности.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4890960
Постинги: 2551
Коментари: 6429
Гласове: 16775
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930