Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03 12:47 - На хартиения тигър НАТО и на тотално деградиралия Запад като цяло вече не може да се разчита за нищо
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 310 Коментари: 1 Гласове:
10

Последна промяна: 12.03 07:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
България чака повече от петилетка за няколко остарели модела военни самолета, Словакия я оставят без ПВО системи, а белгийски генерал предупреди, че ако в Западна Европа избухне война, само след няколко часа ще се наложи да се отбраняват с камъни, защото оскъдните боеприпаси ще свършат много бързо,

След като България вече повече от 5 години напразно чака за доставката на някакви си само 8 прескъпо предплатени военни самолета от САЩ, които са вече остарял модел модел от преди около половин век, сега и Словакия я оставят без ПВО системи, заради неспособните на нищо вече западни деградати. Ако по времето на соца, когато имахме над 300 съветски военни самолета трябваше да чакаме толкова колкото сега за кирливите няколко американски такива, то тогава нямаше да стигне и четвърт хилядолетие за доставянето им. 

Преди около година официална Братислава направи под давление на САЩ фаталната грешка да дари руските си системи за противовъздушна отбрана С-300 на нацистите в Украйна. В замяна й бе обещани нови ПВО ракети Пейтриът от Щатите, които и до ден днешен така и не са доставени, а и не се и очертава в обозримо време да бъдат предоставени.

Като един вид компенсация за забавените доставки Италия и Германия дислоцираха свои батареи в Словакия. Но ФРГ изтегли след време тихомълком антиракетите си, а сега и Италия иска да си върне своите SAMP-T обратно на Апенинския полуостров. Така Словакия вече няма да има с какво да се защитава по въздух.

„Италия планира да изтегли системата си за противовъздушна отбрана SAMP-T от Словакия“. Това съобщи словашкият премиер Роберт Фицо. Въпросната система беше временно разположена в Словакия, за да замени тази, която страната прехвърли на Украйна.

“Получих известие от Рим, че италианската система за ПВО, която те ни дадоха назаем за една година, ще бъде изтеглена от Словакия, защото имали нужда от нея другаде”, каза Фицо.

Премиерът изрази загриженост относно сигурността на страната си, тъй като по неговите думи в момента Словакия няма алтернатива да защити въздушното си пространство.

“Първо, предишното правителство дари функционална, мощна руска система за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна. След това имахме американски ситеми “Пейтриът”, които бяха премахнати. Сега и италианската система също ще бъде отнета. И питам, кой ще защити нашите атомни електроцентрали и стратегически цели?”, заяви Фицо.

Рационалността на решението на Словакия да изпрати военна помощ на Украйна за сметка на собствената си сигурност беше поставена под въпрос наскоро от новоназначения министър на отбраната на страната Робърт Калинак. Той обвини предишното правителство, че е предало ключова военна техника на Украйна, без да прави планове за осигуряване на замяна, отбелязвайки, че вероятно ще отнеме години, за да се коригират щетите, нанесени на националната сигурност.

След като беше избран през септември миналата година, Фицо, отявлен критик на подхода на Запада към конфликта в Украйна, спря военната помощ на Словакия за Киев. Във видео изявление в социалните мрежи той също така обеща да не изпраща в никакъв случай словашки войски в Украйна, дори това да му струва премиерския пост.

Нещо подобно явно я очаква и България след като нашите управляващите евро–атлантически идиоти дариха на укрофашистите и част от родните С–300 ПВО системи.


Същевременно ген. Марк Тис, бивш заместник-началник на отбраната на въоръжените сили на Белгия, предупрежди за въпиющата липса на снаряди в НАТО. През последните две години европейските държави изпратиха в Украйна военна техника на стойност над 100 милиарда евро. Огромната част от това оръжие те изгребаха от арсеналите си от критични запаси от оръжия и боеприпаси, предназначени за собствената им отбрана. Ако Европа бъде въвлечена пряко в голям конфликт, тя ще изчерпи боеприпасите си още в първите часове от неговото начало.

„Запасите на Европа са изключително малки, особено ако говорим за висококачествени боеприпаси“, каза ген. Марк Тис в интервю за германската телевизия Bayerischer Rundfunk.

Тис, който през декември попадна на първите страници на медиите с предупреждението си, че ако й се наложи да води пълномащабна война на своя територия, само няколко часа след нейното начало белгийската армия ще започне да „хвърля камъни“ заради сериозната липса на муниции, сега подчерта, че не само Белгия, а целият Запад е в беда и то не само по отношение на невъзможността да се снабди с достатъчно количество боеприпаси, а и заради сериозния недостиг на големи оръжейни системи.

Предупреждението на Тис за недостига на боеприпаси в Белгия беше повторено и от висши военни в други големи страни членки на НАТО, включително в Германия и Италия (където действащи генерали заявиха, че ведомствата им имат муниции да издържат не повече от 48 часа).

Белгия е допринесла с 330 милиона евро под формата на оръжейна подкрепа за Киев през последните 24 месеца на двустранна основа и е наляла друга неизвестна сума чрез институциите на ЕС. Белгийските доставки на оръжие включват тактически превозни средства Iveco LMV, бронетранспортьори M113, изтребители F-16 (обещани да бъдат доставени през 2025 г.), ракети земя-въздух и противотанкови управляеми ракети, минохвъргачки, въздушни и военноморски дронове, малки оръжия и друго оборудване, вариращо от бронежилетки и очила за нощно виждане до генератори и спални чували. 



Гласувай:
10



1. icansing - Събиха ни гащите, но викат: "Айде, сега да ви видим"!
06.03 14:44
А пък ние сме си весели, отговаряме: " А, балкански 'уй ти се приискало, диво янки! "
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4909457
Постинги: 2553
Коментари: 6436
Гласове: 16790
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930